Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten
Skrivet av martinot:

För AMD att strategiskt satsa på för att öka deras omsättning och vinst.

De måste bli lite mer försiktiga på vad de spenderar deras högst begränsade resurser på om de vill komma tillbaka, och återigen bli en stark konkurrent till både Intel och Nvidia (även om det är det senare som jag främst avser i denna tråden).

Jag förstår att AMD har begränsade resurser men nu när Intel Skylake kommer kräva proprietär mjukvara för att fungera så har AMD ett ypperligt tillfälle att norpa åt sig marknad. Släppa drivarna helt fria för grafik som inte har dom hemligaste hemligheterna för sina laptop-processorer och APU-processorer. Jag tror att dom inte skulle förlora några företagshemligheter utan hitta en ny kundkrets då AMD är idag dom som fungerar sämst under GNU/Linux och inte har någon 3D-accelerering om man inte väljer att installera deras "open source"-drivrutiner som innehåller proprietära delar.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-SKL...

Jag förstår att många vill spela spel med AA 8x och annat ögongodis. Det är där pengarna finns, hos konsumenter som köper nytt hela tiden för att få några mer frames eller stödja senaste renderingsteknikerna för att få lite snyggare skuggor. Men dra tillbaka klockan 19 år till Quake. Då fick man minska fönstret för att datorn inte klarade av spelet på lägsta inställningar i fullskärm. Det var fan bättre förr. Det var bättre inlevelse med att spela Quake med piltangenter och man kunde inte ducka i spel.

Men tyvärr så är det så få som bryr sig om frihet inom "Linux" (Inte GNU/Linux) utan bara använder det för andra anledningar. Av dom 2-3% som kör GNU/Linux så är det nog inte ens 10% som bryr sig om frihet. Mycket liten marknad men jag skulle säga den viktigaste. Den enda som inte leder till ett stup.

Fast vi kommer ingen vart här. Vi har sagt våra åsikter och förstår nog vad vi båda säger. Klart slut. Titt ut.

Av Vatten

Jag har sökt lite och HP verkar inte behöva resettas. Har inte sett något sådant i guider för refill av HP-patroner att dom skall resettas.

Sök efter vad för patroner din skrivare har och sök efter refill på den vägen. Vad jag fann så använder Envy 4505 patronerna 301 och 301XL.

Jag eftersöker exakt samma men för patronerna HP62. Har hittat i USA men känns dumt att importera där ifrån. Finns en del på Ebay men hur är kvalitén? Högsta priserna jag hittar är 400-500 kr inkl frakt och det inkluderar 1 liter färg, 250ml av varje! För billigt för att vara bra ringer det i mig.

Jag har tidigare fyllt på bläck i en Brother-skrivare med en spruta i flera år och det fungerade bra. Dom patronerna hade inte chip i sig som många av dagens patroner har vilket skapar problem.

Av Vatten
Skrivet av martinot:

Eftersom Linux på desktop högst har 2-3% av marknaden så tror jag inte att det har någon som helst betydelse.

Tänk på att det säkert inte ens är en tredjedel av de 2-3%:en som kör med dedikerat grafikkort (de flesta nöjer sig med den inbyggda vanliga grafiken i CPU:n).

Vad AMD borde göra, istället för att plöja ner värdefulla resurser på Linux, är att se till att utveckla sina kretsar och se till att kunna leverera konkurrenskraftiga lösningar.

Skall de satsa på drivrutiner så är det Windows de borde lägga alla resurser på. Anledningen att jag alltid valt Nvidia framför AMD, är att även om Nvidias drivrutiner är långt ifrån perfekta eller problemfria, så har AMD alltid varit betydligt värre (för mig - och der är den erfaranheten jag går på).

Får man iväg klart bättre presterande kretsar, med lägre förbrukning, och stabilare bättre drivrutiner (Windows) så löser sig resten hyfsat enkelt.

Det är dock självklart enklare sagt än gjort. Men hoppas för oss alla att AMD verkligen lyckas komma tillbaka.

Betydelse för vad? Det har en mycket stor betydelse när det kommer till frihet. Visst är inte DD-WRT och annat helt fria men vilken explosion och utveckling det har fått på routermarknaden. Jag bryr mig inte något nämnvärt om GNU/Linux (Folkmun Linux) är 2-3% på marknaden även om jag anser det hade varit bra om det hade varit fler. Det jag bryr mig om är frihet och inte vara kontrollerad och styrd av företag med mera. Jag gillar inte bekvämlighetshörnan med att bli dikterad och tvingad. Vi ser dagens samhälle gå i rask takt åt det hållet. Ta till exempel dagens bilar med så mycket elektronik och proprietär mjukvara att om någon får en snilleblixt till att kunna göra så en bil går effektivare så tillåts det inte på grund av mjukvaran blockerar denna uppfinnares potential. Men det är så bekvämt med elektronisk servo och ha en hastighetsmätare som kan ändra färg.

Idag för att läka denna värld så måste frihet stå högt upp på listan, inte vara nyttiga konsumenter. Nya mobiltelefon varje år, konsumera konsumera konsumera... Att lulla omkring idag att jobba, konsumera, rösta och bara acceptera det som händer när friheter efter friheter försvinner så lever vi snart i 1984 och andra böckers beskrivna framtid. Detta för att vi ville spela spel med snyggare grafik eller konsumera nyare plastigare prylar.

Jag ser frihet som ett bland dom bästa konkurrenskrafriga argumenten som finns. Det signalerar "vi litar på våra användare så vi låser inte in dom och begränsar inte deras frihet".

En av anledningarna jag tycker AMD borde släppa sina drivrutiner helt fria är att dom hela tiden ligger ett steg efter. På processorer som grafikkort. Att få deras kombinerade CPU och GPU köra helt fri mjukvara kombinerat med deras stöd för Coreboot (Gammal nyhet. Vet inte hur det är idag. Fast Coreboot är "open source" aka innehåller proprietära delar).

Av Vatten
Skrivet av Broken-arrow:

AMD kör helt öppna drivers på linux om jag inte har fel.

Tråkigt, men är så när nvida fått vara ensama med ny gen så pass länge. Få se hur det blir nästa gen.

Hoppas AMD kommer med riktig killer.

Drivrutinerna är "open source" men inte "free software". Dom innehåller proprietära delar. Exakt som Linux-kärnan.

Av Vatten

I GNU/Linux-världen dominerar Intel med följt av Nvidia. Intel leder för att deras drivrutiner fungerar och är släppta under en fri licens. Nvidias proprietära drivrutiner är bra utvecklade och fria Nouveau fungerar bra med många kort från Nvidia. AMDs så kallade "open source"-drivrutiner till GNU/Linux är inte ens helt fria. Dom är beroende av en proprietär del för att fungera.

Om AMD vill bli stora inom GNU/Linux så släpp hela hela grafikkortsdrivarna under en fri licens, i alla fall till dom integrerade grafikkorten i processorn och äldre grafikkort säg tre år gamla kort. Då kommer många hoppa över från Nvidia till AMD. Släpp det fritt för äldre korten helt fria för att se responsen. Då finns det inga affärshemligheter att försvara.

Varför är tillverkare av hårdvara så väldigt rädda för att släppa en produkt dom tillverkat helt fri? Se bara på routrar hur det har exploderat sedan WRT54L startade det hela även om flesta routrar inte är helt fria. Intel släpper sina drivrutiner fria och dom har inte förlorat något vad jag vet utan bara tjänat på det för att i GNU/Linux är det i stort sett Intel som gäller.

Av Vatten
Skrivet av lizman2:

AMDs drivrutiner förbättras varje dag fast bryr du dig inte om att nvidias drivers är licenserade så kör på det, det hade jag gjort.
...
AMD = Open Source.
Nvidia = Stängd Source(Licenserad)
...
MVH Lizman2

Nvidias drivrutiner är licenserade? Menar du att dom är proprietära? Det alternativet för Nvidia är Nouveau-drivrutinerna. Jag har ingen erfarenhet av dom men dom är generellt sämre än Nvidias proprietära/stängda/"licenserade" drivrutiner.

AMD är "open source" och open source är nästan alltid en form av kompromiss. AMDs drivrutiner innehåller proprietär del är mindre fria än Nouveau till Nvidia. Linuxkärnan är också "open source" och den innehåller också en del proprietära delar, stängd source.

Det är synd att många blandar ihop open source men att all källkoden skulle vara helt öppen och respektera användarens frihet. Jag gjorde det missaget i många år.

Friaste grafikkorten idag är från Intel.

Av Vatten

ÄNTLIGEN!
Jag har inte ens Flash installerat i min primära webbläsare. För Flash använder jag istället ViewTube och LinkTube. Dom kräver Greasemonkey.

Greasemonkey
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/

ViewTube
http://isebaro.com/viewtube/?ln=en

LinkTube
http://isebaro.com/linktube/?ln=en

Tillägget HTML5 Video Everywhere! fungerar inte på alla Youtube-klipp. Speciellt inte VIVO-kanaler. ViewTube löste det problemet för mig. Flashfritt Youtube är mycket trevligt. SVT Play, TV4 play och vissa andra sidor fungerar inte men det är så väldigt sällan jag kollar på dom. Det är därför jag har extra webbläsaren som har stöd för Flash och mindre antal tillägg för att fungera bättre i dom få fallen.

Av Vatten

Vilken låt är detta?

Detta är en snutt av en låt jag minns inte hur jag kom över den men är det någon som vet vilken låt det är?

http://vocaroo.com/i/s0Bga1Ac8oqf

Svar:
#15535240

Av Vatten

Benq BL2411PT är en skärm jag rekommenderar. Den kostar lite mer än vanliga skärmar men det är en IPS, matt och 16x10-skärm.

Läs användarbetygen på prisjakt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1800940

Av Vatten

Nu när Intel med framtida integrerad grafik kommer ta bort enda anledning till att Intel är stort bland fri mjukvara så borde AMD satsa på detta. Det jag pratar om är att Intel kommer tvinga användare använda proprietär mjukvara för framtida grafikkort precis som AMD göre idag. AMD har "open source"-drivrutiner till GNU+Linux men dom kräver en proprietär bit för att fungera. Om AMD hade släppt det fritt så hade dom fått en viktig marknad.

Av Vatten

SIP/VOIP - Operatörsoberoende adapter?

Jag är ute efter en adapter som kopplas in i en nätverkssport och få en vanlig RJ11/RJ12-port att koppla in trådad telefon. Jag sett en operatör erbjuda Cisco SPA122 som i butik kostar 600 kr och är också en router vilket jag inte eftersöker. Finns det möjligtvis en som är inte är operatörslåst och stort plus i kanten open source/fri mjukvara?

Enheten skall kopplas in efter en router så den skall kunna vara internetleverantöroberoende. Kabel-TV, ethernet, ADSL, fiber eller dess utrustning skall inte spela roll. Endast forwarda ett par portar för att få den att fungera.

Hittade en VOIP-operatör i USA som heter MagicJack och deras adaptrar ser ut att vara det jag eftersöker i storlek men dom är troligen operatörslåsta.

Av Vatten

Jag sitter med en uppkoppling jag är nöjd med men priset är lite högt. Comhem kommer ibland med lockande erbjudande och med förhandling kan priset pressas ner en del. Den som stoppat mig är all negativ kritik och att jag får en till grunka i min bostad. Hörde nyligen att Comhem uppgraderat i området med redudant fiber och då det inte är stora lägenhetshus och få lägenheter i serie på uttagen så kan hoppet hållas uppe.

Med era kommentarer och BasseBabas om 14 dagars avtal så är det bara att testa vid nästa bra erbjudande.

Fler nöjda-kunder kommentarer uppskattas. Hur länge haft uppkopplingen, vad för hastighet av utlovade beroende på tid på dygnet, pingen m.m. enkel statistik.

Av Vatten

En allmän fråga till koaxial-Comhemkunder.

Enligt denna tråden verkar varje koax-Comhem-kund lida av problem. Långsam hastighet olika tider på dygnet beroende på dålig bandbredd. Skadad kabel, modemet blir för varmt, gamla modem krånglar, hög ping, modemet måste startas om titt som tätt. Att kontakta Comhems support sker någon gång varje månad för att fråga vad som pågår och kanske kräva kompensation. Nytt modem kan lösa problem. Comhems nät ostabilt med avbrott några gånger i månaden eller att hastigheten bara sjunker till några få mbit. Där alla som har Comhem tvingas använda det för det är bättre alternativ än ADSL men marginellt, snabbare men instabilare.

Finns det Comhem-användare där det fungerar bra? Där utlovade hastigheterna levereras, där linan är stabil, där ping alltid är låg, där linan inte sackar ihop på kvällar och helger när fler använder nätet?

Vad kan en kund hos Comhem förvänta sig i bästa senario?

Hur stor är chansen att man få en icke strulande Comhem-uppkoppling via antennkabeln?

Av Vatten

Fråga 1
Övervakade switchens specifikationer är inte lockande. Saknar gigabitport. http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/archives_North_...

Inte den andra heller. Står att den är 10/100/1000 men alla portar är 10/100. http://www8.hp.com/emea_middle_east/en/products/networking-sw...

Jag hade satsat absolut minimum på switchar med en gigabitport men idag på LAN-partyn så är väl gigabit krav eller spelas det bara? Spel räcker det med 10mbps... RETRO! KÖR MED COAX!

Om du känner någon IT-ansvarig på ett företag så har dom troligen Cisco- eller HP-switchar som kan lånas.

Fråga 2
Beroende på bordsplacering avgör antal portar på switcharna. Jag har varit med om att LAN där kablar dras mellan bord för att det var för få switchar. Det är inte att rekommendera för dessa snubbeltrådar kan orsaka olyckor. Om det är en klassisk matsal, idrottshall eller bygdegård så måtta lokalen och vilka bord som kommer användas. Gångar mellan bordsgrupperna. Riktning för potentiell scen eller stora gångar entré, toaletter....

Fyra bordsgrupper med 20 på varje = 24portars switchar
Sex bordsgrupper med 14 pers = 16portars switchar

Gigabitport till Internet? Dyr router.... PFsense eller liknande..?

Ett nätverk med en högkvalitativ switch i mitten och gigabit ut till alla bord. Till switch i mitten kopplas router, servrar, självklart arrangörernas datorer och annat gott. Switchar ute på bord måste ha minst en gigabitport för att kopplas till huvudswitchen. 100Mbps till datorerna i sig är idag snålt men om det bara skall spelas så duger det.

En klassisk switch är Netgear GS116. En övervakad modell är Netgear GS116Ev2 enligt min forskning här och nu. Små, kostar inte mycket. Duger för mindre LAN. Hur dom fungerar i arrangemang av 80 pers kan jag inte säga men jag tror dom klarar det. Hade liknande Netgear i upp till 40 pers och det fungerade. Men detta är budgetsegmentet.

Hoppas det jag skrivit hjälper. Jag är inte kunnig inom vilken hårdvara som är bäst i som exempel switchar men höll på en del förr.

Av Vatten

Har haft ett liknande tangentbord och det låter en hel del när det skrivs. Det hade löstagbar kabel men tyvärr gick ena plastpiggen sönder. Bra på LAN-tiden för att irritera bordsgrannar. Kanske har det liggandes i någon låda.

Behöver inte alls Flash för att se det videoklippet. Tillägget HTML5 Video Everywhere! till Firefox gör att jag slipper Flash i 9 fall av 10 på youtube och många andra sidor. Om jag inte kan se klippet är det ofta inte värt det utan var bara nöje som TV4-klipp eller annat skräp från massmedia.

Av Vatten

Här inte till din fråga. Jag har erfarenhet av den Samsung-skärmen fast i 27"-format och inget jag rekommenderar. På ett lite ostadigt bord gungar skärmen i sidled för att skärmfoten är för svag. Kan inte vinka skärmen på något vis alls. Fick höja den med att lägga något under skärmfoten för att vinkla den. 24"-modellen kanske är fixad.

Kapa till och sanpappra en träbit för att sedan lacka den mörkt eller matt-svart för att ha under skärmen?

Av Vatten

Som Zeecar skriver. Frisera trådarna. Ryck loss dom för att kontaktera kontakten igen. Lägg trådarna i spåren i locket. När den stängs så skär knivarna genom isoleringen. Finns gott om tråd. Tryck sedan ihop kontakten och klipp av överflödiga trådarna eller skär med kniv nära kontakten för att vika av trådarna. Pinnarna i kontakten kan nog petas till med något spetsigt. Smal skruvmejsel eller kanske penna.

Om det nu är helt skadat så är det ingen fara. Det är en helt vanlig Eljo Trend-ram och delar till den serien finns till förbannelse. Gå till någon elfirma eller byggvarubutik och säg att du vill ha liknande kontakt som inte behöver verktyg för att kontaktera.

Om kabeln var så uppskalad vid installation av elektrikern så har det nog varit ett ackordjobb eller en lat jäkel.

Av Vatten

Jag testade head cleaning kit och körde ett snabbt test. Det rekommenderas att låta det stå med reningsvätskan under natten men jag hoppade över det. Jag hade fel hur skrivaren var uppbyggd. Det är tydligen slangar från patronerna till skrivarhuvudet. Huvudet tar inte färg från parkeringsplatsen. Jag tryckte igenom reningsvätskan genom dom tre färgerna. 10ml i gul, 10ml cyan och betydligt mer genom magenta. Gula och blå gick bra. Magneta läckte det ut färg innan skrivhuvudet. Det är hål i slangen precis innan skrivhuvudet men kan inte se exakt hur skadan är. Synd. Testade att sätta i patroner körde ett par reningsprogram och testutskrifter. Blå kom tillbaka och gul lite halvt.

Om det inte hade läckt magenta och jag hade utfört detta mer seriöst och låtit skrivaren stå under natten så hade jag troligen fått liv i min skrivare igen.

Till den som har en skrivare med färg som nyss slutat fungera så rekommenderar jag att testa Print Head Hospital och deras kit. En dyr skrivare är värd 170 kr för att få liv. Enligt Print Head Hospitals statistik går det att rädda runt 90% av skrivarna. Om du inte har flera skrivare räcker det med 100ml.

Av Vatten

En mycket trevlig 24"-skärm i 16:10-format. Benq BL2411PT. Läs omdömen på Prisjakt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1800940

Av Vatten

Om du nu måste ha det problemet så kommer du stöta på problem. Därav din tråd. Om du har möjligheten att skafa ett annat, skaffa ett med korrekt sockelplacing och ett är Asus Z97I Plus ITX som gäller.
https://www.inet.se/produkt/1902652/asus-z97i-plus-mitx