Effektmätning

Med Ivy Bridge-E kommer en mindre arkitektonisk förbättring mot Sandy Bridge-E. Paradnumret ligger istället på övergången till 22 nanometer, vilket har potential att ge lägre energiförbrukning. Det här skymtas redan i toppmodellens TDP-värde, som är lägre gentemot föregående.

energymonitor.jpg

Effekt mäts med Voltcraft EM 3000.

Observera att SweClockers för det här testet inte använder OCCT som belastning, då mjukvaran visar felaktigt låga värden för vissa konfigurationer och dessutom kan aktivera överbelastningsspärrar. Mätvärden för CPU är inhämtade under full belastning av x264 Benchmark. Siffrorna avrundast till närmaste femtal.

Systemet med Intel Core i7-4960X drar hela 65 watt mindre än motsvarande med Core i7-3970X, vilket får anses vara imponerande med tanke på dess prestanda. En annan intressant jämförelse är mot systemet med något svagare Core i7-3960X där skillnaden är "endast" 35 watt. Energiförbrukningen i vila har gått ned med 10 watt från förra generationen.

Värt att notera är att skillnaden som noteras ovan på 65 watt är större än vad redaktionen först väntat sig. Detta kan bero på att vi antingen fått in ett bra exemplar av Core i7-4960X eller ett dåligt exemplar av Core i7-3970X, alternativt en kombination av båda delar.