Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Varför är det alltid så få USB A-portar? Om man har en bärbar hemma som agerar stationär och man inte vill hålla på med trådlösa lösningar eller batteri så behövs det portar för skrivare, tangentbord, mus, bankdosa, mobiltelefon, möjlig extern kortläsare, backupdisk och annat vad folk har hemma. Skall inte behöva expandera en docka med USB-hubb.

OWC har förstått detta och har i alla fall 5 portar på sin TB2-docka.

Av Vatten

@lizzard8: Jag hade den synen förut också men ändrat. Ett exempel är att läkare blir lärda att sura uppstötningar beror på att man har för mycket magsyra men man har det motsatta, för lite. Dokumentär Simply Raw Reversing Diabetes in 30 Days fick upp ögonen för mig om mat och diabetes. Djur som är i mänskligt fångenskap får diabetes och andra välfärdssjukdomar men inte i naturen. Människor äter felaktig föda. Sjukdomar är varningsklockor på att något inte står rätt till men få lyssnar eller ifrågasätter varför. Det är denna lemmingsmentalitet jag är kritisk till. Världen är helt åt pipsvängen men majoriteten accepterar det som normalt eller helt och hållet inte ens ser det.

Det påminner mig om klimathotsbluffen. Flesta har hört historier om att oljebolagen köper upp tekniker och lägger på hyllan. Om klimathotet verkligen var sant varför tvingade inte länder dessa företag att släppa fram dessa tekniker? Experimentbil från 1973 från Shell som drog under 0,1 liter milen. Opel P1 från 1959. Om denna teknik hade vidareutvecklats vad hade den dragit idag 40 år senare? https://www.youtube.com/watch?v=EtR5WjwocBI Bilen är till salu http://www.cosmopolitanmotors.com/listing/1959-opel-p1/

Nu får det räcka från min sida. Var inte min intention att spåra ut på detta vis men vin är gott.

Av Vatten

on topic

Moser Procut 1873 fungerar bra för skägg. Betydligt bättre på alla håll än billiga skitmaskiner för 200 kr. Starkare, bättre batteri, högre kvalitet på bladen, högre kvalitet över lag, mindre plastdetaljer som kan gå sönder. Går att hitta för under 700 kr inkl frakt. Ersättaren till Procut är tydligen MOSER Vario Cut.

off topic

@Maarus: Om man tror att man är slav till sina gener så bestämmer dom över sig. Vi har mer kontroll över oss själva än vad vi tror. Jag tänker testa metoder som dessa om den dagen kommer istället för att ge upp och acceptera läget. Samma med synfel. Skulle min syn trappa ner skulle jag testa metoder för att träna synen istället för att bara skaffa glasögon. Som med diabetes accepterar många det med insulin livet ut. Det som genomsyrar det flesta är människor ger upp innan att ens har försökt. Raka skallen, skaffa glasögon, spruta, krycka, operationen, vad det nu är.

Raka skallen är den enkla lösningen men det är nog inte många som innerst inne som verkligen gillar den metoden. Dessa metoder låter löjliga för mig också men varför inte prova? Varför inte ta sitt liv i sina händer och ta kontrollen över det? Varför ge upp mot vad andra har sagt som påstår det dom säger är sant? Våga gå sin egna väg istället motorvägen som alla andra går? Absolut inte i sverige i alla fall. Mespropplandet nummer ett på denna planet.

Det finns mycket bs där ute men varför inte prova? Rakapparaten kan användas ändå. Förlorar inget förutom skaffa erfarenheter av något som som känns helt löjligt. Om det inte fungerar kanske man lär sig bra metoder att massera skallen. I dont bleeping know.

Jag låter troligen som en idiot här men i dagens lemmingssamhälle som går åt helvete måste nya vägar testas för att hitta en ljusare framtid. Ett ställe att börja på är på skallen.

Av Vatten

Billiga rakapparater kan låta bra men är ett helvete. Trötta, sega, klarar inte att äta sig igenom håret, slits snabbt. Lyssna på vad som rekommenderas. Investera i kvalitet.

Har du annars testat lökbehandlingen? Rå lök är väldigt nyttigt, som ingefära. Skadar väl inte att testa? Finns mycket om det på Youtube. Sök på hair growth onion

Finns olika varianter av olika ingredienser. Lök, kokosolja, ingefära, honung, curryblad, Guavablad ....

Kroppen kan läka alla möjliga sår och benbrott så varför inte få tillbaka håret? Läste för ett bra tag sedan att någon forskat och märkt att i ämnen i hårbotten för flintskallighet och inte flint är olika. Behandlingarna ovan kan kanske återställa balansen så håret kommer tillbaka?

Av Vatten
Skrivet av Yoshman:

Tja, låg inte av/på-"knappen" i TouchBar? Så när den pajar kan man ändå inte använda datorn. Som god Apple-medborgare beställer man då en ny blank och skinande maskin: problem löst!

Även escape-knappen är borttagen. Apple har gjort ett stort misstag för vanliga datoranvändare. För vanligt folk som precis har lärt sig enkel eller dubbelklicka kanske har nytta av denna bar.

Skrivet av Capitán General:

Kul med innovation från Apple igen. Känns som om det var på tiden. Huruvida touch bar är användbar eller mest en gimmick måste man nog testa sig fram för att få veta.

Men nog blir det en del adaptrar man får släpa med sig: usb c till usb a, usb c till hdmi, sd-läsare för usb c, usb c till vga, usb c till thunderbolt 2, usb c till lightning, usb c till dvi, esata till usb c, firewire 800 till usb c och ethernet till usb c.

Glömde jag någon?

usbc till thunderboltdocka
usbc till mini displayport
usbc till normal displaport

Men det är alltid krångel vid standardbyten. C är ett bra steg då den är liten och slår ihop så många bra standarder i ett. Hopps framtida USB-standarder som kanske klarar 20Gbps, 30Gbps kommer använda samma port. Hoppas som har fixar plats i typ c för optisk överföring för framtida högkapacitetsöverföringar och inte ytterligare standardbyte. Som USB A som gick plats med fler stift i sig utan problem.

Fast det är lite dåligt att dom ersätter många portar till endast fyra. Men deras bar gör att datorn inte är köpbar.

Av Vatten

Det finns utrymme på 15"-modellen så varför har dom ersatt funktionstangenterna istället för det bättre alternativet att komplettera tangentbordet med denna bar? Jag har stött på äldre PC-datorer med touchbar-funktioner som krånglar efter ett par år. Tänk att reparera denna delen om den skulle gå sönder. Då den har fingeravläsare i sig så kommer det kanske förekomma error 53 på deras bärbara datorer också.

Av Vatten

Så inga funktionstangenter. Det är redan tillräckligt svårt att använda Midnight Commander på deras bärbara med fn-tangenten för att kopiera, flytta, radera, döpa om. Hur i fanken tänkte Apple här där funktionstangenterna är helt borta?

Av Vatten

Varför inte istället ta detta som ett varningens finger till alla uppkopplade prylar? Jag ser allt som är uppkopplat mot internet som säkerhetshål. Också alla trådlösa tekniker. Se bara hur ett säkerhetshål i kärnan Linux uppdagades nytt som funnits i närmre 10 år. Så alla routrar, mobiler, datorer, servrar med en så gammal kärna har detta säkerhetshål. Detta inkluderar flesta IoT för dom kör i stort sett alltid Linux i grunden.

Se bara dagens bilar som är uppkopplade. Volvos nya bilar är alltid uppkopplade och har garanterat bakdörrar inbakade "för rikets säkerhet", och sedan säkerhetshål. Kommer Volvo uppdatera mjukvaran i 20 år gamla bilar eller kommer det vara inprogramerat i mjukvaran att bilarna skall gå sönder eller gå sämre så kunder tröttnar på problem köper en ny bil? Alla andra tillverkare har troligen liknande funktioner i sina bilar.

Vanliga konsumtionsprodukter har inbyggda dödsfunktioner och tekniker för att ställa till med problem för kunder. Se vissa bläckskrivare som vägrar skriva ut i svart även om en färg saknas. Måste konsumera... Sedan har flesta skrivare idag spårningsprickar på sig som syns under UV-ljus. Skrivarens ID, datum vid utskrift för att kunna spåra. Detta går inte att stänga av. Därför skrivare gnäller då någon färg saknas för den kan då inte markera pappret med trackinginformationen?

Allt med elektronik och proprietär mjukvara idag kommer skapa helvetes massa problem. Denna attack är bara början. Bilar kommer kunna hackas på distans och tas över. Kriminella maffiaorganisationer kommer inte använda vapen att ta död på varandra utan "singelolyckor" med bilar på distans. Dra åt säkerhetsbältet så offret inte kommer loss, lås dörrar, stäng av bromsar, plattan i botten och ta över ratten. Allt via datorn på distans.

Welcome to the new world of internet of things.

Av Vatten

I början av piratkopieringsdebatten så pratade piratförsvararna om att alternativ saknades och därför var piratkopieringen så vanlig. Det var enklare att pirata än springa till videobutiken. Vad ser vi nu nästan fem år efter detta ärende startade? Jo, piratkopieringen har minskat medan strömningstjänster som Netflix har ökat för det är enklare. Betala en liten summa varje månad och få ett stort utbud direkt i TV-apparaten.

Piratkopieringen kommer fortsätta minska men det kommer alltid finnas kvar då det finns flera som piratkopierar som bevarar gamla filmer och TV-serier som inte finns på allmänna strömningstjänsterna. samt att vilken sekund som helst kan det bli licens- och upphovsrättsgnäll mellan multinationella multimediaföretagen så kan filmer/serier försvinna på dessa tjänster. Se bara på Spotify hur det bråkas där ibland.

Av Vatten

Tack staten! Jag blir alltid lika glad med höjda skatter och avgifter för att politikerna har kört ekonomin i botten. Inte lösa ekonomins problem utan stället låta det sjuka systemet få konstgjord andning några år till genom höjda skatter.

Nu med minusränta sinar pensionerna extra snabbt. Läste i Metro nyligen att pensionsåldern kan ökas till 69. Systemet faller samman. Euron är dömt till döden. Europas ekonomi kommer fallera innan dollarn. Kanske 2018 blir det ekonomisk reform.

Av Vatten

@SleepstreameR: Jag kör heller Apple än Windows. Apple är som feber och Microsoft är vinterkräksjukan. Fast nyligen läckte nycklar till Microsofts plattor och annat så man kan ersätta Windows så ditt förslag kan bli ett alternativ.

Tyvärr pratar vi om några ynka millimeter hit och dit som i praktiken inte spelar någon speciell roll. Det är knappt någon skillnad mellan 127mm och 131mm. Jag är ute efter ca 115mm lång modernare telefon men detta verkar inte finnas.

Jag är sugen på Sonys Compact-telefoner för att batteriet är så mycket större och kompakta konstruktionen. Men om företaget accepterar mitt förslag vet får man se. Men hur tålig är dessa compact-telefoner mot fall jämfört med s5 mini?

Denna tråden kommer ingen längre vart helt enkelt för att tillverkarna inte tillverkar mindre vettiga telefoner.

Av Vatten

@SleepstreameR: Du verkar ha helt rätt. Att det är så svårt att skapa en mindre smartphone idag om du inte heter Apple.
-------------

Var och klämde på telefoner förut och alla är riktigt stora. Den jag gillade mest i storlek var Apples iPhone 5 SE-modeller med 4tum skärm. Dom hade en bra storlek.

Jag kollade om Microsoft hade gjort en bra klassisk Nokia-telefon med 3G, och vanliga surf-funktioner och mail m.m. men inte. Deras sortiment stödjer idag inte ens 3G så att ta ett foto i fältet och skicka det går inte. Samsung Xcover 550 verkar vara för bantad och den är också rätt stor. Jag är van vid telefoner med mått på ca 115x48x15mm.

Jag har hela helgen att forska och granska fram alternativ.

Av Vatten

@PuMaH: Så set så låter din lösning som ett bra alternativ. För mig så har jag inte en väska jag går omkring med på mitt jobb så din lösning passar inte på mig. Om telefonen används vid andra tillfällen så vill jag kunna få ner telefonen i mindre fickor. Inte vara som ett stelt A6-block i jacka eller byxficka. Därför jag inte vill ha en stor telefon.

Av Vatten

@PuMaH: Det är en bra idé men att ha två enheter på mig för att ha en blåtandad till smarta telefonen är jag inte sugen på.

Hur mycket i telefonen? 8GB räcker kanske i telefon ett tag för att sedan kunna expandera med minneskort när eller om det behövs. Är väl en av anledningarna till att Samsung S mini-telefoner är så billiga med sina ynka 8GB. Jag kan använda befintligt minneskort jag har liggandes.

Av Vatten
Skrivet av Josafo:

@Vatten: Jag vet att du sa "under 4" skärm". Men vettiga alternativ finns inte.

Kolla in Sony Z5 Compact. Visst, 4,7" skärm, men den känns sååå liten när man är van med 5,5 - 6"...

(se jämförelse på storlek t.ex. i slutet av videon https://www.youtube.com/watch?v=xfoKmamLLzs )

Skrivet av PointMan:

Sony Xpera X Compact kanske? Brand spanking ny. 129x65 mm med en 4.6" skärm, minneskortsläsare, mycket RAM och snabb processor. Tyvärr inte löstagbart batteri.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3886194

Man får ju tänka på att en telefons storlek även beror på hur mycket dödyta det finns runt skärmen. Hade jag varit du så hade jag hade åkt till MediaMarkt eller liknande och klämt på en bunke lurar för att få mig en uppfattning om vilken storlek som funkar bra.

Kommenterar båda. Det var två trevliga telefoner med komprimerad design och bättre batteritid, men dubbla priset mot en S5 mini är inget jag kan motivera till företaget.

http://www.phonearena.com/phones/compare/Sony-Xperia-Z5-Compa...

En telefon med iPhone SE 4tum skärmen men med Experia Compact där skärmen tar 70% (iPhone SE är skärmen endast 61%) av ytan hade varit en bra kombination. Lite tjockare med bättre batteri, vattentät, USB Typ C, minneskort, 3,5mm hörlursutgång, utbytbart batteri, stryktålig. Det hade varit en bra kombination.

Får klämma hos mediamarkt i helgen.

Jag är tacksam för alla tips och tricks. En flipphone är inget för arbetet för mig. Den modellen är också gigantisk när den öppnas.

Av Vatten
Skrivet av sixten9999:

Den eller s5 mini balansgång. Båda lika stor skärm. Får forska vidare. S40 hade ännu större skärm så den utesluts.

Skrivet av hezzel:

Den här sidan är rätt bra på att filtrera ut mobiler på det man vill ha, finns alla möjliga märken från hela planeten:

https://www.productchart.com/smartphones/

Tack för tipset.

Skrivet av Bebben:

Jag har en S4 mini som jobbtelefon, och en S5 mini privat.

Dem emellan skulle jag ta S5 mini, utan tvekan. S4 är väldigt trög och "tråkig" efter ett tag.
Yttermåtten är något större än S4 mini, men det är försumbart tycker jag.

S5 mini är dessutom vattentät och har fingeravtrycksläsare, så man slipper slå in en kod.

Gällande batteritiden så måste de båda laddas varje dag vid normal användning, men S5 mini har mer batteri kvar på kvällen (typ 35-40%) mot S4 mini som har ca 20-30% kvar.

Använder telefon kanske 1 timma samtal per dag och det blir kanske lite surf eller kolla mail.

Jag var först sugen på S3 mini och S5 mini är hela 1cm längre.

S5 mini har inte många positiva omdömen på prisjakt.

S5 mini är intressantast pga att den är vattentät även då den är så stor. Den eller en Cat S30. Får forska i helgen.

Skrivet av PuMaH:

Här är vad jag tänker göra:

Jag tänker köpa en Oneplus 3. Detta är dels för att jag vill ha en bra och hyfsat framtidssäker telefon, dels för att jag vill kunna använda 2 SIM-kort.

Som tillbehör tänker jag köpa en Elari Cardphone https://www.netonnet.se/art/telefon/mobiltelefon/elari-cardph...
Denna kommer jag primärt använda som "headset", dvs ha tillgänglig och den andra telefonen i väskan. Om jag inte vill ha med min OP3 så flyttar jag helt enkelt ett SIM-kort till den mindre telefonen.

5,5 tum skärm och inte plats för minneskort.

Skrivet av bjorn_m_eriksson:

Är en iphone 5s helt utesluten? Ligger ju rätt bra i pris, och med ett bra skal klarar den lite stötar.

Tyvärr är det ju som du säkert själv märkt lite dåligt med små androidtelefoner med bra skärm och prestanda.

Iphone har ju dessutom länge haft små skärmar så fornatet fungerar ju bra där.

Förstår ju dock att man efter några år kan vara lite investerad i android t.ex.

iPhone är helt uteslutet.

Av Vatten
Skrivet av Linus:

Med cyanogen / rootat så är det betydligt bättre batteritid än orginal, har kört s4 mini sen Juli 2013, både stock-rom och dom senaste 2 åren cyanogen.

Bytt glas två gånger på den under dessa år så kan intyga att den inte är stryktålig

Jo men S4 mini verkar vara enda vettiga alternativet även om den är flera år gammal. S5 mini är ännu större så den borde heta S5 medi för mediumstorlek. S4 eller S5 micro på 3,5 hade varit bra.

Fler förslag mottages tacksamt under dagen även om jag blivit insnöad på S4 mini.

Börjar bli tvungen att skaffa en smartphone till jobbet annars hade jag letat upp någon äldre Nokia i bra skick för under 300 kr. Dom tål lite stryk och har riktigt bra batteritid. Ladda en eller två gånger i veckan.

Varför inte skapa en mindre smartphone med 3,5 tum skärm. Skärmglas av plast och sedan repskydd så det inte spricker men ändå repskyddad. Vattentåligare, några få millimeter tjockare för ett betydligt kraftigare batteri (slippa ladda dagligen utan två gånger i veckan av mindre användning och inte surfa varje rast-metoden och flera timmar hemma), minneskort, acceptabelt bra kamera med lampa, 3,5mm ljudutgång och nu USB typc eller usb micro. Vettig hårdvara som klarar lite för framtida men inte extremt som telefoner i 5000 kr och dyrare. Allt detta borde gå att få för 2000 kr. But hey... Vi lever i en tid då bra produkter inte tillverkas utan endast massproducering av halvbra.

Jag vet att det finns extrema arbetartelefoner men dom kostar många tusen och är gigantiska telegelstenar som påminner om första GSM-telefonerna i storlek och tyngd.

Av Vatten
Skrivet av Linus:

Om du kan leva med 4,3" och 124,6mm x 61,3mm så kanske S4 mini kan vara något?
Kom en uppdaterad modell förra året med quad core och lite mer minne, den har uttbyttbart batteri, sd-kort m.m
Vill du köra Android 6 så finns det stabila (snapshoot) releaser från cyanogen.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3323697

S4 mini känns som vettigaste alternativet. Tyvärr inte stryktålig men med många tillbehör. Skal och större batteri. Tyvärr är orginalbatteritiden rätt kass som flesta andra smartphones där den behövs laddas nästan dagligen. Såg ett större batteri och ett skal som skyddar telefonen lite mer, ökar dock vikten nästan med det dubbla. Är dock företagstelefon och då behövs lite extra skydd.

Uppdatera till Android 6 låter bra för framtidssäkring.

Prestandatest mellan dual core (äldre) och quad core (2015) https://www.youtube.com/watch?v=9JVlyrNm6Wg
Nyare presterar bättre i cpu integer, ram och lagring. Single thread och multitask sämre. Kluvet resultat.

Nya miniVE har sämre kamera
http://pietroippoliti.blogspot.se/2015/08/samsung-s4-mini-i91...

Tackar för tipsen men om det finns andra alternativ så fortsätt att tipsa. Kanske fler än mig är ute efter en mindre vettig telefon.

Av Vatten

Liten smartphone

Skall ersätta gammal telefon och letar efter en vettig ersättare i smartphone-formatet. Android och lagom stor skärm på absolut max 4". Helst en som tål i alla lite (Inget spräckt glas för inget som dagens telefoner) och inte behöver silkesvantar att hanteras.

krav
- Android 4.x, helst uppgraderingsbar till 5 eller 6.
- Max 4 tum display
- Storlek maxmått är cirkus 125x65mm. (Lite bredare och lite högre än en vanlig Nokia-telefon)
- Löstagbart batteri (Ingen Apple-lösning som tillverkare nu börjar kopiera)
- minneskortsplats
- någon form av skal. Repskydd till skärm och sedan ett litet lock som fästs på baksidan

Önskas skarpt
- Inte allt för pissig kamera
- Klarar att kopplas till mailtjänster som Exchange.
- Ficklampa
- lite tålig
- helst lite prestanda under skalet (Telefoner från 2012 har ofta dubbla ramminne än dagens budgettelefoner)

Jag har sorterat lite på Prisjakt och funnit en lista på alternativ
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s285144710&o=eg_11118#p...

Ett vettigt alternativ jag funnit är äldre/begagnad Samsung S3 mini. Hur den presterar i övrigt vet jag ej.

Finns det någon telefon jag missat som passar mina önskemål?

Av Vatten
Skrivet av baz1337:

Har kört denna i ca:1 år nu: https://mullet.se/product.html?product_id=336516
Något dyr (har den med 8 cores) men den drar under 35W och klarar av att snurra runt många vms.
Fungerar klockrent har stöd för AES-NI osv, kör pfsense som en vm i esxi 6 med ~10vlan och en wifi-ap har 250/100, 100Mbit openvpn (max jag testat) så jobbar 1 core på cpun ca:40-60% med aes-256cbc

CPU info: http://ark.intel.com/sv/products/77988/Intel-Atom-Processor-C...

Jag vet att den är något dyr men jag har aldrig ångrat mig. Just det, den låter just ingenting.

Bra med fyra integrerade gigabitportar.

Du kan göra ett syntetiskt OpenVPN-test som andra enheter har gjort här i tråden. OpenVPN är enkeltrådigt och tar tydligen inte nytta av fler kärnor.

https://forum.pfsense.org/index.php?PHPSESSID=dj555ra78i5so39...