Inlägg

Inlägg som Wiggin har skrivit i forumet
Av Wiggin
Skrivet av Michael1:

Bobby får gå till nyår

Breaking News! Bobby Kotick ersätter Phil Spencer som CEO på Microsoft Gaming. "Jag kommer ta spelande till en helt ny nivå" säger Bobby, och fnissar lite.

Av Wiggin

Nej men så oväntat.

Av Wiggin
Skrivet av Jackbob:

Ett flertal länder använder breeder reaktorer redan, och ännu fler har använt tidigare. Som sagt, det är helt enkelt billigare att bryta ny uran helt enkelt.

Men det känns som att du försöker bara hitta sätt att slippa undan ditt tidigare löfte?
Vad jag minns så sa du nåt i denna stilen:

Min aversion mot kärnkraft är, som jag sa, restavfallet, och dess osäkra förvaring. Utan avfall, inget motstånd från min sida.
Poängen är ju att även ifall det finns lösningar så används de ju inte i samma skala som kärnkraften används, därför blir de i princip meningslösa.
Jag kan vända på resonemanget och säga att så länge man använder kärnkraft som alstrar otroligt skadligt avfall som vi inte har en färdig lösning för hur det ska hanteras så kommer jag att vara emot det. Blir det klarare då?

Av Wiggin
Skrivet av Swedishchef_90:

Du förstår nog inte hur stora lager som behövs för vätgas.... Samt nya anläggningar...
Och lagring ökar priset. Ingen vill investera i något med låg vinstmarginal.

KkV kan generera avsevärt mer energi per kvm och företag kan sponsra och sedan få långtidsavtal för inköpspris. KkV balanserar effekt, frekvens etc och vattenkraft tar hand om topparna.

Utan KkV skulle vatten behöva jobba konstant oavsett delar av åren. Vätgas kommer ju enbart föras OM det är lågt elpris vilket lösningen inte skulle garantera. Och vips så är KkV lönsamt igen...

Det är därför som vettig infrastruktur inte ska överlåtas till privata aktörer. Vinsten är ju produktionen i sig, och så länge den inte kostar mer än vad den genererar så är det vinst för alla. Suck, önsketänkande.

Av Wiggin
Skrivet av Jackbob:

Nu är breeder reactor inget du behöver spekulera om det funkar eller inte. Dom finns idag och har funnits sedan 60-talet.

Anledningen till att dom inte används i större utsträckning idag är för att det är för nuvarande billigare att bara bryta ny uranmalm.

Finns det så finns det, det är ju inget att orda om. Som lösning är det ju tämligen ointressant dock ifall ingen använder det.

Av Wiggin
Skrivet av joakim99:

Ok. Under vilka perioder har t ex temperaturen stigit lika fort?

Jag drog igång spisplattan på 12'an nyligen för att koka pasta, och jäklar vad varmt det blev på nolltid. Ett tydligt exempel på varför klimatförändringar är en bluff, och alla bevis en intelligent kille som mig behöver. Jag är dessutom säker på att i alla fall en parallellklasskompis från högstadiet håller med, såatte...jag är ju inte den enda som känner till sanningen.

Av Wiggin
Skrivet av Jackbob:

I teorin kan man köra bil på vatten också, men tills det är tagit i bruk lär jag fortsätta vara skeptisk.

Apropå skeptisk...när en Wiki artikel inleds med: "This article may be in need of reorganization to comply with Wikipedia's layout guidelines." så skulle jag vara lite försiktig med att använda källan som ett argument.

Av Wiggin
Skrivet av Molotov:

Men det är därför det blir ännu mer fel att använda generations begreppen på det här sättet. Bättre att säga åldersgrupp för det kommer vara stor skillnad på den som är född år 1 jämfört med år 30 även fast det är "samma generation" enligt bokstäverna.
Det är inte samma generation i praktiken.

Kunde inte bry mig mindre on de där sk. generationsbokstäverna själv. Hade de börjat från någon annan bokstav än vad som skulle uppfattas som "lite coolt" (X, Z) så hade jag kanske varit ok med det. Det här känns ju lika "fräckt" som dansbands zätan typ Lasse Stefanz gjorde på sin tid.
Det är bara folk från Gen Rektum som tar det där på allvar.

Av Wiggin

Så oväntat. Det en random streamer säger på YouTube måste ju vara sant. Försöker förklara hur det fungerar för min yngsta på 8 som envist hävdar att "men han har filmat det i Minecraft, det finns på riktigt!"

Av Wiggin
Skrivet av Kolsvart Katt:

Från 2022: https://www.forskning.se/2022/04/07/karnavfallet-slutforvarin...
"Sverige är det första landet i världen som har beslutat om ett slutgiltigt förvar av använt kärnbränsle. Regeringens beslut den 28 januari i år innebär att det radioaktiva avfallet sannolikt kommer att kapslas in i kopparcylindrar för att sedan begravas djupt ner i berggrunden i Forsmark i Uppland"

Det finns kritik mot metoden, hur skulle det inte kunna finnas det, men inget land har vad jag vet kommit längre. Om vi inte ska satsa på någon kärnkraft och omedelbart lägga ner resten av existerande kärnkraftverk - för varför ska de fortsätta att operera - är lite mindre kärnavfall OK? - så hur tror ni det kommer bli för landet i stort?

Vilka realistiska alternativ finns? Skala ner elförbrukningen istället för upp? När allt ska elektrifieras? .. .

Jag inser att slutförvaring i många tusen år är knepigt men hela världen har samma problem och Sverige har kommit långt. Världen består av gråskalor, den är inte svartvit.

Eftersom kärnkraft för energiutvinning inte ens fyllt 70 år så har vi inte den blekaste aning om hur våra förvaringsmetoder kommer fungera ens om 100 år. De bygger på teorier, kortvariga erfarenheter och en jäkla massa "hoppas det löser sig", ungefär som kärnkraftverken själva...går ingen fel så kommer det ju funka jättebra det här *host, Fukushima, host!*

Skrivet av Zemlan:

Förutom att avfallet bara är knepigt att hantera den första tiden. Något eller några hundratal år (fortfarande mycket tid förvisso) så är det inte nämnvärt farligare än annat farligt avfall som vi hanterar iom att då är det alfa och beta strålning som kvarstår. Det högaktiva har klingat av på runt 350år eller något i den stilen. Redan efter något femtiotal år så är det redan signifikant enklare att hantera än när det precis kommer från reaktorn.

Dessa tusentals åren det pratas om kommer från folk med dålig koll eller från folk som är emot kärnkraft. Eller en mix av de två. Och 100 000 år som vissa slänger runt bygger på att det ska stråla som bakgrundsstrålningen... ett helt orimligt mått för att klassa det som ofarligt....

Det är jävligt farligt avfall, ingen tvekan om det men jag är inget fan av att det på allvar tuttats in i folk att det handlar om tusentals eller hundra tusentals år. Det är överdrivet och speglar inte verkligheten öht.

Saxar från Wiki: "Radioaktiviteten avtar dock med tiden och efter 40 år är strålningsflödet en tusendel av vad det var, när en reaktor stängdes, men behöver ändå vila i hundratusentals år för att återgå till en nivå motsvarande berggrundens."
Även ifall radioaktiviteten i sig minskar dramatiskt så säger det inte särskilt mycket om vad som händer med mindre radioaktiva mängder av skiten som eventuellt skulle hamna i grundvattnet eller på något annat sätt förpesta omgivningen. Naturligtvis drabbar ju sällan sådana bekymmer någon i ett i-land, man förlägger bara förvaringen i något mindre nogräknat land.

Av Wiggin

Ett ord till alla som vurmar för mer kärnkraft. Jag tycker också att kärnkraft är jättebra, ruskigt ren och fenomenal energikälla, i alla fall om man bortser från avfallet som antagligen lär räknas till det värsta i alla kategorier. Kom på hur man ska kunna förvara eller omvandla avfallet först, och jag kommer vara en av er som går all in för kärnkraft.

Innan dess så är ni i mina ögon samma nötter som en gång i tiden stod och speglade sig i Röntgens alla roliga användningsområden till någon märkte att de som använde röntgen i samma utsträckning som vissa använder en hårtork fick cancer och dog. Helt efterblivet och ignorant att utgå ifrån av våra barn och barnbarn för många tusen år framöver ska lösa ett problem som växer explosionsartat. Ungefär som med klimatförnekarna.
"Låt någons ungar lösa skiten, så länge jag får leva i lyx och bekvämlighet utan att ens försöka ta ansvar"...fy fan säger jag bara.

Av Wiggin

Skrämmande när företag blir så ohyggligt stora att de ens kan överväga att kosta på sina egna kärnkraftverk för att driva delar av verksamheten. Neal Stephenson lär träffa ganska rätt med sina tidiga dystopiska framtidsscenarier om globala megaföretag som till slut definierar landsgränser.

Av Wiggin
Skrivet av RCA56:

Dom som skriver propagandaforskning där resultatet är förutbestämt redan i enighet med politikers karriärsfrågor får mer anslag. Det finns flera som rapporterat fel saker i sin forskning och efter det så var deras forskningskarriär över, inte ett enda anslag igen.

Folk ska känna skam och skuld och vara rädda, Koldioxiden är så farlig så, allt kring "klimatavtryck" ska räknas i koldioxid och varenda handling folk gör ska göras om till ett värde koldioxid.
Det värdet är bollträet som dom slår dig i huvudet med och du är mindre värd som människa om du råkat ha gjort ett "klimatavtryck".
Sanningen är att koldioxid inte är farligt i den mängd vi har i luften, alla växter du ser är praktiskt taget byggda på koldioxid. Det är grunden till liv på planeten.
Förr när planeten blomstrade som mest så var halterna mer än tio gånger så höga som idag, det är helt normalt att det varierar.
Idag ligger vi så otroligt lågt i koldioxidhalt att om det skulle sjunka så skulle all växtlighet på planeten inte överleva.

Den som vet det blir tärd av att se "klimatavtryck" användas som ett universalt 'jag har rätt' argument dagligen eller för att sätta sig över andra som lite finare och bättre.
Ännu värre är det med fejkforskare som göder på lögnen för att få ha kvar jobbet.

Skam, skuld och rädsla är makt. Det är så dom styr dig. Fåren i samhället vallar varandra. Gör din plikt nu och förklara för mig varför bluffen "klimatavtryck" är så viktigt att tänka på.

Var inte rädd för att ta en enkel kurs i naturkunskap. Mycket mer givande än dravlet du tagit till dig hittills.

Av Wiggin
Skrivet av EntropyQ3:

Ah. Individer spelar roll.
Men mentaliteten i industrin ÄR att försöka casha in stort. Att hitta guldådern, bli nästa WoW eller Candy Crush. Inte att få 10% avkastning utan 1000+%. Och därmed är benägenheten stor att hoppa på trender och det finns en generell frånvaro av moral (konsekvenstänk) eller betänkligheter inför att utnyttja barn och vuxna med svag impulskontroll.

Om satsningen inte lyckades den här gången, vandrar riskkapitalet vidare till nästa potentiella guldgruva.

Jag önskar att folk generellt kunde använda samma granskande ögon som dig på alla "spännande" saker som spelutgivarna har för sig nu för tiden. Då menar jag speciellt alla typer av "Battle Pass" och diverse köp i spel via låtsasvalutor och kosmetiska köp.
Ingenting av det där skräpet görs för att du som spelare har efterfrågat det, eller för att du ska ha roligare. Vad kan det vara som återstår då?

Av Wiggin

Men...då förstod jag ju hela grejen med NFT i alla fall!

Vilken överraskning detta blev.

Av Wiggin

Men vad fint, så ifall Denuvo blir accepterat så försvinner mikrotransaktioner, battle pass och andra försök att "befria" spel-communityn från sina pengar? Inte så att jag stödjer piratkopiering på något sätt, men när vissa påstår sig tjäna sina pengar för mänsklighetens skull istället för sin egen blir jag grinig. Som att Copyswede skulle vara viktiga för svältande barn och miljöns skull.

Av Wiggin
Skrivet av Miska:

Förstår inte principen med att äga en massa spel, som man aldrig ens installerar i datorn. Ta t.ex Epic Games som ger bort en del spel varje vecka. Hur många av dessa spel har man verkligen spelat sen de släpptes gratis? Själv har jag provat väl 1-2 av dem, men sen avinstallerat då jag tappat lusten med de.
Nu har jag bara 2 spel installerade i datorn; Northgard och Fallout 76. FO76 spelas rätt mycket, men Northgard lirar jag med polarn och hans fru lite ibland, som sällskapslir, så därför finns den installerad.

Använd allkeyshop.com för att köpa spel/program på, så slipper ni betala fullt pris till portalerna (Steam, Epic, EA osv).

Det enda jag spelat hittills av de dussintal jag laddat ner från Epic är Fall Guy...som är gratis
Jag tar å andra sidan inte ner spel jag inte är intresserade av att spela, det är bara tiden jag saknar, men jösses vad jag har att göra ifall jag skulle få långtråkigt.

Av Wiggin

Antar att det måste vara när jag köpte min första dator från Gateway för 200 år sedan. Runda 36 papp kostade den P2'an, men den hade ju en 17"-skärm och 512 mb ram...eller om det var hdd'n o_O

Av Wiggin

Jag har inte det minsta emot reklam på sidor som t.ex. FZ/SC, men jag avskyr saker reklam i form av pop-ups eller omdirigeringar till andra sidor.
Det värsta jag vet i sammanhanget är dock sidor som hämtar information om mig som jag aldrig haft någon avsikt att dela med mig av. Inte för att jag har något att dölja, utan för att någon tar sig rätten att ta den utan att fråga på ett öppet och ärligt sätt. Att begrava förfrågan bakom långa textväggar och användarfientliga förfrågningar som; "vill du dela med dig av data om dig som känns relevant för oss?" följt av en slider med grå till vänster eller mörkgrå till höger.

Jag förstår att inget är gratis, men informationsinsamlandet är en ren j-vla stöld av min person i mina ögon.

Av Wiggin

Har ett Fractal Design Meshify 2, men jag vette fan ifall det är den eller Compact/Solid jag har.
Jag var tvungen att fysiskt mäta den då det var vansinnigt svårt att se skillnad på dem utifrån bilderna. På Webhallen är den klassad som "Utökad ATX", så jag trodde naturligtvis att jag pluppat i fel alternativ i Snabbkollen på jag valde "Midtower". Förvånad blev jag då när jag kollar kategorin "Full tower" hos Webhallen och hittar ytterligare en Fractal Design Meshify 2 (XL) med formfaktorn "Förbättrad utökad ATX".
I rest my case.