Inlägg

Inlägg som Jumpcut har skrivit i forumet
Av Jumpcut
Skrivet av suhrim:

Jo jag förstod det, men jag tipsar hellre Sweclockers än Aftonbladet ändå

Tack så hemskt mycket för informationen.

Av Jumpcut
Skrivet av suhrim:

Du menar så de kan göra en plus artickel om det? Nja bättre att tipsa Sweclockers då, det gjorde nytta med cdon iaf

@landmarks

Nåt för dig att titta på kanske

Ja, precis, exakt så..

Nej, så att Klarna tvingas backa fattar du väl.

Av Jumpcut
Skrivet av suhrim:

Jag gnällde om det till klarna på facebook och fick ett standard bullshit svar.

Alla som känner sig manade får mer än gärna leta upp min post och kommentera

speciellt du borde göra det @kajk

Alltså, ett tips till Aftonbladet om att Klarna möjliggör bluff och båg borde ju leda till en artikel.

Av Jumpcut

Undervoltad CPU och GPU, tyst och sval.

Av Jumpcut
Skrivet av KAD:

Källa på uttalandet om att backuperna är körda?

Jag tycker inte det verkar omöjligt att det är så, om nu hypervisor-miljön skulle vara körd.

Jag har (för 6+) år sedan varit med och migrerat en kund/ett system till dåvarande Evrys drift. Det var rätt så knepigt att få ett svar på hur disaster recovery-strategin såg ut. Som jag minns det var VM-snapshots en viktig del av det hela.

Det som talar emot att backuperna i allmänhet skulle vara borta är att en hel del system verkar vara uppe igen. Granngården tycks till exempel fått upp både kassa och e-handel, även om det inte framgår på hemsidan att det är hos TietoEvry. Och det finns knappast något att vinna på att hemlighålla backuperna är borta, i alla fall inte om man inte tänker betala lösen.

Vilken hall gäller det? Många av de drabbade som nämnts är företag som har varit Evry-kunder i tio plus år, så jag antar att det är gamla Evry/ADB snarare än gamla Tieto?

Källa: Vellinges IT-chef (som sagt) på SVT nyheter. Vellinge har ju exakt noll att göra med Granngården så tänker att dom kan ha helt olika backuplösningar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/problemen-efter-hacke...

Exakt vilken fysisk hall det gäller vet jag inte, men den är en del av deras egna "cloud erbjudande" och vi snackade om det häromdagen med Tietosäljaren att det var ju tur att vi inte miggat något dit ännu.

Av Jumpcut

När jag var nybakad och ung ut i arbetslivet ambulerade jag runt som IT-support. Det var inga konstigheter att exempelvis ta sig Örebro - Flen (10 mil) för att jobba. Jag tröttnade efter några år och bytte jobb. Tackade inte nej till ett enda uppdrag under tiden och visst ibland kände man sig utnyttjad, men cheferna uppskattade väl att man "köttade på" så fick många bra chanser och utbildning etc vilket gjorde att det var enklare att landa nästa jobb.

Av Jumpcut
Skrivet av BjornS:

Ja, precis. Tycker det är konstigt att det inte varit uppe tidigare i diskussionen. OK om någon enskild av kunderna hade blivit drabbad. Antingen genom att en användare fallit för en fälla/hackat lösenord eller att någon del av systemet haft en säkerhetsbrist, men här är det ju hela grupper av kunder och system det handlar om. Måste ju väl då vara på hypervisor nivå det skett?

På det sättet är det ganska upprörande. Tanken med att outsourca miljöer till cloud är väl att minska risken för såna här problem.

Personuppgiftsläckor känns som ett litet problem i sammanhanget. Jag killgissar att datat frysts av ransomwaren, men knappast kopierats över någonstans innan dess.

Exakt! Förvånar mig också att ingen pratar om detta. För mig är det en ganska skrämmande detalj. Där jag jobbar är vi inte drabbade av detta. Men vi har Tieto som leverantör för ganska mycket och det var inte många veckor sedan min säljkontakt på Tieto pushade för att vi skulle flytta till denna hall som nu är hackad.

Av Jumpcut

Det jag undrar över är HUR miljöerna inte kan varit bättre segmenterade? Det låter ju som att man på något sätt kommit in och kunnat ta över hela miljön på en ganska djup nivå. Typ att man tagit sig in och kontrollerat hela hypervisorn (en eller flera) och därefter kunnat komma åt alla lösningar inklusive backuper. IT-Chefen på Vellinge kommun sa igår att även backuperna är krypterade (eller åtminstone inte går att återställa). I mina öron låter det som ett klassiskt "webbhotellsupplägg" där olika kunder delar på samma lösning backend.

Av Jumpcut
Skrivet av Eclipse:

Får ändå lite deja vu från iPhone lanseringen. Vad ska man med en sån telefon till? För det priset?

Exakt. Väldigt många Ballmers här. Men vi får se om det kan bli något stort av detta. Kanske.

Av Jumpcut
Skrivet av F.Ultra:

Gängkriget började 2012 så att det är just där brytpunkten finns är inte speciellt konstigt. Väldigt lite med det har också att göra med vilken politik som förts eller förs, enda anledningen till att vi inte ser samma utveckling i andra Europeiska länder är för att deras gäng inte är i krig med varandra och har därmed inget med att de har en annan form av politik eller polisiär insats.

För den som inte är insatt så började kriget 2012 som ett svartsjukedrama mellan två gängledare i Göteborg som ledde till bådas död, den händelsen ledde till att det gäng som tidigare kontrollerat all narkotikahandel i området splittrades i två och de började då kriga om vem som skulle ta över, plus den existerande konflikten från de båda ledarnas död. Andra mindre gäng såg sin chans att komma in i den lukrativa narkotikamarknaden när de två krigande gängen såg svagare ut (svagare iom att de ju nu var 50% mindre pga splittringen) och det blev ett enormt krig i Göteborg. Sedan expanderade detta krig till resten av Sverige genom att andra gäng drogs in i konflikten för att sas hjälpa det gäng som man hade nära förbindelser med.

Att man kan rekrytera 15-åringar har mindre med politik och GTA V att göra och mer med att man sitter på så satans mycket kapital att man kan erbjuda kidsen precis hur mycket som helst och att man behöver dessa 15-åringar eftersom de äldre numera är mördade.

Det handlar enbart om att folk köper narkotika för flera miljarder varje år samt att det finns en konflikt. Innan den konflikten är löst så kvittar det stort vad du hittar på för politik (vilket borde vara uppenbart med tanke på att det sket ett politiskt skifte som inte lett till någon som helst skillnad) eller vilka spel du förbjuder. Och när det händer så kommer alla politiker som råkar sitta i regering just då att ta åt sig all äran, paralleller med vad som hände i t.ex New York under Giuliani.

Geni! Att ingen annan tänkt på att det är så enkelt. Det handlar alltså enbart om att i Sverige jämfört med övriga länder inom EU köper folk narkotika för miljarder och dessutom krigar gängen. Vilken tur för dom andra länderna att gängen inte krigar där.

Av Jumpcut
Skrivet av HazZarD:

Tycker webhallen borde banta rejält sitt hela sortiment, dom har satsat på för många olika kategorier.... Fokus borde vara spel och hårdvara typ.

Håller med. Min fru har tidigare jobbat många år som category manager inom ett annat mycket konkurrensutsatt område och hon har suttit och garvat åt hur Webhallen har labbat med allt från doftljus till massageprylar.

Av Jumpcut

Jag tänker också så som nån annan redan nämt. Det är lite risky med tanke på hur snabbt det går inom området, så man kan bli lite ointressant om man inte har erfarenhet och då jämförs med helt nyexade också utan erfarenhet men som ändå har "senaste kunskaperna". Gällande löneutveckling så kommer du kunna öka ganska mycket, ganska snabbt om du visar dig duktig på ditt jobb inom cybersäkerhet.

Av Jumpcut
Skrivet av cyklonen:

Jo, så som de använts, som jag känner till, så har det varit live. Quiz-ledaren trycker manuellt fram nästa fråga hela tiden.

Du tänker mer en quiz som ligger ute och folk kan gå in på när som helst?

Precis, alltså lite som här på SweC.

Av Jumpcut
Skrivet av cyklonen:

Måste det vara hostat internt? Där jag jobbar har en quiz-ansvarig kört med Menti, och det funkar rätt bra.
Min ena bror jobbar på ett ställe där de använder kahoot.it för quiz. Liknar Menti, men kostar pengar. Kanske mer avancerat? Vet inte, men kanske nåt att kolla på?

Nej, tvärtom är det bara bra om det är som en ren saas lösning / tjänst. Ska kolla lite mer på båda dom tjänsterna vad som går att få till. Har uppfattat dom lite mer som live event.

Av Jumpcut

Quiz / Gamification tjänst

Letar efter en lösning att lägga in på ett Intranät som jag ansvarar för. Har fått lite offerter från vår utvecklare men det känns fel att bygga en egen lösning som sedan ska förvaltas. Tänkte att det borde finns bra tjänster att köpa istället.

Det jag letar efter är en slags tjänst där man kan bygga egna quiz, typ det som finns här på SweC, men kanske också lite liknande frågorna man kan ställa på Menti. Alltifrån snabba enskilda frågor/omröstningar, där man ser i % vad folk svarat. Till mer avancerad quiz med flera frågor.

Viktigt att det är såpass anpassningsbart att grafisk profil går att få in hyffsat. Tråkigt om det sticker ut för mycket som en extern tjänst.

Tips?

Av Jumpcut

En sak man ska ha klart för sig är att säga upp någon i USA följer vissa spelregler. Följer man inte dessa regler till punkt och pricka hamnar man i värsta fall i domstol och det kan bli dyrt. När man säger upp någon har man i princip ett manus man läser innantill i och nåde den som avviker från manuset.

En film som ger en intressant inblick i hur det kan gå till är https://en.wikipedia.org/wiki/Up_in_the_Air_(2009_film)

Av Jumpcut
Skrivet av Finkelzvin:

Tänkte att det kanske finns andra mjukvaror än just ProRes som producerar samma resultat. Eller har Apple monopol på videoredigering?

ProRes är en codec som har blivit en standard och den har dom monopol på. Det finns lösningar att jobba runt men är extremt osmidigt. Videoredigering rent allmänt har dom inte monopol på, men det var heller inte det vi diskuterade.

Av Jumpcut
Skrivet av pv2b:

Alltså, alla väljer ju vad de tycker är mer trovärdigt: en vetenskaplig studie på ämnet, eller folk som killgissar på Sweclockers om hur det faktiskt är.

Jag tycker en vetenskaplig studie. Men denna studie känns inte helt trovärdig.

Från artikeln:

Studien utfördes med 89 försökspersoner som alla först fick utföra ett empatitest medan forskarna registrerade hjärnans aktivitet med magnetröntgen. Sedan delades de in i två grupper där den ena fick spela Grand Theft Auto så våldsamt som möjligt vid sju tillfällen och den andra skulle fotografera NPC:er istället för att skjuta dem. Därefter upprepades empatitestet.

Forskarna kunde alltså inte se några som helst förändringar i hjärnan i den grupp som mördade NPC:er, men Predrag Petrovic vill göra om testet på längre sikt med mycket mer spelande för att helt kunna utesluta någon effekt av de våldsamma spelen på spelarnas empati.

Så 89 personer (ganska litet underlag) en enbart 7 speltillfällen (ganska kort exponering).

Av Jumpcut
Skrivet av F.Ultra:

T.ex så har antalet mord (och då pratar vi antal och inte ens procentuellt) minskat stadigt år för år fram tills nuvarande gängkrig (och trotts det kriget och alla skjutningar så är vi ändå inte uppe i det antal mord som vi hade på t.ex 80-talet) och så fort det är avklarat så kommer det antalet att sjunka direkt igen.

Antalet mord minskade fram tills 2012. Sedan 2013 har dom istället stadigt ökat. Vi pratar alltså om en ökning under 10 år. En stor skillnad mellan då och nu är att det då inte var 15-åringar som åkte omkring och lekte torpeder med handgranater, hemgjorda bomber och Kalashnikovs mitt på ljusan dag bland vanligt folk. Det var "niven på fyllan" och det var lite mer diskret skötta gangstermord. Fine, någon bomb i något klubbhus som grädde på moset, men inte standard som nu.

När det gäller "så fort det är avklarat" säger både kriminologer och poliser att det kommer ta lång tid. Dessutom ska man ha klart för sig att det vi ser nu är resultatet av politiken som fördes för 10-15 år sedan. Om 10-15 år ser vi resultatet av samhället och politiken som förs just nu. Ser det ljust ut? Nej, detta kommer ta lång tid att vända.

Både politiken, polisen och akademin säger att civilsamhället måste hjälpa till för att vända nuvarande situation. GTA är såklart inte någon stor del i detta. MEN, jag tror på allvar att vi behöver sociala normer som tydligare tar avstånd från våld och personer med högt våldskapital och där spelar nog all kultur en viktig del.

Av Jumpcut
Skrivet av Finkelzvin:

Och det går inte att göra på en flagskepps-android?

Har svårt att se att ProRes skulle rulla fint på en Android. Men om du har något tips om detta är jag all ears eftersom jag använder det på min Mac ibland och det vore najs att kunna köra även på mobilen ibland.