Inlägg

Inlägg som The-Architect har skrivit i forumet
Av The-Architect
Skrivet av Sysop:

Hur menar du? Jag ställde in nyckeln på min iPhone och det går lika bra att logga in med MacBooken, synkat via iCloud.

Jo det går att kopiera fysiska nycklar också.

Av The-Architect
Skrivet av SuperSverker:

Jämfört med riktiga fysiska MFA/FIDO-nycklar så är det en mindre bra lösning men jämfört med enbart lösenord är den såklart bättre

Kritiken är främst att man verkar ställt det som ett alternativ till fysiska nycklar vilket det inte är

Tja, din telefon (eller vad du nu använder) blir ju en faktisk fysisk nyckel med passkey-systemet. Du kan inte anväda en annan telefon eller dator när du väl satt upp den, så helt dålig är inte liknelsen.

Av The-Architect
Skrivet av Swedishg33k95:

Så länge prestandan går upp med det framsteg det gjort historiskt sett skulle det i princip ta miljontals år att knäcka mina lösenord. Speciellt det hemsidor som tillåter mer än 64 karaktärer. Ändå är man fundersam att om ett par år kvantum datorn står redo och kommer knäcka alla lösenord relativt snabbt. Speciellt det under 18-24 karaktärer…

Kvantumdator, är det ICAs superdatorsystem?

Skämt åsido, kvantdatorer sitter sannolikt i samma båt som fusionsreaktorer och "Riktig AI", det kommer alltid vara 5-10 år bort från att vara verklighet.

Av The-Architect
Skrivet av DLM:

Varför så många använder "Sommar" eller "Vinter" som lösenord är för mig en gåta.

För att det är enkelt att komma ihåg och delge den som ska ha det.

Förr om åren var det relativt vanligt att du hade en sysadmin som behövde skapa upp nya konton i företagets AD. Då behöver de också sätta ett default-lösenord till kontot (och förhoppningsvis också klicka i "user must change password at next login" eller motsvarande), då tog dom något enkelt som ex "Sommar2006" och skickade i ett mail. Det är inte jättelångsökt efter det att Bettan på ekonomi som kontot skapades till helt enkelt bara ändrade till Vinter2007 för enkelhetens skull.

Det är troligtvis bara något som har "blivit" är min erfarenhet, men så länge jag varit i IT-branschen så har dessa Sommar/Vinterlösenord varit vanliga (slutet 90-talet). Och det kan mycket väl vara så att Sommar/Vinter från början kom från just en 6-månaders policy och sedan bara fastnat kvar.

De flesta bryr sig som sagt inte speciellt mycket om säkerhet, enklast är om det finns en fingeravtrycksläsare på datorn, eller om det går ha pinkod som windows har nu för tiden, ska gå snabbt att slå in när datorn ska låsas upp efter kaffekoppen hämtats. Går inte det så är ju Sommar2024! skitenkelt slå in och uppfyller de flesta krav på komplexitet.

Av The-Architect
Skrivet av jnilssonn:

Kör en raspberry pi 5 med debian OS och home assistant i en docker container med andra tillhörande saker. Då blir inte din Pi låst till bara att fungera som en Homeassistant-burk utan man kan använda den till andra saker också.

Hade följt "Homeautomationguy" på youtube som går igenom just dessa saker. Men var beredd på att det är lite att ta tag i så en sak i taget hade jag reommenderat än att se hela lösningen på en gång

Av egen erfarenhet är den absolut sämsta rekommendationen att hålla på och koppla in olika DYI-system på samma RPI. Det inbjuder bara fler felpunkter. Bland det absolut värsta som finns är när frugan inte kan tända lamporna via sin app för att nån rackig hobby-server uppdaterat sig själv och äter all CPU på RPIn.

Av The-Architect
Skrivet av Lussarn:

Nu låter man ju som värsta nooben, vilket är riktigt i detta sammanhang...

Men vad menar du med respektive systems egen hub? Hur får man in dessa hubbar på nätverket osv. Har du några köpråd för att komma igång med något enkelt?

Han menar att har du ikea-lampor, så använd ikeas egen brygga/hub (dirigera heter den väl nu), och använd en integration i HA för att kommunicera med den i stället för att koppla lamporna direkt till HA. Har du hue-lampor så använd en philips hue-controller (vad nu dom heter) och integrera mot den osv osv.
Ikea har extremt lätt kom igång-tröskel (det är ju ikea liksom), så lyckas du inte koppla in IKEAs egna lösning hemma ska du INTE skaffa Home assistant.

Ska du "komma igång med något enkelt", så skaffa ett gäng ikea-lampor (och annat du vill ha, rullgardiner, uttag etc) och en ikea-gateway och få den funka som du vill.

När du fått ikea-gatewayen funka kan du alltid skaffa en Home Assistant Green (finns hos välsorterade svenska smarta hem-butiker) och koppla den till ikea-gatewayen så du kan styra lamporna både från HA och från ikeas egna app.

Fotnot: Värt att notera med Mordekais rekommendation är att inte alla smarta hem-lösningar går att ansuta till andra system (Exempelvis Schneider Electric Wisers hub), individuella prylar som uttag går bra ansluta direkt till HA, men inte själva hubben.

Av The-Architect
Skrivet av dpom86:

Fram till-och-med windows Me så var det byggt ovanpå ms-dos - det behöver fortfarande dos för att fungera.
Det finns förvisso många artiklar på internet som hävdar motsatsen, men till att börja med är inte win9x pure 32-bit (det fanns lite special-versioner hit o dit men oftast var det 16+32 bit), och du behövde ingen dos-emulator för att köra dos grejer, det var snarare en VM manager som såg till att vissa av anropen ner till dos inte krockade när flera dos-program exekverade samtidigt, samt massa tricks för att hantera delat minne mellan olika dos instanser.

"32-bit" windows så som t.ex Win95 bootar genom att först ladda gamla 16-bitars windows i dos, precis som på Win3.1 tiden, för att sedan som nästa steg ladda alla 32-bitars kernel drivers som ett lager ovanpå det, och slutligen laddar den sitt shell, som är explorer.exe.
I praktiken utförs många av anropen till "32"-bitars operativsystemet genom att prata / översätta mot 16-bitars lagret under, särskilt i USER och GDI system komponenterna, men eftersom det är dos-baserat och dos inte stödde preemptive multitasking så tas även en semaphore mutex kallad "Win16Mutex" för att se till att det aldrig kan göras mer än ett anrop i taget ner till 16-bitars lagret, eftersom det skulle kunna korrumpera systemet.

Sista länken är en arkiverad officiell Microsoft Knowledge Base artikel för hur man bäst tar hänsyn till Win16Mutex när man skriver kod för Win95, och för att citera några go'a bitar från Microsoft själva:

Jag uttryckte mig felaktigt/otydligt, vad jag menade var att systemkravet för windows 3.1 innehåller MS-DOS, det gör inte Windows 95.

Av The-Architect
Skrivet av GizmoTheGreen:

Vet inte varför fokus på just win95. bara för det är längst bak möjliga för projektet? Ska man spela restrospel på en gammal dator med pentium 66mh eller så så går det väl lika bra med win98... eller?
Finns där spel som endast funkar på 95?

Windows 95 den första versionen som inte var byggt ovanpå ms-dos, och kan således ses som det första av "operativsystemet windows", tidigare versioner kan mer ses som ett skal ovanpå ms-dos. Sådana här grejer är ju mest för att visa att det går, och då är det ju ingen mening att använda det näst första.

Av The-Architect

Bokstavligt talat ingenting av det som de som förespråkat detta hände efter lagen togs bort.

Av The-Architect
Skrivet av Maurice Heumann:

Being a DRM developer myself

-"We have investigated ourselves, and come to the conclusion that we have done nothing nothing wrong!"

Av The-Architect

Håller med flertalet om att kontakten i sig är väldigt dålig, sladdrig och en känsla av att den inte sitter fast, eller att kablarna tappar greppet/tightheten efter alldeles för kort tid, enbart en par månader för en del.
Inte alls samma känsla som med (mini&micro) usb-b, där funkar varenda gammal tokbillig kina-kabel jag har kvar fortfarande precis som den ska.

För att inte tala om orginalet USB-A, vilken kontakt!! <3

Och nej, jag tänker inte köpa en sladdjävel att ladda telefonen för 300 spänn, det ska jävlar i mig räcka med max en hundring för något så simpelt.

Av The-Architect
Skrivet av internet946:

Om du med "nya office" menar Office365 så kan du ha flera mailkonton samtidigt, däremot har dom separata trädstrukturer i vänsterkolumnen.

Av The-Architect
Skrivet av Thekai:

Finner det fortfarande lika intressant att Microsoft tillåts att hålla på så här. Det är ett system som är dominerande både på privat- och företagssidan. Då borde ”core services” så som e-post-program faktiskt är inte få skeppas med reklam och spårning av användardata. Lika så gäller Windows i dess helhet, det ska inte få förekomma reklam och spårning av användardata som standard. Det ska vara uttalat opt-in.

Jag är glad att min MacBook med macOS är befriad från dessa hyss.

Det är bara gratisoutlook som har reklam

Av The-Architect
Skrivet av walkir:

Bara att kolla i aktivitetshanteraren och se vilka appar som kör Edge WebView2. Byt ut dessa till native alternativ, så frigör du massvis med resurser

Ok, kan du slanga över nedladdningslänkarna till native-versionerna av nya teams, slack och outlook till mig då?

Av The-Architect

Det här nya webbaserade möget som microsoft har börjat med är inte bra. Dom har gjort samma sak med teams, och båda är helt uselt laggiga på en normal dator. Förstår den ekonomiska tanken bakom - "gör allt i react&wrappa skiten för desktop med electron så finns det oändligt många billiga tillgängliga utvecklare i indien att utnyttja". Däremot är det vi användare som vanligt blir lidande, samma sak med andra värdelöst långsamma electron-appar som Slack och vs code. (Electron är en wrapper runt webbläsarmotorn Chromium som edge&chrome använder. Electron är utvecklat för att få användare att hata datorer och datorprogram)

Relaterad nyhet: https://www.sweclockers.com/nyhet/38435-moderna-webbplatser-l...

Av The-Architect
Skrivet av sinclairhacker:

Kanske priset, jag fasar ut de fem Philips Hue samt IKEA jag haft, och ersätter med Philips Wiz samt Tapo.

Då kör jag allt på Wifi, vilket jag haft i decennier, och kan då slippa ha igång en Zigbee hub också.

Och de fungerar för mig lika bra.

Och lPhilips Hue börjar bli dyrt, och även om man köper IKEA eller Tuya(Lidl, deltaco osv) med ZigBee, så är de alltmer dyrare än Wifi. För mig är det inga fördelar o hålla sig kvar vid ZigBee, även smarta "stickpropp" för Wifi går nedåt i pris.
(Kör Phlips Wiz smartplug för Wifi , inte mkt skillnad mot samma Philips Hue ZigBee variant, nästan samma pris)

Wifi är jättebra (bäst enl. mig) om du bara har prylar som går på elnätet. Har du batteridrivna grejer (ex. tempsensorer/rörelsesensorer) är wifi väldigt strömslukande och skulle inte funka i längden om du inte vill byta batterier stup i kvarten.

Kör du en smart hem-lösning som ex. Home assistant är det bara en par hundralappar extra (en zigbee-sticka kopplad via usb) för att ha stöd för både wifi & zigbee i det fall det skulle behövas.

Av The-Architect

Säger som tidigare inlägg, för stor och saknas energimätning.

Och snälla mod, rensa den här tråden från alla trollinlägg om att de minsann inte behöver en fjärrstyrd stickpropp, helt meningslösa för nyheten och lockar till sig svar som flugor.

Av The-Architect

Har vi köpt mer prylar, eller köpt lika mycket och enbart betalat mycket mer för samma prylar?

Eller: Om jag köper 100liter diesel till traktorn för 15kr litern ena året, och 100 liter för 25kr litern nästa år, har jag då konsumerat mer?

Av The-Architect
Skrivet av DaCapo_X:

Annars hjälper solsken. Tappade min iPhone 4s i en kopp kaffe (iPhone 4s var inte speciellt vattentät) och den betedde sig lite konstigt men efter att ha legat i ett fönster badandes i solljus en hel dag så funkade den fint (fast det luktade kaffe om den i nån månad)

Du skriver det fetade som om det skulle vara något negativt, vad luktar godare än kaffe???!?

Av The-Architect
Skrivet av SirMacke:

Det finns folk som fortfarande tror på att torka med ris?

Har använt såna "do not eat" silica gel-paket vid några tillfällen på den gamla Nokia 3310-tiden, men samtidigt har telefonen lagts på ett varmt element så vad som faktiskt bidrog till torkningen låter jag vara osagt, har funkat de gånger jag provat i varje fall.

Edit: Däremot så absorberar ris fukt, det är inget kontroversiellt med det, men det kan ju vara rätt dammigt som Apple påpekar.