Färgåtergivning SDR

Rakt ur kartong är det Racing Mode-läget som gäller. Detta är det läge som Asus betraktar som ”Normal” eller ”Standard” vilket det ofta heter på andra datorskärmar. Så någon hos Asus älskar är troligen ett stort fan av racingspel.

För det finns fler bildlägen för andra speltyper där de alla är utmärkande med att bilden på något sätt är förvrängd. Ljusare skuggor, mörkare skuggor, överdriven kantskärpa med med mera. Strunta i dem.

Rekommenderad inställning är Racing Mode, gamma 2.2-inställningen och Variable Backligt på Fast-läget. Brightness vid SDR bör vara under 30 i ett mörkt rum (120 nits) och över 50 (200 nits) i en ljusare mer kontorsliknande miljö. Vid HDR går det baserat på rum ofta växla mellan 100 i ett ljust rum (1000+ nits) och 60 för ett mörkt rum (ca 600 nits).

Racing Mode är det som gäller om vi ska hålla oss till någon form av färgstandard. Mer specifikt också att gammareglaget även ska stå på 2.2-läget. Den aktiva bakgrundsbelysningen, Variable Backlight, bör också vara igång då Asus inte riktigt kan det här med att ankra svartnivån i bilden. Mer om detta lägre fram då Asus PG27UQ i övrigt lever väl upp till krav på färgåtergivning.

asus_pg27uq_matning_racing_ex1.png

Första exemplaret varmkörd i över en timme. Fabriksinställd. Den milda uppljusningen av skuggtoner runt 10 procent är typisk för G-Sync-skärmar.

asus_pg27uq_matning_racing_ex2.png

Exemplar två efter cirka 20 minuters drift. Fabriksinställd. Nästan identisk prestanda – oklart hur många driftstimmar exemplar två hade innan vi fick den.

Skärmen behöver en halvtimmes drift för att balansera sig i färgerna då den är tydligt blå och kall i nyanserna nystartad. Båda exemplaren förblev något blåa men inte dramatiskt blå. Efter uppvärmning lever PG27UQ ganska väl upp till yrkesskärmarnas nivå av färgprecision.

Det betyder att färgerna sitter rätt och nyanseras balanserat. Vi ser en förändring under drift med avvikelser om 3 till 4 dE2000 när vitbalansen är kalibrerad till i snitt 1 dE2000. Det är alltså tillräckligt driftstabilt för alla utom dem med allra högsta yrkesmässiga kraven.

Jämfört med en premiumskärm, alltså existerande skärmar med IPS-teknik och högre frekvens för spel, är PG27UQ en bättre skärm. Inte minst som denna sätter nyanser mer exakt vid 10 och 12 bitars signal. En sak vi noterade tidigt var att YCbCr-signal gav felankrade nivåer av svart där mörka skuggtoner trycks ned i svart. Detta fel har fixats och vi har ett separat avsnitt om fixen längre fram i artikeln.

Kalibrerad från fabrik

Asus gör som Dell, Philips och även Samsung och skickar med ett papper som intygar att skärmen är kalibrerad i fabrik. Precis som alla andra skickar de med mätningar som inte säger så mycket egentligen. Till exempel visas vitbalansen som färgtemperatur i förhållande till 6 500 Kelvin.

asus_pg27uq_kalibreringskort_exemplar_1.jpg

Fabrikskalibreringen (första exemplaret) enligt Asus. De som kan sina mätgrafer inser snabbt att detta inte säger så mycket egentligen.

Fast färgtemperatur är inte samma sak som vitbalans då färgtemperatur är ett jämförligt, korrelerande omfång av nyanser baserat på svartkroppsstrålning. Vitbalans är en exakt definition av hur vitt blandas och det som eftersträvas är definitionen D65.

Färgtemperatur, det grafen visar i Asus kalibreringspapper, kan enklast beskrivas som balansen mellan rött och blått. Vitbalansen kan fortfarande vara väldigt grön eller sakna grönt där dominans av rött och blått istället ger en rosa eller magentafärgad ton i bilden. De som fotograferar i RAW-format känner ofta till det här sambandet.

Kan kalibreras med gott resultat

Vad vi kan konstatera är i alla fall att det skiljer sig en smula mellan de två exemplar vi fick se. Men också att de två är så gott som identiska i hur de beter sig i fråga om färger i övrigt. Överlag låg båda skärmarna både mätmässigt och visuellt något för blått. Inga större problem ifall du prioriterar spel i första hand. Men lite för blått för att kunna lita på skärmen om du arbetar med färg på något sätt.

asus_pg27uq_matning_kalibrerad.png

PG27UQ ger ett typiskt enkelt RGB-reglage med begränsad om än tillräcklig precision. Justering av vitbalansen ger dock en förändrad svartnivå och skärmen klipper lite i svart, vilket inte kan korrigeras i menyer.

Vi testar även att kalibrera med det enkla RGB-reglage som finns och då sitter färgerna för SDR, HDTV-standard och 2,2-gamma riktigt bra. Se dock upp med att de flesta filterbaserade trikromater, alltså de mätare som kostar ett par tusenlappar, förmodligen kommer läsa skärmens ljus fel och därför föreslå eller skapa en felaktig vitbalans.

Klicka för mer information

Överkurs om mätning av färg på PG27UQ

Kvantpricksbaserad belysning har en energifördelning i ljuset (spektrumfördelning) som vanligtvis blir felläst av filterbaserade trikromater. En spektrofotometer används därför för att matematiskt kompensera för avvikelserna och felen i filtermätaren. Spektrofotometrar som verkligen kan läsa energifördelningen exakt är ganska dyra, i klass med en småbil. Den spektrofotometer vi använder, klassiska X-rite i1 Pro, har en viktad precision om 10 nanometer. För precision på 1 nanonmeter som är önskvärt måste vi upp till sexsiffriga prisnivåer.

Vi mäter runt 1 200 nits i HDR-läget. Detta är sannolikt baserat på variationer och fel vid kompensationsen. Därför är det mer troligt att vår siffra på 1 200 nits är lite glädjesiffra. Inte för att det har någon större betydelse för HDR. Bilden är ljusstark och ljusstyrkan kommer fluktuera en hel del ändå.

Däremot är denna kompensation viktig för färgåtergivningen. En vanlig och enkel typisk filtermätare likt en X-rite i1 Display Pro kommer rakt upp och ned mäta fel. Vår mätare ville göra bilden väldigt tydligt röd eftersom dess filter inte är anpassad för energifördelningen i ljuset från PG27UQ:s kvantpricksförstärkta lysdioder.

Detta är viktigt att tänka på för de som har tänkt använda skärmen för mer färgkritiskt arbete. Räkna med att en filterbaserad mätare läser av skärmens ljus godtyckligt. Fabriksinställningen må vara aningen blå, men en vanlig mätare rakt upp och ned riskerar att skapa ett avsevärt större fel. Redaktionens i1 Display Pro hade gett oss en rosa vitbalans.

Visa mer

För en fotoentusiast är faktiskt hela den utökade färgrymden (se nästa avsnitt om HDR) tillgänglig via en menyn Display SDR Input: Wide gamut där skärmen inte lägre begränsar sig till HDTV-färgrymden. Omfånget hos skärmen är bra mycket större än AdobeRGB-färgrymden vilket kan vara intressant för de som även har avancerat foto i åtanke. Så länge det finns mätare som kan hantera energifördelningen i ljuset det vill säga.

Svart är flytande på skärmen

Grundproblemet för PG27UQ som pålitlig skärm för färgkvalitet ligger i det som också var det tidigare problemet med YCbCr-signal. Skärmen har inte kontroll över var bilden börjar. Vad som är svart i bilden är flytande. Svart i skärmen ska ankras mot vad som är digital 0 i signalen och detta kan vem som helst kolla själv med följande testmönster.

Nivå 1 ska precis träda fram ur det svarta, kanske så pass precis att det är svårt att se i ett ljust rum. På det följer en gradvis ljusning av mörka, gråa, toner nyans för nyans. Exemplen nedan illustrerar hur Asus PG27UQ kommer att variera baserat på vilka inställningar som görs. Här har vi ljusat upp testbilden något så att skillnaderna blir tydliga som exempel, även för de som mot förmodan skulle sitta på en skärm som gör fel.

asus_pg27uq_black_clip_1.png

Normalfallet är att första rutan, digital nivå 1, är precis synbar ovanför bakgrunden som är svart, nivå 0. Sedan stegrar gråtonerna gradvis fram ur svärtan enligt en matematisk formel, en 2,2-potensfunktion för att vara exakt.

asus_pg27uq_black_clip_2.png

Asus PG27UQ med YCbCr-signal (innan fixen) klipper mot svart, ”black crush” som det kallas. Allt blir för mörkt. Med Variable Backlight av eller gamma-inställningen på 2.4 eller högre uppstår också denna klippning.

asus_pg27uq_black_clip_3.png

Med ett lägre gamma-läge än 2.2-läget blir gråtonerna ”knäade” och lyser för ljust ovanpå svart. Asus PG27UQ saknar helt enkelt ett reglage för att ankra svart på rätt nivå vilket är ett problem.

Problemet med Asus PG27UQ är att denna nivå varierar tydligt med inställningarna. Kör vi med Variable Backlight igång kommer svart ligga vid 0. Stänger vi av den aktiva bakgrundsbelysningen klipper bilden vid 3 eller 4 istället. Vad som ska vara mörkgrått blir svart och svart börjar en bit upp i skalan. Bilden blir då aningen för mörk.

Ändrar vi på gammainställningen kommer svartnivån att flyttas. Vid 2.2-läget är det minst fel. Kör vi 2.4-läget flyttas nivåerna uppåt igen. Kör vi en lägre gammainställning kommer svart fortfarande landa på 0 men nivå 1 är då alldeles för ljus istället. Mörkaste mörkgrå är då väldigt mycket ljusare än svart och bilden så att säga flyter ovanpå svärtan.

Ett gammareglage likt detta ska inte påverka var svart är i bilden, utan påverkar stigningen av nyanser därefter. Signalnivå 0 ska vara ankrad vid panelens svartaste nivå och gammareglaget ska endast påverka hur ljusa alla efterföljande nyanser är. Kombinationen av gamma-inställningen, Variable Backlight-inställningen och ifall skärmen kalibrerats via RGB-reglaget flyttar alltså runt på vad som är svart i bilden.

En skärm måste kunna styra över svart

I alla normala fall, likt den stora majoriteten TV-apparater, samt alla yrkesskärmar som används för kontroll över färgerna, finns ett reglage där det går att styra var signalsvart ankras mot bildpanelen. Asus PG27UQ saknar helt och hållet ett sådant reglage. Kör vi något annat än Racing Mode med Variable Backlight aktiverat och gamma 2.2-läget kommer bilden bli fel. För mörkt eller för ljus. Ibland lite fel och ibland väldigt fel.

asus_pg27uq_menu_variable.jpg

Variable Backlight på Off och gammareglaget på något annat än 2.2-läget kommer att påverka hur PG27UQ återger mörkgrå nyanser. Och det går inte att korrigera för felen.

Detta är inget konstigt när vi talar om den genomsnittliga basgamingskärmen. De flesta skärmtillverkare gör samma fel och missar samma detaljer. Vilket är okej eftersom färgerna kanske ändå är så pass usla eller beror mer på betraktningsvinkeln. Köparen väntar sig kanske inte heller annat eller ens är medveten om detta problem.

Men i detta fall, 26 000 kronor senare, med vad som i övrigt är en så enormt välgjord och fungerande skärm, är detta en besvärande miss. För hade Asus ordnat fungerande svartnivåreglage hade PG27UQ på allvar varit både den ultimata spelskärmen och skärmen som kan fylla behovet för krävande färgåtergivning.