Inlägg

Inlägg som Kjell Brel har skrivit i forumet
Av Kjell Brel

Hittade en riktigt ung kärrspindel, Dolomedes fimbriatus, på ett par nedfallna rosblad i vattentunnan i svärmors trädgård vilket blev väldigt färggrant!

Canon 5D mk2, Canon 100/2.8L IS, Raynox DCR-250, Godox TT685C m. egenbyggd diffusor
1/200s, ISO100, f/22

https://live.staticflickr.com/65535/48506742957_21f31c1274_o.jpg

Base of Operations - _TNY_1108 by Calle Söderberg, on Flickr

Av Kjell Brel
Skrivet av Djhg2000:

Inget konstigt alls, det är kraven för rekommenderad prestanda på systemet. Det blir lite rolig grammatik bara.

Vad är det som gör att "Rekommenderat system" inte fungerar? Jag ser ingen anledning att fucka upp grammatiken med ett "krav" där?

Av Kjell Brel

Vad är egentligen "Rekommenderade systemkrav"? Hur kan man ha ett rekommenderat krav? Antingen är det en rekommendation eller ett krav.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kjell Brel

Bara en generation äldre än Tahiti som Apple (i form av FirePro D500) fortfarande levererar i sin "professionella" femtiotusenkronorsmaskin MacPro... 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kjell Brel

Har en granne vars laptop (med en gammal Turion X2) lade av med samma symptom för ett år sedan och sedan har den blivit liggande tills för en vecka sedan då han frågade om jag trodde jag skulle få igång den. Det gick ju bra (fanns ju en recovery och allt) och sedan började jag installera alla uppdateringar tills den kom till den här problematiska och så var vi (nästan) tillbaka på ruta 1 med att den fastnade på Windows-loggan vid uppstart.

Så till min fråga: Jag spärrade den här taskiga uppdateringen med wushowhide och lämnade tillbaka datorn. Tar den här senaste uppdateringen hand om problemet eller borde jag ta datorn igen och städa upp min blockering eller nått?

Av Kjell Brel

Härlig omskrivning när det som Microsoft kallar för att "länka din telefon för att kunna skicka saker mellan den och datorn" visar sig vara att man skall installera Microsoft Launcher på sin telefon...

Jag stannar kvar med Nova, tack.

Av Kjell Brel

@Falcon: Nej, nej, det är inte alls gammalt - speciellt inte när du kommer med potentiellt goda nyheter. (fast det vore ju surt att köpa det och så funkar det inte). Jag spelar så sällan så det är fortfarande en aktuell fråga. Tack så mycket.

Jag är mer ute efter mer åt arkadhållet - simulation tar för mycket tid för mig - så det är helt ok.

Sjuan ser ju såklart tvärläcker ut.

Av Kjell Brel

Antec P180, Intel Q9450, Asus P5Q-E m.m. - Värt något?

Jomen!

Har rensat lite i förrådet och hittat lite prylar som frun upplever inte borde ta upp plats där. Är det något som ni tror går att sälja i Marknaden?

Antec P180 (allra första modellen)
Intel Core2Quad Q9450
Asus P5Q-E
Xigmatek HDT-S1283
2x2GB Corsair XMS2 Dominator PC8500

Är det komponenter som nån kan betala för (alltihop eller delar) eller är det ointressant? Vad kan man ha mage att sätta för pris?

Av Kjell Brel

Planen är att Edgar kommer förbi ikväll. Om han skulle ångra sig så hör jag av mig vidare.

Av Kjell Brel

Wacom Intuos 2 ritplatta bortskänkes

Frun fick en ny Wacom-platta och penna på jobbet och fick ta med den gamla hem till mig. Dock fick jag inte igång den med min Win10-maskin hemma, men om det är nån som kör Mac (eller är bättre än mig på att få den att lira med Windows) så får han (eller hon) den.

Självklart är den sliten, men den funkade när hon fick den nya och har bara legat i förrådet ett tag sedan dess.

Modellen är alltså Intuos 2 (XD-0912-U) 9 x 12 och den ljusgrå delen på bilden är alltså större än ett A4. https://www.amazon.com/Intuos-Wacom-Graphics-Tablet-XD-0912-U...

Finns i Västerhaninge på södra sidan av Stockholm, men jag jobbar nattetid i Akalla så det skulle gå att hämta den där med.

Läs hela annonsen här

Av Kjell Brel

Sitter och funderar på att prova det här spelet, men det hänger lite på rattstödet om det är värt det.

I höstas kom rattstöd och då för Logitech G27 Racing Wheel, Logitech G25 Racing Wheel, Logitech G29 Racing Wheel, Logitech MOMO Force Feedback Racing Wheel, Thrustmaster T300RS, Thrustmaster T500 RS Gaming Wheel, Logitech G920 Xbox One Wheel, Thrustmaster T150, Thrustmaster TX Xbox One Wheel, Thrustmaster TMX Xbox One Wheel samt Thrustmaster RGT Force Feedback Racing Wheel.

Jag sitter med en Logitech Momo Force (alltså den röda med läderklädd ratt) och funderar om det är den som stöds eller den billigare efterföljaren Logitech Momo Racing Force Feedback Wheel (den svarta med gummiklädd ratt)? Den senare är mest lik i namnet, men jag kan inte låta bli att hoppas att det ändå skulle vara min som funkar. Nån som vet?

Av Kjell Brel
Skrivet av Ozzed:

I alla fall något som inte heter creators update.

Nu minns jag inte vilket företag det var (Jag vil säga Apple men är osäker), som först lanserade en "new <produktnamn>" och sedan en "new new <produktnamn>". Det blir väldigt rörigt.

Samma med Nvidas Titan, Titan X, Titan X (P) ,Titan XP osv... Vad håller de på med?

iPad
iPad 2
The New iPad
iPad with Retina Display
iPad Air
iPad Air 2
iPad

Apple har väl en logisk nomenklatur?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kjell Brel
Skrivet av anon56869:

Nu är du ute och seglar.

"För femton år sedan hade den typiska PC-användaren en 17" CRT som körde 1280x1024 (i fel aspect ratio) - kör man "nästan samma upplösning" idag tycker du?"

Det var detta jag svarade på. Och ja, för mig är upplösningen mycket snarlik även om du väljer din "typiska PC användare" som exempel (1.3 vs. 2mpixlar). Det är klart att min skärm kanske var mer i proffs segmentet, men även om man då får jämföra mot dagens 2560x1440 (3.68mpixel) paneler så är det knappast något imponerande steg från 1.92mpixel.

Dock är det 1920x1080 som är standard ännu. Det finns dubbelt så många 1920x1080 skärmar på prisjakt än det finns 2560x1440 skärmar. För att inte tala om laptops där upplösningen relativt ofta fortfarande ligger på ofattbara 1366x768 eller något liknande.

Ditt upplägg är lite tramsigt. Om du vill jämföra USB så är det väl snarare farten man får gå på. Och den har väl gått upp från ett par megabit till 10gbit, ganska markant prestanda skillnad om jag får säga det så. För att inte tala om grafikkorten, där geforce serien har varvat serierna 1 till 9 flera gånger sedan dess.

För mig är en knapp dubbling inte samma sak som "nästan samma upplösning". Med ditt sätt att se det skulle du alltså kunna växla från din nuvarande 1080p-skärm ned till en 17" CRT och känna att du har nästan samma upplösning? Jag vågar mig på att vara lite skeptisk till att du skulle tycka det.

Men sluta jämföra med dina 1.92 Megapixel! Det var inte en normalupplösning för femton år sedan. Folk satt med både 14" och 15" fortfarande då. Och 1440p är inte entusiastupplösning idag - då sitter man med en 4K-skärm eller möjligtvis en 21:9 på 3440x1440.

Klart det var tramsigt med USB-portarna - det var ju hela idén för att illustrera hur tramsigt det blir att applicera utvecklingen på en sak på en annan. Kan du verkligen inte förstå varför det inte görs 110 Megapixel-skärmar? Vad tänker du dig göra med en skärm där 4K är på tok för lite då? För 4K är ju sjukt mycket sämre utveckling från 1280x1024 än vad din i7 blivit kontra en P4 och det var ju tydligen referensen för utveckling enligt dig.

Inse att 4K-skärmar inte är standard idag för att genomsnittsanvändaren inte behöver det. 1080p räcker för att surfa webben och icke-entusiast-grafikkort orkar putta runt pixlarna om man vill spela lite.

Av Kjell Brel
Skrivet av SolidReactor:

Totalt misslyckat implementation av Intel! Tekniken och tanken verkar god men misslyckat till anledningen av att den just är en M.2 enhet.

Målgruppen som kan tänkas ha nytta av en "cache boost" enhet är den som har en befintlig äldre dator UTAN M.2 port och använder en mekanisk HDD till lagring, samt använder datorn som en vanlig PC.
Bra att smidigt kunna skyffla in en enhet som boostar hela datorn, utan ominstallation av OS m.m. till gemene man.

Genom att ha M.2 anslutning vänder sig denna produkt till en målgrupp med nyare datorer, som då redan har en SSD till primär disk.

Är det något jag har missat eller missuppfattat?
Denna produkt borde ha kommit för ett antal år sedan när SSD var en "lyx" produkt p.g.a. priset och då i en SATA variant. Då hade den säkert kunna vara ett toppenalternativ till SSD om man inte har råd med en dyr SSD eller vill bara billigt kunna uppgradera sin befintliga investering till dator med innehållande gammal mekanisk disk.

Det enda du missar är att M.2-portens sällsynthet inte spelar nån roll på äldre datorer eftersom det redan är nolll äldre datorer med Kaby Lake. :/

Av Kjell Brel
Skrivet av anon56869:

Min 19" skärm klarade 2048x1536@60hz = 3.14m pixlar
men jag brukade köra den i 1600x1200@75hz = 1.92m pixlar

dagens standard är 1920x1080@60hz = 2m pixlar.
det som du hade 15 år sedan var 1280x1024 = 1.3m pixlar.

Påstår du att det är en stor skillnad?

Min grymma intel pentium 4 1.8ghz har CPU score på 160 vs. min nuvarande i7 6800k som har en score på 13594

160 vs. 13594 på processorn.
1.92m vs. 2m pixlar på skärmen
Eller i ditt fall då med standard skärm 1.3 vs. 2m pixlar.

Du ser ingen skillnad i utvecklingen??

Jag förstår inte varför du tar upp du hade - du vill alltså jämföra vad en entusiastanvändare hade då med en standardanvändare har nu?

Att sedan jämföra beräkningskraft rakt av med antal pixlar är direkt meningslöst. Du skulle alltså inte bli nöjd om du inte kunde köpa en skärm idag med 13594/160*1,3=110 megapixel? Typ 14000x7900 alltså? Mm, lycka till med den inställningen. Eftersom din dator för femton år sedan hade två USB-portar så antar jag att du är besviken att du inte har 13594/160*2=170 st USB-portar på din dator idag också? Eller att din laptop inte har ~85 gånger så lång batteritid som då?

P.S.
75 Hz på CRT var rätt huvudvärksframkallande - hur stod du ut?

Av Kjell Brel
Skrivet av anon56869:

De e bara o gå ned till 1280x720 eller varför inte gamla goda 800x600 så kan du säkert få 200hz till o med om det är så viktigt för dig.

Vissa gillar dock satt se vad dem sysslar med. Med tanke på att hårdvaran är många hundra gånger snabbare nu än för 15 år sedan, så är det ju lite underligt att man kör nästan samma upplösning nu som då, tycker du inte?

För femton år sedan hade den typiska PC-användaren en 17" CRT som körde 1280x1024 (i fel aspect ratio) - kör man "nästan samma upplösning" idag tycker du?

Av Kjell Brel

"..en 8K-upplöst datorskärm med en prislapp på cirka 55 000 kronor. . . . Modellen heter UP3218K och är en av de första modellerna på marknaden med 8K-upplösning. Nu har skärmen lanserats och enligt företaget själva riktar den sig till professionella användare."

Å fan? Jag trodde de siktade på hemanvändare i budgetsegmentet.

Av Kjell Brel

Kan man inte tänka sig att i OEM-datorer sålda mot hemmarknaden så stoppar man in en sån här förutom en 2TB-disk så får man snabb boot-tid och programstart plus gott om utrymme? Till sådana blir det ju oftast senaste processorgeneration trots att det är prispressat och SSD är knappast standard där idag.

Av Kjell Brel

Jaws. Så sjukt bra film.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kjell Brel

De fanns definitivt i Sverige - OSD-menyn gick t.o.m. att köra på svenska. Jag körde ett tag med två stycken på skrivbordet kring 2008 (=84 kg skärm!), men hade ett brutalt färgstick på ena och att kalibrera en sån krävde väldigt mycket mer än vad en vanlig dödlig som jag klarade av.

(Körde båda via VGA till PC:n och en av dem även till Mac Cuben via en kabel med VGA mot datorn och 6xBNC i monitoränden.)

Vill minnas att den klarade 1920x1200@85Hz och 2304x1440@80Hz vilket stod sig rätt bra...

http://i.imgur.com/ya4E1uW.jpg