Prestanda: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är det samma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör vi en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med färska Core i7-4960X rullandes i samma klockfrekvens som föregångaren baserad på Sandy Bridge är prestandaskillnaden i storleksordningen 5–6 procent. Det stämmer väl överens med motsvarande skillnader mellan Core i7-2600K och Core i7-3770K för sockel LGA 1155.

I Lightroom är skillnaden större och landar runt 10 procent. De två extra kärnorna gör en tydlig skillnad, med märkbart bättre resultat jämfört med både Ivy Bridge och Haswell.

Battlefield 3 med höga inställningar bjuder på fortsatt jämna resultat, och detsamma kan sägas om den lägre upplösningen. Ivy Bridge-E presterar mer eller mindre likvärdigt med sin äldre kusin vid samma klockfrekvens.

Detsamma kan sägas om sista speltestet, processortunga Hitman: Absolution. Både vid höga och låga inställningar hamnar Ivy Bridge-E riktigt nära föregångaren.