Sockel FM2+ och Dual Graphics

Många entusiaster kände sig brända efter AMD Llano, vars sockel FM1 endast varade en generation. Vid lanseringen av Trinity lovade AMD att FM2 skulle leva kvar två generationer, men redan under våren 2013 framgick uppgifter till SweClockers som antydde om att det skulle bli ett löfte AMD inte helt kunde infria. Det hela bekräftades senare på mässgolvet under Computex 2013.

Asus FM2 A88X-4.jpg

Medan planen från början var att göra Kaveri kompatibel med FM2 är det istället FM2+ som står på tapeten. Övergången har att göra ned nya energisparfunktioner i Kaveri samt att AMD uppdaterat specifikationen/kravet för NB_VDD, för att sockel FM2+ ska kunna leverera mer ström till nordbrygga och GPU.

Sockel FM2+

Sockel FM2

"Kaveri" 7xx0-serien

Ja

Nej

"Richland/Trinity" 6xx0/5xx0-serien

Ja

Ja

Moderkort med sockel FM2+ är skräddarsydda för Kaveri, men är även kompatibla med tidigare FM2-processorer (Trinity/Richland). Kaveri är dock inte kompatibla med FM2-moderkort. För att undvika kompatibilitetsproblem har AMD möblerat om på processorns kontaktstift, vilket gör att den fysiska inte passar i sockel FM2.

En annan finess i FM2+ och Kaveri är stöd för PCI Express 3.0, vilket dubblerar den tillgängliga bandbredd för instickskort gentemot tidigare generationer. Värt att påpeka är att Kaveri är AMD:s första processor med det stödet medan bolagets åldrande FX-serie med separata nordbryggan 990FX stampar på PCI Express 2.0.

Kaveri_press_deck_6.jpg

Till den nya sockeln hör styrkretsarna A55, A78 och A88X – de två sistnämnda är A75 och A85X omdöpta. Anledningen till namnbytet är framförallt för att garantera slutkunder om att de köper ett FM2+-moderkort, men även att stöd för RAID via mjukvara från Dothill tillkommer.

Dual Graphics

Likt tidigare A-serier har även Kaveri stöd för Dual Graphics, men den här gången med mycket bättre förutsättningar. Med Trinity och Richland var lösningen asynkron – arkitekturen i APU och de dedikerade grafikkorten var inte desamma. Det här gav inte enbart upphov till dålig skalning, utan även märkbar "microstuttering".

AMD_Radeon_R7_250_3.jpg
AMD_Radeon_R7_240_1.jpg

Dual Graphics, i praktiken är Crossfire med den integrerade grafikdelen och ett dedikerat grafikkort, fungerar med samtliga grafikkort som har grafikkretsen Öland. Det inkluderar Radeon R7 240 och R7 250, och för optimal skalning rekommenderar AMD ett grafikkort som motsvarar prestandan i den integrerade grafikdelen.

Rekommenderat grafikkort

A10-7850K

Radeon R7 250 (DDR3)

A10-7700K
A8-7600

Radeon R7 250 (DDR3)
Radeon R7 240 (DDR3)

A6-7xx0

Radeon R7 240 (DDR3)

OBS! Radeon R7 250X fungerar inte i Dual Graphics med Kaveri. Detta då grafikkortet baseras på grafikkretsen Cape Verde, tidigare känd från HD 7770.

En Dual Graphics-konfiguration är jämförelsevis dyrt jämfört mot att köpa valfri CPU och dedikerat grafikkort. AMD menar dock att meningen inte är hög prestanda per krona, utan att det ska ge köpare av en APU möjligheten att vid behov uppgradera sitt system för att få ut mer grafikprestanda.