Inlägg

Inlägg som Kjell Brel har skrivit i forumet
Av Kjell Brel
Skrivet av sj6:

1. Varför intervjuades en viss åldersgrupp, d.v.s. 12 och neråt?

2. Varför presenterade man svar från dessa småttingar som inte är relevanta? (Tänker främst på hjärnaktiviteten som sänks, som också togs upp i studion)

4. Varför blandar man bilder från spel och verklighet, dessutom från flera olika spel när rapporteringen mestadels handlar om Battlefield 3?

Det är ju ovanstående som Anders Sundkvist skulle förklarat och försvarat. Att be om ursäkt för huruvida siffran för antal sålda CoD var rätt eller fel spelar liksom ingen roll utom att det bara i förbifarten bevisar att reportern inte var intresserad av ämnet.

Jag skulle *väldigt* gärna höra vad Sundkvist tycker om vinkeln att intervjua tolvåringar om spel de rekommenderas låta bli de närmaste fyra åren. Tycker han inte att det skulle vara större chans att få höra något insiktsfullt om man ställde samma frågor till någon som fyllt sexton? Samma tolvåringar skulle knappast fått frågor om vilka EU-moppar som var bäst att köra om SVT varit på MC-mässan istället.

Av Kjell Brel
Skrivet av Inso:

Du har helt rätt. Det är lagligt för en treåring att gå in i en butik och köpa vilket spel den vill. Sen är det en annan sak om butiken har någon slags spelpolicy, men när jag var 12 hade jag inga problem att köpa 18+spel.

Tänk igen. En treåring kan inte genomföra det köpet eftersom han inte är konsumentmyndig, något du inte heller var som 12-åring eftersom man blir det först vid 15 års ålder i Sverige. Om du köpte en PS3:a själv när du var under 15 så kan dina päron gå tillbaka och häva köpet även om du målat på lådan eftersom affären inte kan genomföra köpet med någon under 15.

Skrivet av ficklampa:

Anders Sundkvist på SVT säger att de kommer korrigera detta i Aktuellts sändning ikväll.
https://twitter.com/#!/ASundkvist/status/132450201989423104
https://twitter.com/#!/ASundkvist/status/132451132713877505

Korrigeringen handlar bara om försäljningssiffrorna på CoD/BF - inte det riktiga problemet med varför man lät en totalt oinsatt reporter göra ett kraftigt vinklat reportage baserat på inkorrekta faktauppgifter med intervjuer av tolvåringar om vad de tyckte om spel för sextonåringar och äldre.

Skrivet av Dz2:

Nä fyfan, detta var något av det värsta jag sett... Funderar på att skicka ett mail till SVT själv.

Du funderar på att skicka ett mail när det tydligen är något av det värsta du sett? Exakt hur upprörd måste du bli för att orka skicka ett mail på direkten?

Skrivet av Dz2:

Skicka Anonymous på de!?

Bra tänkt, det här är ju verkligen i samma klass som barnporridioterna. Suck.

Skrivet av dlq84:

Jo, SVT är en jävla skitkanal. De är knappast oberoende och nyanserade. Det är därför jag vägrar betala tv-licens.

Nej, Du betalar inte licensen för att du hellre köper Red Bull för stålarna - sluta låtsas att det är för att SVT inte är tillräckligt oberoende.

Av Kjell Brel

Lenovo N5902 - Ett HTPC-tangentbord i samma anda som DiNovo Mini

För något år sedan släppte Lenovo tangentbordet N5901 som var rätt nytänkande, men samtidigt hade det ett gäng irriterande brister. Jag var beredd att bortse med detta för nån månad sedan eftersom jag hittade det till ett bra pris, men alldeles innan jag beställde så kikade jag runt lite och upptäckte då att Lenovo tydligen är ett företag som lyssnar på sina användare för de hade just släppt uppföljaren N5902 som adresserar i stort sett samtliga av dessa problem.

http://img687.imageshack.us/img687/3566/n5902.jpg

N5902 finns att beställa direkt från Lenovos hemsida för $79.99 (de har en "eCoupon" på samma sida som tar ned priset till $51.99 just nu), men problemet är att den bara finns för den amerikanska marknaden - om man väljer Sverige så finns den inte.

Jag lät därför en kompis i staterna beställa en åt mig (med en eCoupon som då sänkte priset till $40.00 ) och skicka över och nu har den kommit hit.

Tänkte att det kunde vara kul att skriva lite om hur den funkar och hur den skiljer sig från N5901.

Det största problemet med N5901:an var att tangentbordet saknade belysning vilket knappast var så smidigt i mörkret i TV-soffan. Med N5902 har man dock åtgärdat detta.

http://img854.imageshack.us/img854/3046/n5902backlight.jpg

Sedan var den första gjord i högblank svart plast vilket som alla vet blixtsnabbt övergår till fingeravtrycksmönstrad plast. Ersättaren kommer i en mattare finish och dessutom har man flyttat på musknapparna och integrerat dem i ramen kring tangentbordet. Musknapparna blir fortfarande fingeravtryckiga, men det är fortfarande en härlig förbättring. Tack för det!

http://img851.imageshack.us/img851/6397/n5902ihand.jpg

Att flytta runt markören har också det blivit en fröjd eftersom man dumpat den sladdriga trackballen som rullade på egen hand hela tiden till förmån för en optisk trackpad (tänk smartphones från HTC) som dessutom går att klicka på. *Väldigt* mycket bättre. Dessutom sitter det numera en scrollist nedanför trackpaden så du kan scrolla fönster genom att dra fingrarna över den.

Två AAA-batterier i N5901 var i underkant även utan möjligheten till belysning, men numera är det två AA-batterier istället som erbjuder ganska mycket bättre batteritid.

Så vad saknas då? Ja, naturligtvis finns det ju inga Å-, Ä- eller Ö-tangenter på den här men det var väl rätt väntat. För HTPC-bruk är det väl knappast så viktigt, men visst hade det varit najs. Då är det värre med att det inte går att använda F-knapparna. Alt+F4 känns det som att man hade kunnat ha nytta av då och då men det går alltså inte.

Tangentbordet kopplas till datorn med en liten USB-plutt (Den kan lagras mellan batterierna när man tar med den någonstans och är lysblå så man kan skilja den från svarta blåtandspluttar) och kommunicerar över 2.4GHz. Blåtand hade kanske varit smidigare om man har det i datorn, men hellre en dedikerad plutt som funkar än en BT-variant som strular då och då (som det BT-tangentbord jag hade innan gjorde).

http://img525.imageshack.us/img525/7229/n5902baksida.jpg

Jag kör Windows Media Center 7 och Media Browser och det här bordet kan naturligtvis inte ersätta en MCE-fjärr för att stega runt, men tangentbordet är tillräckligt litet för att kunna ligga på soffbordet och kunna erbjuda möjligheten att gå ut i Windows och ställa in saker eller surfa lite utan att man måste hämta ett stort tangentbord och mus.

Räckvidden har jag inte satt på stora prov än, men de typ fyra meter jag har från datorn till soffan var inga problem (till skillnad från Logitech-musen).

Av Kjell Brel

Om man har ont om plats i chassit så kan ett nätt vattenblock vara en alldeles lysande lösning.

Skrivet av Xiano:

Polaren köpte precis samma modell från webhallen förra veckan och hans fungerar inte heller så verkar vara nått fel på hela partiet hos Webhallen kanske?

Nix. Jag köpte en jag med därifrån under samma periood och den funkar toppen.

Av Kjell Brel

Då har jag installerat Kühlern tillsammans med en Scythe Gentle Typhoon på 1450 rpm i mitt chassi och tänkte att det kanske var prydligt att lägga in ett par bilder på resultatet i tråden med frågan.

http://img849.imageshack.us/img849/6139/igp3006.jpg

Tack vare att locket är avtagbart så blev det ju väldigt enkelt att få ut kablarna ur chassit trots att slangarna inte går att ta loss från radiatorn. Två snabba spår med bågfilen, vika ned med en tång och fila kanterna bara.

http://img18.imageshack.us/img18/3858/igp3012.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/2879/igp3019.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/1811/igp3024.jpg

Eftersom hela arrangemanget hamnar bakom bokhyllan så blev lösningen mer praktisk än tjusig och jag tog helt enkelt en aluminiumplåt (från tryckeriet där jag jobbar) och vek ett par gånger och bockade enligt ovan innan jag skruvade fast den i locket och fäste med ett par bitar ståltråd. Det visade sig vara trängre mot väggen bakom än jag hade för mig (43 cm från framkant av bokhyllan till väggen) plus att slangarna var lite kortare än väntat så det blev montering lite på snedden istället för vinkelrätt mot väggen som tänkt.

http://img17.imageshack.us/img17/5868/igp3027.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/340/igp3033.jpg

Jag glömde bort att receivern byggde mer bakåt än HTPC:n så radiatorn fick hamna under istället för över plåten, men det spelar knappast någon roll. Väggen hamnar alltså nån centimeter ifrån plåten kring radiatorn när bokhyllan skjutits på plats.

Hur blev det ljudmässigt då? Jo, en dramatisk skillnad från AMD-stockkylaren kan man ju säga! Det sitter fortfarande en 80 mm Everflow som utblås ur lådan (se bild #2), vilket definitivt behövdes förut, men nu är den sannolikt onödig då PSU:ns fläkt borde räcka för övriga komponenter när CPU:ns värme tar sig ut via Kühlern. Jag skall kolla tempsen lite noggrannare så jag har en referens när jag tar bort 80:an men det blev ett grymt lyft redan så här.

Av Kjell Brel
Skrivet av Blade@LCD:

Tack!! Kanon att få höra hur det låter. Ännu bättre att det är så min pump låter nu med.

Rekommenderar varmt Sycthe Gentle Typhoon fläktarna, har kopplat mina(1850rpm) till en flätkontroller och kör dom på lågt varv. Nackdelen är att en 1850rpm aldrig kan bli lika tyst som en 1150rpm dock så kan jag om jag vill klocka kyla riktigt riktigt bra, fick faktiskt ner min 2600K på 19 grader i idle när jag kör på max.Väljer dock att ha runt 30-31 grader vid normalt arbete och då hörs fläktarna knappt. Brukar inte gå över 56 grader när jag spela heller, då är den offset klockad 4.65GHz.

Kjell Brel - Vet faktiskt inte hur det låter om man lägger den ner, verkar som om pumpen vill ha vatten ovanifrån, så jag antar att frågan är hur det fungerar i sidled. Opererade mitt ljumskbråck igår så har tyvärr lyft förbud nu i fyra veckor så kan inte vända på min låda för att kolla heller. Kanske någon annan vänlig själ kan hjälpa dig.

Har installerat horisontellt nu och det funkade perfekt. Jag såg att SilentPCReview hade testat sitt ex på ett moderkort liggandes utanför chassit och om de killarna ycker ljudnivån är ok så räcker det för mig.

Sedan tror jag du skall ta dig en funderare på hur du mäter tempen på din 2600K - att du skulle ha under rumstemperatur på processorn kräver liksom nån annan form av kylning än den som en Kühler 620 levererar.

Av Kjell Brel

Tack för länken - sparade just 30 spänn jämfört med Webhallens medlemspris...

Av Kjell Brel

Nu blir jag lite nervös. Jag har planer på att montera en 620 i min HTPC (med radiatorn helt utanför chassit), men mitt moderkort ligger ju ner horisontellt - tror ni att Kühlern kräver att man monterar den vertikalt för att den skall fungera bra?

Av Kjell Brel

Funderar på om du inte skulle kunna färga dem. Alltså inte måla dem med färg utan snarare få tag på nån "dye" som går in i plasten istället för att lägga sig som ett lager ovanpå.

Hade planer för ett gäng år sedan på att färga min gamla Nokia CRT i silver istället för den beigevita tonen och köpte då en sprayburk avsedd att färga vinylkädsel i jänkarbilar med. Hittade tråden nu: http://www.sweclockers.com/forum/5-modifikationer-och-egna-ko...

Av Kjell Brel
Skrivet av vikham:

Utan honom hade vi förmodligen inte ens haft operativsystem på våra datorer idag. Vi hade säkert haft något liknande, men det hade absolut inte utvecklats på samma sätt. Förmodligen hade det sett helt annorlunda ut. Steve var grundaren för datorföretaget macintosh som var först med att utveckla ett grafiskt användargränssnitt, som bestod av en massa olika rutor. Sedan kom microsoft och tog deras idé och kallade det "Windows" och blev mångmiljonärer och är därför idag ett av världens största företag.

Jobs grundade företaget Apple Inc. 1976 med Steve Wozniak & Ronald G. Wayne - "Macintosh" var en datormodell man släppte 1984. De var inte först med att utveckla ett grafiskt användargränssnitt heller - Xerox var före. Varför säga att Microsoft blev mångmiljonärer och ett av världens största företag när Apple själva är världens högst värderade företag och Jobs personliga förmögenhet är (var) i storleksordningen 5-6 miljarder dollar?

Tack för att du revolutionerade smartphone-marknaden, Steve! Jag kör Android själv, men det råder ingen tvivel om att din lur skakade om de gamla drakarna och utan den hade inte Android sett ut som det gör. Jag skall gå och klappa om min gamla G4 Cube - jag vet att det var en favorit för dig.

Av Kjell Brel
Skrivet av skog1s:

Internet är en global affär, sen är det bara att be avsändaren (säljaren) att skriva "Gift" (gåva) på paketen!! !! !! Så slipper du tullavgift
Har gjort det, Inga problem, Alla nöjda
Har köpt saker från Japan; Hong Kong, Usa, Kina. Be dom skriva "Gift" (gåva) på paketen!! !! !! Och du slipper tullavgift!! Faktum är att detta är väldigt bra att veta om man köper mycket globalt, för som jag har uppfattat det.... är det inte många som vet det!! Så sprid det gärna vidare!!

Sluta sprid det för det stämmer inte.

Om varornas totala värde är högst €150 exklusive frakt behöver du inte betala någon tull.

Försändelser märkta "Gift" vars värde inte överstiger 500 kronor är moms- och tullbefriade.

Får du igenom dyrare saker så beror det inte på att de skrev nåt på paketet utan bara att tullen missade din försändelse.

!! !! !!!!! !!!!! på dig själv.

Skrivet av som99:

Jag vill ha den skiter i batteritiden, dock med Japanskt OS har jag ingen aning om jag kan installera om den Är det x86 hårdvara och den itne är låst för ominstallation skulle det gå fint men dock inte den mobilanpassade versionen som ligger på luren där

Vill ha... Har alltid velat ha en x86 mobil och när den äntligen kommer så blir det Japan som vanligt...

Ur eBay-anonsen det länkades till ovan:
Q: Hi, Is the phone in English or Japanese? If it isnt how easy is to switch to English? Do you have current stock to sent out from the UK? Thanks
A: We can convert it to English. All UK stocks have been reserved already. Normally, it takes 1 week to get the stock when you bought it

Av Kjell Brel
Skrivet av Nyhet:

Steven Sinofsky avslöjar fler nyheter i kommande Windows 8. Filhanteraren Explorer uppdateras med gränssnittet Ribbon och får även inbyggt stöd för ISO-filer.

Läs artikeln

Är det bara när jag tittar som killen på videon presenteras som Alex Simons och inte som Steven Sinofsky?

http://img801.imageshack.us/img801/2967/windows8k.jpg

Av Kjell Brel
Skrivet av ajp_anton:

..Sen så verkar du fått fel på audiostorleken med nästan en faktor 100, såvida inte din "audiofil kvalite" betyder något alldeles extra... =).

Det brukar väl vara så för audiofiler? Att man inbillar sig att musiken låter så mycket bättre för att man har strömkablar i kalldraget silver tjocka som falukorvar och skärmade med korsflätad platina och boronfiber och naturligtvis överdragna med ull enbart från magen på cypriotiska albinolamm eller så.

Av Kjell Brel

Är riktigt nöjd med alla lurar jag köpt faktiskt. Bortsett från GH388:an som jag sålde (Gula Tidningen ftw!) så ligger allihopa utom den nuvarande i originalförpackningarna i förrådet. (ja, det är nördigt.)

http://img834.imageshack.us/img834/105/phonesvh.jpg

Ericsson GH388 - Vass lur för sin tid - och stryktålig. Jag vill ha en grön diod som blinkar hela tiden nu med!
Sony CMD-Z1 - Den utfällbara pratspaken var smart och rullhjulet kanon. Hela 220g trots att den var minst (delat m. Philips Genie), men 10h taltid '97!
Sony CMD-Z5 - Otroligt lätt och med rullhjul med tilt kunde styra hela luren med tummen. Hade Microsoft Mobile Internet Explorer som sög hårt.
Siemens SL55 - Knappsatsen började ofelbart glappa efter ett tag, men annars en otroligt smidig liten lur.
SonyEricsson W800i - 2MP-kameran var perfekt för sensorn. Dagens 12MP-skit tar större - inte bättre bilder. 2GB MemStick Duo var enormt stort då!
SonyEricsson W950i - 4GB inbyggt, ingen kamera, men resistiv touch och UIQ3 som var bra. 64 MB RAM när systemet tog 48MB var inte bra. Snygg!
SonyEricsson P1i - Dubbla mängden RAM mot W950i med samma system gjorde den väldigt mycket bättre. Gick fantastiskt fint att modda systemet.
Samsung Galaxy S - Även om det finns vassare idag så står den sig fint efter ett år i fickan.

Av Kjell Brel
Skrivet av GustavRonne:

Fast stilrent är verkligen inte samma sak som "cleant", läs på själv istället.
Stilrent betyder att det följer en given stil, har du disco tema i ditt rum så är det otroligt stilrent med disco-tema chassi med blinkande lampor och speglar osv.. det är dock inte cleant. Rent har även det en helt annan betydelse, alltså rent, som i smutsfritt.. typ.
Lägg ner förfan

Tack! Nu slapp jag skriva exakt samma sak.

Av Kjell Brel
Skrivet av djdiff:

IBM hade i början av 2000-talet en 22"-panel som klarade 3840x2400.

Precis. Tio år efter IBM T220/T221 med en dot pitch på 0,1225 mm (!) så kommer nu en skärm med dot pitch på 0,1995 mm - Inte mycket till utveckling.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/IBM_T221.jpg

Kolla hur stort (eller ja, litet) ett 80x24 xterm-fönster blir. (Bilden är större - högerklicka och välj Visa bild för hela )

Av Kjell Brel
Skrivet av beatles-3122:

Såg någon i ett galleri som hade radiatorn utanför chassit och han sa att det inte var så farligt med dammet, det fastnade inte i radiatorn, det blåste rätt igenom.

Ang. din gin, var dricker du den? Under en filt i Madrid?

Skulle vara kul att se det galleriet. Du har ingen aning om var det var? Lät bra med dammet.

Bakom en stolpe i Bonn.

Skrivet av anjora:

altså du kan lika gärna ha kuhlern till att blåsa ut varm luft ut ur chassit. det kommer inte bli någon nämnvärd tempetaturskillnad. med både grafikkort som utblås och antec kuhler 620/920 som utblås så kommer chassitemperaturen bli nästan samma som rumstemperaturen.

Om du läser första inlägget så ser du att det inte handlade om min vanliga PC utan om HTPC:n som saknar grafikkort (med eller utan utblås) och inte har någon plats för en 120mm-fläkt. Hela idén var att få ut värmen ur chassit trots att jag saknar en sån fläktplats och utrymme för en effektiv CPU-kylare.

Skrivet av BareHipster:

Jag hör ingen skillnad på en 1450 och en 1150 dock, så skulle rekommendera 1450.
Men visst, en 1150 borde räcka.

Hm, känns som det lutar åt en 1450 ändå. Tack.

Av Kjell Brel
Skrivet av BareHipster:

Istället för att fläktan drar luft ner och upp, så kanske vända den på sidan?
Så den blåser åt höger eller vänster, och drar luft från antingen vänster eller höger.
För att minimera mängden damm som samlar sig.

Jo, det är nog smartare.

Fläkt då? Gentle Typhoon verkar vara förstavalet för radiatorer, men vilken fart? Jag läser om folk med i7:or eller klockade i5:or som kyler dem *i chassiet* med en GT på 1450 rpm. Borde inte min lilla X3 705e med radiatorn ute i friska luften klara sig med en på 1150 rpm?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kjell Brel

Vad tror ni om damm då? Låter det inte smartast att vinkla radiatorn så att fläkten blåser rakt upp genom den? Både för att varm luft stiger och för att bättre blåsa bort eventuellt damm. Datorn står på mest hela tiden så damm lär inte kunna lägga sig på den, men samtidigt är det meckigt att dra ut bokhyllan så jag är inte där bakom så ofta.

Av Kjell Brel

Ah, det lät ju logiskt. Tror du jag klarar mig med en långsammare?