Inlägg

Inlägg som The-Architect har skrivit i forumet
Av The-Architect
Skrivet av filbunke:

Hur ser du på yttrandefriheten för de som inte var vita män med någon form av tillgångar i USAs ungdom?

De fick också säga vad de ville, men det hade konsekvenser.

Av The-Architect
Skrivet av NordhNet:

Total yttrandefrihet? Finns det ens något land som tillämpar det? 🤔

USA var väl närmast i sin ungdom.

Av The-Architect
Skrivet av filbunke:

Väldigt många verkar tro att yttrandefrihet handlar om deras rätt att säga vad de vill utan konsekvenser.

Vilket såklart bör vara exakt vad det innebär.

Eller anser du att du har yttrandefrihet om konsekvensen är livstids fängelse?

Av The-Architect

Snälla, köp det här nya överprisade kortet till "inköpspris", jag tjänar ingenting på det, lovar!

Av The-Architect

Lösenordspolicies där du tvingas byta ofta för ditt corporate-login kombinerat med regler för komplicerade specialtecken är ett antipattern som sannolikt orsakar flest intrång idag på grund av att lösenorden skrivs ned annorstädes, ex under tangetbordet eller på en post-it någonstans vid skrivbordet då det blir för jobbigt komma ihåg.

En sund policy för lösenordskomplexitet kombinerat med 2-faktorautentisering är det bästa, men här i Sverige skulle bankid funka lika bra, då behöver inga lösenord alls lagras. Där har ni något att integrera med Azure AD-autentisering, Microsoft!

Av The-Architect
Skrivet av Sarato:

Snacka om förlustaffär för honom. Han lär aldrig se dem pengarna igen.

Ja han är ju känd som en dålig affärsman, det är ju till stor del därför han är en av väldens rikaste människor.

Av The-Architect
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Med ett statistisk population av 1 kan jag säga att jag under typ 12 års tid aldrig varit med om att själva anslutningen för MagSafe eller MagSafe2 strulat, och eftersom Apple återgått till MagSafe (i en ny iteration) även på sina nya laptops låter det ju som att de inte upplevt så stora problem med kontakterna att de sett någon orsak att gå ifrån dem fördenskull. De har rätt stora anslutningspunkter, och bara fem stycken över ett par centimeters bredd, så det är väldigt robust.

Det låter som en rimlig lång tid att ha utvärderat problemställningen

Microsoft har ocskå någon magnetisk variant på sina surface-laptops, jag fick en sådan nu via jobbet så jag är (alltid) försiktigt positiv, det verkar lovande.

Av The-Architect
Skrivet av SwedenVirre:

Det man så klart inte ska glömma är att det inte är enthusister som anammat ARM utan vanliga svenssons, det brukar ofta vara tvärt om med nya tekniker vilket är positivt

Anammat och annammat? Köper du en mac så är det ju med arm, det finns inga andra varianter.

Av The-Architect
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag har lyckats slita ner USB-A-anslutningar också, så det är ingen garanti. Och på min gamla Mac var ena Thunderbolt2-porten som jag oftast pluggade skärmen i påtagligt slapp mot slutet innan jag bytte. Det hinner liksom bli några hundra anslutningstillfällen under en enhets liv, och det är svårt att få till något som garanterat klarar detta helt utan märkbart slitage.
På iPhonesidan byter man ju istället kablar rätt ofta vilket å andra sidan är betydligt billigare än att byta anslutning eller moderkort i telefonen…

Ja jag har ingen faktisk egen erfarenhet av apples kontakter, jag tänkte mest hur den fysiskt är designad, men det kanske är svårt oavsett design när kontakterna är så små. Det är väl den magnetiska varianten då som inte borde slitas ut fysiskt alls, men jag kan tänka mig ändå att kontaktytorna där kan bli dåliga efter en tid då det inte sker någon mekanisk rengöring av dessa på samma sätt som när en kontakt skjuts in i ett uttag.

Av The-Architect

Dålig kontakt, alldeles för sladdrig, märker redan på min två år gamla HP-laptop hur den fysiskt glappar (dock ej elektriskt ännu).

USB A-kontakterna däremot är fortfarande stadig på alla enheter jag har som använder det, hur gamla de än är. Däremot funkar ju inte den storleken på mindre enheter som mobiler.

Tycker nog att apples fysiska lösning är bättre där sladden är "hane". På USB C är den mer både hane och hona (hen?).

Av The-Architect
Skrivet av Sweclockers:

där han såg till att Lamda inte använde sig utav diskriminerande eller hatfullt språk

Inget som främjar en utveckling av AI och självmetdvetande som att ställa upp regler och förbud.

Av The-Architect
Skrivet av Svantesson666:

Nja, WiFi är faktiskt inte riktigt en förkortning, skulle i så fall stå för Wireless Fidelity vilket inte ens finns utan ordet är mest en lek baserad på Hi-Fi (High Fidelity, hög naturtrogenhet). Phil Belanger som uppfann ordet har också påpekat att det faktiskt inte betyder något alls i egentlig mening.

Oavsett vad de själva påstår så är det helt uppenbart att just wi-fi valdes för att det börjar på de två första bokstäverna i ordet wireless. Men nej, det är ju inte en förkortning i ordets rätta bemärklese, helt rätt.

Sedan var det överhuvudtaget inte alls Phil Belanger som uppfann ordet wifi utan det togs fram av en reklambyrå vid namn Interbrand, på uppdrag av (nuvarande) The Wi-Fi Alliance.

Med bakgrund av det så vill jag hävda att "wi" i wifi till 100% är en förkortning av Wireless, oavsett vad den gode Phil påstår.

Av The-Architect
Skrivet av Fire_Ice:

Så vad gör företag som vill innovera och erbjuda något som USB-C inte kan hantera?

Sätter dit två kontakter

Av The-Architect
Skrivet av m1ntos:

Hmm, skulle nog vilja tro att lingvister inte håller med dig.

Anektdoter, joinna försvenskning av "join", "pusha", "committa", etc. Finns massvis med engelska ord som blivit försvenskade och därmed en del av språket. Slå upp vanliga vardagsord från slutet av 1800-talet och se själv hur få man förstå och hur många man själv använder idag.

Exakt vad jag menade är problemet.

Huruvida lingvister skulle föredra att alla språk gradvis försvinner och ersätts av engelska (eller möjligtvis mandarin), samt om de föredrar att använda engelska ord med svenskt uttal, eller att vi som talar svenska faktiskt utvecklar egna ord för att breskriva samma sak låter jag vara osagt, jag känner tyvärr inte några lingvister.

Edit: För att förtydliga, att försvenska något innbeär väl att faktiskt skapa egna ord. Men det som mest sker i dagsläget, speciellt inom IT är ju snarare att samma engelska ord används med svenskt uttal.

Av The-Architect
Skrivet av Lussarn:

En ganska bra grej alltså. Låt dom som är intresserade av gamla språk hålla på med det och dom som vill kommunicera över landsgränser få göra det, utan en massa lagar och regler.

Mitt favorit nyord som är direkt taget från engelskan är "embrejsa".

Det där kallas svengelska. Svensk översättning är omfamna eller välkomna beroende på situation, så du har redan förlorat viss nyans i det du försöker uttrycka.

Språk utan lagar och regler (stavning och grammatik) skulle inte fungera i praktiken då vi gradvis skulle sluta förstå varandra, men det visste du nog redan.

Av The-Architect

Jag hoppas de även sparar en digital kopia off-site. Annars är detta rätt riskfyllt i fall katastrof skulle ske. I bemärkelsen "arkiv" då.

Att besöka det som ett sorts spelmuseum skulle ju vara rätt kul annars.

Av The-Architect
Skrivet av griid:

Vad fjantigt. Språk utvecklas. Detta är varför fransmännen är så dåliga på engelska, allt dubbas och hindras från engelsk språkutveckling bland ungdomar. (långsinta sedan kriget?)
Britterna visar upp pekfingret och långfingret medans fransmännen förbjuder engelska gaming-ord i spel..

Nja skulle vilja hävda att att språk regresserar och långsamt dör ut om allt fler ord ersätts med engelska (Eller annat språks) dito. Det gör ju också färre nya ord för språket skapas då i stället låneord används.

Av The-Architect
Skrivet av CFSsss:

Från artikeln: förut så försökte de ersätta "le Wifi" med "l'access sans fil à internet"

Lol. Ungefär som att vi skulle förbjuda "wifi" och tvingas säga "åtkomst till internet utan sladd" varenda jävla gång man vill skriva wifi. Smidiga killar

Tycker dock att "internet" känns lite engelskt där? Kanske man kunder komma på något bättre?

Vi kan ju använda "trådlöst" eller "trådlös uppkoppling", det är väl vedertaget och används oftare i talspråk än wifi i min (mindre tekniskt belevade) umgängeskrets.

-"har ni trådlöst man kan låna?"

Och vill du ersätta wifi så bör det väl rimligtvis också ersättas med en förkortning då wifi i sig är en förkortning.

Av The-Architect
Skrivet av AtomicPunk:

Går det att få tag på en fysisk kopia av Dolmen?

Tror Willys säljer speciella kit för att klona Dolmen.

Av The-Architect
Skrivet av Alphahanne:

Är väl alltid musen som styr Dolmen?

Går också styra med handkontroll om man inte har någon mus tillgänglig.