Asus ROG Swift PG27UQ

asus_pg27uq_produkt_intro.jpg
asus_pg27uq_produkt_snett_bak.jpg
asus_pg27uq_produkt_topp_proj.jpg
asus_pg27uq_produkt_baksida.jpg
asus_pg27uq_produkt_justering.jpg
asus_pg27uq_produkt_botten_proj.jpg
asus_pg27uq_produkt_kontakter.jpg

Specifikationer: Asus ROG Swift PG27UQ

Egenskap

Värde

Storlek och format

27 tum (16:9)

Upplösning

3 840 × 2 160 px

Uppdateringsfrekvens

144 Hz (10-bit YCbCr 4:2:2)
120 Hz (8-bit RGB/YCbCr 4:4:4)
120 Hz (12 bit YCbCr 4:2:2)
98 Hz (10-bit RGB/YCbCr 4:4:4)

Paneltyp

IPS/AHVA, 10 bitar

Ljuskälla

Kvantpricksförstärkt LED
384 zoner local dimming

Reflexfilter

Matt, svagt synlig struktur

HDR-kapacitet

HDR10
DisplayHDR 1000

Kontrastförhållande (specificerat)

1 000:1
50 000:1 vid HDR

Kontrastförhållande (mätbart)

ca 950:1
> 10 000:1 vid local dimming

Specificerad ljusstyrka

350 cd/m2

Faktisk ljusstyrka (uppmätt)

26-350 cd/m2
upp till ca 1 200 cd/m2 vid HDR
Flimmerfri

Adaptiv synk

Nvidia G-Sync 30-144 Hz

Responstid (specificerat)

4 ms (GtG)

Latensstid (uppmätt)

DP: ca 10 ms
HDMI: ca 22 ms

Betraktningsvinklar

178°/178°

Inbyggda högtalare

Nej

Anslutningar

1 st. Displayport
1 st. HDMI (max 60 Hz)
2 st. USB 3.0 (hub)
1 st. 3,5 mm ljud ut (hörlur)
extern strömförsörjning

Strömförbrukning

Max: 180 W
Typisk: 50 W
Stand-by: 0,5 W
Energiklass: C

Mått, enbart skärm (B×H×D)

ca 632 × 377 × 85 mm

Skärmfot

Djup: ca 250 mm
Höjdjustering: ca 120 mm
Maximal höjd: ca 445 – 565 mm
Horisontell rotation: ca ±35°
Vertikal vinkel/tilt: ca –5° till +20°
Pivot: ja

VESA-fäste

100 × 100
distanser medföljer

Vikt inkl. stativ

9,2 kg

Tillverkargaranti

3 år

Lägsta pris

Strömförsörjningen är extern och sker via samma typ av blaffiga klump som Asus skickar med andra skärmar. Den är försedd med jordad apparatsladd, så kallad ”Musse Pigg”-kontakt, och den elkabel som följer med är ganska kort med en längd på 1,5 meter. Totalt med sladden mellan transformatorn och skärm är det ungefär tre meter med klumpen i mitten av dessa tre metrar.

asus_pg27uq_trafo.jpg

Stativet är Asus gamingvariant som påminner om någon slags artillerigranat med rejäla styrfenor. Det är stabilt och fungerar väl men tar lite plats. Designen faller kanske inte heller alla i smaken. För även om skärmen framifrån tack och lov inte har mycket av den märkliga pojkrumsdesignen kan det förstås vara så att foten inte uppskattas.

Skärmen har en fläkt och den kan höras

Asus PG27UQ har ett VESA100-fäste och det följer med distanser till fästet då skärmen är försedd med fläkt. Den fläkten kyler G-Sync-modulen som driver hela skärmen och gör bandbredden möjlig. Ett tredjepartsfäste direkt i skärmen riskerar blockera luftflödet och då ska distanserna användas.

asus_pg27uq_lossa_VESA.png

Asus fäste låter luft passera till fläkten. Tredjepartsstativ behöver använda de medföljande distanserna för att inte blockera fläkten.

Fläkten är igång och är inte helt tyst. Den hörs som ett svagt fläktsurr i ett annars tyst rum. Inget någon tänkte på under kontorstid eller för den delen något mikrofonen plockar upp under videoinspelningar. De flesta grafikkortsfläktar lär utan problem dränka surret från skärmens fläkt.

Men det är fortfarande något som hörs i fall du är i ett tyst rum och använder skärmen till annat där grafikkortet får vila. Det är också en ganska liten fläkt som jobbar rätt hårt. Hur det kommer låta längre fram när skärmen fått gå i månader och år är en öppen fråga. Detta är också en direkt nackdel hos skärmen. Även om fläkten har sin förklaring riskerar det bli en besvärande nackdel framöver.

Joysticknavigerade menyer

Menyhanteringen är baserad på ett joysticksystem samt knappar på baksidan till höger. Det är snabbt navigerat och tydligt med tillräckligt avstånd mellan knapparna vilket minskar risken att du trycker fel.

Flera skärmar med liknande lösningar har knapparna för tätt och det blir svårt att avgöra vilken knapp som faktiskt trycks in med mindre lyckade resultat som att man stänger av skärmen av misstag eller liknande. Här inträffar inte detta problem.

asus_pg27uq_produkt_knappsats.jpg
asus_pg27uq_overklock_144.jpg

Menysystemet är utförligt och ger snabb tillgång till de viktigaste funktioner

Dock borde själva joysticken vara något trögare i sin riktning då det är lätt hänt att vi navigerar fel av misstag. Vi försöker navigera uppåt och nedåt men då vi når joystickknappen från sidan är det lätt hänt att den istället drar snett. Då tolkas det som ett steg i sidled – eller vice versa. Effekten är att vi då och då hoppar ur menyer och reglage av misstag.

Asus ROG Swift PG27UQ erbjuder också en del extrafinesser som Asus teknik för RGB-ljus, Aura Sync. Du kan också projicera logotyper via stativet mot bordet och även upp mot väggen bakom skärmen. Från början får du ROG-logotypen men du kan förse skärmen med egna schabloner för att projicera egna logotyper.