Inlägg

Inlägg som klk har skrivit i forumet
Av klk
Skrivet av jnsson:

Håller inte med om att de snappat upp vad jag pratar om. Jag har mycket Google enheter hos mig utan att något sånt händer

Hur vet du att det "inte" händer?

Av klk
Skrivet av anders190:

Fick en massa reklam för att laga stenskott direkt efter att jag diskuterat och undersökt vindrutan på en bil igår. Kan vara ett rent sammanträffande men då det är ett ord jag normalt inte ens säger eller skriver och den plötsliga mängden reklam om just stenskott gör mig verkligen fundersam. Mobilen var med och detta diskuterades enbart muntligt. Går nog lägga till Google/Alphabet här.

Har inte fått denna typ av reklam innan och antalet appar i telefonen som får använda micen är väldigt få. Och i regel Googles egna.

Det där är mycket vanligt. Google vet om var du befunnit dig och har kanske snappat upp vad du pratat om. Lita in på vad du ställer in, it-jättar gör vad de känner för.

Av klk
Skrivet av NiV3Rt:

Ledningen och den underliggande organisationen på Nokia var helt slut redan innan iPhone kom.

Vad är det för smörja, stämmer inte alls.

Av klk
Skrivet av reinholdsson:

Det är väl tveksamt om MeeGo hade överlevt och visat sig vara en bra satsning när inte ens Microsoft lyckades med Windows Phone.

Meego hade krossat och gjort att android och apple tvingats göra mycket bättre mobiler än det skräp de har idag på grund av oligopolet. De har inget större intresse av att göra speciellt bra mobiler

Av klk

Känner någon till om detta skapar möjligheter för Nokia att göra egna mobiler igen?

Jag är övertygad om att om de skulle dra igång verksamheten så hade de kunnat göra mobilen populär. Det enda de skulle behöva göra är att släppa deras N9 med modern hårdvara, massor hade köpt

Av klk

Letar elektriska tandborstar, skall köpa 4 stycken men de verkar inte rea sådana i år, kanske kommer

Av klk

XFX SPEEDSTER SWFT 319 RAD RX6800 16GB för 4,422 kronor, kan det stämma?

Känns lite för bra för att vara sant eller vågar man slå till på det kortet

Av klk

Det jag lärt mig av Apples användare så är de fixerade vid Apple att de tål en hel del skit vilket Apple är duktiga på att utnyttja för att mjölka pengar av dem.

Med det sagt så hela hårdvarubranchen är helt bedrövlig. Få företag som slutat konkurrera med varandra

Av klk
Skrivet av nogarax:

Jobbar också inom Försvarsmakten på FMTIS. Jobbar som arkitekt och kan bara säger att det händer stora saker så det är nog en väldigt spännande resa för de som är intresserade. Modernisera.

Frågor: Vilka språk används, vad anser ni om att utveckla system i C++ och är ni bekanta med en utvecklingsteknik som ibland kallas för data-oriented design (inte vanligt att det praktiseras).

Av klk

Det här kan möjligen vara en fördom men...

Vet en del som jobbat på SAAB space, det är visserligen inte alls samma som försvaret men kanske finns likheter?
Det var många år sedan men de behövde vara extremt noga med hur de kodade samtidigt som de inte begrep att om programmerare är försiktiga kan effekten blir det motsatta.

För att bli duktigt programmerare måste man skriva mycket kod och få möjlighet att träna på att skriva mycket kod, det är också viktigt att lära sig hantera problem med stora kodmassor och hur man bör tänka när koden växer.
Om försvaret går in på "försiktighets" spåret vilket inte är ologiskt och chefer inte förstår hur man tar fram bra mjukvara, kan bli rätt tråkig arbetsplats.
Om de däremot förstår att skriva kod och mycket kod som kanske testar annan kod, där kodare får lov att skriva mycket kod, då kan miljön bli bra för att få fram riktigt vassa kodare.

Vem som helst kan skriva program på kanske 25 000 rader kod, färre klarar 100 000 och börjar de närma sig en miljon eller mer rader kod ställs utvecklare inför helt andra problem. Inte många programmerare som kan det.

En mycket "jobbig" sak är när erfarna eller de som lärt sig hantera stora projekt skall diskutera lösning med "nybörjare" som precis lyckats göra något i ett ramverk där de egentligen lärt sig ramverket och inte hur man programmerar.
De förstår inte vad riktigt programmering är och det blir väldigt svårt att mötas. Är nybörjare i majoritet fungerar inte teamet och den eller de få erfarna får erkänna sig besegrade.

Jag tror att försvaret har alla möjligheter att locka "riktiga" kodare om de förstår detta. Företag tenderar att sänka nivån för de behöver tänka på att det skall vara lätt att ersätta utvecklare.

Av klk

firefox all the way, begriper inte riktigt varför en del fastnat för google chrome

Av klk
Skrivet av Pantburk:

@norrby89
@klk

Då måste det vara något fel på min 13700K för den använder även e-kärnorna i spel.

Att kärnorna används är inte samma sak som att du märker av mer prestanda.

Av klk
Skrivet av användare-234:

Synd att spel inte skalar linjärt med antalet kärnor.

Precis, detta med intels alla kärnor. De långsamma är mer eller mindre värdelösa sett till normalt arbete.

Av klk
Skrivet av Sveklockarn:

Det går i princip inte komma in och konkurrera p.g.a. hur komplexa produkter det handlar om

Det gör det men patent och att skulle någon försöka konkurrera så kan de sänka priserna tillfälligt och prisa ut konkurrenten och sedan höjer de priset igen. Tekniken är vanlig och kan för den som förstår hur den används ses nästan var som helst.

Stora aktörer som etablerar sig kan under en period hålla nere priserna på grund av ekononiska muskler, när lokala konkurrenter är borta så stiger priserna.

Hela covid spektaklet handlade om det här, slå ut småföretag medan större bolag hölls under armarna.

Av klk

Det här handlar inte så mycket om att Microsoft "ger upp" som att det är en medveten globalistisk trend.

En gång i tiden hade vi något som kallades för "antitrust" lagar. Företag fick inte bli för marknadsdominerande. Senaste 20 åren har denna lag mer eller mindre sopats under mattan de stora bolagen dominerar totalt.

För konsumenter har det varit katastrof. Inom vissa områden har utvecklingen gått tillbaka.

Tittar man exempelvis på bostäder på hemnet för att få inredningstips så ser ena bostaden precis ut som den andra. Alla köper möbler från samma ställe. Samma fenomen i bransch efter bransch, även datorer. I början på 2000 fanns det runt 20 företag som tillverkade ram minne, idag finns det 2 som dominerar totalt.

Utvecklingen är tragisk, unga idag begriper ofta inte hur styrd konsumenten är och hur lite de faktiskt har att välja på.

Microsoft, Apple och andra IT jättar har i princip samma huvudägare, de konkurrerar inte. De delar upp marknaden mellan sig och ser till att hålla borta mindre företag som försöker slå sig in.

Av klk

Angående apple och kompileringstider. Apples problem är att mjukvaran inte är helt linux kompatibel, de ligger steget efter hela tiden eller saknar ibland stöd. Förutom det så är det ofta svårt att uppgradera datorerna.
Och nu när apple inte längre kan köra Windows medan Windows blir bättre och bättre på att köra Linux via WSL vilket jag tror var den stora orsaken till att apple vart poppulär bland många utvecklare, det fungerar inte på de nya apple datorerna.

De utvecklare som också är i behov av att kompilera mycket tror jag sitter vid större portabla som mer fungerar som en flyttbar stationär.

Eftersom apple fuskat lite med att specialdesigna hårdvara för vissa uppgifter tror inte jag de har något intresse av att andra än de själva kommer använda processorn.

Av klk
Skrivet av medbor:

Ingen IPC trots massa nytt… är detta döden för x86? Apple pressade ju fortfarande ut 10% ST på ett år…

Tror jag inte, AMD tuffar ju på och ökar på med prestanda som inte Apple kan mäta sig med

Av klk
Skrivet av Sinery:

Det är inte frågan, utan om man ska dokumentera dålig faktoriserad kod istället för att fixa den... vilket brukar stämma från rädslan att introducera nya buggar pga dålig kod från början / dåliga tester.

Vad git är till för.

Varför inte både fixa och dokumentera koden

Pratar vi enhetstester brukar de vara ett stort hinder för att fixa kod

Av klk
Skrivet av Sinery:

Men då är det ju inte bra kod.
Iaf inga buggar i kommentarerna eftersom det inte finns några.

Det där är en myt, vet ej hur den uppstått, "självdokumenterande" kod existerar inte utan det handlar mer om att programmerare inte lärt sig dokumentera och/eller inte "orkar".

Dokumentation handlar oftast om varför/syfte något görs, personligen tycker jag också det är viktigt att dokumentera variabler, framförallt medlemsvariabler i objekt. Bra med exempelkod i kommenterar med.

Programmerare som praktiserar tekniken DoD (data oriented design) eller 10x kodarna. Med den tekniken kan man ta återanvändning till helt andra nivåer men det blir komplex kod och måste vara noga dokumenterad.

Av klk

Är koden dokumenterad eller är det fullt med förkortningar och hårdkodad kod som man måste läsa flera gånger för att förstå?