Inlägg

Inlägg som The-Architect har skrivit i forumet
Av The-Architect
Skrivet av Sebbepojken:

Aha! Men hur enkelt är det överlag att få tag i ett RTX 3060 eller liknande (jag läser bara rubriker överallt om hur hyllorna står tomma)? Jag menar, för mig med ett fyra år gammalt kort låter det ju som en schysst deal att sälja det och byta till ett med motsvarande som är sprillans nytt.

Försökte just titta på Prisjakt men kom snabbt fram till att deras lagerstatusar var inkorrekta för många kort.

Det finns ju inga nya kort heller som du såg.

Av The-Architect
Skrivet av snajk:

Det är inte rätt, så det är tur att det inte är så, se exempelvis på Huawei. Google, Apple et.al. är under konstant granskning från diverse håll och behöver gå upp i diverse domstolar och försvara vad de gör. De har inte fritt spel att göra som de vill eller att censurera vissa åsikter vad du än tror.

Som privatperson har du inte en chans i en rättslig tvist med en IT-jätte skulle de få för sig stänga av dig från sin plattform.

Skrivet av snajk:

Bank-ID är dock ett av ytterst få exempel som faktiskt är relaterat till en samhällsfunktion. Man kan klara sig utan nästan all funktionalitet eller alla appar i en smartphone även i dagens moderna samhälle (även om en del saker blir jobbigare), men utan Bank-ID så blir det väldigt svårt att exempelvis betala räkningar och så, speciellt om man bor i glesbygd eller liknande där det är långt till någon form av service.

Det låter osannolikt att den trenden skulle vända i framtiden.

Av The-Architect
Skrivet av Sebbepojken:

Shit, det är ju sinnessjukt... Jag köpte mitt MSI GTX 1080 Ti för fyra år sen för 7700 kr. Nu säljs det såna för >5000 kr på Tradera.

Är det alltså på grund av tomma lager av nya kort som det blir så här? Kollade lite snabbt på Tradera efter RTX 3060 (som enligt SweClockers senaste GPU-test verkar gå jämt upp med 1080 Ti) och såg gröna lagerstatus-symboler överallt. Men när jag tittade närmare i en faktisk butik var det bara rött överallt...

Det är för att det just nu är profitabelt (och enkelt) att bryta kryptovaluta. med alla kort från 10xx och framåt (och AMD's motsvarighet). Du tjänar typ en tusenlapp i månaden efter elräkningen är betald med bara ett Radeon 5700, så inköpet betalar sig snabbt.

Så det har väl inte med tomma lager i sig att göra, utan att även ett "gammalt" kort kan du tjäna rätt bra med pengar på.

Av The-Architect
Skrivet av Shudnawz:

Det var inte svar på min fråga. Vad är lösningen, ur ditt perspektiv? Ska BankID förstatligas och distribueras via en sideloadad appstore? Ska den lagstadgas som en "rättighet" att ha tillgång till? Alltså jag är på riktigt nyfiken här. Det låter som du mest ser problem, men har själv inga tankar om hur det skulle funka bättre.

Fine.
Personligen tycker jag inte AI borde användas för att bedöma mänskliga intentioner. Om man ska ha moderering, får man sätta folk på det. Åtminstone tills AI har läsförståelse, inte bara scriptad mönstermatchning. Att de stora plattformarna ha regler för vad man får eller inte får uttrycka där är okej. Vill du ha en regelfri plattform får du hitta eller bygga en. Det är inte deras plikt att tillhandahålla en yta där du får sprida precis vad som helst. Det har du torget i stan till. Där får du säga vad du vill, inom lagens gränser. Allt som oftast får ju tex. NMR tillstånd för sina demonstrationer, trots att de allra flesta inte tycker att de säger nåt de vill höra.

Facebook, Youtube osv är för mig som typ stora butiker på stan. Där får du inte ställa dig och skrika ut precis vad som helst utan deras medgivande. Jag tror tex inte Åhléns skulle bli jätteglada om du ställde dig på en pall och började sprida nazistpropaganda mitt i butiken. Du hade blivit uteskorterad rätt fort. Om du gör samma sak i varenda butik du har i närheten har du snart ingenstans att köpa kläder eller mat. Är det också ett faktiskt problem, eller är det mest en hypotetisk konstruktion för ett extremfall som aldrig hänt?

Varför får inte Google göra samma sak?

Om jag ska tvingas gå till torget för att betala mina räkningar så anser jag att jag ska få utnyttja min åsiktsfrihet där, ja.

Om jag vill köpa en somrig blus på HM så anser jag inte att jag ska samtidigt få stå på en pall bredvid kassa och citera Goebbels utan att bli avvisad, nej. Men däremot så anser jag att jag ska få prata om Goebbels med min kompis som jag har med för smakråd, ja.

Av The-Architect
Skrivet av Shudnawz:

Jag fattar inte vad du är ute efter. Vill du att världen ska funka som på 60-talet, eller har du en annan tanke om hur det ska funka? Du verkar vara för fri marknad, men samtidigt får den fria marknaden inte vara FÖR fri. Eller nåt.

Hur skulle du vilja se att det funkade, i praktiken, på riktigt?

Nej det är uppenbart. Tycker du det är rätt att om två amerikanska bolag anser du har fel åsikt (det behöver alltså inte vara något olagligt) så kan du inte längre använda BankID?

Och innan du bygger fler halmgubbar: BankID är ett exempel, försök fokusera på ämnet.

Av The-Architect
Skrivet av snajk:

Du menar om jag skulle lägga upp en massa hatvideos på YT och bli avstängd där (det krävs rätt mycket hat för att komma dit), så kan jag inte använda Bank-ID (eller Android alls?)? För så funkar det ju inte. Dock kan ju Google helt stänga av ens konto, men det är inget de gör lättvindigt eller ofta alls, och det är ju bara att skapa ett nytt konto och kanske försöka att inte bete sig så illa att de stänger av en igen på det.

Bank-ID har inget med Google att göra mer än att det är en plattform där man kan ladda ner appen, vill man inte använda den så ska väl Bank-ID finnas i Huaweis butik också, om inte nu så inom kort i alla fall.

Du vet lika väl som jag att åsiktspoliser på digitala plattformar har blivit hårdare och hårdare. Vad som ansågs vara fullständigt oskyldigt för bara ett år sedan är varningar och avstängningar idag. Var tror du det slutar?

Mobilt bankid kan användas på android och ios, ingen annanstans. Så Google äger en av två plattformar där det är möjligt att ens använda funktionen.

Av The-Architect
Skrivet av Shudnawz:

Finns det nån reglering som säger att bankkontor måste erbjuda fysiska kontor till sina kunder? Annars är det väl en marknad som alla andra; utan kunder i butikerna blir det svårare och svårare att motivera lön och lokalhyra för ställen ingen kommer till. En ensam pensionär i veckan utgör inget kundunderlag att hålla en hel lokal öppen och bemannad för, det inser vi båda.

Det är klart det är en marknad som alla andra, problemet är ju att vi blir helt beroende av digitala jättar som kan diktera villkoren precis som de vill.
"du är fri inte använda våra digitala plattformar genom IT-jättars infrastruktur, tyvärr kan du inte göra det mesta som att ta banklån, betala dina räkningar osv, men hey, du kan ju alltid starta din egen bank eller nått, lycka till!"

Av The-Architect
Skrivet av snajk:

Vad är problemet med mobilt bank-ID? Det ägs av storbankerna, så är du kund hos en av dem så har de ju redan den information du inte vill dela med dig av, vad det nu är.

Hur och var använder du mobilt bankid idag? Och ur använder du det när Google och apple bannat dig från sina plattformar för att du haft fel åsikt?

Av The-Architect
Skrivet av thom.g:

Du målar en väldigt mörk bild som jag inte delar med dig. Det finns möjligheter att inte använda deras tjänster. Det innebär att livet inte blir lika lätt o därför känner du dig tvingad. Du är arg för att du får gratis tillgång till kartor över hela världen o tycker att du blir utnyttjad. Du är ett får om du frågar mig o du fattar inte hur bra du har det för dina bönder har skämt bort dig.

Lägg av med halmgubbarna.

Det är inte att det inte blir lika lätt, det är att allt som tidigare var lätt görs svårare för att tvinga dig att använda de tjänster som kan kontrolleras lättare.

För bara 10 år sedan kunde jag göra bankärenden hur lätt som helst genom att bara knata in på närmaste bankkontor. Det går snart inte alls för att delvis försvinner alla bankkontor med service för privatpersoner, och delvis försvinner kontanter.

Av The-Architect
Skrivet av thom.g:

Kan du utveckla hur du menar med beroendet av dessa tjänster?

Mobilt BankID är väl det mest uppenbara.

Edit:
Även bankärenden generellt tror inte jag är många år från att endast kunna utföras via internet. Och även om inte internetåtkomst stryps för oliktänkande än så länge är det nog också en tidsfråga om historien är någon indikation. Det knyter an lite till BankID i Sverige också, än så länge finns det alternativa sätt att logga in i sin internetbank, men vem vet hur länge?

Av The-Architect
Skrivet av thom.g:

Folk är så vana vid att dessa tjänster finns o är gratis att de betraktas som rättigheter.

Tja när större delen av samhällets infrastruktur gör sig mer och mer beroende av dessa tjänster så har ju "Folk" snart inte jättemycket val.

Av The-Architect

Formfaktor micro som ex. HP EliteDesk G-serien. Kör sådan på jobbet (systemutveckling).

Men det kanske inte räknas?

Av The-Architect
Skrivet av hookgrip:

Önskar att någon tillverkare kunde matcha vad Apple gjorde med sin Mac Pro 2019 i utseende och enkelhet.

Fiskars

https://static.goshopping.dk/products/600/fiskars-essential-rive...

Av The-Architect
Skrivet av Wololofen:

Anledningen till att man importerar från Amazon.de är att det finns ett utbud som aldrig når oss i Sverige, eller att det är billigare p.g.a. färre mellanhänder. Om de använder sig av svenska grossister, så försvinner båda dessa fördelarna.

Jag har faktiskt aldrig upplevt amazon.de eller .co.uk som billigare än Svenska nätbutiker, har enbart handlat där pga utbudet.

Och såklart en hundralapp för garanterad leverans nästa dag eller hela fraktkostnaden återbetalas.

Av The-Architect

@Niczo: https://www.hornbach.se/shop/LOCTITE-577-Gangtatning-50-ml/63...

Kostar förvisso 200 bagis, och det är väl typ halvvägs till en ny ok topp på aquatuning.se

Av The-Architect

Snyggt!

Överkurs för gemene man, men det visar ju att moderkortsinkompabilitet ofta enbart är ett sätt att tjäna pengar. Det är ju inte svårt fatta att Intel & moderkortstillverkarna har en ÖK om detta för att kunna sälja fler chipset&moderkort.

Av The-Architect

Är din katt överviktig gäller det att mata den ordentligt enligt rekommendation för dess idealvikt,
För det behöver du ingen foderautomat utan ett lämpligt mått, typ ett decilitermått.

Vad gäller oregelbundna arbetstider är det inte så jädra vikigt att dom får mat på exakt samma tider varje dag, så länge kissen får lämplig mängd foder varje dygn så kommer den att hantera det utan problem.

Att katter "äter bara när den behöver" är inte alls sant, katter har lätt att bli överviktiga med fri tillgång till foder, speciellt kastrerade innekatter.

Av The-Architect
Skrivet av lillenkk:

köpte hem denna https://adapterexperten.se/transformatorer/230-till-110-volt/...

men den funkar ju inte. kopplade bara in den och så fort jag satte i kontakten så dog strömmen i rummet. vafan är det jag gör fel!!

har du köpt en transformator för 1800 spänn istället för att bara köpa en kompressor gjord för det europeiska elnätet du kan få för en par hundralappar på jula eller biltema??

Du har inte lust att köpa en bro? Jag tar swish..

Av The-Architect

Säkert kan du ju aldrig veta, det kan ju finnas en knapp i själva programmet som raderar allt innehåll på hårddisken om du trycker på den. Med det sagt:

Vad smartscreen gör och varför kan du säkert googla fram själv, för virus och annat kan du testa med Virustotal (www.virustotal.com) för att I alla fall scanna programmet efter kända virus.

Av The-Architect

Get woke, go broke.

Anställ kompetent personal som kan göra nya spel i stället.