Inlägg

Inlägg som Scirocco har skrivit i forumet
Av Scirocco

Så länge skatten är bara för dom klockorna som har lagring och inbyggd musikspelare så är det ok, dom kan inte ha skatt på alla.

Av Scirocco

Om ni vill testa den snabbaste distron jag har testat hittills så kan jag rekommendera arcolinux gnome, den löjligt snabb. Jag tänkte nu när ni har testat den segaste linux distron som finns garuda, så ni får uppleva skillnaden.

Av Scirocco

Manjaro Gnome nu nästa test tack, så ni får testa Gnome 40.

Av Scirocco
Skrivet av Hcz:

Battle.net + valfritt spel borde vara en bra utmaning

Battlenet är enkelt du kan köra det direct via steam med proton bara välj lägg till icke-steam spel i mitt bibliotek sen peka på battlenet installer filen .exe så är det fixat. Glöm bara inte att välja att köra den med proton GE.

Av Scirocco

Jag rekomenderade att ni testade garuda sen missade jag live sändningen när ni testar det Steam native fungerar sällan jag vet inte varför dom envisas med att installera det först, använd vanliga steam. Och jo en sak, enkelt spel betyder inte att det är lätt att få igång med wine eller proton, dom satsar först och främst på att nyare mer avancerade spel ska funka, de flesta trippel a titlarna. Steam ligger i hemkatalogen som .steam, men allting som börjar med . är dold så man måste som i windows gå in i menyn och klicka i visa dolda filer. Och nä alla spel kommer inte att funka i linux, fast dom flesta gör det, om man vill pilla lite. Arkham city fungerar out of the box för mig btw. Sen vad har ni för skithårdisk, kompilera vulkan shaders tar sällan mer än 1 minut för mig.

Linux är dåligt för spelkombabilitet men när dom väl fungerar är dom oftast mycket jämnare och mindre fps drops än i windows, och mycket mer responsiva. Sen är det lättare att använda AMD FSR i alla spel än i windows.

Av Scirocco
Skrivet av Superthug:

Linux on RGB ser det ut som hahaha

Precis, alla vill ha rgb på sin dator så varför inte i ui:t på datorn oxå hehe. Jag gillar lite mer stilrent så jag brukar ändra temat fort, men jag gillar allt blur.

Av Scirocco

Jo har kört med en tv som skärm i några år nu, funkar finfint. Använder COUCHMASTER i soffan sitter riktigt bra.

Av Scirocco

30 år, linux börjar äntligen bli vuxen

Av Scirocco
Skrivet av Balconette:

PopOS - likt Ubuntu och Manjaro har en del grundläggande saker installerat per standard för att det ska vara enkelt för oerfarna användare. Vill en slippa "bloat" så ska en välja Debian eller Arch.

Såklart finns det fler nyanser än bara så. Ubuntu Minimal till exempel är obloatad.

Men på en nyare dator är bloat inte så farligt, jag prioriterar istället användarvänligheten.

Av Scirocco

Trevligt att se nytt folk som testar linux, mer sånt tack. Lite kort stream bara.

Av Scirocco

Inte dåligt, windows börjar komma i kapp, glappet var betydligt större förut.

Av Scirocco
Skrivet av Lagers:

Jag testade att trycka högerknappen och kopiera bild i FF och sedan CTRL+V i discord och det fungerade. Men givetvis kan det vara en bugg för dig, men fungerade bra för mig.

Jag har för några månader sedan gått över till FF och det fungerar riktigt bra nu. Men när/om de tvingar mig till proton-layouten så kommer jag nog byta till Edge igen. I detta foruminlägg går jag igenom mina erfarenheter/tankar mellan webbläsare.

Nja det är det som är det bästa med firefox, du är inte tvingad till nånting utseendemässigt, allt går att ändra, det är det som gör firefox vassare än alla andra webbläsare. Men jag förstår varför det går dåligt för firefox, det är en webbläsare för entusiaster som gillar att modifera allt precis som linux.

Av Scirocco

Jo linux kommer alldrig bli lika populärt som windows för att man har så många val, de flesta vill inte välja. Det är ett nisch os på desktop för folk som mig som älskar att testa nya saker hela tiden, oändlig variation så man alldrig blir utråkad. Och nu försöka pressa ut varenda fps ur spelen är kul, har passerat min windows installation i många spel nu, andra är nära men känns oftast mer responsiva än i windows, samt laddningtiderna är extremt mycket bättre. Fattas bara dlss och raytracing nu, men det är påväg.

Fast som ni säger om behovet av att allt ska bara fungera, där har linux en väldigt stor fördel jämfört med windows, mindre inställningar som gör det mindre förvirrande för folk, speciellt i gnom, Sen fungerar bara skrivare och nätverkskrivare etc utan att man behöver installera extra mjukvara, eller söka upp skrivaren etc, det är bara att starta datorn så dyker skrivaren upp. Men då krävs det att mer tillverkare ska sälja datorer med linux förinstallerat. För folk med låg datorkunskap är linux mycket enklare.

Det jag skulle vilja se är prestanda tester i spel med olika grafik kort, och kanske även en jämförelse med samma spel i windows.

Av Scirocco
Skrivet av Dockland:

Om det går att spela trippel A-spel på ChromeOS, absolut.

Snart går det, steam är på väg till ChromeOS.

Av Scirocco
Skrivet av SanTeoX:

Mycket annat som måste funka bra som i dagsläget är dåligt också. Bara en sån sak som att kolla på video i webläsaren.. gpu hårdvarudekodning ekar tomt.. Inte kul att få lagg på videos när cpu:n går på 100% istället för att grafikkortet hade kunnat ta hand om det.
Jag vill verkligen köra Linux på mina pc och jag har försökt i flera år, men det är alltid något som stör eller funkar dåligt som gör att Windows tar överhanden igen. Ljudbiten i linux är ju också en djungel utan like. Enda gången jag har fått det att funka tillfredsställande utan problem är när jag låter en annan enhet ta hand om det, typ aktiva högtalare eller digital signal ut från datorn. Kör jag analog utgång så blir ljudet crap förr eller senare, kan börja skrapa eller låta asmysko. Detta gäller alla datorer jag kört Linux på och det är rätt många..

Som sagt, vill köra Linux men det är inte tillräckligt bra för skrivbordet. Kör uteslutande Linux på mina egna servrar samt kör mycket linux på jobbet, så har en hel del erfarenhet av det.

Disclaimer: Nu var det något år sedan jag körde linux på skrivbordet så hårdvsrustödet i webläsarna kanske plötsligt blivit hur bra som helst och ljudbiten också, men tror tyvärr inte det

Skummt jag har inte haft nått problem alls med ljudet i linux på väldigt många år nu, pulseaudio gör det enkelt, och snart pipewire gör det ännu enklare. Jo gpu avkodning av video är tyvärr ännu ett problem för nvidia användare, men funkar bra med intel och amd. Det kan vara problem för en laptop, på desktop är det inga problem dock, även utan gpu avkodning så tar en 4k youtube video 5% cpu för mig på min desktop dator i firefox så det är inte direkt ett problem.

Av Scirocco
Skrivet av Mutation:

Nja, det är väl så att webrender funkar bra för rendering av sidor, men inte själva videouppspelningen om jag förstått det hela korrekt. Sidor funkar bra att skrolla mjukt o sånt, men själva videouppspelningen går på CPU:n.

Utgår från https://wiki.debian.org/HardwareVideoAcceleration och https://wiki.archlinux.org/title/Hardware_video_acceleration där Nvidias proprietära drivrutin inte stödjer VA-API.

Angående färgprofiler så utgår jag från följande information https://gitlab.freedesktop.org/wayland/wayland-protocols/-/me... där det fortfarande inte verkar vara klart. Men det kanske har skett mer än vad som är uppdaterat på den sidan? Är ju lite splittrat ibland.

Har inte testat den nya drivrutinen från Nvidia som ger stöd för Wayland, får göra det nån gång när jag får tid.

Det kan vara chrome some inte stödjer video accelerering den tar betydligt mer cpu kraft när man kör videos, men jag använder sällan chrome så det kanske finns tweaks man kan göra. Firefox stödjer det med vdpau i nyare firefox, 5% cpu är väldigt lågt för 4k videos bara några versioner sen tog det 20-30% för mig. Och det finns vdpau med vaapi backend, så det stämmer inte att NVIDIA inte stödjer vaapi, men jag kör bara linux på desktop dator så video accelering är ganska meninglöst endå, behövs bara på laptops.

Av Scirocco
Skrivet av Mutation:

Har några saker som fortfarande håller mig kvar i Windows. Den främsta anledningen är Wayland. Hade gärna bytt då jag gillar tänket kring FOSS. Gnome och KDE går dessutom att göra betydligt mer användarvänligt än Windows i flera avseenden.

  1. Wayland fungerar för tillfället inte alls på mitt Nvidia-kort. AMD är inte heller nåt riktigt alternativ även om det stödjer Wayland då jag använder mig av CUDA. Man måste även använda Wayland för att kunna använda en skärm med 165Hz och en annan med 60Hz. X klarar inte riktigt av olika refresh rates.

  2. Det finns ingen hårdvaruaccelerering för Nvidia-kort i webbläsare (åtminstone inte för video). Se punkt 1 varför AMD ej funkar för mig.

  3. Wayland har inget färdigt system för färgprofiler ännu.

Ser fram emot att Wayland mognar, men känns som det är massa nördpolitik ibland inom Linux-världen som gör att allting går mycket långsammare än vad det skulle kunna göra plus att mycket sker på ideell basis.

Wayland fungerar utmärkt med gnome 40, det är bara standard profilen för färg som är buggad, byter du till en annan fungerar det utmärkt, det är typ 2 klick bort. Jasså ingen hårdvaru accelerering i webbläsaren har du kört igång webrender? Funkar utmärkt för mig, 4k youtube tar 5% cpu.

Av Scirocco
Skrivet av the squonk:

Ett rätt stort hinder för gaming med Nvidia-kort på Linux är att dom flesta distar går över till Wayland istället för X som fönsterhanterare, Nvidia har ännu ingen 3D-drivrutin för Wayland, så vill man spela med Nvidia är man tvungen att byta till X som fönsterhanterare vilket kan vara krångligt för nybörjare. I det här fallet fungerar AMD bättre eftersom deras fria drivrutin har hyfsad 3D vilket Nvidias fria drivrutin(som fungerar med Wayland) inte har.

Jo wayland fungerar med nvidia drivrutiner nu, nyaste drivaren fixade det, men funkar bara bra med gnome än så länge.

Av Scirocco

Otroligt snyggt, t.o.m jag som är extremt kräsen när det gäller sånt, en av anledningarna jag avänder linux, är helt nöjd med utseendet.

Av Scirocco

Låter väldigt bra. Utvecklare kan då patcha in funktionalitet som saknas enklare, t.e.x Unity engine har väldigt mycket problem med multiplayer, det är väldigt svårt att få till rätt. Då kan en utvecklare om dom är tillräckligt duktig fixa det själv, och släppa källkoden så andra kan få del av det och färbättra koden och släppa vidare etc, så blir det en extremt mycket bättre optimerad spelmotor.