Inlägg

Inlägg som Jumpcut har skrivit i forumet
Av Jumpcut

Jag har ett sådant Kingsdun eller vad det heter. Är mycket nöjd. Har haft det i flera år och använt det flitigt, både till datorer och drönare.

Av Jumpcut
Skrivet av torbjorn_75:

Ja, det är det ju också. Man kan skicka tillbaka prylar som man köpt på Amazon, och så går de vidare till nästa kund istället. Så man får räkna med bruten förpackning, fingeravtryck osv. när man köper prylar från Amazon. Men det är bara att returnera om man inte är nöjd.

Okej, då har vi nog ganska olika syn på vad som är okej. I min värld så ska alla tillbehör som ingår följa med, grejerna ska vara rena och manualerna ske inte vara slitna. Annars får man sälja den som begagnad såsom exempelvis Webhallen eller Inet gör.

Om den enbart varit öppnad hade det varit en annan sak.

Av Jumpcut
Skrivet av Hasson39:

Att du dokumenterar eller tar bilder är inget som håller i rätten, och ingenting amazon kommer ta hänsyn till vid eventuella tvister. Utan det är sådant man gör vid privataffärer.

Jag hade heller inte beställt den nya fören jag fått bekräftat att den gamla returen gått igenom, för det finns en minimal risk att returen inte går igenom, men om det bara handlar om att varan var begagnad så brukar amazon inte krångla med returer .

Jag skulle knappast spendera min tid i rätten för 3000 kr. Det enda jag gör är att se till att ha så mycket bevis jag bara kan för en ev. diskussion direkt med Amazon. Exempelvis att adresslappen var klistrad direkt på innerkartongen, vilket visar att dom skickat utan yttre kartong, som kan vara ett tecken på att dom skickat en beggad vara. Jag har handlat för ganska mycket genom åren, är ingen strulpelle och har aldrig krånglat med dom tidigare så det borde ju vara lugnt men man vet ju aldrig.

Av Jumpcut
Skrivet av perost:

Ja, det är tyvärr ingen garanti att det fungerar. Den inställningen brukar göra vad du vill men det varierar från moderkortet till moderkort och tillverkarna specar aldrig vad som faktiskt påverkas.

Ändrade nu till s4+s5 och då funkade det!

Tack!

Av Jumpcut
Skrivet av Jagers:

sitter mini-pinsen fel på moderkortet för USB? är det bara vissa usb portar?

Alla jag testat har power på.

Av Jumpcut
Skrivet av perost:

Testa att slå på Advanced->APM Configuration->ErP Ready. ErP är ett EU-direktiv för att uppmuntra energisnålare produkter och inställningen brukar bl.a. stänga av USB-portarna när datorn är avstängd, men den brukar vara avslagen som standard på moderkorten.

Ok! Provade det nu och det fanns tre val. Avstängd och sen s4 och s5, jag körde s5, men ingen skillnad. Ska prova det andra läget nu.

Av Jumpcut

USB ger ström trots avstängd - Asus Prime Z-690-P D4

Som rubriken. Mitt moderkort (Asus Prime Z-690-P D4) fortsätter ge strömförsörjning efter att jag stänger av Windows. Har senaste BIOS. Har satt "USB Power delivery in Soft Off state" till "disabled" men portarna ger ändå ström.

Vad kan det bero på? Några andra saker att kolla?

Av Jumpcut

Hej! Lyfter denna tråden istället för att starta en ny. Har precis öppnat en helt uppenbart begagnad vara som jag tänker returnera.

Beställde en MIDI-keyboard. Den såldes och levererades från Amazon i Sverige. Har prime, så fick den mindre än ett dygn efter beställning, igår vid 22. Noterade att varan kom i en oförseglad orginal innerförpackning. Alltså den förpackning där man ser vad det är för pryl etc. Jag har kollat flera unboxings och den kommer alltid i en förseglad brun ytterkartong av wellpapp. Tänker att jag lika gärna kan öppna den, men har som sagt börjat ana oråd.

Direkt när jag öppnar den syns det att den inte är ny. Skyddsplasten runt keyboarden är sliten. Det saknas en av dom tre frigolitbitarna som ska skydda under transporten. Manualen är tummad och den inkluderade USB-kabeln lyser med sin frånvaro. Tar av plasten för att kolla och det är helt uppenbart att någon använt den ett tag. Alla trimpottar står i olika positioner (dom är alltid nollade på nya prylar), alla faders är också i olika positioner. Det finns fingeravtryck och smuts här och var. Har tagit bilder på allt.

Hör av mig till Amazons kundtjänst som är helt obrydda. Som att detta är en normal sak. Jag förklarar allt ovan. Precis allt som saknas etc. Har tagit screenshots på chatten och nu fått min retur QR. Som plåster på såren får man såklart ingen kompensation, nöjet att gå till ett ombud (trots primemedlem) samt ligga ute med pengarna i två veckor. Iofs bara 3000 kr, men ändå drygt.

Dom erbjöd skicka en ersättningsprodukt, men jag bad att få stålarna tillbaka istället eftersom dom bad att få dra 3000 kr till under tiden dom skickade den nya varan men inte tagit emot returen. Tänker inte ligga ute med 6000 kr och traska till ombud etc för att dom har klantat sig.

Så tänkte bara kolla innan jag går och returnerar den. Något mer jag ska göra eller dokumentera?

Av Jumpcut
Skrivet av Pågenbröd:

7 Days to Die är riktigt roligt spel, rekommenderas. Alpha 22 kommer snart med grafiska uppgraderingar och animeringar

Jag körde det för flera år sedan och hade väldigt kul. Var dock en massa kinesiska hackare som höll på och glitchade på min server.

När släpps det skarpt egentligen?

Av Jumpcut
Skrivet av FL85:

Först tycker jag det är tråkigt att bli bemötte med, diplomerad forumgissare, Say what!?, har du missat det? etc, tycker vi kan hålla bättre ton än så. Den här typen av forum "debatter" är också väldig svår och tidskrävande, hade varit betydlig enklare, trevligare och mer givande att ha denna IRL eller i online möte.

Ja, du har såklart rätt, jag hade kunnat vara trevligare. Men nu är jag snart 50 år och har med tiden tröttnat på folk som bara drar till med lite argument som dom "är rätt säker på" när det är helt uppenbart att dom inte har koll på läget. Så ja, jag har taskig ton medans du sitter och hittar på argument med svag koppling till verkligheten. Så känns rimligt att vi avslutar här istället för att fortsätta tala förbi varandra.

Av Jumpcut
Skrivet av Infiniti:

Hur testar man det, i praktiken?

”Så där ja! Nu limmar vi igen telefonen och lägger den i vattenbad i 30 minuter. Sedan öppnar vi den igen och kollar så att inget vatten läckt in. Sen limmar vi igen den. Lägger den i vattenbad i 30 minuter och kollar att inget vatten läckt in. Sen öppnar vi den igen och kollar så att…”

På min dykdator (med rating till 60 meters djup) går det iaf till så att dom provtrycker den efter batteribyte. Det gör dom med lufttryck i en liten "trycklåda". Det är såpass enkelt att en vanlig dykshop har den utrustningen.

Av Jumpcut
Skrivet av FL85:

Absolut, tack för att du fråga,

Punkt 1, resurser är ändliga, dvs vi har inte tillräcklig med personer för att låta tusental arbeta med att reparera saker och samtidigt hänga med och utveckla nya saker, vården går på knäna för att vi inte har tillräcklig med folk, tech industrin lika så. Skapar vi mer jobb kommer vi inte ha folk till annat. Dvs vi måste välja noga vilka jobb vi skapar i framtiden. Och nej dom 8-10% som är arbetslösa kommer inte att gå att anställa för detta, dom är arbetslösa / oanställningsbara oavsett färg på regering.

Punkt 2, denna punkt är rätt själv förklarande, det är svårt att optimera för både funktion och möjlighet till reparation. Vi kommer behöva göra avkall på funktion för att kunna reparera.

Punkt 3, också rätt självförklarande, ju större regelverk desto större tröskel för mindre företag att ta sig över för att komma in med nya produkter. (det blir givetvis också svårare för stora företag men relativ små företag blir den tröskeln inte lika stor).

Mitt mot förslag är att man istället fokusera på att bli bra på att återvinna saker på industriell/maskinell(AI) skala, tex kunna smälta ner / demontera bilar effektivt och ta tillvara på råmaterialen för att bygga nya bilar effektivt. Gör man det på industriell nivå krävs det betydligt mindre folk. Istället för att ha tusentals som sitter och reparera är och där, med resultatet av suboptimal produkter.

Alltså, många resurser är ändliga (inte alla), så långt håller jag med. Därefter tappar du mig totalt.

Punkt 1:
Är du medveten om att det pågår ganska stora och långtgående projekt där man istället reparerar saker som tidigare skulle blivit kasserade? Bl.a har KTH tillsammans Electrolux och några andra parter ett projekt där man reparerar vitvaror istället för att kassera. Jag vet, eftersom jag varit med i det projektet här i Stockholm. Det projektet har varit mycket lyckat. Det har krävts extremt lite extra personal för att realisera stora ekonomiska och ekologiska vinster. Det blir också helt andra affärsmodeller där hårdvaran istället blir en tjänst, på så sätt blir det lönsamt även för leverantören att reparera = alla vinner.

Att koppla en möjlig försämring av vården till rätten att reparera? Say what!?

Punkt 2:
Är du industridesigner eller diplomerad forumgissare? På vilket sätt är detta självförklarande? Tycker detta är ett bra exempel på motsatsen: https://frame.work

Punkt 3:
Igen, självförklarande hur? Vi är redan ganska bra på att återvinna, har du missat det? (AI - eller ML iaf används redan inom modern återvinning och har gjort det i flera år). Det du även verkar ha missat är att återvinna ligger sist i kedjan av: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle - Det gör det av en anledning, helt enkelt för att effekten på det som ligger längre upp i kedjan är högre.

Av Jumpcut

Pallar inte med det forumet alls tyvärr.

Av Jumpcut

Frågor om Nivellgolv

Har en fråga om Nivellgolv. Kollar på ett hus byggt på 60-talet. Platta på mark och uppreglat golv. Skulle behöva dra om el, vatten och vattenburen värme. Får man / kan man / är det lämpligt att dra detta under ett Nivellgolv? Funderar lite på om ett sådant golv kunde vara en smart grej för att dra alla rör osynligt samtidigt som man kommer ifrån en riskkonstruktion med uppreglagt golv som ändå behöver bytas.

Av Jumpcut
Skrivet av Gtoxed:

Ja. Men du verkar ha missat att det skulle vara USB-C.

Av Jumpcut
Skrivet av FL85:

Tänker man några steg längre inser man att detta inte är en bra lag, några nackdelar är:

*Iställer för att Europa blir bra på att utveckla och tillverka saker, hamnar fokus mer på att reparera, dvs vi blir ännu mer ifrån sprungna av Asien och USA. Åk till valfritt U-land ska ni ser att dom är riktigt bra på att reparera saker där dock väldigt dåliga på att utveckla nya saker.
*Produkter som når EU-markand kommer var optimera mot reparation istället för funktion, dvs vi kan behöva använda saker som är mindre energi effektiva tex, både i arbete och hemma. I arbete leder detta till att konstanterna för våra varor och tjänster kommer vara större dvs vi kommer tappa i konkurrenskraft.
*Det blir ännu svårare för mindre tillverkar att konkurrera mot större, eftersom ännu ett regelverk måste tas i beaktning. En liten kostnad för en stor tillverkar men en kännbar för en liten tillverkare.

Hade varit bättre att istället fokusera på att bli jätte bra på att återvinna rå-material ifrån förbrukade eller trasiga saker.

Kan du utveckla hur du drar dessa slutsatser?

Av Jumpcut
Skrivet av filbunke:

Bra nyhet.

97% i parlamentet röstade för.

Endast tre röstade emot. Kan vara intressant att påpeka att en av de tre är svensk, Sverigedemokraternas Peter Lundgren.

Så dom andra Sverigedemokraterna röstade för? Undrar varför han röstade emot isf?

Av Jumpcut
Skrivet av Bifflorr:

Jag hade en mac book pro för några år sedan👌 men prislappen är därefter😅 är de sketchup 2024 PRO som gäller?

Ja, Pro är väl den mina kunder kör. Men "Go" på en iPad är inte helt fel heller. Borde räcka för det du gör. Du kan ju också komma igång med en gratis webbaserad version och testa lite.

Av Jumpcut
Skrivet av Bifflorr:

Tack för svar🙏 kanske även har ett bra tips på en dator som blir bra till sketchup? Jag jobbar med stenläggning & trädgård så tanken är att kunna skissa och visa lite hur det kan se ut.

Min kunder (arkitekter) kör detta på Macbook Air M1 och det flyter som skirat smör Annars lär det lira bra på en windowsdator, bärbar eller stationär med hyggligt moderna komponenter. Krävs ingen värstingdator.

Av Jumpcut
Skrivet av Bifflorr:

Jag behöver hjälp med att hitta en bra rit, skiss program, vill kunna göra som på bilden jag länkar till. Någon som vet vilket program dessa använder?

Tack på förhand

Kunna rita detta

https://www.skidstahus.se/inspiration/tradgardsarkitektens-tips-for-dig-som-ska-planera-tradgard/

Ser lite ut som att det kan vara gjort i https://www.sketchup.com. Det är iaf väldigt vanligt att olika typer av arkitekter använder det.