Inlägg

Inlägg som Jumpcut har skrivit i forumet
Av Jumpcut
Skrivet av Thomas:

Tänkte länka denna förut men han har så aggressiv ton, värre än vanligt... men han har inte mindre rätt för det.

Han är en sån liten osäker person och ska hålla på och tuffa sig att jag inte orkar lyssna, vilket är synd för mellan allt tuffissnack säger han ju vettiga saker.

Av Jumpcut

Har precis avslutat samtliga Extincion cycle böcker av Nicholas Sainsbury Smith. Dessförinnan samtliga Helldivers av samma författare.

Av Jumpcut
Skrivet av Printscreen:

Vad menas med resignation? Är det att folk säger upp sig? Eller menas "uppgivenhet"?

https://www.saob.se/artikel/?seek=resignation&pz=1

Kan vara båda. Så lite otydligt.

Av Jumpcut
Skrivet av Sunix:

Men vad händer med mänskligheten när vi inte längre behöver spetskompetens?
När läkare skicka in en förfrågan och ut kommer en färdig diagnos.
När programmerare bara behöver beskriva hur appen ska se ut och fungera och ut kommer en färdig app.
När grafikerna bara behöver beskriva och ut kommer en färdig bild.
Osv…
Vad händer sen om AI havererar eller stängs av, när ingen kan någonting längre?

Ser med spänning fram emot när de kopplar AI till en kvantdator

Typ: https://www.youtube.com/watch?v=sP2tUW0HDHA

Av Jumpcut
Skrivet av Jonas79:

Finns redan självkörande bussar och finns även i Sverige men då är en chaufför med och inte fullstor men dessa finns utomlands men fortfarande med en chaufför nu när dessa testas

I Barkarby utanför Stockholm la man precis ner den satsningen med minibussar. Vet inte riktigt varför, men verkar inte ha funkat så bra.

Av Jumpcut
Skrivet av omxz24:

Nämn ett exempel i världen där dålig ekonomi resulterar i lägre barnafödsel? Ju fattigare land, desto fler barn föder man. Det är en pension.

Det är skillnad på U-länder och I-länder. Japans låga barnafödande är ett exempel där ekonomin, särskilt de unga männens problem att få jobb lyfts fram som en faktor.

Av Jumpcut
Skrivet av Kotan:

Idg och Computersweden är väl samma sida/företag?

https://www.google.com/search?q=idg+computersweden

Nej, IDG har massor av andra publikationer också. IDG är ju ett house of brands och inte = just varumärket CS.

Av Jumpcut
Skrivet av RVX:

En sak som jag lagt märke till senaste tiden, men som inte har någon egentlig betydelse, är att youtube anger ibland helt galna tider för när en video laddades upp mot den riktiga tiden.
Ex. Denna video säger youtube är 3 år gammal <Uppladdad bildlänk>
Går man sen in och kollar lite noggrannare så ser man att den i själva verket är nästan exakt 4 år gammal, om 2 dagar i detta fall. <Uppladdad bildlänk>
Rätt så rejäl skillnad.

Varför anger dom inte lite mer exakt, eller åtminstone säga Laddades upp för snart 4 år sen ? Eller ange tiden i månader eller vad som. Att säga att denna video ex är 3 år gammal när den i själva verket är 2 dygn från att vara ett helt år äldre är i min värld helt galet. Eller?
Har sett exempel där det till och med dagen före anges att en video som i det här fallet är nästan 4 år, sägs vara 3 år. Vilket tekniskt sett är korrekt, men är ju bra mycket närmare 4 år.

Tänker jag helt galet eller är det nån mer lagt märke till detta? Finns ju ingenting en själv kan göra, mest nyfiken ang det hela.

Har också reagerat på detta. Väldigt skev tidsangivelse. För mig har det varit intressant att se mer granulärt när man tex letar efter en review. Då kan det vara intressant att se direkt på första sidan exakt från när klippet är.

Av Jumpcut
Skrivet av Neon:

Så utan att veta mer, hur är man så säker på att företaget i fråga har faktiskt misskött sig? Är det verkligen sannolikheten vi fäller domen på?

Det går nog inte riktigt att veta i nuläget. Behöver utredas mer vad som faktiskt hänt. Lusläsas avtal och till slut kanske avgöras i en rättegång.

MEN, rent allmänt Tieto kan knappast vara nöjda med situationen dom har hamnat i. Att tappa bort kunders data på detta vis oavsett vad som är avtalat är ett stort problem för trovärdigheten som leverantör.

Av Jumpcut
Skrivet av Neon:

Hur det ska gå till har redan självutnämnda experter i tråden avhandlat och varför det inte alltid följs kan vi nog gissa har något med att det i många fall är vinstdrivande verksamhet, d.v.s man tar genvägar. Vidare menar man på att företaget i fråga har gjort ett extra dåligt jobb så då är det såklart intressant att få en inblick hu hur det "generellt" hanteras i branchen, följer man alla "how to" till punkt och prick? Hur görs backup på ett säkert vis som inte ens insider hackers kan nå till.

Det finns inget "generellt" i "branschen". En del fuskar, andra gör det helt korrekt, en del gör fel för att dom inte vet bättre, etc, o.s.v. En sak som är 100% säker iaf är att man som kund i outsourcing inte bara blint kan lita på sin leverantör. En stor del av best practice är att systematiskt kontrollera och följa upp. Att anlita en tredje part som verifierar att allt är som avtalat är oftast en bra idé.

Av Jumpcut
Skrivet av crion:

Men saknar man kopior är det väl bara att betala?
Vad är problemet då?

Betala vad? Du verkar inte haft koll på detta ärende. Det är ingen som kontaktat Tieto. Det finns inga krav på en lösensumma.

Av Jumpcut
Skrivet av Mindfighter:

Vilket årtusende besökte du ett datacenter senast? band...

Däremot finns det andra saker man borde ha gjort (immutable backuper... mm...), att ransomware finns kommer väl knappast som en överaskning för folk som arbetar med IT?

Google: Använder band för att säkerhetskopiera vissa typer av data, inklusive data från dess molntjänster.
Amazon: Genom Amazon Web Services (AWS) erbjuder Amazon, Glacier, som är en lågkostnadsarkiveringstjänst designad för datalagring över lång tid som kan inkludera användning av magnetband.
Microsoft: Använder band inom sina datacenter för att säkerhetskopiera information från molntjänster som Azure.

Av Jumpcut

Jag har svårt att se att Venke kan sitta kvar som sverigechef på Tieto speciellt länge till. Hon mer eller mindre skyller ifrån sig allt och lägger ansvaret på kunderna. Tror inte det kommer falla i god jord och på sikt kommer detta bli hennes "famous last words".

Av Jumpcut
Skrivet av palusa:

Jadu försök få i dig 200g protein om dagen via några kg kyckling

Varför skulle jag?

Av Jumpcut
Skrivet av Bublanski:

Har i dagsläget en brytare som går till två taklampor (och ett tredje uttag som vi ska plocka bort). Tänkte sätta separat styrbara dimmers på dessa två taklampor.

Kollat runt och hittat några dimmers för 1 slinga. Finns det någon Zigbee- eller wifi-puck eller ”komplett dimmer” där man kan styra dimmning på två separata uttag via två knappar/rattar? Eller brukar det få plats två puckar i en dosa? Eller är det snyggaste att kanske sätta en förhöjningsram?

Kör Home assistant med en Skyconnect, har mest Zigbee-prylar men också stabilt wifi i hela huset.

Bifogar bild på brytaren (där en slinga som sagt ska byggas bort). Bonus om man såklart kan sätta fjäder på sista knappen också och använda den som generisk ”smart knapp”

<Uppladdad bildlänk>

https://www.m.nu/dimmer-zigbee/krondimmer-med-zigbee-2-kanali...

Denna t.ex.

Jag kör Plejds variant, men den passar nog inte in i ditt ekosystem så att säga.

Av Jumpcut

Alltså! Stoooor applåd till Finland! Så j*vla skönt med lite zero fucks given attityd.

Av Jumpcut

Ontopic: Just nu 77 kilo trivsel och fredagsmys på 1,74 i längd, skulle vilja ner till 68 inför MTB säsongens start. Ser tufft ut att hinna, vill inte överdriva och tappa massa muskler. Men kanske 0,7 kilo i vecka ändå är rimligt och då skulle det vara om 13 veckor. Nej, det går ju inte om man tänker börja hoja i skogen på allvar i April. Men får köra på med träning och kost och se var jag hamnar.

Av Jumpcut
Skrivet av palusa:

Som sagt proteinpulver får i Sverige inte definieras som kosttillskott utan är ett livsmedel så kan ju ni kalla det vad ni vill 😆

..och ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost och omfattas av livsmedelslagstiftningen, så det går i varandra en del. Inte för jag bryr mig om vad som definieras som vad speciellt mycket. Jag tycker mer det är sorgligt att folk trycker i sig så mycket olika saker istället för att äta bra mat och träna.

Av Jumpcut

Vad är det hon gör, som gör att hon är så utsatt? Vilka risker är det du ser och vill skydda mot?

Av Jumpcut

En sak som börjat hända allt oftare är att man får ett leveransdatum vid köp och sedan kommer leveransen 1-2 dagar tidigare. Har Prime och vet inte om det påverkar. Men känslan är att dom tar i lite extra med leveransdatum och hellre tidigarelägger än tvärtom. Problemet blir ju då att det ibland kommer leveranser när man inte är hemma. Fick senast en leverans igår som skulle komma i måndags.