Inlägg

Inlägg som emilakered har skrivit i forumet
Av emilakered
Skrivet av Reckie:

Funderar på en begagnad Kia och undrar hur ni som kör t.ex. Niro/Soul och andra bilar med lite långsammare laddning upplever det på långresor?

Hur blir det på vintern när räckvidden minskar och kanske leder till extra laddstopp, känner ni att det fungerar bra i alla fall?

Har själv 60 mil till mina hemtrakter och dit reser vi på storhelgerna och semester, kanske blir fyra besök per år som max. Tänker att i ett sådant scenario kan man stå ut med att ladda 15 min extra vid ett par laddstopp.

Får väl skylla en del av min oro på att vissa Youtubers inte verkar stå ut med långsammare laddning när de väl vant sig vid alla de senaste bilarna som de testar.

Körde eNiro i två år ungefär. En hel del långresor, bland annat till Norge.

Kan ärligt säga jag aldrig upplevde det som ett faktiskt problem. I mitt fall, med två barn, blev det ändå naturliga stopp som oftast var såpass långa att jag hann ladda tillräckligt. Antingen för mat, eller bara för att sträcka på benen. eNiro har ju ganska bra range, så det är många timmars körning mellan laddstoppen oavsett.

Med det sagt klagar jag inte på att ID.3:an nu laddar snabbare - såklart. Däremot var just den biten inte avgörande åt något håll vid valet av "ny" bil.

Av emilakered

Inte ska 600W vara för svagt, inte en chans. Då är det i så fall något annat fel med nätdelen eller strömförsörjningen från moderkortet etc, inte effekten i sig.

Av emilakered

Kommentarerna i den här tråden är verkligen 100 % vad jag väntade mig.

Det är så enormt "Bethesda-spel" över hela diskussionen, med exakt "samma" problem/utmaningar som vanligt och samma "styrkor" som vanligt. Där ett gäng fastnar totalt, och ett annat gäng mer eller mindre undrar vad det är för skit de startat. Bara ser framför mig att Venn-diagrammet över "personer som gillar Starfield" och "personer som gillar Fallout/Elder Scroll" överlappar varandra mer eller mindre 1:1.

För egen del hann jag lagom starta spelet igår, inte mer än så. Kollegorna körde Starfield-stream hela kvällen, så fastnade där i stället. Blir att testa ordentligt idag, har det redo på både "desktop-datorn" och PC:n i vardagsrummet!

Av emilakered

Ett foto från en New York-resa för 10-ish år sedan.

Av emilakered

Behöver vi prata @CrispVanDahl? Något du vill berätta? 😅

Av emilakered
Skrivet av Chippen2188:

I min Cupra Born är det samma sak som tidigare poster. Varje gång jag hoppar in i bilen så måste jag trycka OK på skärmen för att komma in i systemet. Först ville den ha en pinkod varje gång men det gick tack och lov att stänga av. Kan inte minnas att jag varit med om det i tidigare bilar jag kört från VW-gruppen, verkar vara ett nytt påfund..

Jag (med ID.3) hade egentligen inte haft så mycket emot att trycka OK - om den kom upp direkt. Nu tar infotainment ett (bra) tag att starta upp efter jag satt mig i bilen, så jag hinner bokstavligt köra iväg innan OK-knappen ens dyker upp. Det stör mig mer än tryckandet i sig.

Av emilakered
Skrivet av TotalF:

Har fortf problem med att SweC stundtals tar lång tid på sig att ladda både framåt och bakåt.

Men, nu när jag var på semester i Sverige så flöt allt som varmt smör, problemen uppstod igen då jag kom hem till Norge efter en vecka. Skriver denna posten från pcn och problemet uppstår även från den, inte bara mobilen.

Det att jag inte inte hadde det här problemet när jag fysiskt befann mig i Sverige, vad kan det bero på?

Det här påminner mycket om vad du och jag @jreklund pratat om. Men, där lyckades du reproducera också inte sant?

Av emilakered

Kan meddela att Plug & Charge hoppat igång nu också, som väntat! Nästa försök när bilen fått synca klart så fungerade det direkt.

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

Ja inte logiskt att man behöver flera olika we connect. Hade inte heller testat det om jag inte jämfört med id 4an

Man behöver väl även ”köpa” we charge på samma ställe. Man kanske ska göra det först innan man försöker sig på plug & charge

Japp, den har jag redan "köpt" sedan innan och har installerad i bilen! Jag tror det som ska ske nu är att min We Charge-plan ska "skjutas in" i Plug & Charge. Men, ger det lite tid - det var många saker som helt plötsligt ville uppdateras och synkroniseras.

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

Jag jämförde tjänsterna som var aktiverade på id 3 och id 4 och såg att min id 3 hade we connect start och plus men inte we connect.

Jag ”köpte” den tjänsten och efter en stund försvann alla röda trianglar.

Kan fortfarande inte se bilens position men jag kanske behöver starta den en gång innan det börjar fungera.

Jag gick in i volkswagen connect e-shop. Det var där jag hittade we connect.

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Hallelujah - tack! Det där hade jag aldrig listat ut på egen hand, när jag redan hade två aktiva We Connect.

Jag kan se position nu, och Plug & Charge kastar upp ett annat error - nu verkar det bero på att den försöker installera We Charge-appen i bilen och misslyckas, så det ska jag nog få ordning på.

Tack igen!

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

Har också aktiverat tjänsterna på samma sätt som på id 4an men nä, position fungerar inte.

Jag vet att det gjorde det innan uppdateringen till 3.2. Id 4an ficklocks 3.2 i förrgår men där fungerar position.

Jag kan gräva lite mer i detta och återkomma.

Gör det! Superintressant att du har en "kontroll" med ID.4:an mot samma konto så att säga, då bör det ju inte vara någon inställning där.

Innan jag återställde såg jag senaste synkronisering på min profil. Den var daterad till 10 juni - dagen då jag hämtade bilen. Så uppenbart fick den till minst en eller ett par syncar då, innan den delen slutande fungera. Efter återställning nu står inget datum alls, den har aldrig lyckats.

Av emilakered
Skrivet av LeonHart:

Du har den röda triangeln på några saker i listan, gäller det även för plug & charge och parkeringsposition?

Min id 3 har också dessa röda trianglar men min id 4 har inte det. Har inte testat att aktivera plug & charge på någon dock. Får testa det

Ja - båda de har den röda triangeln och varningen. Liksom Vehicle Status, Temperature notifications och en hel hög andra. Men som sagt, jag har avtal för "mobile online services". Både We Connect start och We Connect Plus, de ligger som aktiva på profilsidan på webben.

Fungerar position etc med din ID.3 trots trianglarna?

Av emilakered

VW ID.3 - problem med onlinetjänster och bilposition

Vet att flera här kör ID.3, så tar en chansning om någon annan haft liknande problem.

Jag har utmaningar med att få app och onlinetjänster att fungera till 100 %. Tre konkreta exempel är att Plug & Charge inte går att aktivera, jag kan inte se positionen för bilen i appen samt att när jag försöker synronisera min profil i bilen får jag error varje gång. Till det har jag varning om att inga mobiltjänster är aktiva i listan över apptjänster - men det har jag.

Jag har en känsla av att allt på något sätt hör ihop - att det är en inställning någonstans för rättigheter eller liknande som jag missar, trots att jag varit igenom både bil och webb typ 10 gånger vid det här laget. Har pratat med VW och på deras förslag fabriksåterställt infotainment för att därefter lägga till bilen mot mitt konto igen, men det löste inget.

Screenshots bifogade, dels från när jag försöker aktiver Plug & Charge (har aktivt WeCharge-avtal som fungerar), dels när jag försöker få fram bilens position i appen. Platsdelning etc är tillåtet både i profilen i bilen samt på webben. Kan använda andra appfunktioner för att till exempel se laddstatus, så själva uppkopplingen fungerar.

Är det någon som varit med om samma? För mig har det varit såhär hela tiden, så vet inte riktigt hur det "ska" fungera.

Av emilakered
Skrivet av Sando:

Vad var det för laddare? Jag har förstått att vissa nätverk har börjat ge lite upp med tidiga laddare, och planerar att byta ut dem mot nya modeller. Jag har t.ex. sett platser där enstaka Tritium-laddare från ca 2016 byts ut mot 4 x Kempower.

Osäker på modell för laddarna, aldrig satt mig in i det. Men, OKQ8-nätverket är ju under uppbygnad just nu, så de lär väl vara max ett år?

Skrivet av riiga:

Det kan nog vara så. Tidigare i våras hade jag aldrig några problem. Då har jag laddat mest genom OKQ8s app på Virta/OKQ8.

Jag hade däremot jätteproblem med vissa laddstolpar när jag reste till och från fjällen tidigare i somras. Tänkte ladda i Lesjöfors på InCharge men den totalvägrade och sa bara "Bilen gjorde något oväntat" varenda gång. Fick uppleva samma problem i Vansbro på ReCharge och supporten var givetvis stängd eftersom det var en söndag. Slutade med att jag lyckades ladda på Mer bredvid Ica i Vansbro där det gick igång, den startade förladdningsfas och man såg spänningen gå upp till 400 V, den hinner ladda pyttelite och avbryter sedan. Men efter ett misslyckat försök så gick det bra och jag fick ut ungefär maxeffekt på 100 kW på den laddaren. Även i Mora på samma sorts laddare (Mer) upplevde jag samma beteende, men det fungerade ju i alla fall alltid på andra uppkopplingsförsöket.

InCharge i Tännäs däremot hade jag inga problem med och inte heller OKQ8 i Örebro. Just OKQ8 har jag försökt hålla mig till då jag vet att det alltid fungerar hos dem, plus att man kan betala med kort. Jag har laddat på OKQ8 i Linköping utan problem, så det verkar besynnerligt att du hade problem där, men det var å andra sidan när min bil var ny i vintras och jag inte kunde ladda hemma ännu.

Nu senast har jag beslutat att köpa medlemskap hos Tesla i en månad och ladda hos dem när jag gör långresor. Inga problem hittills, har fungerat varje gång. Gjorde en provladdning i Mantorp bara för att se att det inte skulle vara några problem. Laddade i Nacka utan problem förra veckan när jag var i Stockholm. Billigt är det också jämfört med övriga, typ 3,50 kr/kWh i snitt.

Just den OKQ8 i Linköping var nog mest otur, att en av tre stoplar helt enkelt gett upp på något sätt. Övriga två gick bra - synd bara att de redan var upptagna på ena platsen, så bara halv kapacietet. Annars försöker jag precis som du köra OKQ8 där jag kan, innan är det nästan perfekt facit och dessutom till relativt bra pris.

Körde även på Allego-laddplatsen uppe vid Willys i Tornby, kan jag nämna. Mest för att ID.3:an hade med den på WeCharge-kartan och jag såg det var ledigt precis när vi ändå skulle handla. Fungerade perfekt, men lite dyrt.

Ironiskt nog har även lokala ReCharge-stolpen vid affären här i Norge en ur funktion-lapp nu. Inget jag använder själv såklart, men ändå. Säkert bara slump och otur egentligen. Jag reagerar mest på att vi haft fler laddproblem "on the road" den här sommaren än senaste två åren med elbil kombinerat.

Av emilakered

Körde ToR Sverige i förra veckan, från Sandefjord och ned till gamla hemstaden Linköping.

Reagerade på ovanligt mycket problem med laddare och laddning. Det är något jag innan varit ganska förskonad från, även på långresor mitt i högsäsong.

Exempel är OKQ8 i Linköping, där ena laddstolpen knappt ville koppla upp och väl "live" gav typ 10 kW. Samma för en annan bil som testade. Annat exempel är InCharge i Töcksfors, där 150 kW-stolpen helt enkelt var stendöd. Såg också lappar om andra trasiga laddare i Tornby i Linköping.

Är det bara anekdotiskt, eller har andra också upplevt en högre grad av laddarproblem under sommaren?

Av emilakered
Skrivet av glemmy:

Gick igenom samma för lite mer än ett halvår sedan, hörde från skatteetaten att det kan vara krångligt så förberedde mig väl och hade nog lite tur, för det gick smärtfritt

Norska försäkringsbolag kör ju med bonus. Ett tips, om du inte redan har koll på det, är att de kan räkna med skadefria år från Sverige (Storebrand gjorde i alla fall det, hade If i Sverige). Så jag fick max bonus på 75% direkt.
Kollade runt med många olika bolag också och fick ner det från ~14500 (erbjudandet jag fick efter 1 gratismånad på If) till 9000. Nu är det ingen elbil men samma princip.

Bra tips - ska testa samma med If som vi har här i Norge! Jag har 60 % bonus nu säger webbsidan, så går väl att hämta lite mer. Får någon rabatt med då vi har hus- och personförsäkringar i samma.

Vad har du för körsträcka där på din? Kollade nu, jag har...

8 987 kr / 16 000 km på Mii:n
8 678 kr / 5 000 km på ID3:an

Den sista ska såklart ändras - satte lägsta möjliga default när jag tecknade, för hade inte fått bilen och var mitt i kaos.

---
Lite off topic...

Har ändå gått ganska smärtfritt här med, ska sägas. Var mest ett par dagar där innan jag hade nytt BankID uppe på födelsenummer som var lite komplicerat. Annars verkar de flesta företag ha bra rutiner för att gå från D-nummer till födelsenummer - antingen automatiskt, eller bara ett snabbt telefonsamtal. Typ Vipps bara gled över, supersmidigt.

Har också bokat tid för att byta körkortet till norskt. Inte för det behövs - men känns som enklaste vägen att få norsk legitimation. Svensk har jag ju kvar passet oavsett.

Av emilakered

-> https://www.bing.com/new

Kan du skriva en väl avvägd och intellektuell kommentar runt artikeln länkad nedan? https://www.sweclockers.com/artikel/36781-kronika-dog-interne...

Söker efter: summary of https://www.sweclockers.com/artikel/36781-kronika-dog-interne...

Genererar svar åt dig…

Dold text

Det här är en intressant artikel som reflekterar över hur internet har förändrats under de senaste åren. Jag håller med om att det finns en del negativa trender, som ökad polarisering, censur, övervakning och kommersialisering. Men jag tycker också att det finns en del positiva aspekter, som ökad tillgång till information, kunskap, underhållning och social interaktion. Internet är inte dött, det är bara annorlunda.

Jag tror att vi som användare har ett ansvar att vara kritiska och medvetna om vad vi konsumerar och delar på nätet. Vi kan inte bara skylla på plattformarna eller algoritmerna för att skapa ett dåligt internetklimat. Vi måste också bidra till att skapa ett bättre internet genom att stödja kvalitetsinnehåll, respektera olika åsikter och värna om vår integritet. Internet är vad vi gör det till.

Av emilakered
Skrivet av glemmy:

Bara lite nyfiken, möjligen är det lite offtopic, men vad får du ge i försäkring för dina två elbilar?

Jag kikade lite på Model 3 för några månader sedan och tyckte det verkade rätt så billig (jämfört med vad jag sett folk i Sverige betala). Men nu har jag "tillfälligt" en dieselbil i Norge och höll på att ramla av stolen när jag fick första tilbudet).

Missade helt svara här. Jag minns inte exakt vad jag har och kan ironiskt nog inte kolla nu - är i administrationshelvete mellan D-nummer och personnummer, så temporärt tappat typ hälften av alla inlogg. 😅

Men - minns jag rätt var det ~16K för ett år med Mii Electric, och då ingår X % "straffavgift" för att jag hade D-nummer. Som dras av på nästa års faktura.

Av emilakered
Skrivet av Tespo:

Peter Esse gjorde en bra video om hur man stänger av den funktionen om man vill ha mer detaljer.
https://www.youtube.com/watch?v=VIJVQhsN7aw
Det var en av de första finesserna jag stängde av i min ID.4.

Tack för svar, du och alla andra! Ska se på det så snart bilen är hemma igen, den rullar just nu med fru och barn några dagar.

Av emilakered
Skrivet av dubcat:

Stängde av den funktionen när jag körde ID3. Som tur är var det en av funktionerna vars inställning bestod även nästa gång man körde. För den söööööög röven att ha igång.

Var stänger du av den, minns du? Jag letade som tokig sist bland assistansfunktionerna, men gav upp. Känner mig dum i huvudet nu.

För ja, det är sjukt irriterande. Speciellt eftersom den plockar upp skyltar vid till exempel avfarter ibland och helt plötsligt kickar in 90 på motorvägen.