Inlägg

Inlägg som jan-banan har skrivit i forumet
Av jan-banan

Flera saker som borde pensioneras i Windows

Enhetsbeteckninga E: är rena helvetesmaskinen för oss som jobbar mycket med diskar

Notepad , ms har Visual code

Inbygg reklam

UI är ett ihopkok även om det blivit bättre i Windows 11

Av jan-banan
Skrivet av Laxpudding:

Ja. Alla enheter som tar emot signal kallas (sink) och identifierar sig för källan (source) via DDC-kanalen på HDMI pinne 15–17 genom att skicka metadata i EDID-formatet (Wikipedia-länk) där bland annat information om tillverkare framgår. Detta är nödvändigt för att sink ska kunna meddela vilka funktioner och vilka signaler som fungerar.

Kopplar man enheter mellan TV:n/skärmen och källan, likt ljudlimpor, förstärkare, HDMI-switchar/splitters etc. måste rätt information fortplantas av den enheten. Annars finns risk att man inte får rätt information överförd och funktioner upphör eller kan inte aktiveras.

Exempel på EDID läst i en signalgenerator. Finns även mjukvara som kan läsa av EDID till datorn och även kan användas för att få Windows att åsidosätta skärmens EDID, till exempel ToastyX:s Custom Resolution Utility (CRU)
https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/105828?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvMTA1ODI4IiwiZmlsdGVycyI6WyJ3bSIsInQ9b3JpZ2luYWwiXSwicGFyYW1zIjpbXSwia2V5IjoiMGZjZDBiYTA0ZGVjNGNjODJjOTAzMzNiMWFhYzQyNDUifQ%3D%3D
(pilarna är från artikeln som pekar ut hur en Samsung-TV meddelar att FRL och DSC är möjligt)

För att arbeta sig problem finns även en hel del utrustning som kan användas för att ändra på EDID-informationen så att man kliver runt problem med hårdvaran och att rätt information inte finns med. Det är till exempel vanligt med bildskärmar vilka har fel EDID-information, likt att deras kretsuppsättningar står på SDK-default så att exempelvis en 3440x1440-skärm identifierar sig som 1920x1080 och det blir fel proportioner och fel skalning när man ansluter med HDMI till datorn.

Tack för mycket bra svar.

Vet någon om det finns något verktyg / horstars som skulle kunna modifiera edid on the fly

Alltså säg att du har en playstation och kopplar in det till en samsungTV. Nu vill man skriva om EDID så den inte ser att det är ett playstation utan istället ett Xbox elller något generiskt så att samsungTV inte kan identifiera att det just är ett playstation.

Och skulle det räcka med att skriva om EDID eller finns det något mera som skulle kunna göra playstation identifierbart?

Av jan-banan

Ok, tack men undra om det skulle innebära att tex en tillverkare skulle kunna göra en viss produkt sämre om den kopplas in

Av jan-banan

En följdfråga om svaret är ja kan jag då med något program + enhet se den?

Av jan-banan

Kan en HDMI-enhet identifiera en viss typ av display?

Jag undrar om en tex TV / skärm skulle kunna känna av märke och modell igenom hdmi ( alltså om den. Datan skickas ) beroende på märke.

Alltså rent tekniskt skulle det vara möjligt att blockera eller möjliggöra vissa funktioner beroende på modell eller märke av enheten som sänder ut den ( ps, laptop)

Av jan-banan

Vad var aprilskämtet?

Av jan-banan

Han blir väl utbytt mot någon känd från TikTok

Av jan-banan
Skrivet av cyklonen:

Helt omöjligt eftersom den bara kan blockera anrop till specifika IP-adresser. Youtube skickar reklam och video genom samma "kanaler" så det går inte att skilja ut på IP-adressnivå.

Helt omöjligt är det knappast

Du skulle kunna köra samma filter som unlock I weblasaren använder sig av, du behöver då komma åt den såklart och ge rättigheter att göra det.

Av jan-banan

Pihole skulle vara skönt om det kom något bra sätt att få till blockering med denna på ett säkert sätt

Av jan-banan
Skrivet av Yoshman:

Håller med om att Apple saknar "billiga" modeller, men är de verkligen "överprisade"?

Kollar jag vad en någorlunda jämförbar Lenovo-, Dell- eller HP-bärbar är de ju minst lika dyr som en 15" MBA med 16 GB RAM och 512 GB disk.

I det läget är Mac:en fortfarande bättre på flera punkter, t.ex. bättre batteritid, högre upplösning på skärmen och (till viss del subjektivt) en bättre touchpad.

Det Apple utmärker sig, i negativa bemärkelse, är att de tar ohemult mycket betalt för uppdateringar från bas-specifikation.

Skulle hävda att sedan övergången till "Apple Silicon" är både MBP och framförallt MBA billigare jämfört med något som är någorlunda jämförbart i CPU-kraft, GPU-kraft, skärm och byggkvalité på Windows-sidan.

En gissning flera gjort (nog rätt kvalificerad gissning) på varför 15" MBA sålt sämre än väntat är att priset på bas-versionen av 14" MBP kostar i lite väl nära 15" MBA där man uppgraderat disk+RAM för att matcha MBP. 14" MBP har en snabbare CPU och klart snabbare GPU + 120 Hz panel mot 60 Hz på MBA samt högre upplösning, 2880×1864 vs 3024×1964.

Sen lanserades 15" MBA med en "gammal" krets, M2 hade varit på marknaden ett år.

De som kommer med dessa påståenden är de som jämför en MacBook Pro m2 Max mot ACERs billigaste dator på elgigantens outlet.

Tycker en annan stor fördel med Apple är att du kan hitta någon med samma hårdvara och problem när du söker. Många PC tillverkare har inte ens samma modell från butik till butik

Av jan-banan
Skrivet av mar3ld:

Fast är det verkligen så? För dig kanske, men du kan inte säga så rent generellt.

Min Mac kostade 5000kr mer än min ThinkPad. Men! Betänk då att varje dag får jag lite mer gjort på jobbet med denna dator då macOS är smidigare att arbeta med för mig än vad Windows är. Så dessa 5000kr kommer betala sig flera gånger om innan detta år är slut.

Tänk efter lite.

Lägg dessutom till att Apple-produkter står mycket högre i andrahandsvärde än alla andra vanliga laptops. Tror tvärtom att Apple har samma TOC

Av jan-banan

Hur är det med pornhub har de ändrat reglerna för kontodelning? Eller går det att dela där?

Av jan-banan
Skrivet av bärplockaren:

Elgiganten brukar har lite smått och gott som kan få gå runt klämma och känna på.

De säljer väl ej att na keychron eller inte enligt deras hemsidan men kan ju missat någonting

Av jan-banan
Skrivet av Nozomi:

Ingen av de har väl tangentbord utställda som du kan knappa på.

Var ett tag sedan jag var där men något större utbud vill jag också minnas att de inte har…

Av jan-banan

Vilken butik i Stockholm har tangentbord

Jag undrar vilken butik i Stockholm som har bra med utbud av kvalitestangetbord uppställda i butiken så man kan jämföra och testa

Söker

keychron och hela deras utbud eller likande

Av jan-banan
Skrivet av izzie:

Det är väl inte så konstigt att försäljningen går ned när allt har blivit så otroligt dyrt.

När kunderna inte är lika köpstarka behöver man bry sig om sådant som skapar lojala kunder, tex en bra kundtjänst. Där har Webhallen miltal kvar till Inet.

Hur går inet?

Av jan-banan

Många som järnrör med fiber hur tänker man då? Ingen skaffar väl detta om man står och väljer mellan detta och fiber.

Mobil detta skulle väl kunna konkurs till viss del man även här har man bra mobiltäckning är det ingen som skaffar detta.

Sista är alltså att man skaffar där det inte finns något annat. Så man jämför väl i så fall mellan andra satellitsyatem för pris och installation , osv

Är ju som att säga att det är snabbare och billigare att köra en porche 911 än skogsmaskin

Av jan-banan

Till de som har uppgraderat mobil senaste 5 åren borde de släppa en variant med enbart USB c. Ingen standardmobil släpps med USB typ a dessutom är EU och har standard på det men lika förbanna sitter de flesta tillverkare

Av jan-banan

Har exakt samma problem med en Samsung the frame 2018. TV är seg tar lång tid att växla mellan appar / starta. Menyerna i sig är inte långsamma alltså höja ljud eller så men så fort man ska in på någo. SVT play eller annan så segare det som satan

Av jan-banan

Ah ok tack