Inlägg

Inlägg som Kjell Brel har skrivit i forumet
Av Kjell Brel

Första frågan är ju väldigt fiffigt ställd: Hur många hittar du? Typ som historiaproven när frågan var skriv allt du vet om 30-åriga kriget (30 poäng) och man fick full pott bara på att skriva "Jag vet inte ett smack om 30-åriga kriget"...

Av Kjell Brel

Vad är det för skillnad på en stare då?

Den kan varken cykla

Av Kjell Brel

Dpi-antalet är har inget med hur mycket information bilden innehåller. Det är bara så skrivaren skall veta i vilken storlek han skall skriva ut bilden.

Om du tar en bild från nätet och skriver upp dpi:n från 72 till säg 150 så kommer du samtidigt att minska bildens mått vid utskrift till (omkring)hälften.

Av Kjell Brel

– Kanske är lite sent att gör ett inlägg, men prova att markera delen (eller delarna) som skall bli svartvita och välj Image (Bild) > Adjustments (kommer inte ihåg vad det heter på svenska) > Hue/Saturation... (Nyans/Mättnad...) eller tryck [Ctrl] + [U]. Dra sedan reglaget vid Saturation (Mättnad) helt till vänster och klicka OK. Klart!

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av menååh
PS2. DVD-uppspelningen är suverän, sen får du en spel-konsoll på köpet

Suverän? Nåja DVD-uppspelningen funkar, så långt kan vi väl sträcka oss. Visserligen är en spelkonsoll lajbans, men en fjärrkontroll är inte helt fel heller.

NetOnNet säljer en regionsfri (även RCE) Philips DVD634 för 1990:-
Helt okej spelare med bra fjärr, klarar VCD, SVCD, MP3, CD-R/RW och ser riktigt bra ut.

Direktlänk

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blip
...Om du beställer från danmark så kan du väl inte sitta och gnälla att frakten är dyr sen? Gå ner till kvartersbutiken nästa gång så slipper du frakten men får i gengäld ett högre pris.
/Blip

Hur vore det om du läste hela inlägget? Om Axzell beställer något och de skickar en defekt vara skall väl inte han behöva stå för frakten? Tänk dig att den nya HD:n är paj den också – skall han behöva betala frakt för den också?

Sitter i samma situation själv just nu. Moderkortet var paj vid leverans och jag fick ett nytt i retur (3-4 veckor senare). Företaget vägrar dock fortfarande att svara på några av mina mail om ersättning för mina utlägg så jag håller på att ladda upp för att ringa och snacke dansk.

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Delarium
<snip>Om jag inte har fått allt helt fel så är de flesta här mellan 13 och 18 år.<snip>

[trött]
Vad gammal jag känner mig när de flesta här tydligen är omyndiga... Man kanske borde börja med boule, stavgång eller någonting annat som passar min ålder om 28 år lite bättre. – Måste man gå i gymnasiet för att intressera sig för moddning/klockning?
[/trött]

Skall bli intressant att se åldersfördelningen...

/Kjell Pensionär

Av Kjell Brel

Var tvungen att returnera ett moderkort till våra danska favoriter och fick vänta typ fyra veckor på ett nytt. Mitt problem består i att jag tycker att ITbutikken borde stå för returfrakten om de skickar defekta varor till mig och de tycker att de inte behöver svara på mina mail överhuvudtaget. Skickade ytterligare ett idag – Första beställningen skedde i slutet av augusti...

Av Kjell Brel

Tror Okänd/yiyi på fullt allvar att tattare är slang för författare? – Blir inte klok på hans inlägg riktigt. Citerar han sig själv på låtsas och skriver själva inlägget på ärenderaden, eller?

Av Kjell Brel

Intern USB2- & FireWire-hubb i Sverige

Är det någon som har koll på var man kan få tag på en intern hubb (gärna 3,5") som klarar USB 2.0 och FireWire? Om man hade ett Abit MAX-Mobo hade man ju kunnat köra deras box. Mitt Asus A7V333 har ju en himla massa ut- & ingångar (USB2, FireWire, SD, MemStick, SPDIF o.s.v.) som vore kul att komma åt.

Har hittat ett par alternativ i staterna, men de vågar inte skicka utomlands.

Av Kjell Brel

Hm, lite förvirrat här.

RGB är (i princip) en färgrymd som funkar på alla skärmar. CMYK är färginställningar för att få ut färgerna på en specifik tryckpress, med ett specifikt papper och en viss uppsättning tryckfärger (paint, inte colour). Dock kan man generalisera en hel del. När du omvandlar bilden från RGB till CMYK som Santa Claus beskrev så ändrar du till en förinställd CMYK-inställning i Photoshop (Eurostyle Coated brukar vara förvald) och det är inte säkert att det är den som passar med ditt tryckeri/papper.

Gör så här:
Fråga tryckeriet vilka CMYK-inställningar du skall göra för att resultatet skall bli okej i just deras tryckpress med papperet du skall trycka på. Eventuellt vill de skicka en s.k. ICC-profil till dig. Den lägger du i såfall i mappen C:\WINDOWS\system32\COLOR och går sedan in i Photoshops färg-inställningar (Skift+Ctrl+K) och väljer den profilen vid CMYK under arbetsfärgrymd. Klicka på OK och nu blir alla bilder du omvandlar till CMYK anpassade till tryckeriets press! De ser skumma ut i Photoshop, men det är bara att hacka i sig. ACDSee är otjänligt för att visa CMYK-bilder – undvik det (fast det är gött till vanliga förstås).

Angånde upplösning är det också något du skall fråga tryckeriet om. Tipsen i den här tråden om 150 syftar nog till enheten lpi, d.v.s. lines per inch, vilket är antalet rasterlinjer rippen och pressen använder. Standard är att göra bilderna i dubbla linjetätheten. Om den skall tyckas med 150 lpi skall du göra bilderna i 300 ppi:s upplösning. (Observera att det här inte har särskilt mycket att göra med HP, Epson och Canons bläcksprutor med 2800 dpi och liknande. Den rastreringen är uppbyggd på ett helt annat sätt.)

Angående EPS-inställningar har jag bara PS 7.01 här hos mig och kommer inte ihåg andra varianter i huvudet. Förhandsvisning/Preview är bara vad som syns när man monterar bilden – det påverkar inte tryckresultatet. Välj TIFF, 8 bitar.

Vad gäller "Encoding" skall du ha Binär om det var Mac EPS som gällde och ASCII för PC. Inget annat skall vara ikryssat (inte ens LZW-komprimering).

Innan du går igång med allt det ovanstående rekommenderar jag att du går in i kontrollpanelen och klickar på "Adobe Gamma". Det är ett skärmkalibreringsverktyg som hjälper dig att få lite bättre skärminställningar.

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mega-C
Går det att göra den här bilder 600 % större utan att det ser för jävligt ut?

Nix, den kommer att se mer eller mindre för jävlig ut. Lite trixande i Photoshop ger mig en bild som bara ser ganska för jävlig ut. Saknar webbutrymme här på jobbet, men jag kan e-posta resulatet. Skicka en adress till callesslask@hotmail.com så kommer den.

Att ha Resample ikryssat vid storleksförändring i Photoshop innebär bara att Photoshop interpolerar upp bilden. Utan det ikryssat sker ingen pixelförändring bilden får bara lägre eller högre dpi och själva storleksförändringen överlåts på IE, Word eller var man nu klistrar in den (gissa om Photoshop skalar bättre än IE ).

Rita om den i Illustrator skulle som sagt vara bäst, men det går liksom inte att göra med automatik...

/Kjelle

Av Kjell Brel

Fan, Gunde på snöbräda – rätt mycket kuligare än Gladiatorerna...

Av Kjell Brel
Citat:

Jag tänkte grafiskt försöka visa hur ett vanligt analogt ljudspår (visat på bilden ovan) återges med digital teknik.

[sarkasm]Det har blivit en massa stavfel här. Sådär skriver man inte alls "Här har jag klistrat in Creatives pressmaterial för DVD Audio..."[/sarkasm]

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tempel
Tja, skärmar för widescreen har ju trots allt funnits för pcburkar en hel del år nu även om du inte har hittat dom på bärbara.

Jo, det är väl en korrekt upprepning. Angående fristående skärmar så går sådana att använda lika bra på en PC som en Mac så jag fattar inte riktigt distinktionen där.

/Kjelle

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nyhet
[BChassit är byggt i silver-magnesium...[/B]

Dagens mest kreativa översättning? Är det någon överklockarsmurf som har ett bra svar på varför man skulle vilja ha ett chassi gjort av en silver-legering? – Leda bort värme bättre, eller vad? Priset skulle väl hursomhelst gå upp en eller två siffror...

It all comes in an eye-catching, silver-magnesium case that weighs...
Vad amerikanen menar är nog att skalet är gjort av magnesium och är silverfärgat...

Edit
För övrigt är väl den riktiga nyheten med den här burken inte att F.A. Porsche stått för designen utan att det är den första bärbara PCn med en widescreen-skärm (inte riktigt 16:9 – men ändå). Tog tydligen en stund innan PC-industrin hängde på Apple den här gången (också).

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nyhet
<i>Comotrons C-3310B-128 tillhör de lätta och smidiga MP3-spelarna...</i>

Namnet tillhör däremot inte de lätta och smidiga...;) Vem sjutton beslutar att släppa en produkt med ett sådant namn? Snacka om inkompetens...

Av Kjell Brel

Hade kanske varit kul om man talat om ifall enheten stöder USB 2.0...

Tyvärr verkar denna funktion vara väldigt svår att hitta tillsammans med IEEE1394. Abit MediaXP hade ju varit helt perfekt – förutsatt att man hade ett MAXX-moderkort.