Test: AMD Mantle

Gränssnittet AMD Mantle är ett färskt alternativ till Microsoft DirectX. Målet är framför allt minskat overhead för lägre processorbelastning, och tekniken fungerar med grafikprocessorer ur generation GCN – Radeon HD 7000-serien eller nyare.

Intressant nog innebär det även stöd för AMD Kaveri, vilket även är en plattform AMD satsat hårt på i marknadsföringen av Mantle. Som extra referens finns dessutom kombinationen Intel Pentium G2020 och Radeon R7 260X, vilken utforskas närmare på separat sida.

Först ut är Battlefield 4 i enspelarläget, där större delen av belastningen hamnar på grafikprocessorn. Här syns endast marginella förbättringar med AMD Mantle, vilket är ett tydligt tecken på att processorn inte behöver svettas.

Senaste titeln med Mantle-stöd är Thief, och här märks det att gränssnittet fortfarande är i betaversion. Prestandavinsterna uteblir helt – faktum är att bildfrekvensen till och med sjunker en smula när Mantle aktiveras.

Sist men inte minst, Battlefield 4 i flerspelarläget. Testupplägget är det samma som vid SweClockers prestandagenomgång – sammanlagt 9 minuter intensivt pangande på banan Siege of Shanghai.

Även här är prestandavinsten för AMD Kaveri marginell – det är fortfarande grafikprocessorn som sätter stopp, inte CPU-delen. Kombinationen Intel G3220 + Radeon R7 260X ger dock märkbara prestandavinster.

Allmänt om AMD Mantle med A10-7850K

Som tidigare konstaterat är Mantle fortfarande i betaversion, något AMD är mycket snabba att påpeka vid kontakt med recensenter. Det märks också tydligt vid testande – även om prestandan i vissa fall blir bättre är resan betydligt skakigare än med Direct3D.

Exempel på problem är bland annat kortare frysningar, bitvis rejäla prestandatapp samt förhållandevis instabil mjukvara. Det sistnämnda gäller speciellt Thief, vilket bland annat vägrar starta med kombinationen Dual Graphics och Mantle.