Inlägg

Inlägg som muhihihaha har skrivit i forumet
Av muhihihaha

Köpråd bärbar för vardag, enklare arbete och spel. Ca 10k.

Hej!

Söker råd och tips angående ny laptop som ska klara av Windows 11, surfa i chrome med många flikar uppe samtidigt (10-20 flikar), klara av att användas för programmering då jag eventuellt kommer att börja plugga programmering under nästa år, samt spela lite enklare spel. Det ända spelet som spelas för tillfället är Factorio, vilket inte har så höga systemkrav. Dock så vill jag såklart att det ska flyta på problemfritt i 60fps när det väl spelas. Budget cirka 10k.

Jag vill minst ha 15,6" skärm, minst 16gb minne och det ska gärna finnas möjlighet att utöka minnet aningen framöver, bakgrundsbelyst tangentbord (vilket de flesta tycks ha). Vill även ha möjlighet att ansluta extern skärm. Bra/ok batteritid vore trevligt. Prioriterar även att datorn ska vara tyst och mer åt det slimmade hållet och inte allt för tjock. Hårddiskstorlek spelar mindre roll. Klarar mig lätt på 256gb så allt över det är i så fall en bonus.

Jag har kikat lite på följande Vivobook:
https://www.komplett.se/product/1215798/dator-surfplatta/dato...

Den uppfyller det jag önskar kring skärmstorlek, minne och tangentbord. Skaplig processor och Iris Xe grafik borde fungera tillräckligt bra för att spela Factorio och enklare spel. Det som gör mig osäker är skärmen som tycks vara en bra skärm, men som endast är 60hz vilket jag funderar på om det är en nackdel om man ska sitta framför datorn en hel dag jämfört mot en skärm med 120hz eller mer? Funderar även på om det finns någon nackled med OLED? Övriga bärbara som jag har kikat på som har 120hz skärm (eller mer) är då speldatorer med grafikkort. Om jag förstått saker rätt så är ofta speldatorer tjockare och tyngre, de förbrukar mer ström, låter mycket mer och bli varmare vilket jag ser som en nackdel.

Tror ni att ovan nämnd/länkad dator kommer fungera bra till det jag tänkt eller finns det något annat i samma prisklass som rekommenderas? Finns det något billigare alternativ som kommer fungera lika bra?

Av muhihihaha

Har ett Kolink 600w. Ej modulärt och ej det tystaste men fullt fungerande. Köpt 2020-11-29.
https://www.webhallen.com/se/product/281747-Kolink-Core-600W-...
300kr inkl frakt.

Av muhihihaha
Skrivet av Sions:

Det kommer troligen fungera bra då de flesta enheter inte kommer skicka massa data utan endast vara uppkopplade.
Koppla allt som är känsligt för latency på kabel om möjligt.
Om du upplever problem med wifi så kan du dela upp enheterna på olika wifi nätverk (som måste använda olika, ej överlappande frekvenser).
Dock osäker om det går på samma enhet.

Asus skall ha QoS, tror den är hårdvaruacceleread, men osäker.
Är den det så klarar den flera uppkopplade enheter.

Jag hade övervägt titta på unifi enheter eller mikrotik.
Men det blir troligen dyrare och mycket svårare med inställningar.
Dock är möjligheterna mycket större.
Jag jag tycker unifis wifi accesspunkter är mycket snyggare än Asus routrarna.

Ja precis som du säger så kommer dessa smartprylar inte att skicka massa data hela tiden utan mest bara vara uppkopplade. Samtliga Shelly enheter använder endast 2,4ghz bandet. Samtliga saker i hela nätverket kommer ha fasta/låsta ip adresser. Det som är känsligt för latency är endast xboxen och denna kommer att anslutas med kabel. Jag har kikat en hel del på unifi AP grejerna och det behöver inte bli dyrare är dessa asus routrar. Det jag tänker är en fördel med asus routrarna är att jag har fler nätverksportar om jag skulle behöva. Men det kanske är dumt att tänka så.

Skrivet av CaptainRedbeard:

40+ anslutningar på 4G ? have fun with that :S
Dra accespunkter från routern så många du behöver för täckningen.
Farten eller svarstiderna på 4G kan du dock inte kontrollera på något sätt genom att köpa grejer.

Hantering av antalet anslutningar har ju inget med 4G att göra? Rätta mig om jag har fel. Farten är det inget större fel på. Får oftast ut 40mbit på det mobila bredbandet, ibland närmare 70mbit. och jag hade säkerligen klarat mig på 10mbit bara det var stabilt och ej dippade sporadiskt. Vid nerladdning av större filer så ser jag tydligt att hastigheten svänger mycket. Det håller sig alltså oftast runt 40mbit men kan under korta tillfällen (mellan 10sek till 2 minuter) gå ner till 1-2mbit. Jag upplever att detta händer främst mellan 17-22 tiden på vardagar och enligt både Telenor och en jag pratat med från Televes säger att det är fullt rimligt då nätet är som mest belastat då. När nätet är som mest belastat så hjälper det enligt dom att ha en bra takantenn.

En fundering jag har. Om vi leker med tanken att min 4g router klarar 10 anslutningar och mitt mål är att ha 40 anslutningar. Jag köper 4st AP som klarar 10 anslutningar vardera. Kommer det då att fungera med samtliga anslutningar eller blir routern en flaskhals i vilket fall?

En tanke jag har är att byta ut alla smarta puckar/strömbrytare till sådant som ej går över wifi. Nackdelen är att det skulle kosta mycket mer både i tid och pengar än en vettig takantenn och 2-3 vettiga accesspunkter.

Av muhihihaha

Hjälp med wifi nätverk för många anslutningar.

Hej!

Jag skulle behöva hjälp att hitta en bra lösning och rätt produkter för att få lite bättre fart på mitt nätverk. Jag har i dagsläget en Huawei b535 4g router med Telenor mobilt bredband. Detta i sig är ju ingen hit och fiber är 'på gång' men lär nog dröja minst 1 är, troligen längre, innan den delen är klar. Så där av vill jag hitta en lösning som dels gör nätverket bättre för tillfället men samtidigt ska det funka bra när det nu väl installeras fiber.

Jag bor i en enplansvilla på ca 120 m2 och har knappt täckning i hela huset. Intill huset så finns ett garage på ca 50 m2 som jag också skulle vilja få bra räckvidd till.

I dagsläget så har jag 25st anslutna aktiva wifi enheter och planerar att skaffa ca 15 enheter till framöver.

Ser ut som följande:
1st xbox.
1st stationör dator.
3st bärbara datorer.
1st smart tv.
2st chromecast.
1st IKEA trådfri hub.
1st wifi kamera.
12st Shelly puckar.
3 mobiltelefoner.

Kommer att installera ytterligare ca 10st shelly puckar framöver, vilket då blir 35 anslutningar. Det är bara xbox och Ikeas trådfri hub som är anslutna med nätverkskabel i dagsläget.

Mina egna tankar är att skaffa ett mesh nätverk för att få täckning i hela huset och garaget. Tänker fixa en kraftig mimo utomhus/takantenn och flytta upp routern på vinden. Från routern funderar jag på att ansluta t.ex två stycken Asus RT-AX92U (också på vinden, i vardera ände av huset) med kabel mellan modem och båda routers, samt kabel till xbox.

Rent generellt så tänker jag att det borde bli en hyfsad lösning. Min fundering är främst om de klarar av samtliga anslutningar?

Det som är av intresse är;
Wifi över stor yta / bra täckning.
Klara +40 wifi anslutningar utan lagg.
Låg ping/latens till xbox.
Kunna prioritera enheter, typ xboxen.

Önskar era synpunkter och tankar.

Av muhihihaha

ASUS X540YA eller Lenovo B50-10

Hej!

Har tänkt att köpa mig en bärbar dator i billigaste möjliga prisklass. Ändamålet är att slösurfa och kunna kolla på film i HD kvalité utan lagg. Har spanat in mig på datorerna i rubriken.

Asus:
https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/15-16tum/asus-x...

Lenovo:
https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/15-16tum/lenovo...

Har en sådan lenovo på jobbet och tycker att den är helt ok. Sitter dock inte och kollar på film på jobbet så den biten kan jag inte uttala mig om. För övrigt så tycker jag att den verkar vettig. Samtidigt så är jag lite av ett asus fan då jag tycker att dom generellt set alltid gör bra produkter. Har haft ett flertal stationära datorer samt routrar, kringutrustning etc och asus känns alltid som ett säkert kort.

Har jämfört dessa på Netonnet för att få en bättre bild över vad som skiljer. Processorerna och grafiken har jag ingen erfarenhet eller koll på alls i dagsläget så där hoppas jag på att någon kan vägleda mig. Gällande hårddisken så är jag tveksam till att jag kommer behöva 500gb. Men det är såklart en hel del mer än 128gb. Dock är ju SSD lockande då det är snabbare. Min tanke var att asusen kanske låter mera pga den mekaniska hårddisken vilket kanske är irriterande om man kollar på film?

Vad tror ni? Någon med erfarenhet?

Av muhihihaha
Skrivet av Hardware guy:

I Gigabytes bios för 780G finns en inställning för integrerade grafiken kallad för surround view som måste aktiveras för att integrerad grafik ska stanna påslagen när annat grafikkort finns i datorn. Nuförtiden är surround view förknippat med något helt annat så det kan vara lätt att missa att aktivera det. Jag gissar att DFI har en liknande inställning.

790GX är samma som 780G men lite högre klock för grafiken och officiellt stöd för crossfire.

Tusen tack för alla svar, och speciellt detta!

Gick in och aktiverade detta. Det hette dock något annat, men var inställt på att boota från grafikkortet före det integrerade.

Nu lirar det med alla tre skärmar samtidigt utan att någon är speglad, vilket var mer än vad jag förväntade mig!

Av muhihihaha
Skrivet av six_dice:

Antagligen fungerar det inte att koppla HDMI sladden till moderkortet då du redan har ett grafikkort kopplat till moderkortet.

Låter logiskt att det inte går att använda båda samtidigt, men orimligt att jag ska behöva montera bort det vanliga grafikkortet rent fysiskt för att få det att fungera.

Skrivet av Broken-arrow:

inte någon bild vid bios boot häller?

Nej, testade att koppla ur båda sladdarna till mina skärmar (använder 2st dvi vanligtvis) och starta om datorn med enbart integrerade hdmin ikopplad, fungerade ej, ingen bild vid boot på tvn.

Skrivet av yakideo:

Normalt sätt så inaktiveras det inbyggda grafikkortet när man sätter ditt ett diskret. Ditt moderkort har stöd för Hybrid CrossFireX, det borde låta dig använda båda. Se sidan 132 i din manual för moderkortet.

Tackar! Ska kolla i manualen.

Av muhihihaha
Skrivet av Vino:

Borde funka ifall du tar en dvi->hdmi adapter från grafikkortet och kör till tvn, borde ha kommit en med grafikkortet.

Ja det fungerar, jag har en dvi-hdmi kabel men problemet är att jag inte får med ljudet till tvn och att mina högtalare till datorn står så tokigt till att det blir jättefel när jag kollar på film. Vill inte behöva flytta runt och koppla om högtalarna varje gång jag ska kolla på film. Där av mitt önskemål att få hdmin att fungera.

Av muhihihaha

Får ej HDMI att fungera (integrerat radeon hd 3300)

Haloj folks!

Har ett litet bekymmer som jag inte tycks lösa på egen hand. Jag vill koppla tvn till datorn via hdmi men får det ej att fungera. Datorn det rör sig om är den som står i min sign. Jag har alltså inte hdmi i grafikkortet, men inbyggt i moderkortet. Har inget krav på att allt ska fungera samtidigt, men vill att hdmin ska fungera när jag väl kopplar in den för att smidigare kunna kolla på film med ljud i tvn.

Det rör sig alltså om ett integrerat radeon hd 3300. Det jag har kollat är så att jumpern på moderkortet är inställd på hdmi, vilket den är. Hdmi utgången är aktiverad i bios. Jag vet inte riktigt vad mer som krävs? Jag har provat att ta bort nuvarande grafikkortsdrivrutiner och ladda ner drivisar till hd 3300 från ATIs hemsida men får det fasiken inte att fungera ändå.

Tips på hur jag får skiten att fungera och/eller vad som är fel? Blir vansinnig..

Av muhihihaha
Skrivet av morxy49:

finns denna bugg fortfarande kvar?

Ingen aning. Har ej köpt något där ifrån på länge.

Skickades från m.sweclockers.com

Av muhihihaha

http://byggdinbas.jetshopfree.se/css-sdx10-p-127-c-156.aspx
http://byggdinbas.jetshopfree.se/dayton-audio-sa240-240w-subw...

Bygg enligt portade lådförslaget och du har ett säkert kort för en vettig peng.

Av muhihihaha

Rent generellt.. Stora kylare för cpu och gpu, fläktar på lågvarv, mekaniska hårddiskar upphängda i t.ex resårband samt en bra dämpmatta här och var i chassit. Jag sitter närmare än 1 meter ifrån min dator och den går knappt att höra trots att det är tyst i omgivningen. Sjukt härligt!

Av muhihihaha
Skrivet av mrqaffe:

Har du Kuben till 104/2 orna?

Kuben? Antar att jag inte har de då jag inte vet vad du menar

Av muhihihaha

Har garanterat lyssnat mer än 100 timmar nu :). Är ju nästan omöjligt att beskriva hur ljud låter, men ska försöka på mitt vis. Allt är i mitt fall relativt till KEF 104.2 och Cerwin Vega DC10. Tycker att dom är väldigt luftiga och mjuka i karaktären, hade gärna velat ha dom lite skarpare i de övre frekvenserna (jag själv upplever att jag gillar skarpt/vasst ljud mer än de flesta andra gör). Är dock inget jag stör mig på, börjar faktiskt uppskatta det mer och mer. Är svårt att beskriva hur det låter när alla frekvenser kommer från ett och samma element mer än att det låter riktigt bra och sömlöst! Bygg och lyssna själva? Är förbannat imponerad över hur stort dom spelar. Ljudbilden är bred, djup och väldigt exakt. Att sätta sig i soffan och dra på lite högre volym får mig att skratta varje gång, känns overkligt att ett par 4" element kan leverera så stor och korrekt ljudbild med så mycket bas. Det är såklart ingen monsterbas som känns som ett slag i magen, men man kan lätt tro att det är någon mindre bas (typiska 2.1 datorhögtalare) som står och mullrar i något hörn. Var först lite nojig för att spela högt och pressa dessa små element. Men har nu märkt att dom spelar mycket högre än vad jag har användning för, utan minsta märkbara dist. Är riktigt nöjd med ljudkvalitén och tycker helt klart att dom är värd varenda krona

Av muhihihaha
Skrivet av dwain:

Där har du fel. Tyvärr. Har redan genomfört blindtest och det var inga problem att höra skillnad. Men den diskussionen hoppas jag verkligen inte ska behövas dras här då det bara slutar på ett enda vis. Man blir ovänner.

Mvh

http://forums.audioholics.com/forums/15412-post28.html

Sorry, men tyckte det var lite kul att posta just denna då det säger annat om saken.
Själv håller jag med om att man hör skillnader mellan olika kablar. Om något är bättre än det andra tror och tycker jag är smaksak.

Av muhihihaha

Ca 500 år senare så fick jag hem ett paket från markaudio.eu

Han tyvärr inte ta några nakenbilder på högtalarna då installationen gick fort som en käftsmäll efter all ivrig väntan. Å inte har jag målat lådorna då jag fortfarande är besviken över hur dom ser ut (skeva i kanterna osv). Min tanke var att testa högtalarna först för att göra bedömningen om det är värt att lägga ner pengar på färg eller om jag ska bygga nya lådor. Tanken är iaf att lådorna och stativens fot ska vara samma vit som tvbänken och bordet. Konan har samma färg som tv-ramen och tanken är att måla lecablocken i liknande silverfärg för att få en schysst färgmatchning.

Såhär ser det ut för tillfället. Bilden är tagen från lyssningsposition/datorstol. Inte helt optimalt att göra en bedömning ca 80 grader off-axis. Det enda jag har att jämföra med är mina gamla högtalare (KEF 104.2).

http://img21.imageshack.us/img21/3436/28024918.jpg

Första lyssningsintrycket var hemskt. Det lät som en rasslig 80-tals boombox tagen direkt från soptippen. Det radioliknande och extremt basfattiga ljudet dämpades väldigt fort, det blev märkbart bättre redan efter ca 1 timme. Har nu spelat musik i cirka 10 timmar och det märktes skillnad från det att jag drog igång musiken på morgonen tills det att jag kom hem från jobbet (ca 9 timmar senare utan att ha lyssnat där emellan), framförallt i de lägre registret. Ljudet är fortfarande under min förväntan och väldigt livlöst, men självklart är det på tok för tidigt för att göra en vettig bedömning ännu. Något som dock redan märks är att det finns ett otroligt djup och precision i ljudbilden om man sitter on-axis, riktigt imponerande i förhållande till vad jag tidigare lyssnat på.

Kommer med en uppdatering om ljudet efter drygt 100 timmar

Av muhihihaha

Har hört att det brukar kunna vara så när det gäller europe-audio och undviker gärna att köpa där ifrån, dom verkar dessutom inte ha generation 3 av Alpair 7 så jag köpte från markaudio.eu istället och hoppas på det bästa

Av muhihihaha

Har garanterat gjort massor av noobiga saker under min tid men kommer inte på något jättekul för tillfället. Har dock en polare som spelade rogue från beta tills bc releasen utan poison. Han råkade slänga quest itemet och fattade inte att han kunde få tillbaka det genom request. Så han accepterade helt enkelt att han inte kunde ha posions

Av muhihihaha

Då var saker och ting beställt. Det blev ett par Alpair 7.3 grey, skruvar och terminaler. Hoppas att det inte är allt för lång leveranstid på sakerna.

Av muhihihaha
Skrivet av Kalium:

Haha, klantarsel!

Ja, minst sagt
Tur att man inte hade handskar på sig. Då hade jag nog fått kasta mer än bara kylflänsen.