Inlägg

Inlägg som jan-banan har skrivit i forumet
Av jan-banan

” vilket i praktiken innebär att ljusstyrkan kan skruvas upp ordentligt för att ge skarpare bild även i solljus.”

Va? Vad är det som skruvas upp iso och det ger skarpare bilder? Varför skulle det ge detta?

Av jan-banan

Vad är det för typ av företag det övervakar är det den lokala pizzerian hemsida så att inte Wordpress är ouppdaterad eller har de större uopdrsg än så typ försvaret?

Det snacka om olika hot vad är det för hot konkret pratar vi om någon 14 åring som försöker installera netbus eller är det 0-day saker for iOS det stoppar?

Vad har företaget för CVE rapporterade?

Av jan-banan

Kolla på netflix är väl som att säga att man lyssnar på musik och ha RIX-fm

Av jan-banan

Vad finns det för nackdelar med verisures larm för villa

Har ett larm som jag kan få ta över i en villa installerades 2021.
Jag undrar ni som har verisure vad har det för nackdelar?

Månadsavgiften är 370kr, ganska mycket det som man betalar för är support, service, batteribyte (?) och kontakt till larmcentral.

Lägger du till hårdvara så dels kostar det kanske 1200 för en knappsats men det kostar dessutom 20kr till i månaden. Jag kommer nog behöva lägga till några saker. Flera brandvarnare , knappsats och ev en kamera till.

Jag ska renovera och då måste tydligen verisure åka dit och plocka ner och sätta upp centralen mot betalning

Ni som har det vad ser ni för nackdelar?

Edit: har kollat på andra system också men nu funderar undrar jag främst om verisure här

Av jan-banan

Tycker postnord är OK men ibland failar det saker som är intreetreande

*De skriver ett datum levereas i morgon och sen håller det inte. Då är det bättre att de lägger på en marginal istället för att räknat med att man aldrig har rött i trafiken.

* Har varit med om flera hemleveraner där jag suttit med hemma mobilen och fått en notis om att jag inte är hemma.

* Jag har fått påminnelser och även paket skickats tillbak , fasten jag inte fått någon avi varken i appen eller postlådan. Det brukar hända från paket som kommer utomlands

* Numenar delar de ut varannan dag, det har hänt två gånger företag skickat med brev och inget kommit fram. jag har då ringt klundtjänst som säger att man för göra en anmälan och man ska kontakt levernatören. Leverantören som jag litar på sa i båda fallen att de skickats men postnord hade ingen aning och de skylle på den som skickat men efter 1-2 v kom det fram.

* Flera om postnords utdelare verkar inte kunna läsa varken bokstäver eller siffror inte heller kunna tänka i våningar i lägenheter.
Om det står Erik Andersson lgh 1901 på ett paket då betyder det inte att Jenny Eriksson på lg 1001 ska få det då de verkar köra med wildcards när de läser de ser erik och så tar det första bästa våningen. Det händer även att de tar fel hus 5 och 1 är inte samma hus på huset....

DHL företag är riktigt proffsiga fär högsta betyg av mig:

De ringer alltid innan och kollar och säger man nej så kan de komma senare eller annan dag dvs det går inte till någon terminal långt åt helvete.

De ringde mig en gång och frågade om jag var hemma satt i bilen ocg GPS:en sa 12 min, sa att jag var hemma om 12 min enligt gps men kan bli någon minut extra var hemma exakt efter 12 och såg chaffören klasta ur när jag kom instod reda vid porten med paketet precis i tid.

Chafförens är alltid trevliga och har koll (dvs tänker) och ger proffisg serives.

Best
Totala jävla kålsupare, har varit med flera gånger de ska köra ut och så står det ditt paket kommer om xx min sen efter flera timmar kommer ett medlenade att de inte kunde köra ut det.

Airmee, är ok

Sen har vi ombudet som verkar mycket varienrande kvalite

Finns ett bringombud vid mig som är totalt hjärndöd dvs han scannar ett paket och sne är det ändå fel har änht 5 gånger på ett år.

Av jan-banan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag pratade enbart om mängd ssd och ram, inget annat som prestandan på denna.
Jag är facinerad över hur många är så superduktiga så de kan komprimera datan så hårt så små ssd räcker på deras enheter. Bara min leksak ps5 har 5TB sdd plus en ungefär likastor hdd.

Om man jobbar med it behövs lite lagring, dock är framtiden att man ej har datan lokalt utan någon annanstans.

Usb ssd fungerar dock superbra, men det är opraktisk.

Dags att skaffa läsglasögon men inställer för att svamla så mycket om olika saker så länka gärna en dator som motsvara en sådan dator som jag föreslog. Då med pris, prestanda, batteritid, design, specifikation.

Av jan-banan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Alltså samma specifikation jag hade på min laptop år 2012 och den var knappt användbar, jag fick släpa med extern ssd på redan då.. Idag 11 år efter har jag höjt mina krav lite. Och min poäng är att PC är billigare om man uppgraderar själv, inte köpa färdig.

Detta är inte Aftonbladet utan en sida sida med folk som är duktiga på teknik,

Men intel har idag ingen processor som motsvarar m2 ( pris / prestanda / strömförbrukning) så du kan knappast haft det 2012

När jag pratar om normal användning så är det ju inte någon som främst inte uppgraderar utan just köper färdig möjligt att de uppgradera ram och SSD Längre fram men förmodligen inte.

Det har gång på gång visat sig att när man räknar ut kostnaden med motsvarande hårdvara så ligger inte Apple dåligt tilll. Räknar man dessutom till totala ägande kostnaden så är Apple oftast mycket bättre och nu pratar jag som sagt för den normala användaren som inte är superteknisk.

Jag upplever i alla fall följande för hemma användare och för mindre företag

Mindre strul och mindre support mot Windows ( även om Windows blivit bättre)

Folk är allmänt mera nöjda om det får en Mac och får slippa Windows ( även om det såklart finns undantag ) särskilt när folk har iPhone sedan innan visst finns det motståndare men

När datorn ska bytas och uppgraderas har den oftast ett förvånansvärt högt andrahandsvärde jämfört mot PC laptops.

Även om du kan spara någon tusenlapp på inköp så i slutändan blir det faktiskt en ganska bra affär.

Men det är klart att du kan hitta en mycket billigare och laptop men då får du knappast motsvarande hårdvara. Sen går det att hitta undantag.

Ska väl sägas då att jag mest har haft kontakt med folk inom större städer , företag, ekonomi, teknik, design media men även helt andra branscher.

Av jan-banan
Skrivet av Generationfloppy:

MacBooks är absolut riktigt fina men för egen del helt ointressanta...
Sysslar mycket med bildbehandling och foto och där har surfacebook/Studio varit överlägset grymma att jobba med, när man är på location och plåtar så är majoriteten extremt imponerande och har 1000 frågor om enheterna och de flesta undrar varför Apple inte gjort liknande 😂

Sen kan jag absolut hålla med om att priset på surface enheterna är sjukt dyra i förhållande till hårdvara, men finns inget annat tyvärr som funkar.

Rätt grymt att kunna sitta och redigera med penna direkt på skärmen på enheten utan att vara beroende av en lite touch platta eller att behöva släpa med extra prylar som en intous ritplatta etc.

Så personligen hoppas jag att det kommer nya surface enheter med samma fina kvalitet och det ser lovande ut med tanke på Intels nya chipsets med tile konstruktion som är en nygammal konstruktion i samma anda som Apples chip.

Tyvärr är ju x86 dödsdömt för laptops nu finns det /fanns surfade som körde arm men det var väl rena skiten?

Av jan-banan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vad som menas med standarddator kan diskuteras, jag skulle säga dyrare stundentlaptop så passar ditt argument bra in, självklart även för andra personer speciellt de som jobbar med administrativa uppgifter.

Macbook har dock problem i både budget, folk som vill ha lite bättre hårdvara utan svindyrt (d.v.s. uppgradera ram och ssd själv), sedan gaminglaptops.
Det finns också folk som måste ha windows för olika program, men denna skara minskas för varje år.

Jag är fundersam på hur alla studenter med macbook inom tekniska program gör idag när de ska köra olika utvecklingsmjukvaror för olika hårdvaror där mjukvaran endast finns till windows, jag gissar precis som de gjorde förr när laptops i skolan var ovanligt. De använde endast skolans datorer för detta.

Det kan såklart diskuteras men ska du ha en MacBook Air med 16 ram och 512 ssd kostar den väl runt 23k tror knappast motsvarande PC kostar extremt annat

Av jan-banan

Jag tycker redan Apple har vunnit laptop, läsplatta krigen helt och hållet i och med Apple silicon.

Batteridrift / prestanda / pris (TOC) om man tar en standarddator finns det inget som slår den visst finns det tunga gamling laptops och andra saker men generellt så är Apple överlägset på allt. Där är intel helt ute och cyklar.

Chromebook har där större potential att blir bättre i och med att det skrotat x86 och kör ARM.

Av jan-banan
Skrivet av evil penguin:

Nej, den har två stycken micro-HDMI

Hade hellre sett en fullstor och i så fall ett uttag på
Moderkortet för Micro eller tvärtom

Av jan-banan
Skrivet av Mindfighter:

Verkar som man i princip behöver aktiv kylning på denna, det är lite trist utveckling med en minifläkt. Men vi får se, jag har bokat ett exemplar för att labba med.

” Raspberry Pi 5 consumes significantly less power, and runs significantly cooler, than Raspberry Pi 4 when running an identical workload. However, the much higher performance ceiling means that for the most intensive workloads, and in particular for pathological “power virus” workloads, peak power consumption increases to around 12W, versus 8W for Raspberry Pi 4.”

Så beror nog snarare på vad man gör med den

Av jan-banan
Skrivet av cheben:

Damn!

PCIe och USB-C kommer nog vara rejält uppskattat. Med tanke på hur snabb 4 var och nu med mer videoaccelerering borde den ju nu kunna användas som en enkel desktop ersättare kanske? Väldigt coolt steg om de nu börjar designa sina egna chip. Mer anpassad hårdvara är värdefullt!

USB c finns på pi4 och det är väl bara för strömmen eller har jag missat någonting?

Av jan-banan

Raspberry 5 är här

https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-5/

” With 2–3× the speed of the previous generation, and featuring silicon designed in‑house for the best possible performance, we’ve redefined the Raspberry Pi experience.”

  • Broadcom BCM2712 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU, with cryptography extensions, 512KB per-core L2 caches and a 2MB shared L3 cache

  • VideoCore VII GPU, supporting OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2

  • Dual 4Kp60 HDMI® display output with HDR support

  • 4Kp60 HEVC decoder

  • LPDDR4X-4267 SDRAM (4GB and 8GB SKUs available at launch)

  • Dual-band 802.11ac Wi-Fi®

  • Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)

  • microSD card slot, with support for high-speed SDR104 mode

  • 2 × USB 3.0 ports, supporting simultaneous 5Gbps operation

  • 2 × USB 2.0 ports

  • Gigabit Ethernet, with PoE+ support (requires separate PoE+ HAT)

  • 2 × 4-lane MIPI camera/display transceivers

  • PCIe 2.0 x1 interface for fast peripherals (requires separate M.2 HAT or other adapter)

  • 5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support

  • Raspberry Pi standard 40-pin header

  • Real-time clock (RTC), powered from an external battery

  • Power button

Här finns mer information
https://www.raspberrypi.com/news/introducing-raspberry-pi-5/

Av jan-banan

De flesta röstat för att sänka benis, billigare starköl och lägre skatt då får man räkna med vissa problem.

Av jan-banan

Blir intressant hur det ska lösa x86 problemet med bärbara. Kommer det någonting som är i närheten av Apple silicon?

Av jan-banan
Skrivet av serverfel:

Jag hade viljat ha den i standard bildvisningsapp med.

Då kan jag fotografera ipadresser och serienummer på jobb och enkelt klistra in i dokumentation.

Edit: kom nu på att jag kan kopiera från google photo

Detta fungerar utmärkt i macOS Windows har en stor uppförsbacke i och med android

Av jan-banan
Skrivet av Laxpudding:

Det finns olika typer av enheter som kan manipulera och "injecta" metadata mellan enheter. HDfury är ett företag som har har flera olika produkter. Kostar några eller flera tusenlappar så det är mer specialutrustning för specifika ändamål.

Sedan är det en fråga vad du vill uppnå? Vad är syftet? I ditt exempel finns det inte mycket som kan vinnas på att en Playstation inte längre kan identifieras som en playstation.

Tack för svar! Syftet är att undersöka olika enheter med varandra i fall det är möjligt att dela en tillverkare ”blockerar ” funktioner eller tvärtom om man kan få flera funktioner. Den där hdfury verkar bra får överväga att köpa en då ingen verkar hyra ut den.

Av jan-banan

Frågan är väl vad intel ska göra när denna 3nm kommer ut till laptops på desktop kommer man väl behöva säkra upp till 16A för att kunna slå denna i single core

Av jan-banan

Tips på beg billig ljusstark projektor?

Ska ha en projektor för att visa en grafik. ( konstverk) utomhus men under tak och projektorn sitter inne med ett hål på ett event kommer vara halvmörkt. Är en förening så har inte stor budget men viktigast är ljusstyrkan än upplösningen.
Gärna någon som inte har någon dyr lampa heller

Så tips vad man ska kolla på beg eller ny om det finns billig ä. Kan tänka mig att betala nån tusenlapp men helst så lite som möjligt. Det kommer vara återkommande så hyra blir lite för omständigt och dyrt i längden