Slutsats

Med facit i hand är det enkelt att konstatera att Intel Core i7-4960X och den tillhörande plattformen X79 knappast är någon revolution, utan snarare ytterligare ett litet steg framåt i den ständiga jakten på mer prestanda. Det allra mesta känns igen från föregångaren Sandy Bridge-E – både fördelar och nackdelar.

IMG_6591.jpg

Prestandamässigt är nykomlingen ett riktigt monster, särskilt när möjligheten att exekvera tolv trådar samtidiga trådar kan utnyttjas fullt ut. Tunga renderingsjobb, komprimering och liknande operationer går som en dans med både Intel Haswell och AMD FX långt bak i kölvattnet. I mindre trådade applikationer, exempelvis de flesta spel, är skillnaderna mindre. Det finns dock kraft så det räcker och blir över.

Faktum är att Core i7-4960X likt föregångarna i7-3960X och i7-3970X är onödigt kraftfull för de allra flesta användare. Processorn och plattformen må vara utmärkt för påkostade arbetsstationer eller system med flera grafikkort i toppklassen, men den stora majoriteten klarar sig minst lika bra med fyrkärniga processorer för sockel LGA 1150/1155 – dessutom till en bråkdel av priset.

Plattformen LGA 2011 med styrkretsen X79 börjar dessutom bli gammal och kändes en gnutta utdaterad redan vid lanseringen av Sandy Bridge-E under 2011. Två år senare har ingenting hänt. Styrkretsen saknar integrerad USB 3.0 och endast två SATA 6,0 Gbps är i det minsta laget, även om de flesta moderkortstillverkare hakar på fler via separata kontrollerkretsar.

När det kommer till överklockning och strömförbrukning är Core i7-4960X en blandad upplevelse. Prestandan per watt är betydligt högre än för föregångaren, men överklockningen är svårare att få kläm på. Av SweClockers tre testade exemplar övertygar ingen fullt ut och externa källor skvallrar om stor variation mellan exemplaren. Det gäller med andra ord att ha tur i processorlotteriet för att nå lika höga klockfrekvenser som för Sandy Bridge-E.

I slutänden är Intel Core i7-4960X och Ivy Bridge-E ungefär vad de allra flesta förväntat sig. Vid samma klockfrekvens är prestandan är i runda slängar 5–10 högre än Sandy Bridge-E samtidigt som strömförbrukningen är betydligt lägre. Det ger en otroligt kraftfull lösning för prestandajägare.

Intel Core i7-4960X levererar klassledande prestanda för kräsna entusiaster.

Fördelar:

  • Världens snabbaste x86-processor för konsumenter

  • Utmärkt prestanda i flertrådade applikationer

  • Jämförelsevis hög prestanda per watt

Nackdelar:

  • Ålderstigen plattform

  • Enkeltrådad prestanda något sämre än Haswell

  • Oförutsägbar överklockning

  • Skyhög prislapp

Intel Core i7-4960X ska finnas på butikshyllorna inom kort till ett uppskattat cirkapris på 9 590 kronor inklusive moms.