Inlägg

Inlägg som The-Architect har skrivit i forumet
Av The-Architect

Använd en adapter, leta vidare om du tycker den här är för dyr, det finns säkert billigare:
https://www.seasea.se/inredning/pentry/gasoltillbeh%C3%B6r/fl...

Av The-Architect
Skrivet av DasIch:

Pistolhot är säkert en effektiv metod men det innebär också större risk än att bara stjäla en dator.

Att dränka in minnen i flytande kväve långt mycket mer riskfyllt än att helt enkelt tvinga datorns ägare att avslöja det man vill veta.
Jag är inte så insatt i flytande kväve-processen för att dumpa innehållet i en minneskapsel, men det låter inte helt pålitligt, vad är framgångsfrekvensen på det?

Och om du ändå stjäl hela datorn så är det ju inget argument för fastlödda minneskapslar, det går väl i sådant fall att bara dränka hela datorn i flytande kväve?

Av The-Architect
Skrivet av DasIch:

Det är ju själva poängen. Någon skulle kunna plocka med sig din Surface medan den är igång, öppna den och plocka ur minnena som kyls och sätts in i en annan burk där innehållet kan dumpas till disk.

Microsoft har alltså helt rätt i att det är en säkerhetsrisk.

Nu vet jag inte hur Windows funkar när det stängs ner men om det inte rensar minnet finns annars en säkerhetsrisk som gör deras argument menlösa ändå. I sånt fall är det bara att boota till en USB-sticka som gör en minnesdump.

Man kan ju under pistolhot tvinga en surface-ägare att kopiera allt innehåll på hårddisken, så jag antar tangentbord och skärm också bör klassas som en säkerhetsrisk och tas bort från laptops.

Av The-Architect
Skrivet av Jackbob:

Alla dessa strömningstjänster. Köp allihopa för 1000kr/mån och jonglera 10st olika klienter, och du kommer fortfarande inte ha ens en bråkdel av allt material tillgängligt. Du får ju inte ens allt material från Disney när du köper Disney+.

Ring mig när det finns en tjänst som samlar ALLT material i hög kvalitet, får kosta 600/mån om det så vill.

Säg det till min fru.. hon ska prompt ha alla jäkla serieabbonnemang som finns! Tror vi är uppe i ca 650 spänn per månad än så länge.

Av The-Architect
Skrivet av hellmix:

Rutiner som det är nu så klassificeras det som en gångs artikel som kasseras efter användning. Samt plasten från 3D-printer mål väl inte så bra av både värme och rengöringsmedel som används inom sjukvården.

Jag tänkte mer på de "riktiga", 2.5D-utskriven PLA-plast är ju inte direkt känt för att vara speciellt hållbart.

Av The-Architect

Hur kan det fortfarande behövas visir? Slänger dom det efter en gångs användning? Varför inte bara köra grejer i en industridiskmaskin?

Av The-Architect

låter väl snarare som att den USB-port du hade din ax1600i pluggad i är trasig. Sätt kontakten till pumpen där den satt från början och se om den funkar.

Av The-Architect
Skrivet av carlen:

https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/kaffemaskin-kaffe/esp...

Denna kör jag med. Haft i cirka tre år. Har verkligen inget o klaga på men tyvärr inte mycket att jämföra med heller.
Ställer koppen på plats. Startar maskinen. Ca 40sek senare har den fyllt halva koppen med hett vatten. Tömmer varma koppen. Klickar på start o 1mim senare gott kaffe.

+1 på den, mycket bra och relativt billig maskin som inte genererar en jädra massa plastavfall, och kan brygga en kopp åt gången. Spar på både kaffe och miljö.

Tycker personligen brygg är godast, men det blir så mycket svinn om man ska ha en-två koppar på maten men ändå behöver brygga en hel kanna.

Kör Zoegas Skånerost som kaffe, riktigt smarrigt och kostar lite drygt 50kr/400g paket med bönor, vilket blir 20-30 koppar kaffe beroende på hur starkt man vill ha.

Av The-Architect
Skrivet av Mackemos:

Detta är ju mitt moderkort https://www.msi.com/Motherboard/B450-GAMING-PLUS-MAX när jag nu installerat windows behöver jag ladda ner drivrutiner därifrån eller gör windows det åt mig?

Tja du kan ju alltid börja med att gå till supportsidan för det moderkortet och dra ned+installera drivarna:
https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-GAMING-PLUS-MAX#...

Av The-Architect
Skrivet av Magnus112233:

@Magnus112233: Nu svarar jag på mig själv bara för att känner för att skiva mer (Lugnt på jobbet i dessa human malware tider). Att bygga med en såhär stor och tjock RAD som gjorts här är overkill och troligen är det mer nackdel än fördel till ändamålet.

Och jag skall förklara varför.

För att bygga nog med statiskt tryck för att få något luftflöde alls så kommer man inte ner lägre i hastighet på fläktarna runt troligen 600-900rpm. Vilket gör att det ganska snabbt blir kontraproduktivt med fler radiatorer eftersom varje fläkt trots allt adderar har ett mekaniskt ljud oavsett hastighet.

Jag är tämligen säker på att det hade gått att bygga detta betydligt billigare med exakt samma funktion. Den datorn i Spel kan inte dra mycket mer är strax över 300W?. Så tänk istället 5x120mm och med dom tunnaste radiatorerna man kan hitta på typ 25mm. Då hade man kunnat köra en D5 pump på typ lägsta hastigheten och fläktarna på runt 700rpm. Mindre pumpljud och möjligen aningen högre fläktljud (nu pratar vi väldigt lite). Men radiatorn här är 60mm om jag läser rätt. Så frågan är vilket som blivit bäst? 60mm och 140mm fläktar. Misstänker man inte får luftflöde jättelätt. Att den sitter mot väggen gör inte saken bättre heller.

Mer är sällan bättre än att bygga precis lagom.

Men det finns självfallet andra aspekter. Som känslan av att ha extrem overkill. Det skall inte underskattas. Jag har själv byggt likande och det är roligt. Men jag har lärt mig mycket på vägen. Och motivationen att bygga likande igen försvann när jag nu 10år senare kan så väldigt mycket mer om hur det faktiskt fungerar.

Hoppas inte någon tar illa upp av det jag skiver. Det är ett väldigt fint väl genomför bygge. Vill bara dela med mig av kunskap så att någon annan kan ta rätt beslut för sig själv till sitt egna framtida projekt.

Äsch, poängen med bygget var att ha radiatorn externt för att sänka behovet av att öka fläkthastigheten vid belastning. Värmen sitter inte instängt i en datorlåda, utan ute i rummet. Och radiatorn sitter 3cm från väggen ca, gott om plats för luften att röra sig.
Jag skulle säkert ha kunant använda några av de radiatorer jag har liggandes för att få likvärdig kylning, men det hade ju blivit skitfult att sätta upp dem på väggen i någon form av dynamitharry-lösning (https://www.youtube.com/watch?v=Jp4x-mU7ovc).

Och det där med luftflöde, statiskt tryck och annat är på en detaljnivå som egentligen inte är så viktig när du ska vattenkyla en vanlig dator, så länge luften och vattnet bara rör på sig. Jag satt också och räknade på statiskt tryck och lusläste flödesdiagram när jag valde fläktar förut, nu har jag lärt mig det är skitsamma, bara välja de prylar som är billigast och snurrar tystast (som kan vara lite motsägelsefullt då jag valde Noctuafläktar, men dom är ju förjädra snygga!).

Radiatoryta däremot har stor påverkan på hur tyst det kommer vara i slutändan, ju mer yta att avleda värme, desto mindre fläktsnurr behöver du.

Av The-Architect
Skrivet av SweDragon:

Maffigt bygge!

Det där chassit (Anidees AI7) du har hittat verkar väldigt trevligt, även för ett vanligt luftbygge. Var köpte du det ifrån? Hittar inte det i Sverige.

Hittade det på Amazon(.de) har jag för mig, någonstans i Europa.

Edit: Här är deras hemsida http://anidees.com/product-category/pc-case/ , AI7 verkar ha gått ur produktion dock Nej, AI7 fanns på sida 2, det var visst en paginering där längst ned!

Av The-Architect

Som de flesta andra 20-30% ned. Satte en tredjedel i räntor precis innan det värsta raset som dämpade fallet lite.

Räknar med att detta fall fortsätter en bra bit till nedåt innan det planar ut och vänder.

Av The-Architect
Skrivet av Flygplanet:

"Jag är själv inte beroende av SAS så jag hoppas att de ryker"

Vi har redan bailat ut SAS flera gånger tidigare, att hålla en förlustaffär vid liv medelst konstgjord andning bara för att behålla jobb är inte en bra idé, bättre riva plåstret så människor kan hitta jobb i företag som går bra.

Av The-Architect
Skrivet av hakd:

Så vad klockar din cpu till då ? med den kylningen så är det ju bara fläska på med spänning.

Jag har inte ens kommit till det ännu
men just nu går den i alla fall lika tyst i viloläge som i spel

Av The-Architect
Skrivet av Baxtex:

Dom flesta var emot Spotify i början också. "Jag ska banne mig använda min skivsamling!" Nu ligger väl dom flesta skivorna på tippen eller i källaren.

Jag körde med mp3'or tills det fanns någon form av acceptabelt utbud. Samma gäller väl för de flesta tjänster, problemet var inte plattformen i sig, utan utbudet, i alla fall för mig.

Av The-Architect
Skrivet av Prelatur:

HTC Vive trådlöst har ju funnits ett tag så jag antar att det är 802.11ad som de kör.

Jag antar det, verkar rimligt då ay tydligen kom under 2019 (enligt wikipedia)

Skrivet av Prelatur:

sladdlösa lösningar utan kompromisser.

Väljer du att sitta fast i en sladd och inte kunna röra dig fritt i spelytan framför en något komprimerad bild har du aldrig testat köra VR sladdlöst, med en sladd fastsatt i huvet kan vi verkligen snacka kompromiss

Med det sagt så körde jag en trissa i taket för sladden innan jag skaffade det trådlösa kittet, det funkar också om man skaffar en sådan återfjädrande nyckelhållare vaktmästare på skolan brukade ha:
(rullen med lödtenn är för att få lite extra vikt

https://i.imgur.com/X4nkSUO.png

Av The-Architect
Skrivet av Molotov:

Ok
Haha det var lite felskrivet.
Det skulle stå är det nån skillnad att köra trådat och trådlöst?
Jag tänkte om det är nån latency i trackingen av händerna.
Nått som jag upplever när man kör pcvr med Quest tex.

Ingen speciell latency vad jag kan se, har ett Vive Pro så det kan, enligt de som spekulerar på internet, bli en viss komprimering av dataströmmen då wigig klarar ca 7gb/s, och vive pro behöver 10gb/s för okomprimerad dataöverföring.

Däremot så säger vissa det inte är någon skillnad. Jag har i ärlighetens namn inte ens tänkt på om det varit sämre, så då är det i alla fall inte märkbart på den nivån att det blir ett problem.

Av The-Architect
Skrivet av Molotov:

Den är rätt dyr gissar jag?
Har du en sån och hur fungerar den? Är det ingen skillnad alls att göra trådar? Är det nån egen kommunikation och frekvens det kör på och inte nå bluetooth eller wifi tex ?

1. Ja, 4000 spänn ca för bara den trådlösa modulen
2. Som jag skrev, skulle aldrig gå tillbaka till att köra med sladd
3. Förstår inte frågan
4. Den kör "WiGig", som är något ultrasnabbt wifi (60GHz), men med kort räckvidd. Rent praktiskt är det ett PCIx4 instickskort du stoppar i datorn och sen kopplar du in en sändare i det, tänk dig att du kopplar in en extra väggsensor ungefär.

Av The-Architect

HTC Vive har officiell trådlös modul, jag personligen skulle aldrig gå tillbaka till ett headset med sladd.

Av The-Architect

@Barsk66:
HTC Vive/Vive Pro kan du köra trådlöst till PC med officiell modul.

(Och att inte ha tillgång till oculus store ser jag som ett plus eftersom hela rasket ägs av facebook.)