Inlägg

Inlägg som emilakered har skrivit i forumet
Av emilakered
Skrivet av Andromeda:

Provat detta på Arlanda, fungerar utmärkt.

München har kört samma system ett tag nu. Det gör säkerhetskontrollen mycket snabbare.

Samma här, testade för ett par veckor sedan - gick utmärkt. Väldigt skönt att slippa det momentet, hur litet det än må vara.

Av emilakered

Körde en 65" OLED i vardagsrummet och en trogen 10+ år gammal 50" plasma i "extrarummet". Plasman flyttade hem till svärföräldrarna vid flytt för någon månad sedan - så den lever nog några år till. 🙏

Av emilakered
Skrivet av roberto99:

Småler och läser denna artikel på min Samsung S95B 55" som jag knep för 5990:- (benify). Det enda negativa är att jag nu vill se allt i 4K HDR :). Antar att det är ett i-lands problem. Eftersom jag kör den 100% med dator som monitor, så tycker jag det var det bästa valet idag jämfört med OLED (Inbränning). Oroade mig lite att svärtan inte skulle leva upp till OLED nivåer, till min förvåning så uppfattar mina gubbögon svärtan nästan helt svart (ca 90%). I SDR läge med 12% brightness tar den endast 79W vilket moder jord tackar mig för :). Kill-gissar att min nästa Tv blir en Micro-LED om ca 7 år.

My 2 Cents

Bara för att reda ut begreppen lite då - S95B är en OLED-TV, precis lika mycket som LG- eller Sony-modellerna etc. Skillnaden är i paneltyp, QD-OLED mot WOLED. Det är fortfarande självlysande pixlar och OLED-paneler, med "samma" risk för inbränning och perfekt svärta. Om något har väl QD-OLED aningen högre risk för inbränning ställt mot WOLED från samma generation, eller är det en modern myt?

Av emilakered
Skrivet av JonasT:

Känns väldigt sorgligt att Mums-Mums går i graven. Jag har minnen från det första SweC-kontoret i Stockholm (nere i källaren), där jag och @emilakered brukade ha åtminstone ett paket redo i frysen. När man behövde en liten pick-me-up var det bara att knäcka en Powerking och plocka fram en fryst Mums-Mums. Fantastiskt gott!

Det var tider! Kanske en kopp Kazaar efteråt, om man blev för glad och ville självplåga sig lite.

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

Jag har inte hört något alls gällande uppdatering till 3.5 och jag tycker det låter konstigt att det skulle ske från verkstad. Tanken måste vara att få ordning på OTA-uppdateringarna. Det är också bilar som har 3.0 som borde stå före i tur att bli uppdaterade men dessa går fortfarande inte att uppdatera.

Men jag hoppas att jag har fel. Du får skriva här om du får någon mer info kring detta.

Du hade rätt! De ringde i fredags, "du, den där tiden du fick för uppdatering - den uppdateringen är redan gjord". Det var till 3.2, alltså. Tydligen hade det inte lagts in i systemet ännu när säljaren lämnade ut bilen till mig, så han kunde inte se. Därav dubbelbokningen.

On the flip side - jag fick i samma samtal veta att sommardäcken på bilen var lite väl slitna enligt vad verkstaden tyckte, så var inne idag och fick helt nya. Fint det, skjuter den investeringen på framtiden.

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

ID.3 är alldeles utmärkt, skulle också kunna ha den som första bil. Men jag jobbar på en VAG-återförsäljare och får förmånsbil så då fick det bli en ID.4 istället.

Som bilar tycker jag båda är jättebra men som teknikintresserad så blir man inte blåst av stolen när det gäller Infotainmentsystem. Med det sagt tycker jag att det fungerar helt okej så länge man har 3.0+

Ja, enig - det är helt okej, varken mer eller mindre. Lite trögt, och logiken i menyerna är bitvis ???. Fattar inte hur normalt folk letar sig fram till vissa saker - men antar att de kanske bara inte bryr sig. Också annat jag verkligen inte förstår, typ vitsen med profiler. Trodde (givetvis?) att man till exempel kunde knyta min frus profil till att prioritera hennes telefon över min, men... icke.

Har 3.2, men bokad tid på verkstad i början av augusti för vad jag antar är uppgradering till 3.5.

Av emilakered
Skrivet av Def_Dog:

Aha, de norrmän som du träffar på, hur ser de på det här med inköp av elbil? Ser de den typen av bil som ett enkelt ekonomiskt val framför en fossildriven motsvarighet eller är det sammalika tänk som här hemma att det fortfarande är för dyrt?

Har nämligen ett par bekanta som bor i Halden när svenska gränsen och de rattar fortfarande en XC60 D4’a för de tycker att elbilarna är för dyra och norrmännen tenderar ju att sänka priset på fossildrivmedel på söndagar när norsken ska ”ut på tur” så incitamentet till att byta bil är fortfarande lågt :/

På tal om det, hur går det nu för den svenska bilflottan, har det helt stannat av med elbilsförsäljning sedan regeringsskiftet och slopade bonusar?

Runt här är de flesta ganska positiva, och många kör elbil antingen som första eller andrabil. Väldigt vanligt med lite äldre Zoe etc som används i vardagen.

Skrivet av LeonHart:

Hade ögonen på en sådan men det blev en id3 istället som andra bil.

Här blev det ID.3 som förstabil, så vi ligger väl ett snäpp ned i storlekarna då.

Skrivet av martinot:

Härligt - grattis!

Vad fick du ge för den i Norge?

Tycker personligen att VW e-Up, som är liknande bil som Mii Electric i grunden, är något lite snyggare. Hade nog föredragit den av de två, men det kanske var olika priser mellan de?

Men visst är det praktiskt med en sådan liten elektrisk stadsbil. Alla bilar måste ju inte gå lika långt. Själv så har vi Mini som liknande bil, och fungerar riktigt bra i vardagen trots ungefär lika litet batteri som i Mii/e-UP och 500e. Älskar att köra kortare turer med den, och har faktiskt även kört några längre jobbresor med den när Teslan var på verkstaden (gick det med, även om jag fick ladda en gång extra).

Gav ~130K, finns för runt 120K också - men vi "lyxade till" det med p-sensorer och farthållare. Vad jag sett ligger motsvarande i SE runt 200K?

Den är extremt lik e-Up, bokstavligt samma bil frånsett lite design i front och interiör. Samt att e-Up är lite "lyxigare", med... knappar på ratten. Och backkamera med världens minsta display. Körde båda nu förra helgen, om du inte ser på loggan på ratten vet du inte vilken bil det är. Dashboard, "infotainment" etc är identiskt.

Fördel Mii är att den bara finns med "stora" batteriet - de billigare e-Up har det "lilla". Motsvarande e-Up (Range eller vad den heter) ligger 20-30K högre i pris, och det känns inte värt för vad som i praktiken är en VW-logga i stället för en Seat-logga.

Här är billigaste Mii Electric hos samma handlare: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=307896066
Här är närmaste e-Up Range: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=307422532

Så ~15K upp i pris, och 2000 mil extra. Kändes som sagt inte värt för "VW-loggan".

Av emilakered
Skrivet av Def_Dog:

Bor du då i Norge eller har du importerat den till Sverige?

Nä, bor numera i Norge.

Av emilakered

Har nu köpt en andra elbil i Norge - Seat Mii Electric. Väldigt charmig faktiskt, verkligen back to basics.

En 2020-modell, gått ~3500 mil. 259 km WLTP, så blir en perfekt pendlarbil för min fru som ska köra ~60-70 km dagligen. Fin marginal för det, även en smällkall vinterdag.

Av emilakered
Skrivet av martinot:

Härligt - grattis!

Skrivet av Xyborg:

Kul! Läser gärna lite intryck av bilen sen när du hunnit puttra runt i den en stund.

Ska rapportera!

Skrivet av Dhanjel:

Är med sugen på en id3, men nästan alla som säljs beg är Life, utan backkamera. Då måste man jaga 1dt eller Family men dessa tenderar att vara 30-50k dyrare. Mkt för en backkamera… men köper inte en bil 2023 utan så grundläggande teknik. (Då börjar man komma upp i prisklass som beg model 3 med)

Här var det ganska små skillnader i pris - för jag tänkte precis samma som dig, att backkamera och lite annat som är i Plus var saker vi ville ha. Så det löste sig fint!

Av emilakered
Skrivet av emilakered:

ABRP har jag bra koll på! Har ju kört e-Niro i två år, så den används en del inför (nya) långresor.

Ja, det är vad jag känner om ID.3 med. Samt att det finns så många ute nu (killgissning - tvåårs leasingavtal som går ut) att det pressar ned priserna en del också. De flesta är dessutom Plus snarare än Pure, vilket är lite must have känner jag.

Inte SÅ snabba ryck, har varit planerat sedan januari-februari. Bara att just bil-delen inte varit aktuell förrän nu närmare flytt, då jag ändå inte kunnat köpa något innan jag är på plats. Hamnar i Sandefjord!

Tack för all input! Blir en vända provkörningar till helgen när jag är på plats. Sedan få något köpt nästa vecka, om allt går som planerat. 🙏

Uppdatering här. Det blev en ID.3! 1st Plus, gått ~4000 mil, 269K NOK. Bra skick, vinterhjul med osv. "Mangan Grey" som färgen så fint heter.

Tror det blir super! Hämtar upp den måndag efter en vända tvätt och genom verkstaden.

Av emilakered
Skrivet av martinot:

Jo, räckvidden och laddeffekten varier ju en del mellan bilar. Generellt så är just ID3 väldigt effektiv där (mycket mer så än ID4).

Tips, om du inte redan gjort så, är att labba lite på https://abetterrouteplanner.com med olika bilar, och med de körssträckor som du ser för dig kan bli hyfsat aktuella både i vardag och på semester, inklusive resor hem till Sverige till släkt och liknande.

Är faktiskt ett riktigt bra verktyg för att se hur olika laddstopp och laddtider påverkas av både olika bilar och olika vägval.

Tror oavsett att ID3 är ett bra och rätt säkert val. Kommer fungera fint för det mesta, och även ha ett hyfsat andrahandsvärde (VW brukar ha hyfsat stabila andrahandsvärden). Mycket elbil för pengarna.

Oj, det var snabba ryck! Blir det Oslo, eller var i Norge hamnar ni i?

ABRP har jag bra koll på! Har ju kört e-Niro i två år, så den används en del inför (nya) långresor.

Ja, det är vad jag känner om ID.3 med. Samt att det finns så många ute nu (killgissning - tvåårs leasingavtal som går ut) att det pressar ned priserna en del också. De flesta är dessutom Plus snarare än Pure, vilket är lite must have känner jag.

Inte SÅ snabba ryck, har varit planerat sedan januari-februari. Bara att just bil-delen inte varit aktuell förrän nu närmare flytt, då jag ändå inte kunnat köpa något innan jag är på plats. Hamnar i Sandefjord!

Tack för all input! Blir en vända provkörningar till helgen när jag är på plats. Sedan få något köpt nästa vecka, om allt går som planerat. 🙏

Av emilakered
Skrivet av ztenlund:

Opel Mokka-e är också en variant på samma grundbil. Stellantis köpte ju Opel från GM och nu är väl det mesta eller allt hunnit göras om till att använda deras plattformar.

e-308 och Astra Electric får väl snäppet höjd effekt, men det är fortfarande inget jättebatteri. Det är åtminstone en lägre bil, så det borde vara något bättre förutsättningar än en rullande kloss. Kommer väl som kombi också och de är förhållandevis snygga, särskilt Astran. När man kan få leverans kanske är mer oklart och då pratar vi ju nytt eftersom de väl ska komma under året, tror jag.

Har spanat lite Mokke-e med, men det dyker upp väldigt få sådan - och de är generellt dyrare. Här är den enda som går igenom mitt filter just nu.
https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=304593020

Av de tre känns nog e-C4 mest aktuell ändå. Även om jag tycker e-2008 är snyggare.

Men som sagt - ID.3 är nog trots allt förstahandsvalet, om det inte blir några överraskningar. Trots de frågetecken som finns tror jag det blir mest bil för pengarna, och den extra range jag får är en trygghet vid långresorna.

Av emilakered
Skrivet av martinot:

Frugan hade en 2008 som hyrbil i några veckor relativt nyligen (när ordinarie bilen var på verkstad), och den kan ju också vara ett alternativ. Hann dock inte själv köra jättemycket med innan hon fick tillbaka sin vanliga bil, men kan ju absolut vara en vettig kandidat att kika på.

Se om du kanske kan provköra en ny här hos ÅF i Sverige bara för att få en känsla för om det kan vara vettig bil att köra beg. i Norge sedan. Har en norsk kollega (jobbar en del i Oslo) som är väldigt nöjd med den mindre e-208 elbilen som hon kör till vardags.

Tack för input om 2008! Skulle säga att "utmaningen" med både den och e-C4 är plattformen Stellantis har helt enkelt är lite svagare ift både räckvidd och effekt än ID.3. Speciellt på vintern verkar "riktig" range vara riktigt dålig, av vad jag kan läsa mig till. Det är säkert ingen utmaning i vardagen, men frågan är hur många laddstopp det blir på långresorna till Sverige. Annars verkar både e-2008 och e-C4 i mycket vara "bättre bilar" sett till byggkvalitet, komfort, ljudnivå etc. Speciellt e-C4 hyllas ganska unisont för det är en väldigt trevlig bil att vara i.

Hinner tyvärr inte med någon provkörning i SE innan. Åker bokstavligt mot Norge imorgon... 😅

Av emilakered

@JonasT - jag hoppas ni håller stämningen på topp, som det ska vara!

Av emilakered
Skrivet av Lidodido:

Gällande problemen med värmepumparna så handlar det inte så mycket om "problem", utan snarare att VW lovade mer än de kunde hålla. Minns inte siffrorna exakt, men tror dom pratade om typ 40% lägre förbrukning, vilket nog inte är några problem för själva värmepumpen jämfört med ett el-element men dom fick det nog att låta som räckvidden.

Sen är väl värmepumpen bland de sämre gällande effektivitet, en blandning av att det är en relativt ny CO2-baserad pump vilket inte är särskilt vanligt i bilar, och dels att det helt enkelt är fossilbilstänket där man bygger en plattform, stoppar dit massa grejor, sen tvingas pussla in fler grejor med det utrymme som finns kvar, sen tvingas pussla in ännu fler grejor osv osv.

I slutändan handlar det ju om huruvida förbrukning och batterikapacitet och laddningsförmåga räcker för dig.

Mjukvaran är väl ett problem, och att få ut version 3.0 och högre har visat sig ta rätt lång tid. Tror äntligen de har kommit igång för ID.4, frågan är hur det är för ID.3. Den funkar på de äldre versionerna, men är betydligt bättre i de senare versionerna. Dealbreaker eller inte kan nog bara en provkörning avgöra. I övrigt är de nog rätt trevliga bilar, grannen kör i stort sett bara BMW men leasade en ID.3:a och är mycket nöjd med både komfort, ljudnivå och räckvidd, och det är i Västerbottens inland där både kyla och avstånd är elbilens värsta fiender.

Ja, nej - förstått det ift värmepumparna att det handlar om en kapacitets- och prestandafråga snarare än att de går sönder eller liknande. Så i slutänden handlar det om totaliteten - där ID.3 oavsett har betydligt bättre range än alternativen i prisklassen, hamnar alltså på pluskontot.

Mjukvaran, tack för info. Är ganska dåligt påläst där. Tidigare granne som fick sin ID.3:a i mitten av 2020 hade massa märkliga småproblem i början - bland annat att all instrumentering slog av och "rebootade" en gång vid körning på motorväg, vilket jag är jävligt ointresserad av. Efter någon/några OTA löste sig det mesta dock - men det kanske främst var rena buggfixar.

Jag är inte ute efter världens mest sexy mjukvara eller infotainment här, bara det fungerar. Inte så att e-Niro har ett system som andas 2023 direkt, och det är jag helt fine med.

Av emilakered
Skrivet av martinot:

Hört om problem med värmepumparna på vintern. Tror att de i Norge tom. betalat tillbaka pengar till köparna av ID3 då de inte visat sig hålla effektivitet och måttet. Mjukvaran är det som jag hört ID3-ägare främst klaga på.

Har du däremot garanti så är du ju rätt trygg med andra typer av mekaniska tekniska fel. Så jag skulle nog inte vara så orolig att köpa ett fint ex. av en ID3 i Norge.

Ett annat alternativ kan ju vara systermodellen Born från Cupra, som jag personligen tycker har något trevligare interiör (ID3 är ju rätt plastig internt). Är ju annars i grund och botten en ID3, med alla dess både fördelar och nackdelar.

www.finn.no har du säker redan hittat till, men om inte så är det där du enklast håller span på beg. norska bilar.

Tack för input! 🙏 Värmepumpen är väl inget att göra åt då, helt enkelt. Ift mjukvaran så hoppas jag den har och kommer uppdateras! De jag ser på har gått under 3000 mil, så bör ju vara helt OK mekaniskt.

Ift Born så finns det helt enkelt få eller inga sådana beg i prisklassen. ID.3 däremot ligger i drivor... Ett av många exempel, på tal om Finn. Jag fiskar där varje dag. https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=304712863

Skrivet av Asus_84:

Svenska konsumenter har också fått tillbaka pengar för att man lovade för mycket angående effektiviteten på värmepumpen.

@emilakered
Åker du inte Kona? Skulle säga att den är trevligare än ID.3 även om jag hatar allt plingade.

Skrivet av ztenlund:

e-Niro var det nog, tror jag.

Stämmer bra med e-Niro! Den är dock leasad, så får inte ta med till NO. Kan teoretiskt köpa loss och importera, men helt enkelt inte värt vare sig ekonomiskt eller för osäkerheten som finns ift nybilsgaranti och liknande. Att köpa en "ny" e-Niro i NO är 5-100K (ish) upp från ID.3 med samma miltal och år, och det känns inte värt. Nedan som exempel - i samma prisklass som ID.3 länkad ovan är det nästan tre gånger miltalet och två år äldre.
https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=304742559

Här är ett snabbt exempel på hyfsat relevant sökning. Under 300K, under 10K mil, femdörrar, rätt region (ish)... samt inte från privatpersoner, det orkar jag inte med. Blir en del brus, men ska man sammanfatta är de relevanta som återkommer ID.3, e-2008 och e-C4 framför allt.
https://www.finn.no/car/used/search.html?body_type=2&body_typ...

Av emilakered
Skrivet av Aktsu:

Nu har jag inte ägt en själv men jag har mestadels hört talas om problem med mjukvara och sådana saker som fixats OTA. Tycker också ID.3 är en rätt prisvärd bil begagnat eftersom de öste ut dem med billig leasing i början.

Ja, grannen hade en där 2020 och mjukvaran var ju inte helt toppklass då. Men ett par OTA senare ska det väl vara okej som du säger.

Jag tänker mest på om det finns några kända mekaniska problem eller likande, som skulel kunna bli en obehaglig överraskning. De jag ser på har gått 25-30 000 km, så det borde inte vara något större slitage att tala om - utan snarast om det är något underliggande.

Ett av många exempel: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=304712863

Av emilakered

Hur är erfarenheterna runt ID.3 1st Edition-bilarna? Såhär 2-3 år senare. Har hört rykten om att de har vissa problem som åtgärdats i senare versioner - men rykten på stan är ju rykten på stan.

Det finns ganska stort antal begagnade i Norge till förhållandevis bra priser, därför är de väldigt intressanta. De flesta har också nybilsgaranti kvar, så det är ju trevligt.

Av emilakered

Vad har du för PSU?

6950 XT är avsevärt törstigare än 6800, och eftersom du främst verkar ha problem med höga settings (=maximal belastning på GPU) kan det vara att din PSU inte orkar.