Inlägg

Inlägg som Kjell Brel har skrivit i forumet
Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joakim_r
Det är just i aktier dom betalar.

Ja? Så då hade han ju 51% av Pixar-aktierna värda x miljarder dollar. Dessa byts nu mot Disney-aktier för 3,5 miljarder dollar. Alltså har han blivit 3,5 minus x miljarder dollar rikare - inte 3,5 miljarder dollar som det står i nyheten...

Av Kjell Brel

Från MPAA:s hemsida: "Movie pirates are thieves, plain and simple". Movie Pirate Association of America, då eller?

Stackars satar...

Av Kjell Brel

Men om Disney köper Pixar för 7 miljarder dollar och Jobs äger 51% av företaget så blir han väl bara 3.5 miljarder rikare om man inte räknar hans aktier i Pixar? Pixar-aktierna måste väl ha representerat ett värde precis som hans nya fina Disney-aktier gör?

Gör om gör rätt!

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gren
Jag har aldrig påstått något sådant, men du kan inte komma ifrån att det finns en sjuhelvetes massa människor dessa pengar hade kunnat gå till istället. Sådana som behöver pengarna bättre. Ditt inlägg ger intrycket av att du tror att vi är dumma i huvudet och att du besitter mer kunskap. Om du besitter mer kunskap låter jag vara osagt, men jag fått hyggligt stor erfarenhet av människor från olika afrikanska länder, så som Marocko, Somalia, Malawi, Mocambique och Mali. Dessutom har jag fördjupat mig något, av eget intresse, i biståndspolitik.

Det är ett faktum att 80-talssynen vi hade på Afrika är borta. Däremot bor hur många som helst i slum och i förtryck. Internetcaféer är ofta reglerade på ett eller annat sätt. En vän besökte det relativt civilierade (i våra ögon sett) landet Marocko. Hon besökte två internetcafeér, men kom inte in sidor som handlade om Västsahara, ett land som Marocko ockuperar. Varför fick min vän aldrig reda på. "Sidan finns inte", fick hon som svar av båda caféägarna.

Visst är det bättre att folk får utbildning istället för bistånd, men den som sett vad som händer med bistånd vet att problemen sällan ligger i biståndet, utan hos de styrande i länderna. När internet blir allmänt så kommer det läggas in cencur, för vilka styrande vill att "deras demokrati" ska jämföras med andras demokrati? Titta på Nordkorea och Kina. Kommer bärbara datorer hjälpa till att lösa problemen i de många afrikanska stater där den ena despoten avlöser den andra?

Kommer alla få tillgång till Internet? Kommer det finnas trådlöst nätverk i alla skolor? Personligen tror jag de flesta skolor, kommuner och stater prioriterar annat än uppkopplingar, eftersom många inte vet vad dom ska ha det till - ungefär som Sverige för 10 år sedan och som några av mina vänner fortfarande tänker.

Visst finns det massor av saker pengarna för detta hade kunnat gå till istället. Ungefär som att det finns massor av bättre saker som Paris Hiltons klädkonto varje månad kunde ha gått till. Eller fundera en stund på vilket du skulle vilja hoppa över helst – dessa datorer till i mitt tycke behövande eller motsvarande summa pengar taget från kostnaden för nyårsraketer (troligtvis en mycket större utgift). Jag vet vilket jag väljer...

Jag har då inte varit i lika många afrikanska länder som dig, (eller menade du att du känner folk från Marocko, Somalia osv?) men jag törs slå vad om att mottagarna av dessa datorer i alla fall har en bättre chans att komma in på sidor om Västsahara eller vadsomhelst annat för den delen och nå vidare upplysning om de har en sådan här dator än om de inte har någon dator alls. Om de inte har datorer kommer de definitivt inte satsa på någon uppkoppling. Vem vet – kanske har det kommit en bit på väg om tio år (som vi har om än sannolikt lite längre).

Du skriver vidare att bärbara datorer inte kommer att lösa problem i länder med despotiskt styrelseskick. Tror du att bistånd i form av mat och vatten som du skrev i ditt första inlägg på något sätt bidrar till att stoppa despotismen? Snarare lär det hjälpa despoten eftersom han kan fortsätta att lägga sina stålar på vapen eftersom han får hjälp med försörjningen av sitt folk...

Av Kjell Brel

Angående att lösa grundproblemen:

Ni tycks tro att samtliga innevånare i Afrika sitter på marken och väntar på att hungra ihjäl. Nu är det faktiskt inte så utan det finns hela spektrat av människor där – bland annat massor av barn som går i skolan (riktiga skolor, t.o.m. med tak ) och som skulle kunna lära sig mycket mer genom att ha tillgång till en dator.

Av Kjell Brel

Pussokram då!

Av Kjell Brel

Jag tolkar din kommentar som att du inte känt för att skriva detta pga forumets regler som du citerar. Är det rätt uppfattat? Hur gick det då bra för MOrKiz att skriva det första gången?

/Känslige Kjell (tydligen)

Av Kjell Brel

MOrKiz,
Nej jag har inte gått på Komvux i Uganda. Du kanske borde åka dit och läsa Matematik A så skulle du klara att räkna ut att folk födda på 40-talet omöjligt kan vara äldre än 65 vilket åtminstone jag inte räknar som 70+. Gör du? Jag tycker för övrigt att formuleringen att "klarar man att piratkopiera så klarar man att näthandla" blev riktigt bra. De som inte vet hur man använder internet är inget piratkopieringsproblem och har därför inget i debatten att göra. Eller menar du att ni piratkopierar för deras skull för att det skall bli billigare?

Till skillnad från dig så svarar jag på frågor istället för att skriva en massa svordomar. Jag har piratkopierade MP3:or på mina datorer. Och betydligt fler än 30 stycken. Skillnaden är att jag inte står på några imaginära barrikader och skriker att det är rätt åt skivbolagen.

Det börjar bli lite för mycket förolämpningar och för lite svar i dina inlägg nu. Dessutom ökar stavfelen och särskrivningarna hela tiden. Akta så du inte dör av för högt blodtryck...

Om du (med polare) kan snickra ihop en betaltjänst och samtidigt lösa allt juridiskt som krävs för att sälja andras musik på nätet säkert på två veckor så kommer ju inte du att ha några problem att få ett jobb som betalar 50,000 i månaden. Det skall väl räcka till att köpa film och musik skulle jag tro.

Visst skrev jag fel med XP-licensen. Dock fattar jag inte hur du kan röra till "kalkylen" som du kallar det om Volvon och licensen. Folk har råd med bilar i kvartsmiljonklassen med lullull som lättmetallfälgar. Då har de råd med programvara för 3000:- också. Det var väl enkelt nog?

Just nu håller jag med dig om att det är väldigt svårt att förklara här. Du hasplar mest ur dig förolämpningar. Angående att alla här håller med dig – Jag har i alla fall läst flera kommentarer som säger att jag snickrat ihop välskrivna inlägg, men du tycks behöva klara dig utan sådana. Vilka slutsatser skulle du vilja dra av detta?

Korben Dallas,
Ingen ifrågasätter att AutoDesk går plus på piratkopieringen utan det är väl en av de saker vi nått konsens om. Däremot tycker MOrKiz att ~950:- för Photoshop Elements är mer än vad någon har råd med och eftersom DVD-marknaden växer så tror han att den inte tar skada av piratkopieringen heller. Jag ber att få uttrycka en avvikande åsikt.

Av Kjell Brel

Belga,
Om du tittar upp en bit i tråden så kanske du hittar mitt exempel om Kent och Britney Spears på ginza.se. Läs det så ser du att det går att hitta skivor för 79:-

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
Får korta ner det här Evil Pter o Kjel Brel. Tar bara med de första meningarna i era inlägg och lite punkter annars blir det massiv med scrollande för alla andra.

Låter bra. Jag har försökt svara mer och ställa mindre frågor nu också. Hoppas det funkar bättre för dig.

Citat:

Hur många ggr har man inte hört att företag förlorar pengar för människor laddar ner deras mjukvara gratis...

Förstår vad du menar och håller med om att ACAD inte är någon storsäljare blad privatpersoner. Senaste skivan med Petter eller filmen Batman Begins riktar sig till privatpersoner och varje piratkopierad sådan innebär nog att färre köper filmen eller plattan. Håller du med?

Citat:

Tror jag har hört eller läst minst tio artiklar i år om storföretag som redan gör det.

Snicksnack. Visst står universitet för en hel del grundforskning, men företag utvecklar så otroligt mycket mer och detta gör de för att tjäna pengar. Kanske tråkigt för dig, men så är det. Jag tror inte att utveckling av en magsårsmedicin kan ske på statlig nivå – speciellt eftersom det blir en så internationellt gångbar produkt. Eller det kanske är FN som skall utveckla medicinerna?

Utvecklingen under tjugotusen år var väl inte så där tipptopp. Du som bryr dig om medicin så mycket kan ju fundera på hur kul det var för hundra år sedan om man blev sjuk. Det var en fruktansvärd massa människor som dog som skulle ha kunnat räddas enkelt med moderna mediciner. Du kanske vill att det skall vara så nu också?

Citat:

Malmö stad(skattebetalarna) mm som beskostar det...

Okej. Men du ignorerar fortfarande Hultsfred. Är det Hultsfreds kommun som borde gå in och betala så du kan gå på festivalen gratis? Och borde NHL och elitserien vara gratis?

Citat:

Dessvärre finns ju folk som inte vet hur en dator fungerar och ännu mindre Internet. Säg till en 70+ man/kvinna att hon ska handla via nätet och inte en affär. Du glömmer visst en av våra största åldersgrupper.

Allvarligt? Jag oroas inte särskilt över piratkopieringen i åldrarna 70+. Gör du? Den som klarar att piratkopiera klarar att näthandla. Ge upp. (Dessutom är inte 70+ "en av våra största åldersgrupper )

Citat:

Hade nu företagen varit så mån om sina kunder hade de för länge sedan fixat billiga och bra alternativ...

Att du kallar det "rätt åt dem" är ju självrättfärdigandet jag syftat på hela tiden!

Citat:

En del har man liggande. Du ska inte påstå att du inte har ett enda olagligt objekt på datorn. Då tror jag hellre på jultomten.

Jaha? Men nu var det ju du som tyckte att det räckte med biblioteket och Webbradio. Hur skall du ha det? Räcker det eller inte?

Citat:

Den stora majoriten vill ha fler och framför allt billigare alternativ...

Klart konsumenterna vill ha billigare alternativ. Och du tror att det kostar 50 öre att utveckla en nedladdningstjänst som ITMS? Jag vill ha billigare hamburgare. Låt oss alla gå in och ta hamburgarna från McDonald's eftersom de tar så hutlöst mycket betalt för dem. Då kommer de att sänka priserna tror jag. Vad förbjudandet av DVD kom ifrån har jag ingen aning om. Släpp det.

Citat:

I en undersökning som genomfördes av lunarstorm...

Hela den här biten är ett cirkelresonemang. Att ungdomar tittar på TV är inte samma sak som att de enda som tittar på TV är ungdomar. Det bevisar inte eller ens antyder att reklam riktar sig enbart mot ungdomar och barnfamiljer. Att blått är en färg betyder inte att en färg är samma sak som blått. Jag vet att trean och femman rullar leksaksreklam på morgonen och i barnprogrammen. Du glömmer bara att det finns så väldigt mycket mer timmar TV per dag. Säg att barnprogrammen tar upp fem timmar per dag (det är högt räknat) i två kanaler. Om jag säger att Eurosport sänder mer än tio timmar per dygn så har jag mer reklamtid som inte är riktad mot barn redan där.

Sluta rör ihop reklamfilmer och slogans. Som tjejen med gud där. Tvättar inte barnlösa tjejer i 30-årsåldern håret? Eller killarna som spelar rugby i tvättmedelsreklamen. Ser de ut som de låter mamma tvätta matchstället tycker du?

Citat:

Läs ovan så ser du att jag menade det som en ironisk poäng...

Det var du inte alls. Du tänkte bara inte efter innan du skrev. Det vore bättre om du ärligt skrev att du hade fel på den punkten.

Citat:

Det var du och inte jag som drog in dessa i kalkylen,

Jag drog in dem och du ignorerar dem.
Så här tycker du: Om man skall ha råd att ha en Volvo för 300.000 (med lättmetallfälgar) så måste man betala på avbetalning. Då har man inte råd med 5000 för en XP-licens.
Så här tycker jag: Om man köper Volvon för 295.000 (utan lättmetallfälgar) – fortfarande på avbetalning, så har man råd att betala 5000 för en XP-licens. Om man inte tycker fälgarna är viktigare än licensen förstås. Jag försökte ta ett exempel på att en vanlig familj faktiskt kan ha råd att köpa programvara.

Citat:

Ska säga att jag har aldrig någonsin sätt en person läsa hela...

Precis. Men ändå borde det ju inte vara några problem eftersom du inte stjäl något annat en ett missat köptillfälle – precis som vid piratkopiering! Varför gör inte du (eller någon annan) det?

Vill du fortfarande klubba ned mig förresten? – jag hörde inget mer varken om det eller om vilken Sony-chef det handlade om som fick hutlösa 50 miljoner dollar i årslön. Eller skarvade du bara lite där för att du inte hade bättre argument?

Av Kjell Brel

[QUOTE]Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
[B]Tycker jag verkligen inte. Är programvara så pass dyr att ingen normal människa kan köpa den så kan det ju knappast belast dom som har råd med den.[QUOTE][
Du hoppar över min fråga angående hur folk kan ha råd med Volvo V70 om 5000 spänn för programvara är omöjligt att avvara. Snälla svara på den!

En variant skulle ju vara att köpa Photoshop Elements. Min gissning (jobbar i grafiska branschen så jag hittar hyfsat i Pshop) är att väldigt få hemmaanvändare har nytta av t.ex. fyrfärgssepareringen i stora Photoshop och att de skulle klara sig utmärkt med Elements. Inte ens du tycker väl att ett pris på under tusenlappen är "dyrare än vad en normal människa kan köpa"?

[QUOTE]Jag ser inget som helst problem med att slopa patenten. Då får företagen istället konkurrera när det gäller kvalite och pris. Det finns alltid folk som skapar för skapandes skul, att det bara skulle finnas ett pengar argument med hela tiden är felaktigt.
Du och andra sidan verkar inte ha något imot att tack vara patenten så kan inte folk i olika världsdelar få vård, för då stämmer vi dom.[QUOTE]Suck. Evil_Peter svarar bra på det här. Det handlar inte om att jag inte kan få dig att fatta. Du vill ju bara inte koppla. Utan patent blir det ingen utveckling – bara kopierande av vad som finns just nu. Om min firma lägger ned tio miljoner på att utveckla något och sedan kopierar du det rakt av så kommer min firma gå i konkurs eftersom jag måste tjäna tio miljoner mer för att gå runt. Resultatet blir att vi inte plöjer ned tio miljoner och den nya grejen blir aldrig framtagen. Inse att hemma hos dig finns det tusentals saker som aldrig skulle sett dagens ljus om inte patent varit möjliga att göra.

Citat:

Gå in en vanlig skivaffär eller på Åhlens för den delen och kolla priserna för ett nytt album. Priset 169-200kr är det vanligaste. Det är fortfarande en majoritet av folket i sverige(tyvärr) som köper det i en vanlig affär.

Vad spelar det för roll? Om alla andra gör fel så blir det väl inte mer rätt för det? Det finns alternativ som är billigare – men du blundar för att de finns för då är det inte lika lätt att rättfärdiga kopierandet.

Citat:

OfT: Vill inte kalla det Britan gör för musik....

Jag skulle vilja kalla det för dålig musik, men eftersom jag enligt dig har "kass musiksmak" så har jag väl fel... Jag försökte hitta exempelmusik med tydlig riktning mot yngre.

Citat:

Vill man för övrigt lyssna på musik kan man bara gå ner till biblan eller sätta igång webbradion...

Toppen – Då antar jag att du inte har en enda nedladdad MP3:a i din dator. Eller? (Glöm inte bort den här frågan nu!) Dessutom kan väl den stackars stora majoriteten du tyckte synd om alldeles nyss göra samma sak. Eller hittar de inte till biblioteket?

Citat:

Nu får du väl ändå ge dig. Gå och fråga vilken människa reklam människa du vart reklam på tv är riktad. Främst barn och ungdomar, och sen barnfamiljer.

Käprätt fel, MOrKiz. Reklam riktad mot barn är förbjuden i Sverige. TV3 och Kanal 5 går runt detta genom att sända från Storbritannien, men det är ändå inte majoriteten av deras reklam som riktar sig till barn. Eller tror du att tvättmedelsreklam är något som bara barnfamiljer bryr sig om? Eller Opelreklam? Dambindor är det ju bara mammor som är intresserade av eller? Tror du att de riktar reklamen om Classic Kaffe enbart mot barnfamiljer. Kom igen!

Citat:

Aldrig varit med på malmöfestivalen eller ? Bra och framförallt gratis musik i en hel vecka.. finns alla smaker där...

Jaha? Men det besvarar väl inte min fråga om Hultsfred? Eller om hockeyn?

Citat:

Vet inte vad du gör för fel i dina konverteringar.. alla försök jag har gjort med diverse material har varit lyckade. Har förvisso aldrig testat göra om AAC fil någon gång. Men när jag gör det ska du få ett pm...

Prova med en AAC-fil med DRM-skydd (.m4p). Det går säkert på något sätt, men inte är det särskilt enkelt. För övrigt är det intressant att i just den här delen av diskussionen argumenterar du för det lagliga alternativet (notera att jag inte argumenterar för det olagliga – bara mot att använda din lagliga variant eftersom jag inte tycker den är tillräckligt bra).

Citat:

Du kan verkligen inte hitta någon musik alls som passar dig på någon av tjänsterna? Då är du väldigt begränsad i din smak.

Visst kan jag hitta det. Men nu var det ju inte jag som hade några problem med att köpa CD-skivor, eller hur?

Citat:

Vad jag bryr mig om OpenSource. Kör Ubuntu på denna maskinen. Vem vill ha ett överprisat skit OS som Windows. Kostar 3000kr Retail, och 1300kr OEM och är fortfarande fult med brister som konstant måste uppdateras.

Okej. Jättefint för dig. Jag föredrar det "buggiga och bristfälliga" Windows, men det är väl upp till var och en.

Citat:

Har aldrig sagt att kina är ett toppen sammhälle. Sen o andra sidan ska vi vara glada över att de inte har en fungerande upphovsrättslagstiftning. Det möjliggör billigare kläder, bilar, och annan hemelektronik för oss i västvärlden. Har inte hört någon här på forumet gnälla om att de får köpa billigt.

Det som möjliggör att du kan köpa billiga kinesiska grejer är det totalitära och vedervärdiga statsskicket i Kina och att deras löner är otroligt låga. Det är inte upphovsrättslagstiftningen som fixar det. Punkt slut. (Tack till Evil_Peter för en fin synpunkt om att "använda någons logik".)

Citat:

Kallas avbetalning. Och oftast är det en bidragande del till att familjen/er ska kunna kom till och från jobb, köra ungar till dagis etc. Bor du på landsbyggden är det mer eller mindre ett tvång.

Det är det? Och varför kan man inte köpa en Volvo utan lättmetallfälgar på avbetalning och få pengar över till att betala för programvaran?

Citat:

Och du verkar inte tänka riktigt klart. Hyra/avgift/avbetalning + el/nät + mat +kostand för resor/bil, utöver det tillkommer kostander för dagis, och eventuellt andra aktiviter. Efter det ska de kunna köpa programvaran. Vi se din lönelapp ifall du har så mycket pengar över i månaden.

Tack för att du räknade upp en del av en barnfamiljs utgifter för mig. Nu är det kristallklart. Tyvärr kan jag fortfarande inte se behovet av lättmetallfälgar som viktigare än programvaran. Kan du?

[QUOTE]får citera[QUOTE]Jag rörde ihop varning med anmärkning. Herr Moderator varnade alltså mig utan att ge mig en anmärkning. Rätt av dig, fel av mig.

Citat:

Verkligen? Du anser att du ska få skriva nedvärderande saker om andra, men när det drabbar dig så är det inte okej? Det kallar jag dubbelmoral.

Det skulle jag också göra om jag skrev nedvärderande saker om just dig, men håller du inte med om att min kommentar inte var riktad direkt mot dig utan betydligt mer generell?

Citat:

Finns hur mycket gratis tidningar som helst. Om inte att så är där alla sorters hemsidor på nätet som är reklamsponsrade. Har funnits väldigt länge. Kan inte ens komma ihåg när jag köpte en tidning sist.

Jaja, så då är det okej att läsa tidningarna i butiken då?

Citat:

PS: Vill lär få dra ner på text massorna eller fortsätta dett med pm

Vad synd, skall försöka korta ner mig i fortsättningen.

P.S.
Hur gick et med din Sony-chef?

Av Kjell Brel

Hej MOrKiz!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
På sätt o viss stjäl du faktiskt där. Då utnyttjar du en tjänst som du sen inte betalar för. Överlastar du betalningen på de andra. Och nej, i detta fallet är det inte ok eftersom jag är miljövän och nyttjar allmäna kommunikationer väldigt mycket.

Jag fattar inte. Överlastar inte piratkopierarna kostnaderna för utveckling av programvaran på "de andra"? Hur skiljer det sig?

Citat:

Jovisst patetent är jätte nödvändigt. WTO:s nya patentregler tillåter bla att man tar patent på olika arvsmassor. Det låter ju som en berikande ide att de skulle få göra en sån sak. Bara ett problem, den har funnits där ett bra tag innan ordet patent uppfanns och vi alla har den. Ska vi alla sluta leva då för att någon redan har patent på din arvsmassa eller? Det är bla WTO:s stelbenhet som har gjort att många i afrika har dött.

Var snäll och inse att det finns så mycket mer att ta patent på än medicinska saker. Var snäll och undvik inte frågan en tredje gång utan försök svara på hur t.ex. ett dator- eller telekomföretag skall kunna motivera sin forskning om de inte kan få betalt alternativt behålla ensamrätt på sin upptäckt?

Citat:

Att du kunde köpa fler skivor i din ungdom är inte så konstig då skivorna var en anning biligare på den tiden. Då räknar vi ändå värdeminskning/ökning av pengar, inflation etc. Jag är inte mycket yngre än dig och vill dessutom minas att barnbidraget låg på 700-750 kr när jag började i högstadiet.

Det stämmer säkert att det var 700-750 kronor. Jag betalade kring 100-120:- för skivor då, främst på skivbörser – en del köptes nytt och då handlade det om kanske 150-180:- som mest. Om jag går in på ginza.se och söker på Kent (duger det som musik för andra än gamla gubbar?) så kostar deras senaste skiva 149:- och alla deras tidigare går loss på 79:-. Hur menar du att det är så mycket dyrare nu? Eller är Kent gubbiga? Om vi provar Britney Spears då? Hon riktar sig väl till kids? Ginza tar 149:- för hennes dubbel-CD med greatest hits och samma summa för någon remix-skiva som inte släppts än. De äldre grejorna går för under hundralappen med hennes första skiva för 69 kronor. Inte direkt svettigt, eller vad tycker du?

Citat:

Att den mesta musik riktas mot ungdomar tordes vid detta laget var en ren självklarhet. Bara att sätta igång TV3 eller dylik och börja räkna antal reklam snuttar där de försöker sälja Vikingarna eller Power WInter Party.

Kom igen – Alla över tjugofem lyssnar inte på Vikingarna. Om du ser en TV-reklam från Åhléns för Coldplays nya album (den första jag kom på, jag lovar) så är den alltså bara riktad till ungdomar? Jaha, jag skall uppdatera min snart 60-åriga farsa att han är helt ute och cyklar när han lyssnar på dem...

Citat:

Och ja, det borde inte vara något problem att ordna gratis sportevemang, de gör de rätt ofta i sydamerika.

Okej, du anser att sportevenemang borde vara gratis. Musikfestivaler och konserter också då? Senast jag läste något om ekonomin i Hultsfredsfestivalen var det inte så att de fick jättemycket pengar över efter att ha betalat alla inblandade. Du kanske vet något där som jag inte vet?

Hur skall vi få NHL att inse att de skall ha enbart gratismatcher? Vill du uppmana alla att planka in så blir det snart gratis, eller?

Citat:

Att du har dålig musiksmak ska du inte last oss andra för, de finns fler sidor med betalmusik på nätet. Pröva googla vet ja.

Jag lastar inte dig för min musiksmak. Huruvida jag har dålig musiksmak eller ej är inte upp till dig att uttala dig om så lägg ned den biten, ok? Det spelar förresten ingen roll. Jag är beredd att betala för att ladda ned musik som jag har svårt att få tag på på CD, men den finns inte tillgänglig där. Oavsett hur mycket du eller jag googlar. Menar du verkligen att om man inte lyssnar på musik som du tycker är bra så bör man ändra sig eller lägga ned?

Citat:

Och om du har en dålig mp3-spelare som inte stödjer ett visst format kan man alltid ladda ner konverteringsverktyg. Finns gott om OPENSOURCE programvara på nätet.

Om vi nu hoppar över frågan om kvalitetsförsämring och DRM-skydd och låtsas att det inte är några problem alls att konvertera en skyddad AAC-fil från ITMS till MP3 så klarar min spelare AAC-filer alldeles utmärkt. Problemet var ju bara som du kanske minns i första inlägget att ITMS inte har den musik jag vill lyssna på. Detta spelar ju inte så stor roll eftersom skivorna inte är så fantastiskt dyra...

Vad bryr du dig om OpenSource förresten? Det är väl inget som hindrar dig från att piratkopiera kommersiella program eftersom de säkert är så hutlöst överprissatta?

Citat:

Ohh ja verkligen. Företag som Funai och liknande är säkert jätterädda att japanska konkurrensmyndigheter ska komma o skricka på dom i Kina.

Kina har ingen fungerande upphovsrättslagstiftning. Kina har inte heller några fungerande mänskliga rättigheter. Den kinesiska halvslavarvetare som sydde dina (och mina) kläder tjänar väl så det räcker till en låt på ITMS i veckan – om hon hoppar över att köpa mat då. Tycker du Kina verkar som ett toppenställe?

Citat:

Ohh verkligen. Prakt exemplet Sony ökade sina vinster från förra året med 15%, det tack var skivförsäljningen som håller upp den på nergående elektroniksidan. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4489103.stm

Nu hänvisade du faktiskt till för tio år sedan. Att Sony Music ökade jämfört med förra året berodde på att de gick väldigt dåligt första halvan av 2000-talet, speciellt jämfört med mitten av nittiotalet. Det var vad jag svarade på. Du skriver som Expressen som efter att ha gått extremt dåligt ett par år nu slår sig på bröstet och skriver "ökar mest två år i rad" på alla förstasidor. Tacka för det när de har så mycket att ta igen...

Citat:

http://www.emigroup.com/financial.html <-- Tittar du till vänster där får du bland annat upp information om hur mycket företaget tjänar. Borde stå med om hur mycket cheferna tjänar också

Det finns nästan femtio länkar på den där sidan – du har inte lust att vara lite mer specifik? Ännu bättre hade varit en sida som handlar om "praktexemplet Sony Music". Hur var det med Sony-chefen förresten? Vilken av dem var det?

Citat:

Jag vet mycket väl att det inte bara är ungdomar som kopierar. Till saken hör att en normalinkomsttagare idag har mellan 12-16000kr/mån. Råkar du vara LO-kvinna är det säkert lägre. Hur många av dessa människorna har eller kommer någonsin har råd att spendera 5000kr+ av sin lön på programvara. Att bara tex köpa Windows XP Pro SP2 Retail kostar 3000kr. Det är inte många normala människor som kan lägga undan pengar till det. Så nu till min fråga som du inte svarade på. Ifall privatpersoner in har råd att köpa programvaran hur kan dom då förlorar inkomster på den. Företagssidan har företag väldigt små problem med, det är där de riktigt stora vinster finns. Bara att kolla Gates uttalande för att få den saken bekräftad.

Sveriges mest sålda bil idag är Volvo V70. Baspriset på den ligger på omkring 250.000, men en stor del av dem passerar 300.000-kronorsstrecket. Hur kan dina normalinkomsttagare ha råd med sådana bilar men inte programvara som kostar som fyra lättmelallfälgar?

Citat:

Om du nu själv är så mogen, varför drar du då en så här idiotisk kommentar som du sen blir varnad för

Jag tyckte inte att den var så idiotisk att den förtjänade en varning. Det fanns en del grövre saker tidigare i tråden. Själv tyckte du att döda mig var vad som skulle göras...

Jag är lite osäker här, men om jag fått en varning – skulle det inte stå någonting under "Anmärkningar:" här till höger då? Eller missförstår jag då?

Citat:

Finns ett ord för det... kalls dubbelmoral...

Nix. Det är inte definitionen på dubbelmoral. Prova att googla den vettja!

P.S.
Du har fortfarande inte berört frågan om att läsa tidningen försiktigt i affären och sedan ställa tillbaka den...

Av Kjell Brel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
Du borde verkligen ta dig en funderare människa. Det är en stor skillnad att planka på tunnelbanan och att ladda ner en skiva. Du kan börja med att läsa lag boken. När du piratkopierar stjäl du inte ett skit, utan du bryter mot upphovsrättslagen. Du kopierar en skiva. Det betyder att han som har upphovsrätten har kvar skivan och du har gjort en kopia. Var det tillräckligt enkelt skrivit för att även du skulle förstå det?

Javisst. Försökte vara lite övertydlig eftersom rätt många inte plockar upp alla nyanser. Ursäkta om det störde dig. Om du tjuvåker på tåget från Göteborg till Stockholm så stjäl du varken ett skit eller något annat heller. Du svarade aldrig på om du tycker det är rätt också?

Citat:

Angående det här med patent. Du anser alltså att fattiga människor i afrika/asien och sydamerika som är drabbade av tex AIDS eller liknande ska dö för att de är fattiga. Vet du vad. Då tycker jag att vi klubbar ner dig, smittar dig med AIDS, kastar av dig på en avlägsen plats i kongo utan pengar. Ska bli kul att se paniken i dina ögon när väl sjukdomen börjar manifistera sig och du måste böna och be om pengar till mediciner.

Nej jag anser inte att fattiga människor skall dö någonstans för att de är fattiga. Jag har aldrig påstått något sådant. Vad jag skrev var att patent är en nödvändighet för att företag skall få tillbaka sina investerade forskningspengar för annars finns det inget som motiverar dem att uppfinna saker. Jag misstänker att du skulle vilja kunna patentskydda om du kom på något genialiskt, eller? Självklart finns det undantag och jag är för WTO:s nya förslag om läkemedelspatent och användandet av generika. Väldigt färgstarkt och målande exempel för övrigt även om jag föredrar att inte bli nedklubbad. Vilken lag bryter du (ni?) som klubbar ner mig mot då förresten?

Citat:

Rättfärdiga tokar? Företagen gnäller om att barn och ungdomar inte köper deras produkter. Alla vet att merparten av musik som sänds på radio och visas i tv är i mång och mycket riktad till ungdomar. Som ungdom i sverige idag har du 950kr ifall du har tur att leva på. Så vida dina föräldrar inte råka komma från övre medelklassen eller överklassen vill säga. Jag vet en sak om ungdomar och det är detta. Ifall man har 950kr/mån då är inte en skiva ens första prioritering. Det är en jävligt dyr investering för en 15 åring att köpa. Vill dom ha sålt sina skivor kan dom sänka priserna så att de målgrupper de faktiskt är ute efter att sälja till faktiskt har råd med produkten i fråga. Apple har ju faktiskt visat att det går att sälja bra och billig musik på nätet, där man får dom låtarna man vill ha tag på.
Att skivbolagcheferna skulle få små ersättningar kan du ju bara drömma om. Sonys VD hade en lön på drygga 50 miljoner dollar vill jag minnas. Det är mer pengar per år än vad jag någonsin kommer tjäna.

Jag kommer nog från ett ganska typiskt medelklasshem i en av Stockholms norra förorter och vill minnas att jag lyckades köpa ganska mycket CD-skivor för mitt studiebidrag (tror det bara var 850:-/månad på den tiden). Att jag sedan inte lade så mycket pengar på sprit och att detta var innan man förväntades skicka tvåhundra SMS i månaden hjälpte säkert.

Jag håller inte med om att merparten av musiken riktas till ungdomar. Om ni nu är så köpsvaga som du vill låta göra gällande vore det väl ganska dålig business av skivbolagen?

Att chefen på Sony Music (eller menade du hela Sony? – De gör en del förutom musik, du vet.) tjänade absurt mycket pengar (kan inte verifiera din källa, men du har säkert någon länk till mig?) säger jag inte emot. Borde det vara gratis med hockey också då eftersom Foppa och Sudden tjänar så fantastiska summor? Eller Schumacher. – Tjänade inte han ännu mer än din Sony-chef-siffra? Då blir alltså F1-lopp gratis att titta på. Vad kul.

Apple Music Store har säkert bra musik för dig. Hur många låtar har du köpt där? Jag lyssnar gärna på artister som Giant Sand, Unkle och Filter. De är inte direkt överrepresenterade på ITMS... Om din MP3-spelare inte stöder AAC-filer så är det inte så kul med ITMS heller.

Citat:

Visst är det företagen som sätter det priset de känner för. Och visst är det upp till mig och andra avgöra ifall vi är villiga att betala priset för produkten. Har du hört om piratkopiering? Där fick du svaret på frågan ifall folk är villiga att betala

Jo jag har hört om piratkopiering. Problemet för mig var att en del närmast är stolta över att de gör det och betraktar det som en logisk rättighet.

Citat:

Och folk letar faktiskt reda på billiga ersättningsprodukter. Varit inne på siba/onoff eller Elgiganten de senaste 10 åren? Bara att kolla efter billiga plasma/lcd skärmar som är tillverkade i kina. Ofta har dom bara kopierat tekniken från Sony eller Toshiba och satt på sitt eget märke.

Visst har de kopierat. Sony och Toshiba kopierar säkert en del de också. Men de håller sig innanför lagens råmärken eftersom de får konkurrentens patentjurister på halsen annars. Det är skillnaden.

Citat:

Angående det här med bötesbeloppet. Du drar en paradell som inte håller. Du snackar om ett våldsbrott. Ifall du ens tittat på bötesskalan som en annan trevlig SweC:are presenterade ovan.

Varför håller inte min parallell? För att bankrån är ett våldsbrott? Okej, låt os ändra det till att jag hackar mig in på Sony-chefens bankkonto och för över en halvmiljon till mitt schweiziska bankkonto. Inget våld inblandat där. Fortfarande fel?

Citat:

Du ska alltså betala mer i böter för ett upphovsrättbrott än för misshandel, mord eller djurplågeri. Jag tror ju verkligen VD på Sony ligger mer sömnlös om nätterna än våldtäktsoffret gör. Hur jävla motsägelsefullt är det från en skala på 1-10.

Jag tycker också att straffsatsen för våldtäkt är alldeles för låg och är medveten om att vårt rättssystem har svårt att komma till rätta med bevisbördan i våldtäktsmål. Men två fel blir inte ett rätt. "Straffskalan" som du pratar om relaterade till enskilda fall och inte till alla liknande brott (utom då det här fallet där det enda fallet faktiskt är "alla".) Och innan du slänger farmor och barnbarn som bblev överkörda i ansiktet på mig: Ja, jag tycker inte att det straffet var rimligt på långa vägar. Men det ger mig liksom inte mer rätt att piratkopiera.

Citat:

Du nämner i ditt inlägg att piratkopiering skulle minska intäkterna. Åter igen, var har du varit de senaste 10 åren. Film och musikindustrin har aldrig tjänat så mycket pengar som nu. Datorspelsbranchen där piratkopiering är massiv har på knappa 15 år tom gått om filmbranchen i försäljning, detta trots piratkopiering.

Dina siffror stämmer inte. Skivbolagen gick mycket bättre för tio år sedan än de gör nu. Faktiskt.

Citat:

Angående det där med Adobe. ADOBE PHOTOSHOP CS2 9.0 WIN32 SVE CD kostar 7700kr + moms och ELPROCAD LT PRO 6 CD kostar 11000kr + moms. Vem använder dessa program tror du? Kan det vara företagare mån tro? Köper företagen programen? Svaret är ja. Detta pga att kan behöva support och för att de förmodligen inte skulle vilja ha datorinspektion i sina lokaler.Hur många privatpersoner i sverige känner du som har råd att köpa dessa program?
Tror du lär upptäcka att siffran är mindre än 10-12%. Med andra ord riktigt högavlönade.
Ifall du nu ändå inte kan få sålt produkten till medelsvensson. Hur kan de gå miste om pengar på produkten då? Vill gärna ha ett svar på den frågan.

Jag tror din uppskattning på 10-12% är lite väl optimistisk gällande min bekantskapskrets
Jag skulle faktiskt vilja veta hur många privatpersoner som behöver ElproCAD Pro. Kan inte vara särskilt många. Svaret på din fråga skrev jag redan i det förra inlägget – det är inte många kopior de skulle sålt till privatpersoner, men fortfarande en del. Självklart inte till studiebidragsfinansierade femtonåringar, men de är inte de enda som piratkopierar om du trodde det. Det finns en hel del småföretagare och för den delen större med som passar på när det är så enkelt.

Citat:

På ditt sätt att skriva till andra här antar jag att du är lite äldre. En fråga till dig då. Ifall du inte har råd att köpa din underhållning, vad gör du då? Tar du en prommenad i skogen, eller sätter du dig helt enkelt ner o läser biblen o ****** på ******* censur

Bra analys där. Jag fyller 31 snart. Jag förstår inte frågan. Jag har ju råd att köpa min underhållning. Jag skulle t.ex. gärna ha en häftigare bil, men jag får försöka klara mig med den jag har. Min höga ålder innebär annars att jag är tillräckligt mogen för att inte behöva skriva spydigheter om religion (tack, jag trivs bra som ateist för övrigt) eller slänga könsord för att jag inte kommer på något bättre. Sånt får du hålla på med.

Citat:

MVH
MOrK

Verkade inte som någon jättevänlig hälsning tycker jag, men visst. Vänliga hälsningar till dig också och ser fram emot lite svar.

Kjell

Av Kjell Brel

Wow,
Jag antar att alla ni som tycker det skall vara fritt med piratkopiering på grund av att det inte är stöld av en fysisk vara självklart tycker det är okej att gå på bio, hockey eller konsert utan biljett och alltid plankar på tåget/bussen eftersom det ändå skulle åka samma väg utan er? Vem skall betala för bussen då? Staten? Fråga mamma eller pappa om de är sugna på att betala mer i skatt, för vet ni vad? Skatterna vi betalar idag räcker inte till det.

Liftkort behöver man med samma skeva logik inte heller betala eftersom liften ändå höll på och drog upp andra folk så det är ju ingen fysisk vara. Dessutom antar jag att ni tycker konceptet med patent är helt befängt. Om någon kommer på något smart är det ju bara att kopiera det rakt av eftersom det blir för dyrt för er annars. Gissa hur kul ni hade haft idag med era datorer om inget datorföretag tjänat pengar på att utveckla tekniken – Vic-64? Miniräknare?

På samma sätt borde man kanske få läsa alla tidningar gratis i affären? Om man läser hela tidningen försiktigt och sedan ställer tillbaka den i tidningsstället så har ju inte utgivaren gjort någon förlust av en fysisk vara, eller? Vad kul vi skulle ha det när alla tidningar gick i konkurs för att ingen köpte dem...

Självrättfärdigande tokar – Bara för att man inte har råd med något så betyder inte det att man skall få det gratis. Nån sorts lyxsocialbidrag då? "Jamen jag måste se de här femtio filmerna – annars är inte mitt liv uthärdligt" Och det har inget med att skiv-/filmbolagsbossarna tjänar så mycket pengar. Inse hur otroligt liten del av kostnaden för en platta som går till bossen!

Ett företag erbjuder en vara eller tjänst för ett pris som de bestämmer helt själva. Om du tycker varan är värt priset så betalar du priset – annars får du försöka klara dig utan eller leta rätt på någon som säljer samma/motsvarande vara/tjänst till ett lägre pris. End of story. Finns inget mer att diskutera.

Och de jubelidioter som tycker att bötessatsen skulle vara samma som värdet av det stulna. Om jag var ni så skulle jag vara orolig för att inte få jobb när ni växer upp eftersom man måste vara utrustad med en fungerande hjärna för att klara av ett arbete. Låt oss anta att jag rånar en bank på en halvmiljon och åker fast. Ni tycker alltså att rätt straff för detta skulle vara att lämna tillbaka halvmiljonen och sedan var det bra?! Jösses... Och det har inget med fysisk vara eller inte att göra. Inte ett smack. Inse att filmerna ni piratkopierar är ett missat tillfälle att sälja tjänsten att ni ser filmen. Självklart skulle ni inte hyra alla hundratals filmer ni tankar ner, men nog skulle det bli några stycken i alla fall. Samma sak med program – alla småglin skulle inte sitta med ett piratat Photoshop (utan att veta mer än hur man startar det) men lik förbannat missar Adobe intäkter på det hela.

Jag kan stå ut med att ni piratkopierar, men var inte så förbannat självrättfärdigande!

Av Kjell Brel

Tackar så mycket. – Känner hur köpsuget börjar komma krypande...

Av Kjell Brel

Har jag någon nytta av att byta ut ett 9600XT till ett sådant här eller är min AMD XP2000+ en flaskhals?

Av Kjell Brel

Jonas,
Om du trycker på undersidan så poppar en handtag ut. Dra i det så får du ut själva datorn. Gissa vilken form den har...

Av Kjell Brel

Kan nån skicka AOpen på Geometrikurs? I en kub har alla sidor samma längd. – deras SFF-burkar är ju betydligt djupare än de andra sidorna. Parallellepipeder kanske är för svårt att uttala?

/Kjell (som har en riktig Apple Cube)

Av Kjell Brel
Citat:

Ovan syns en av de täckplåtar för extern 3.5"-plats. Texten "Praetorian" syns i ett typsnitt av medeltida karaktär.

Fint drag av CoolerMaster – satsa på ett keltiskt typsnitt till en låda med ett romerskt namn...

Nu går ju hela lådan bort ändå eftersom någon snortat för mycket senapspulver innan de bestämde att det var en bra idé med den där blå fläktgallerramen.

Suck.

Av Kjell Brel

Ni som säger att det är 3.5" HD: Varför skulle Apple ha missat möjligheten att spara så mycket plats, värme och effektförbrukning i en så miniatyriserad dator genom att använda en 3,5-tummare? Begränsningen till max 80 GB tyder ju också på en 2,5:a.

Sedan har inte Apple sagt något om att den är fläktlös. De pratar om "whisper quiet" vilket jag tolkar som en (tyst) fläkt. De skulle inte missat att tala om att den saknade fläkt. Dessutom så sitter ventilationshålen på sidan (den är stapelbar ) vilket torde kräva en fläkt till skillnad från Cuben där värmen fick stiga rakt upp ur burken.

Sotis är man ju hursomhelst och lite svider det att ha köpt en begagnad Cube för ett par månader sedan...

Av Kjell Brel

Sjukt snygg var väl att ta i, men intresant produkt är det väl. Är det någon som har en aning om man kan koppla in den så att både PC och Mac i samma nätverk kan komma åt den?