Panel, reflexfilter och ljusstyrka

Det som imponerar mest med PG27UQ är bakgrundsbelsyningen och den har vi detaljerat mer i följande video och avsnitt 2 av genomgången av skärmen.

Med lite fler TV-jämförelser under västen kan vi konstatera att ingenting på marknaden i skrivande stund kan jämföra sig med belysningen hos Asus PG27UQ. De här 384 zonerna kontrolleras med enorm precision och blixtsnabbt utan störande fördröjning. Det gör att det väldigt sällan märks att belysningen tänds och släcks, något som är störande på de flesta TV-apparater.

Med Variable Backlight-inställningen går det att välja de mer långsamma lägena och då kan viss fördröjning och gloriaeffekt märkas efter ljusa objekt som rör sig mot mörk bakgrund. Fast-läget som är på från början fungerar utmärkt för just snabbare uppdateringar och hastiga rörelser av den typ som uppstår i spel

asus_pg27uq_menu_variable.jpg

Fast-läget fungerar perfekt för spel och är rappt nog att följa muspekaren. Övriga lägen tar längre tid på sig att släcka ned och är mjukare i sin toning.

Asus PG27UQ är så bra som vi kan vänta oss för priset och nivån på tekniken i dagsläget. Inga av de alternativ undertecknad har sett erbjuder i augusti 2018 en lika väl fungerande och framför allt lika responsiv bakgrundsbelysning som PG27UQ. Möjligtvis en OLED-TV då som inte behöver tänka på zoner utan naturligt tänder och släcker pixel för pixel. Men då har vi inte 4K-signal i 120 eller 144 Hz, G-Sync och som regel en sämre HDR-bild. Samt minst 55 tum då.

Matt reflexfilter

Reflexfiltret hos PG27UQ är matt med en svag, svag struktur. Strukturen syns först när det lyser riktigt starkt från skärmen, likt vid HDR. Fast det är verkligen på gränsen för att kunna uppfattas. Möjligtvis kommer den som är väldigt känslig att märka av strukturen. Om inte annat – de som letar efter en struktur lär också finna en struktur.

asus_pg27uq_reflex.jpg

Fönster med dagsljus som speglas i vänstra hörnet. Den typen av reflexer råder PG27UQ inte på. Samtidigt är filtret väldigt sällan i vägen för själva bilden och färgåtergivningen.

Som antireflexfilter betraktat är detta inte det effektivaste lösningen för ett ljust rum. Å andra sidan upplevs filtret också mindre som ett hinder för bild- och färgintrycket när vi väl tar kontrollen över rumsreflektionerna.

Hög men inte perfekt jämnhet

Uniformiteten och ljusjämnheten i IPS-panelen är mycket hög men inte perfekt. De två exemplar vi sett har uppvisat mindre problem med kantblödningar jämfört med tidigare testade premiumskärmar. Kantblödningarna är milda men kan förstås lätt upptäckas av den som letar efter dem. Värt att tänka på är att en aktiv, zonindelad bakgrundsbelysning också är väldigt bra på att dölja sådana här problem. När det ska visas svart och blödningar brukar synas, är det helt enkelt svart därför att panelen släcker ned.

asus_pg27uq_blb_glow.jpg

Även färgåtergivningen är mycket jämn. Betraktningsvinklarna är höga och i klass med just bra IPS-teknik. Eller AHVA-teknik (Advanced Hyper Viewing Angle) som det troligen är då det är vad paneltillverkaren AU Optronics kallar sitt IPS-liknande patent. Det har alltså inget med VA-teknik att göra.

För att vara en spelskärm med IPS-teknik är det enastående bra. Vill du ha något som är ännu jämnare och felfritt? Ja, då måste du kliva upp till nivån med yrkesskärmar där du får betala lika mycket eller mer för den precisionsnivån. Och då förstås inte kunna köra annat än max 60 Hz.

Kan verkligen sätta fler nyanser

En detalj som är på yrkesskärmsnivå är förmågan att sätta en tydlig förbättring vid 10 bitars färgdjup. Handboken till PG27UQ beskriver den som 8-bitar + FRC, alltså temporala halvtonsmönster. Det är alltså lite oklart vad som gäller då detta är väldigt svårt att avgöra med ögat. Men i fråga om att skapa en jämnare nyansering vid 10 och 12 bitars färgdjup är testbilderna absolut tydliga med sitt svar. Här finns jämn och gradient nyansteckning som inte funnits tidigare på någon spelskärm vi testat.

asus_pg27uq_produkt_intro.jpg

Vid 8 bitars färgdjup är det typiskt 8-bitars skiktning av nyanser där vi kan urskilja varje subtilt steg av de 254 stegen mellan svart och vitt. Detta utan ytterligare posterisering som ofta förekommer på spelskärmar. Vid 10 och 12 bitar är det en sömlös nyansering så länge vi håller oss till rekommenderade Racing Mode-läget. Se avsnittet om färgåtergivning för mer detaljer.

Posterisering kan dock upptäckas vid YCbCr-signal med 4:2:2-subsampling med 8 bitars färgdjup. Dock behöver de flesta inte köra 4:2:2 och lägre än 10 bitar vid något tillfälle. Men det händer att Windows och grafikkortet slår om till 4:2:2 och 8-bitar av olika anledningar när vi växlar upplösning och synkar om. RGB-signal samt YCbCr 4:4:4 är posteriseringsfritt i alla lägen.

950:1 i panelkontrast

Ljusstyrkan vid SDR-signal är förhållandevis lugn, även om 350 nits i SDR-sammanhang är mer än väl för många ljusa rum. Brightness-reglaget ger stor spännvidd på hur starkt skärmen ska lysa och regleringen är flimmerfri.

Inget PWM-flimmer syns någonstans och brightness-reglaget fungerar även vid HDR. Dock är den praktiska ljusstyrkan lite mer varierande baserat på vad som visas på skärmen vid varje tillfälle.

Brightness

Ljusstyrka

100

350 nits

86

300 nits

55

200 nits

29

120 nits

18

80 nits

0

26 nits

Dessa nivåer ligger kvar (plus minus 10 procent) med Variable Backlight igång. Vid HDR är det ungefär tre gånger ljusstarkare men också större variation på hur starkt det lyser vid varje tillfälle.

Kontrastförhållandet i panelen mäter till 950:1 och återigen ganska IPS-typiskt. Med den aktiva bakgrundsbelysningen igång är det över 10.000:1 i mätbart kontrastförhållande, ett omfång som matchar ögat ganska väl. Svart lär alltså framstå som just svart på den här skärmen. Särskilt vid HDR när öga och pupill samtidigt har väldigt höga nits att ankra mot.

Det skiftar en hel del i mängden nits baserat på hur länge varje zon har lyst. Detta är normalt för den här typen av lösningar. Skärmar som kan lysa konstant i 1 000 nits utan att förändras i ljusstyrka eller färgbalans är komplicerad och dyr teknik. Ofta med egna klimat- och kylsystem. Samt en nolla till i priset.