Inlägg

Inlägg som addek83 har skrivit i forumet
Av addek83

Min erfarenhet som chef, förvisso inom en myndighet, säger mig att när du kommit till medarbetarsamtalet så är lönerna redan mer eller mindre satta utifrån budgeterade medel. Om du alltså strävar efter att höja din lön bör du fundera mer på vad du gör mellan medarbetarsamtalen än vad som sägs under medarbetarsamtalen.

Edit! Under förutsättning att ni inte därefter har ytterligare lönesamtal. I så fall tycker jag att du ska belysa dina styrkor, framförallt sådana styrkor som kanske ör svåra att mäta och svåra för en arbetsgivare att ha koll på.

Av addek83

GT 1010 kanske inte är så dumt ändå…

Av addek83

Exakt. Hade inte all produktion i SE4 lagts ner så hade priset där varit lägre. Precis vad jag säger.

Av addek83
Skrivet av snajk:

Det är så, data finns tillgänglig, bara att kolla. Priset har andra orsaker.

”andra orsaker”? Man skulle ju annars kunna tro att elen som exporteras från SE4 är samma el som exporteras i SE1-2, men av ”andra orsaker” är priserna olika, och hade produktionen i SE4 ökat så hade ändå priserna varit samma… Ja ditt argument om ”andra orsaker” biter verkligen hårt…

Av addek83
Skrivet av snajk:

Nej. Även SE4 var en nettoexportör alla dagar i december utom fyra. Landet i helhet var en nettoexportör alla dagar utom två. Priset på el här har inte med vår inhemska produktion att göra utan beror på femdubblingen av priset på naturgas.

Fast om det vore så som du beskriver så hade ju inte priset i norr varit lågt heller.

Av addek83
Skrivet av Petterk:

@Stefflo: Det har inte funnits någon brist på produktion. Ingen reserv har behövts. Mer kärnkraft hade inte betytt mer produktion däremot, vattenkraften hade per automatik skruvat ner sig och vi hade förmodligen inte kunnat exportera mer. Priserna påverkas av andra faktorer.

Fast det stämmer inte. Att priset i SE1-2 är så mycket lägre än i SE3-4 beror på att SE3-4 har liten inhemsk produktion och hög förbrukning. Hade kärnkraftverk i SE3-4 inte lagts ner på löpande band så hade prisskillnaderna mellan SE1-4 varit mindre.

Av addek83
Skrivet av Def_Dog:

Dom hade ju inte skruvat till någonting? Jag läser och tolkar båda texterna med samma utfall.

Jodå. Ditt citat innefattar följande "Förslaget omfattar hushåll med en elförbrukning på över 2 000 kilowattimmar i månaden."

Men enligt regeringens sida så råkar 2000kWh/månad bara vara gränsen för det största stödet, dvs 2000. Under det så är det en trappa, som ej är utformad än. 2000kWh skall därmed betraktas som en övre gräns, snarare än en undre. Det spelar ingen roll om du förbrukar 6000kWh/månad för maxtaket är ändå uppnått när du nått 2000kWh/månad.

Enligt de första media-artiklarna så var de vinklade så att det krävdes en förbrukning på 2000kWh/månad för att få stödet på 2000kr, vilket förvisso är sant, men inte ett ord om att det var max-gräns, snarare än min-gräns.

Av addek83
Skrivet av Def_Dog:

Förslag: Upp till 6 000 kronor till hårt drabbade elkunder
Regeringen föreslår sex miljarder kronor i stöd för att kompensera de 1,8 miljoner hushåll som drabbats hårdast av höga elpriser, säger finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Det innebär max 2 000 kronor per månad och hushåll och gäller december, januari och februari – alltså totalt max 6 000 kronor per hushåll.

– Vi har väldigt höga elpriser i Sverige och i Europa det tror jag inte har undgått någon. Regeringen tar situationen på fullaste allvar, Mikael Damberg.

Förslaget omfattar hushåll med en elförbrukning på över 2 000 kilowattimmar i månaden.

– Jag förstår att människor känner oro för sin ekonomi, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Källa: https://omni.se/forslag-upp-till-6-000-kronor-till-hart-drabb...

Rätt eller fel?

Läs vad regeringen säger istället. Pressen har redan skruvat till innehållet.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/01/sex-miljarder-i-elpriskompensation-till-hushallen/

Av addek83
Skrivet av Alphahanne:

Skiljer det 100k mellan två personer på samma arbetsplats med samma uppgifter och ansvar så är något fel. Så stor skillnad på prestation kan det inte vara såvida den lägre betalde är fullständigt oduglig. Då kan man börja fundera om det är rätt person på rätt plats.

Nu är ju nepotism inte helt ovanlig inom myndighetsvärlden tyvärr.

Det handlade nu om 100kr. De som tjänar 100kkr i myndighets-Sverige är relativt lätträknade.

Av addek83
Skrivet av Mindfighter:

Myndigheter har offentliga löner, så där kan man se kollegornas löner helt öppet. Har hört att det är toppen för stämningen när folk konstaterar att kollegan med exakt samma roll har 100kr mer i månadslön...

Eftersom staten har individuell lönesättning så är kollegan i teorin 100kr bättre. Även fast ansvaret kan vara samma så kan lönen skilja sig efter prestation.

Av addek83
Skrivet av medbor:

Ja vind+gas är bättre än kol, men fortfarande kanske 20%+ fossilt? Eller ännu värre...

Känns absurt att ens prata om det. Vi måste ju ha målet att hela kontinenten ska bli koldioxidneutral, varför ens försöka annars?

Exakt så. Alla måste hjälpa till. Det är därför dags för Sverige att lägga präktighetsmanteln på hyllan. Det borde vara en skyldighet för alla länder som inte bor vid en kontinentalsockel att bygga kärnkraftverk åt de som inte bör bygga egna/har vattenkraft.

Av addek83
Skrivet av medbor:

Tyskland dissar tydligen nya EU avtalet för att kärnkraft är för farligt:

https://www.digitaljournal.com/tech-science/germany-rejects-e...

Men gas är bara bra, mer koldioxid till folket...

Man kan säga att Tyskland med miljörörelsen i spetsen har målat in sig i ett hörn…

Principbeslut fattade endast på känslomässig grund, vad kan gå fel?!

Av addek83
Skrivet av legis:

Den värme som dessa spotlights genererar är i stort sett försumbar, men jag har tänkt precis som du att det säkert påverkar lite trots allt. Kör dock endast bergvärme som uppvärmning i hela huset.

Om du räknade med en besparing på 2000 kWh så borde mängden energi som behöver ersättas vara 2000 kWh, visserligen undantagit sommarmånaderna då du inte vill värma upp å värmepumpen iaf inte går.

Av addek83
Skrivet av atego:

Jag är elproducent och säljer min solcellsel/överskott.
Detta måste säljas varje timme, då priset ändras enligt spotpris varje timme. Därav anledningen att jag har/är tvingad till att timspotpris på både köp/sälj.

Men har ju en ultramodern Bergvärmepump, och isolerglas på fönstrerna, och en stor villa på 280kvm ifrån -66.
Gör ändast av med 8000 kWh och en totalräkning på knappt 10.000. Inte farligt med timspotpris?

Man kan mycket väl ha timspot på försäljning av sin solel och fast eller månadssnitt på sin förbrukning.

Skrivet av Cerb:

Min poäng är att om du inte styr din användning alls utan förbrukat som snittet av människor så kommer du att betala precis lika mycket som vanligt rörligt. (Eftersom att det rörliga är viktat)

Men om du väljer att göra små saker som att köra tvättmaskin, torktumlare etc på natten istället så kommer du att spara ett par kronor mot det vanlig månadsrörliga.

Jag lockas av timspot, men hade aldrig pallat stressen. Jag hade förmodligen blivit en strömfascist och det hade inte varit bra för äktenskapet…

Av addek83
Skrivet av legis:

Japp, räknade lite på det efter posten och grovt överslag skulle jag spara 2000 kWh per år. Utöver det utökas även livstiden på lamporna från typ 2000 timmar till 20 000 timmar. Ska kolla närmre på trafos etc, har en nybyggd del av huset som bara kör LED med Plejd-puckar t.ex.

Man kan inte räkna besparingen rakt av eftersom de där 100kWh extra som halogenlamporna förbrukar blir till värme i huset. Således måste ditt värmesystem kompensera för detts. Du har ju dock ett effektivare system i din värmepump, men du får nog dra av iaf 25% på besparingskalkylen.

Av addek83
Skrivet av medbor:

Sant, få låginkomsttagare som betalar värme för hus, de bor nog i lägenheter för det mesta

Säg det till pensionärerna, men det är klart, kanske dags att kasta ut dem ur sina hus nu… /s

Av addek83

Själv så ser jag era resonemang om att låna för att investera i värdepapper som ett tecken på att själv gå ur börsen…

Av addek83

Efter en novemberräkning på 2400:- (ca 1000kWh) här i SE4 så eldar jag likt kaminmannen här hemma. Har rökigt elpris…

Villa, byggår 1940, 130kvm+källare, bergvärme. Årlig förbrukning ca 12,000kWh

Av addek83

Jag undrar om Ordos från Dune II gör come back!?

Av addek83
Skrivet av Baxtex:

Bor också i SE4 med ett dåligt isolerat 40-tals hus. Förbrukar ca 8000kwh om året (3600 av det är elbil).

Byt till ved vettja. 😊

Täljstenskaminen går bokstavligen varm nuförtiden:)