Anslutningar och signalformat

Den kanske mest komplexa detaljen runt Asus PG27UQ är hur det fungerar med signaler och bandbredd. För det är lätt att tänka sig att något kör 144 Hz då sådana skärmar funnits länge.

Likaså är 4K-upplösning stapelvara idag. Då borde 4K i 144 Hz vara alldeles superenkelt, eller hur? Svar nej. Delartikel 3 och videon nedan går på djupet kring detta.

Det är enormt svårt då kraven på bandbredd för att köra en skärm i 4K och 144 Hz är fyra gånger högre jämfört med en den typiska 144 Hz-skärmen med 1 920 × 1 080 pixlar.

Lägg på det till att vi behöver öka datamängderna med ytterligare 25 procent för att kunna gå från 8 till 10 bitars färgdjup för att HDR-bilden ska bli användbar. Någon sådan teknik finns inte i dagsläget. Guiden till bildskärmsanslutningar del 1 om pixelklockan tar upp just detta.

4K-144Hz-skarmen.jpg

Till och med ingångsbilden till artikeln om pixelklockan försöker belysa att 4K UHD i 144 Hz verkligen är avlägset. Och det är faktiskt fortfarande inte möjligt. Inte utan kompromisser i alla fall.

Dagens Displayport-standard räcker inte till i bandbredd och ny teknik som verkligen klarar 4K/144 Hz med HDR utan att reducera färgerna är troligtvis flera år bort. Inte ens HDMI 2.1 som är den nuvarande högst specificerade standarden räcker till. Och det är en standard som fortfarande bara existerar på papper när detta skrivs.

För Windows vill du hålla dig till 120 Hz

Allt detta (och mycket mer) går vi igenom på djupet och i detalj i avsnitt 3 av testet. Då förklarar vi också kompromissen med YCbCr 4:2:2 subsampling, alltså en halvering av färgupplösningen.

Läs gärna denna del och ta en titt på videoklippet för en förklaring till situationen. Vi tar också upp buggen som PG27UQ uppvisat när den matas med YCbCr-signal. Denna bugg som gav för mörk bild med YCbCr-signal är nu åtgärdad.

asus_pg27uq_subsamplat_rgb.jpg

Vid RGB- eller YCbCr 4:4:4-signal är text och grafik intakt i Windows. Klicka på bilden för att se skillnaderna tydligare.

asus_pg27uq_subsamplat_422.jpg

Med 4:2:2-subsampling reducerar färgerna vilket spar bandbredd men skapar färgskiftningar i Windows. Vilket förstås är störande.

Däremot kommer YCbCr-signal med reducerade färger och 4:2:2-subsampling fortfarande att resultera i att text och gränssnitt i Windows får färgskiftningar. Effekten av reducerad färgupplösning kan också spåras i spelgrafik. Detta kommer aldrig att lösas med någon buggfix utan ligger i sakens natur. När vi först reducerar färger och sedan interpolerar upp färgerna igen uppstår färgsmetningar.

Nvidia har även en mjukvaruuppdatering för sina grafikkort och den rekommenderas för alla som planerar att köra PG27UQ och kommande skärmar som använder högre bandbredd.

För den som prioriterar användning i Windows är därför 120 Hz en praktisk gräns hos skärmen. För det är den högsta frekvens du kan köra i 8 bitar och utan reducerade färger, det vill säga i RGB eller YCbCr 4:4:4-format. För att ha HDR igång utan att det reduceras färger i Windows måste du kliva ned till 98 Hz frekvens. 144 Hz-kapaciteten är till och med en ”överklockning” enligt handbok och menyer.

Vad Displayport tillåter och inte tillåter

Observera att när 144 Hz aktiveras tenderar spel och program att hela tiden prioritera en signal som kör just 144 Hz och därmed måste köra YCbCr-signal och 4:2:2 subsampling. Även om andra format väljs i spelen. Förhållandet ser ut som följer:

Frekvens

bitdjup

RGB

YCbCr

HDR

82 Hz

12-bit

RGB

4:4:4

Ja

98 Hz

10-bit

RGB

4:4:4

Ja

120 Hz

8-bit

RGB

4:4:4

Nej

120 Hz

12-bit

-

4:2:2

Ja

144 Hz

10-bit

-

4:2:2

Ja

Detta är alltså ett resultat av att det i praktiken inte existerar någon konsumentteknik som klarar av den bandbredd som krävs. Det finns inga grafikkort som kan ge högre bandbredd och inga kretsar i skärmarna som kan ta emot en högre bandbredd. Asus och Nvidia har försökt lösa situationen så gott det går.

Ironin i det hela är att Asus PG27UQ etablerar en bandbredd som tidigare inte skådats över en ensam bildskärmsanslutning. De tar Displayport till sitt maximum och ändå räcker det inte till. Diskussionerna från avsnitt 3 tar upp detta och avsnitt 4 diskuterar också tänkbara lösningar och varför dessa alternativ, likt dubbla anslutningar, förmodligen inte fungerar.

Utöver Displayport finns också en HDMI-anslutning. Denna kör som mest 60 Hz men är i övrigt lika kapabel förutom avsaknad av G-Sync. Vi kunde faktiskt mata felfria 1080p/120 över HDMI via anpassad upplösning från ett AMD Radeon RX Vega 64, något som inget Nvidia-kort ville veta av. Dock hade vi problem med att många av spelen skalar fel på PG27UQ när vi kör ett AMD-kort.

Ofta såg vi endast övre, vänstra fjärdedelen av bilden. Alternativt någon annan sorts felskalning där grafik och gränssnitt inte låg ovanpå varandra. Oklart varför men AMD-kort och denna skärm var i praktiken ingen lyckträff.