Inlägg

Inlägg som Kjell Brel har skrivit i forumet
Av Kjell Brel
Skrivet av guos89:

Nu har även det nya bioset med stöd för semi passiv drift släppts till 1060 korten vilket personligen är mycket uppskattat. Kortet är helt tyst upp till 57 grader då fläkten börjar spinna igång i ca 30% och 1000rpm vilket tidigare var den lägsta fläkthastigheten oavsett hur låg temperatur man än hade.
När kortet sidan återgår till att idla stannar fläktarna helt när kortet blivit 46 grader eller svalare och håller sig helt tyst vid vanlig kontorsanvändning precis så som man kan räkna med att ett strömsnålt grafikkort bör göra.

Super! Tack för att du tog dig tid att berätta detta.

Av Kjell Brel
Skrivet av kinc:

Har fått update från HQ; både OC och icke-OC kommer att få vBIOS som introducerar semi-passiv kylning inom kort.

Just nu verkar 1060 Strix och Dual 6GB kosta ungefär lika mycket. Är sugen på ett Dual-kort helt enkelt för att ett vitt kort passar bättre i mitt vita Define R5, men vill förtvivlat gärna ha semi-passiv kylning - finns det redan på 6GB-korten eller är det som med 3GB, att det kommer "inom kort"?

Av Kjell Brel

Är du bara intresserad av att byta mot ett 1070 eller säljer du kortet som det är också?

Av Kjell Brel

@Paddanx: Tack för (ytterligare) ett bra svar. Då känns det som att jag vågar använda min existerande 530 till vad jag tänkt (en HTPC-installation är inte kritisk).

Roligt att X25-G2 håller så bra då. Råden i den här tråden fick mig att välja en 850 Evo när jag uppgraderade för några veckor sedan, men min andra X25-G2 (på 160GB) får hänga kvar som extradisk då.

Angående samlandet - När jag gör bytet i HTPC:n och då får en X25-G2 80 GB över - vill du byta den mot något annat?

Av Kjell Brel
Skrivet av Marticus:

Krigsfartygen e ju det maffigaste som finns. <3

Välkommen över till World of Warships så länge.

Av Kjell Brel
Skrivet av Paddanx:

Bra frågat faktiskt.

<snip>

Ang kontroller så finns där än en del Sandforce versioner, och dessa bör man numera undvika, bla V300, SP600/900, Intel 530/535. Varför? Inte pga prestandan, den är vad den är och räcker väl till enkelt bruk, utan pga den gamla kontrollerns ECC och skydd, kombinerat med nyare sämre NAND (billigare), gör att diskarna rasar som flugor. Finns en hel del av dessa som brickas utan förvarning och det är inte kul att behöva återställa backup eller installera om en fredagskväll tex...

<snip>

Min HTPC har rullat på med en gammal Intel X25M G2 på 80 GB, men jag har en oanvänd Intel 530 på 120 GB liggande och tänkte byta ut mot den. Vilken skulle du välja att rulla vidare på? "Rasar som flugor" lät ju inge kul, men samtidigt är X25:an från tidig bronsålder liksom...

Det är ju inget kritiskt med ett Kodi/Emby-system på en HTPC om den skulle rasa, men nog är det trevligt om man slipper extrajobbet.

Av Kjell Brel

Tog och bytte pastan i går natt och det gjorde skillnad. Fläktarna går långsammare nu än igår, men tempsen är ändå 10-15 grader lägre. Najs! Tack igen, foxzox7 & Lifooz!

Av Kjell Brel
Skrivet av foxzox7:

Testa att byta kylpasta. Gjorde det på mitt 6970 och den gamla kylpastan var bokstavligt talat stenhård. Fick skrapa bort det med en plastskrapa.
Kan också vara kylaren som hamnat ur läge. Då hjälper det att montera om den.

Jag tog just bort kortet och grälade lite på det och kollade så att kylaren såg ut att sitta där den skulle och monterade tillbaka det och nu rullar YouTube vid 55 grader med fläktarna på 12% och dubbelskärm ger samma skillnad.

Verkar som det var kylaren som halkat på snedden och nu är tillbaka.

Skall göra som ni föreslår och montera om kylaren sen ändå med fräsch kylpasta - det har ju ett gäng år på nacken nu.

Tackar så mycket för input.

Av Kjell Brel

Asus HD6970 skenar när jag kör dubbla skärmar i Win10

Har kört ett Asus HD6970 DirectCu II under Win7 med utmärkt resultat, men byggde nu en ny PC med Win10 Pro istället. Dock verkar inte grafikkortet och Windows komma överens ordentligt för temperaturen sticker iväg hela tiden. Idle ligger kortet på ca 45 grader, men om jag går in på YouTube och ser nåt så sticker tempen iväg ordentligt och om jag kopplar in min andra skärm så går det bananas och når över 100 grader på en gång (under halvminuten) trots att kortets fläktar går på fullfart.

Datorn i övrigt går inte varm och har inte hunnit samla något damm och kortet är renblåst.

Asus B150 Pro Gaming/Aura med en i5 6500 under en CryoRig H7 + 2x8 GB Corsair Vengeance
Asus HD6970 DirectCu II 2GB med Catalyst 15.7.1 (vilket AMD tycker är senaste).
Fractal Design Newton R3 600W
och alltihop i ett FD Define R5 med 2x140mm in och 1x140mm ut
Skärm #1: Dell U2711@2560x1440 - DisplayPort
Skärm #2 Eizo CG210@1200x1600 (porträtt) - DVI

Jag körde samma skärmar på gamla datorn med samma kort utan problem alls. Idéer?

Av Kjell Brel

Första datorn: 1987 med en Amiga 500 med Kickstart 1.2 och mäktiga 7,09 Mhz - 6500 kr (som pappa betalade.

Första egenbetalade maskin: 1998 med ett hopplock runt en AMD K6-II (Chomper) 333 MHz och ett Matrox Mystique grafikkort. Tillsammans med Nokia 446xPro på 19" som fixade 1600x1200@85Hz gick den loss på lite drygt 19 000.

Av Kjell Brel
Skrivet av ackwell:

http://i.imgur.com/v1Qm57w.jpg
Montera bort övre delen av hårddiskburen och rotera på den nedre delen (tar för givet att du inte har mer än 3 st hårddiskar, plus att du har extra platser för hårddiskar på ena sidan av chassit). Ha utblås x2 uppe och x1 bak. Ha inblås x2 fram och x1 från sidan (antar nu att du inte har window-modellen). För utblås ska du inte ha något dammfilter. Dammfilter för fronten finns med redan. Dammfilter för sidofläkten kan du köpa på t.ex. Kjell & Co för typ 50 spänn.

Med dubbla insugsfläktar i en R5 och tre 3.5"-diskar - är det smartare att ha den lilla diskburen som rymmer tre eller den stora som rymmer fem med en disks mellanrum istället? Känns som att diskarna borde få bättre kylning om mer luft passerade mellan dem än om de sitter tight och en stor del av luften går antingen över eller under hela diskburen?

Av Kjell Brel
Skrivet av Peppar2014:

Skylake och DC bygger på samma tillverkningsteknik och grundfunktioner, den stora skillnaden är minnestypen.

Japp. Och som det är nu skulle jag överleva ett tag till med burken jag har, men eftersom en av mina fyra stickor Corsair Dominator ballat ur så har jag för lite RAM. Att köpa matchande DDR2-RAM idag är inte helt enkelt (eller ekonomiskt försvarbart) så jag gillar idén att inte köpa en minnestyp som redan är ersatt och kommer försvinna från marknaden fortare så jag står i samma situation igen.

Av Kjell Brel

Kul idé med att återanvända kylaren - hade inte ens tänkt tanken. Tyvärr behöver jag i så fall en adapterkit "Xigmatech ACK-I5361" och den verkar ha utgått ur sortimentet för flera år sedan.

http://images10.newegg.com/NeweggImage/productimage/35-233-038-0...

Peppar: Vill ha Skylake över DC - tänker hänga kvar på den här ett tag och då är det dumt att köpa gammalt redan från början, eller? Budgeten är inte spikad stenhårt på något sätt, men menar du att vad jag föreslog från början inte funkar?

MakeCoke: Fast det finns ju inget alternativ med det inbyggt så jag har väl att välja på extrakretsar eller inte alls? Skulle du rekommendera nåt annat moderkort istället?

Vardagsanvändningen för mig sker nog i Photoshop / CameraRAW / ZereneStacker / Autopano Giga med en torrent-klient och Firefox i bakgrunden - inget exotiskt.

Av Kjell Brel

@Jäger: Tack! Verkligen ett skitbra inlägg - precis vad jag var ute efter med nya ögon från en annan synvinkel.

i7 - Ja, kanske. Datorn skall ju som sagt vara där ett tag så det kanske är lika bra att kosta på lite mer när man ändå köper. Samtidigt känns det som grafikkortet kommer vara flaskhalsen rätt länge för mig.

Define S, Nja, går inte. Jag behöver ha en optisk enhet i huset och S saknar 5.25"-plats.

K, ja om det blir en i7 så är 6700K på 4GHz intressantare än 6700 på 3.4 GHz eftersom singelprestandan knappast märks annars jämfört med 6500 på 3.2 GHz (eller det kanske inte märks ändå?) När jag är klar med den lär det inte vara nån nämnvärd skillnad kvar i pris.

Vad skulle du gå på för moderkort om jag väljer en K-processor då? Jag ser att du kör Asus Z170 Pro Gaming vilket var Z-kortet jag tänkte motsvarade mitt förslag - 350 pix till dock.

Du nämnde billigare kylare - Hyper 212 Evo för en hundring mindre typ, eller?

Av Kjell Brel

Ny stationär med i5 6500 på B150 - Tänker jag fel?

Det har blivit dags att uppgradera min gamla stationära och jag hoppas på lite smart input från Swec, ok?

System idag
Moderkort: Asus P5Q-E
CPU: Intel Core2Quad Q9450
Kylare: Xigmatek HDT-S1283
Minnen: 2x2GB Corsair XMS2-8500 1066MHz (urspr. 4x2GB men ett dog och för dyrt/krångligt att köpa gammalt minne)
Grafikkort: Radeon HD6970 DirectCU II (2 GB)
Diskar: 1 st 2.5" 120 GB SSD + 3 st 3.5" WD Green
PSU: Fractal Design Newton R3 650W
Låda: Antec P180
Skärm: HP LP2465 24" (1920x1200) + Eizo ColorEdge CG210 21" (1600x1200)

Jag spelar inte speciellt mycket (mest World of Warships som inte är speciellt ansträngande för GPU), utan bildbehandlar mest.

Min tanke var att behålla Grafikkort, PSU, diskar & skärmar och köpa resten nytt - vad tror ni om följande?

Nya komponenter
MoBo: Asus B150 Gaming/Aura
CPU: Intel Core i5 6500
Kylare: Cryorig H7
Minnen: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 PC17000/2133MHz CL13 2x8GB
Låda: Fractal Design Refine R5

Ovanstående slutar på ungefär 6000:- hos Komplett eller Webhallen vilket känns som rimliga pengar att lägga - men tänker jag dumt? Eftersom CF/SLI inte kommer vara aktuellt och jag inte är intresserad av att klocka (ja vet, dumma mig) så är väl inte B150 ett dåligt val. Minnena kan därmed inte vara snabbare än 2133 MHz heller.

Att moderkortet är "Gaming" med allt vad det innebär känns kanske lite fel för mina behov, men det verkar kompetent och är det billigaste jag hittar som har Både USB-A- och USB-C-kontakt på bakplåten med stöd för riktig USB 3.1 Gen 2. Annars är det bara USB 3.1 Gen 1 (det du och jag kallar 3.0) på korten. Aura-funktionen gör mig inget men är knappast ett plus heller. Jag vet att Asus har ett Z-kort som motsvarar det här (minus Aura) - men det är dyrare och jag ser inte fördelen med Z till mina behov.

Som låda känns Define R5 som ett säkert val. Datorn kommer stå under ett skrivbord så mATX eller mindre är ingen vinst. Jag funderade en del på Corsair Carbide Quiet 600Q istället, men den har bara två 3,5"-platser för diskar (även om det så klart går att modda in utan större åthävor). Är Carbide 600Q ett bättre val?

Skulle vara väldigt tacksam för synpunkter på var jag tänkt fel - som synes på nuvvarande system så köper jag inte nytt så ofta så jag är lite rostig.

Av Kjell Brel

Om jag jämför den där med Samsung Ativ Book 9 Plus som kom 2014 så har den på plussidan att den är 3,4 mm tunnare, men Samsungen har en PLS-panel (med touch) på 3200x1800 istället för 1080p utan touch.

http://www.laptopmag.com/images/uploads/4358/g/samsung-ativ-book...

Om man tycker HP:n var snyggare så javisst, men var den verkligen så imponerande två år senare? Jag tar hellre nästan tre gånger fler pixlar plus möjligheten till touch mot att jag får tre och en halv millimeter mindre plats i väskan.

http://www.samsung.com/us/computer/pcs/NP940X3K-K02US

Av Kjell Brel
Skrivet av FishTank:

Slår ett slag för Cryorig H7 Universal, tornkylare med 120 mm fläkt som är bara 145 mm hög och kyler snäppet bättre än Be Quiet Pure Rock och Cooler Master Hyper 212 Evo samt är tystare än 212 Evo. Enkel monteringsanordning + låg ljudnivå ihop med bra kylning = bra val.

Källa: https://www.techpowerup.com/reviews/CRYORIG/H7_Universal/9.ht...

Tackar för ett bra tips! Dumpar 212 Evo på min inköpslista för den där.

Av Kjell Brel
Skrivet av backfeed:

Modeindustrin försöker smyga sig in i segment där de inte hör hemma nu igen...

Skrivet av rektor:

Skulle aldrig få för mig att köpa någon lagringsenhet från ett designföretag.
Det ska vara gjort av ingenjörer och tekniker. Inte av fjolligt tramsfolk.

Skrivet av kent2:

en helt ny nivå av idioti...

Skrivet av Foster D:

Jag blir mest äcklad av produkter som dessa. Vadå lyx? Var är den funktionella lyxen i det? Eller är det estetisk lyx?
Och läder... jag hoppas det är konstläder.
Jag har iofs aldrig förstått mig på mode eller andra innegrejer heller, jag är mycket speciell.

Vilken massa gnäll det var i den här tråden då. Massor av folk som skall verka balla och låtsas att de minsann är hardcore teknikintresserade.

Dra över till chassi-delen och ondgör er lite över alla på Swec som faktiskt bryr sig om att ha et snyggt chassi. Enligt er är det ju meningslöst - Det enda man skall tänka på är hur det fungerar. Gissningsvis går ni bara klädda i arbetsbyxor vid alla tillfällen också - De håller ju bättre än jeans.

Vad är det för fel med att man skall kunna köpa en portabel disk som man tycker är snygg?

Av Kjell Brel

Har Radeon i burken, men blev sugen på att byta till nVidia bara för att reklamen var så omogen. Tolvåringar kanske fnittrar åt den, men då måste det vara extra omogna tolvåringar...

Av Kjell Brel

Tycker det låter som om du skulle klarar dig alldeles utmärkt med lite plats med den lösningen med extern plus webbappar plus mSD-kort.