Inlägg

Inlägg som Dockland har skrivit i forumet
Av Dockland
Skrivet av Anwest:

Värt att tänka på är att det inte bara är att det är 8 (M2) vs 10 (M2 Pro) CPU-cores det handlar om. Eftersom bägge CPU har 4 effektivitetskärnor så är det antalet prestandakärnor som skiljer dem åt, 4 (M2) mot 6 (M2 Pro). Så prestandan på CPU-tyngre funktioner borde bli märkbart bättre.

Jag är själv i valet och valet om jag ska ta en 10 eller 12 core Mac Mini M2 Pro, den adderar ytterligare två prestandakärnor, utöver tre fler GPU-kärnor.

Kör rätt tunga 5K klipp med hög bit rate och 10 bits färgdjup och M1 klarade knappt av det.
Med M2 (12/19 core) och 32 GB och den snabba disken, 1 TB flyter det på som smör i Nevada.

Av Dockland
Av Dockland
Av Dockland
Skrivet av tillroberth:

ja precis.. fritexten..

men du, jag ringde igen nu för jag tänkte att skam den som ger sig..
Emily på supporten löste det hela och förklarade..
sökfönstret/fritexten (övre hörnet till höger) är till för att söka på rubriker, då man kan ha väldigt många anteckningar så söker man den vägen.. om man vill söka mer specifikt ett ord i en anteckning, som jag då är ute efter, så håller man inne windows-knappen och bokstaven F, då det kommer upp en sökruta, och genom den sökrutan så hiittar man ordet man är ute efter i texten.. superbra.. det var ingen som kunde lösa det innan men Emily på apple-supporten löste det !

I exemplet nedan så kan det vara lite jobbigt att gå tillbaka till en viss text typ 6 mån tillbaks när det blir en hel del text över tid..

mån 6 mars
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablabla
---------------------------------------------------------------------------------------
sön 5 mars
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablabla
---------------------------------------------------------------------------------------
lörd 4 mars
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablabla

Tack för att du skev ett inlägg : ) jag hade inte ringt applesupporten annars, då de inte kunde hjälpa mig sist..
/Robban

Annars finns där alternativ till spotlight search. Alfred till exempel. Rätt så poppis. Googla på det om du vill söka på steroider

Av Dockland

Är inte helt hundra på vad du åsyftar. Är det fritext-sök som inte funkar?

Av Dockland
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Har ärligt talat inte försökt använda just Photoshop, men det är inte särskilt svårt att uppnå pixelexakta rörelser med pekplatta efter lite träning. Det är ju bara motorik och vana. Däremot kan det ju finnas ergonomiska orsaker: jag hade inte velat spela FPS med pekplatta.

Sant.
Jobbar i PS och FCP samt Logic Pro och efter själva tillvänjningsperioden så skulle jag ha svårt att gå tillbaka.
Hur nöjd som helst med senaste Magic Trackpad.

Av Dockland

Väntar på min M2 as we speak. De hade inte konfigurationen jag önskade i någon av butikerna så jag nödgades beställa från Apple direkt. Kommer nästa vecka så det skall bli intressant vilken uppgradering vi pratar om jämfört med base model M1

Av Dockland
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är så det fungerar och finns det mycket konkurrens så passar en annan aktör på.

Det jag tycker är tråkigt just nu är att innan har det varit mycket flameware på forum vilken hårdvara som är bäst. Nu tycker dock många som mig att typ alla aktörer säljer överprisade prylar med marginall förbättring.

Så tillverkare lanserar produkt X, man klagar på att man anser att produkten inte är så bra och den är väldigt dyr. Någon frågar vilken produkt rekommenderar du istället? Och man står där helt paff och kan inte rekommendera något. hehe

Icke att förglömma, premium-grafikkort är ingen nödvändighet. Det är en lyxvara precis som alkohol, tobak, restaurangbesök m.m.

Av Dockland
Av Dockland
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag tror vi kommer se det ligga mellan 1 och 2 procent användning på skrivbordet under överskådlig framtid. Kanske mer om Kina och Ryssland fortsätter på banor som lägger den under ännu kraftigare västliga sanktioner.

För tekniska användare har Linux konkreta fördelar över Windows (funktionalitet, om du inte är låst till Windowsspecifik programvara) och macOS (pris per prestandaenhet), och du kommer alltid ha den lilla minoriteten som vill köra öppna system av personliga etiska, politiska eller psykologiska skäl.

(Kom ihåg att trots att Linux ”vann” så finns fortfarande en icke försumbar grupp människor somm kör något av de öppna BSD-systemen)

Ja, jo, kanske men där finns ju ingen fördel över huvud taget

Av Dockland
Skrivet av FattarNiInte:

De behöver bara se till så det fungerar under wine. Lätt som en plätt faktiskt.

Jo men de gör inte det och kommer troligtvis aldrig göra. Tvärtom tror jag

Av Dockland
Skrivet av FattarNiInte:

Tidigare versioner av Photoshop har länge fungerat bra under wine sedan har dom ändrat något varvid det har slutat fungera. Vad dom ändrat och varför det slutat fungera kan bara Adobe svara på. Adobe kan göra ändringen i fråga ogjord eller göra det på ett annat vis
Photoshop är ingen avancerad programvara, eller behöver i alla fall inte vara det, ur operativsystemets synvinkel.

Wine? Då är det väl bättre att köra Mac/MS nativt?
Snacka om omväg. Inte ens bra omväg.

Av Dockland
Skrivet av evil penguin:

Om frågan gäller varför GIMP är annorlunda så handlar det väl mest om just att det från början (1995) inte var någon Photoshop-klon och fortfarande inte är det. Se t.ex. https://www.gimp.org/docs/userfaq.html#are-you-trying-to-deve...

Det löser förstås på intet sätt problemställningen "jag är van vid Photoshop och ______" men det belyser väl snarast att GIMP inte ens gör någon direkt ansats att vara svaret på just det.

Jag orkar inte kompromissa och hitta nödlösningar längre.
När Adobes programsvit och MS dito fungerar utan kompromiss är jag på igen. Till dess, tja inget att hänga i granen. Jag tror att linux som desktop kommer självdö

Av Dockland
Skrivet av giplet:

Vi hade en diskussion hemma angående om det är rätt att spåra var ens barn befinner sig. Jag hävdar att det inte är det och har aldrig spårat mina barn. Vill man läsa mer om detta kan jag rekommendera följande skrift från IMY, s39 och framåt. https://www.imy.se/globalassets/dokument/ovrigt/barn-och-unga...

Men frågan föddes ur att flickvännens dotter nyligen börjat gymnasiet och börjat åka runt till kompisar fram till sent på kvällen. Kanske finns det en önskan i från hennes sida att kunna bli spårad så att hon kan känna sig säkrare på bussen hem. Jag tänker mig en spårningsfunktion/app som hon kan aktivera när hon vill det och i övrigt är den avstängd. Är det någon som känner till om det finns en sådan funktion? Hon använder iPhone, men mamma har Android.

Spåra någon, om än sina barn är ju sjukt.
Hur gjorde våra föräldrar på 60-70-talet?
Galet. Skall förbjudas

Av Dockland
Skrivet av SanTeoX:

Nej tyvärr. Men testa Krita istället för Gimp.
Ginp kan jag bara inte lära mig när jag kört Photoshop hela livet, men Krita går betydligt bättre.
Man får bortse från deras extremt fula splashbild vid uppstart bara 😆
Visst, Photoshop är bättre. Photoshop är bättre än alla andra verktyg, framförallt när det är vad man är van vid. Dock är Krita mer likt Photoshop än vad Gimp är. För mig är Gimp totalt ologiskt och jag lyckas aldrig lära mig det innan jag ger upp..

Enig, men varför är det så egentligen?

Detta är Linux stora nackdel. Kör själv ett unix-derivat där ps funkar flawless men det är ju inte linux

Av Dockland
Skrivet av Squallie:

Min morbror som jobbar på nvidia sa att det kommer hamna på 1049kr så beror på hur långt du är villig att spräcka budgeten.

Haha. Med tanke på det till 99% är barn som spelar datorspel är det ganska intressant tanke att deras föräldrar skulle lägga sådana här stålar på deras "intresse" 😄😄😄

Av Dockland

Svårt att tänka mig där finns någon som betalar mer än en tusenlapp för ett sketet grafikkort.
Hoppas 5080 som sannolikt kommer i höst hamnar på en tusenlapp som mest.

Av Dockland

Så 8K kommer fortsatt ingå i gratisvarianten då antar jag?

Av Dockland
Skrivet av Dinkefing:

Vem spelar egentligen i 1080p. Jag hade 1080p redan 2006. Dags att gå vidare. 1440p borde vara absoluta minimum.

Jag förstår inte riktigt. Barn spelar datorspel och det är fine, men runt 14-20-tusen för ett grafikkort, betalar alltså föräldrar dessa summor för deras barn skall få spela?

Galet

Av Dockland

Nokia 8110 Jobbtelefon. Sedan T-28 från Ericsson, gillade båda. Batteritid på en vecka