Slutsats

Processorfamiljen Kaveri innebär den kanske största förändringen i AMD:s A-serie sedan lanseringen av Llano i mitten av 2011. Internt återfinns arkitekturerna Steamroller för CPU-delen och Graphics Core Next för GPU, tillverkningen sker på en ny 28 nanometerteknik från Globalfoundries.

Kaveri är inte lika pigg i höga klockfrekvenser som föregående Richland, vilket gör att familjen trots arkitekturen Steamroller har snarlik CPU-prestanda. Undantag finns, men generellt handlar det inte om någon uppgradering på den fronten. Med andra ord står AMD kvar och tampas mot Intels tvåkärniga Core i3-modeller, som generellt är något snabbare i flertrådade scenarion och än mer i enkeltrådade.

IMG_9157.jpg

Grafikdelen är åter AMD:s trumfkort och den här generationen framhäver bolaget möjligheten till spelande i 1080p, åtminstone för den som är redo att dra ned på ögongodiset. Den integrerade Radeon R7-grafiken i A10-7850K och A8-7600 räcker dock inte riktigt hela vägen. De båda landar i bästa fall på runt 30 FPS med inställningarna på låg nivå, vilket innebär att kompromisser med upplösning är att rekommendera även för Kaveri. Likt Richland sopar dock de båda modellerna mattan med Intels alternativ i samma prisklass.

Någonting som är mycket bättre än Richland är strömförbrukningen, där A10-7850K drar signifikant mindre vid belastning av grafikdelen än A10-6800K. Skillnaden är mindre vid CPU-belastning, men ändå tillräckligt stor för att anses vara bättre. På den andra sidan av myntet är A8-7600 med endast 10 watt lägre strömförbrukning än flaggskeppet, detta trots TDP-värdet 65 watt kontra 95 watt.

Funktionen cTDP lovar högre flexibilitet för slutanvändare, men med facit i hand kunde konceptet fungerat bättre. Skillnaderna i energiåtgång är inte alls så stora som siffrorna ger sken av och fungerar bara hyfsat med A8-7600, som även är optimerad för finessen. A10-7850K rekommenderas generellt sett inte att köra med nedställt TDP-värde då prestandan verkligen går utför.

Kaveri buntas ihop med den halvnya plattformen FM2+ som får en annorlunda layout på kontaktstiften, plattformen i övrigt är dock sig lik FM2 med stöd för upp till 8 st. SATA 6,0 Gbps-portar. Någonting som däremot är helt nytt är en inbyggd finess i Kaveri – efterlängtat AMD-stöd för PCI Express 3.0.

Plattformen har även stöd för Dual Graphics som låter processorns integrerade grafik samarbeta med ett separat grafikkort. Den på pappret lovande funktionen är dessvärre någonting som fortsatt fungerar bäst i teorin. I praktiken finns fortfarande många brister, bland annat observerbart ojämna renderingstider, vilket återigen gör det svårt att rekommendera.

Summa summarum är AMD Kaveri en tydlig förbättring mot fjolårets Richland, vilket märks på alla fronter förutom CPU-prestandan i standardutförande. Grafikprestanda är högre och strömförbrukningen mycket lägre vid spelande för toppmodellen. Det är samtidigt värt att säga att konkurrenterna inte står stilla utan fortsätter att utvecklas, vilket öppnar dörrarna för alternativa lösningar.

IMG_9161.jpg

Kaveri är en bruklig helhetslösning, men för den som är ute efter en mer renodlad spelmaskin finns flera möjliga alternativ till samma pris. Redaktionens testade konfiguration med Intel Pentium G3220 och Maxwell-baserade Geforce GTX 750 har inte bara betydligt grafikhögre prestanda än A10-7850K, energiåtgången är dessutom endast försumbart högre.

AMD A10-7850K

IMG_9154.jpg

Likt föregående generationsskiften i AMD:s A-serie levererar A10-7850K en förbättrad upplevelse på alla plan mot A10-6800K. För den som är beredd att kompromissa med inställningar och upplösning bör grafikdelen räcka för spelande i många aktuella titlar på marknaden.

För den som är på jakt efter en processor och planerar komplettera med ett separat grafikkort finns bättre alternativ för samma pris. A-seriens största fördel är fortsatt överlägsen integrerad grafikdel gentemot Intel i klassen.

Kompetent integrerad grafik och klara förbättringar mot föregångaren gör A10-7850K till ett intressant val i klassen.

Fördelar:

  • Marknadsledande integrerade grafikdel

  • Möjlighet till överklockning

  • Kompetent plattform

  • Låg strömförbrukning vid vila

Nackdelar:

  • Tappar prestanda vid färre trådar

  • Svårt att klara moderna spel i 1080p

  • Förhållandevis hög strömförbrukning vid CPU-belastning

Cirkapris vid publicering: 1 390–1 490 kronor
Lägsta pris:

AMD A8-7600

IMG_9157.jpg

Minstingen behåller antalet kärnor, men K-suffixet som gör den lämplig för överklockning stryker på foten och grafikdelen är inte fullt lika kompetent. Trots detta hänger modellen med i svängarna och hamnar inte allt för långt på efterkälken. Vad som kan klagas på är att strömförbrukningen kunde varit lägre.

Problemet ligger istället i tillgängligheten. Modellen skulle ha lanserats i årets första kvartal, det vill säga senast idag, och den svenska prislappen är ett stort frågetecken. Då processorn kommer ingå i ett trångt prissegment är det omöjligt att rättvist bedöma den, vilket gör att en potentiell utmärkelse uteblir.

Fördelar:

  • Marknadsledande integrerade grafikdel

  • Kompetent plattform

  • Låg strömförbrukning vid vila

Nackdelar:

  • Oklar tillgänglighet och prisbild

  • Tappar prestanda vid färre trådar

  • Svårt att klara moderna spel i 1080p

  • Förhållandevis hög strömförbrukning vid CPU-belastning

Beräknat cirkapris vid lansering: 1 000–1 100 kronor

Uppdatering: AMD meddelar att A8-7600 kommer att lanseras i färdiga datorer från systembyggare under andra kvartalet 2014. Spekulanter som vill köpa processorn i butik får dock vänta – modellen väntas inte nå återförsäljare förrän tidigast under tredje kvartalet.