Inlägg

Inlägg som svaj har skrivit i forumet
Av svaj
Skrivet av harry2k4:

Hej! jag tänkte testa OC min R5 1600 stock cooler och mina minne Corsair LPX 3000mhz 8gbx2 det är på ett Asus b350 plus vad ska jag tänkta på ? Och är det värt det ? hur mycket vinnare jag på att OC?

Med ett bra chip vinner du rätt mycket, sen beror det faktiska resultatet såklart på användningsområde. Jag kör min i 3.9 på offset 0.14375 och mina minnen i 3200 @ 1.375V. Men mest för att jag tycker att det är en rolig del av en hobby, knappast för någon skillnad i det jag använder min CPU till i dagsläget.

Att tänka på är vad det är just du vill ha ut vad du vill kompromissa på. Jag själv hade 4.0 som mål @ < 1.40 så jag satte 4.0 @ 1.40 och började testa. Bootade fint men crash vid load så gick ner till 3.9 och hittade stabilitet på 1.375 i ryzen master. Men visade sig att jag hade pstate buggen så jag fick använda offset. Detta är ett medium resultat, varken bra eller dåligt chip. Men jag kör med en Noctua DH15 och x370 så jag skulle nog inte ha samma målsättning på stock kylning.

Vad gäller minnen så fick jag de att funka fint på 3200 i stock speed på CPU. Men med OC krävdes en liten Bump till 1.375 för att det ska rulla.

Att tänka på är att se till att du har senaste bios, chipset drivers etc och program för att hålla koll på dina mätvärden, t.ex hwinfo. Sen bara köra på och återkomma med specifika frågor om du kör fast!

Av svaj
Skrivet av Andersson88:

@svaj: Jag har alltid haft intel och är bekväm och trygg med hur jag ska göra och använda dom. Annat än det så har jag ingen anledning att välja intel över AMD. Dock är det en rätt stor grej för mig.

Men om intels nästa gen är runt hörnet är det kanske bättre att vänta med att köpa då? Möjligen höst rean (blackfriday?).

Angående RAM minnet. 16g kan jag alltid klämma in, men jag har fått lära mig att man inte behöver så hög mhz, även om moderkortet passade för det. Gäller inte det längre eller är jag fel utbildad?

Förstår hur du känner, stod inför samma val i somras. Amd är enkelt och smidigt att använda sig så låt det inte avskräcka dig om det är där skon klämmer. En 1600 om du ska klocka eller en 1600x är mycket prisvärda.

Vad gäller intel får du nog vänta längre än så för att hela plattformen ska vara tillgänglig, räkna med årskiftet.

Du har rätt att frekvensen spelar inte så stor roll praktiskt men prisskillnaden är väldigt liten så ingen anledning att inte köpa de snabbare. Du får 2x8 3000 för ca 1500kr.

Av svaj

Börjar med att ställa en fråga kring val av plattform som är ganska vanlig i köprådstrådar just nu. Varför vill du specifikt ha en intel plattform i dagsläget då amd presenterar prisvärdare komponenter och Intels nästa generation är runt hörnet ?

Vad gäller psun är det ett bra val, du kan gå ner på ett 650 om du vill.
8gb ram är i underkant i dagsläget även om det fungerar. Det är värt att investera i 16gb 3000mhz.
Det är mindre skillnader i frekvenser i princip som du inte kommer märka av.

Av svaj

Ladda ned https://www.hwinfo.com/download.php och installera. Kör sensors only och kolla temperaturer och belastning inför crash.

Ladda ned http://www.resplendence.com/whocrashed_os och kör analyze efter krasch och posta rapporten här så är det lättare att göra analys av felkoder.

Edit: Börja med förslag avseende nätverkskort som föreslagits!

Av svaj

@xfilesprivat: Säger sig själv men ställer frågan ändå, är du säker på att samtliga delar/kablage är rätt monterat om du nu förväxlat CPU/GPU kontakt ? Kan vara en idé att riva ut rubbet och börja om från början för att säkertställa att allt är korrekt monterat.

Av svaj

Jag hade antingen köpt ryzen eller väntat på 8700k från intel i dagsläget pga fler kärnor/ fler trådar som är en bättre framtidsinvestering. Så om du ska överklocka en 1600 annars en 1600x är prisvärt med ett B350 mobo t.ex.

Av svaj
Skrivet av Ralph13:

Det kan inte stämma i så fall, finns plats för en fläkt fram.
https://www.google.se/search?q=airflow+bitfenix+prodigy&sourc...:

Helt rätt av dig! På de bilder/specar jag kollade syntes det inte.

Av svaj

@Ralph13 Så här ser specifikationerna ut i ditt Chassi så osäker på hur du menar med tanke på att du skriver fram(antar att du menar fram i botten?):
Fläktplatser bak 1st 120/140mm,
Fläktplatser topp 2st 120mm
Fläktplatser botten 2st 120mm eller 1st 200/230mm

Om du har fyra fläktar att tillgå skulle jag placera :
Bak: 1 in
Botten: 1 in (dvs du ändrar riktning på den fläkten som jag tror du benämner som fram)
Topp: 2 ut

Då får du ett luftflöde som kommer in nedre/bakre delen av chassit och blåses ut i toppen.

Av svaj

https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/271757-webha...

https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/271755-webha...

Skulle inte satsa på en 7600 utan i alla fall 4 kärnor/8 trådar. Här har du 7700k till ungefär samma pris dock billigare moderkort. Ska du köpa intel med hög singeltrådprestanda föreslår jag att du väntar på Coffee lake om du inte sitter i sjön då du kommer få 6 trådar / 12 kärnor vilket är mer framtidssäkert.

Av svaj

@Cequence: Jag har som sagt R5 med ett positivt tryck och jag antar att fronten är designad lika vad gäller just inflödet på mini C även om storleken skiljer. I R5 fungerar det utmärkt och jag märker ingen skillnad på temperatur oavsett om jag öppnar frontlucka/sidopanel etc. Så min erfarenhet är att det fungerar mycket bra med deras design.

Av svaj

@blisterfister: Va kul! Hur ser det ut för övrigt, har du skärm och annan kringutrustning eller ska det ingå? Vilken upplösning har du tänkt att spela i och vilka spel?

Av svaj
Skrivet av Chromatic:

Tack, kanske därför jag klarat mig så bra, min nuvarande har 6 cores, 12 threads xD

Men då väntar jag några månader, måste ju släppas vettiga moderkort och kylare och sånt också antar jag... Eventuellt går jag för coffee lake trots att det lär vara lite dyrare än ryzen, call me stopid

Ja exakt, hela plattformen ska ju vara tillgänglig för oss konsumenter. Men i alla fall bra att du tar dig en funderare tror jag. Lycka till!

Av svaj
Skrivet av Chromatic:

Jo man kan alltid vänta i guess,
Men min nuvarande CPU är en i7 970 som jag haft i 8 år utan några större problem.. Ser ingen anledning till varför en 7700k inte skulle kunna klara av 8 år även den? Sen är jag väl bara rätt så van vid Intel xD

Finns väl inga uppifter om coffee lake än? Vet att den är 14nm precis som nuvarande, men antar att det är mer trådar eller nått? något jag inte riktigt behöver... Tycker 8st räcker mer än väl

Vänta kan man alltid, jag är inget fan av det dock :). Pågår just nu ett generations skifte där 4 cores börjar bli utdaterat. Ryzen 1600 t.ex. har 6 cores / 12 trådar vilket motsvarande intel 8700k kommer få fast med högre frekvenser till ett högre pris. Att köpa 4 cores i dagsläget känns inte attraktivt i min mening även om det säkert räcker alldeles utmärkt. Men om målsättningen är 8 år skulle jag nog tänka om.

Av svaj

Min nya Glycine combat sub!

http://i.imgur.com/Gfohywf.jpg

Av svaj

@pnts: Fick hem en klocka från Massdrop häromdagen, ingen hörlur uppenbarligen men tullen landade på 25% ca för momsen vilket är svårt att ducka med tanke på att frakten går via DHL.

Av svaj

@Chromatic: Om du ska beställa nu är jag tveksam till valet av plattform om du inte specifikt vill ha intel. Hade hellre satsat på en Ryzen med tanke på generationsskiftet som pågår. Alternativet är Coffee lake som är på intåg men då kan du få vänta ett tag.

Av svaj

Fractal Design Define Mini C Svart som finns med och utan fönster är ju ett alternativ, dock en betydligt diskretare design än vad du har nu och du kan inte använda alla 5 140mm fläktar då den bara har plats för en 120 i bak. Men luftflödet misstänker jag är bättre.

Av svaj

Som ovan skrivit ser det inte ut som att du anslutit pump/fläkt korrekt enligt Bios. Kolla manual för ditt MOBO hur det ska göras. Om du har anslutit det korrekt, pumpen är monterad som den ska och kylpastan är på så låter det som att det är RMA på gång.

Av svaj

@SamyangRamen:

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10IS...

Kör Windows media creation tool och dra ner det på en USB som du bootar ifrån så kommer du att kunna installera Windows!

Av svaj

@Cequence: Det finns inga andra lösningar förutom chassi byte? Tänker temperaturer och kylning för CPU och fläktkurva GPU osv. Är det luftflödet som är boven så att säga. Själv sitter jag på ett R5 som är svalt som attan och märker ingen skillnad i temps om jag öppnar dörren eller inte under stresstester med höga temps. Kan köra mina 140mm fläktar på låga varvtal så de inte hörs.