Inlägg

Inlägg som Dockland har skrivit i forumet
Av Dockland
Skrivet av martincool:

Stationär skulle gissa på hdmi men ska fråga henne

Vet jag haft trubbel med externa skärmar på DP och Nvidia-grafikkort. Känt problem som funnits flera år.

Av Dockland

Skulle in och köpa en, även om jag inte behöver, men har en som kan få min 12 pro max.
Men 5-7 veckors leveranstid?

Har butikerna börjat få in den? Tänkte casha den över disk om det går.

Av Dockland
Skrivet av martincool:

Hej sweclockers. Kompisen lägger ofta sin dator i sleep mode och för väcka den trycker enter men de funkar inte längre. Hon måste då stänga av datorn helt för sen starta den igen. Någon som varit med om de ?

Är datorn en laptop eller stationär?
HDMI-kabel eller DP?

Av Dockland
Skrivet av UndaC:

https://www.youtube.com/watch?v=X4QYV5GTz7c

The Emperors Peace 1h 14min och Preparing to Live 1h 04min finns nu att se på Apple TV.

Baserat på Isaac Asimovs verk Foundation.

Inte många kända namn för mig förutom Jared Harris som var asgrym i Chernobyl.

Ska avnjutas ikväll!

Ska du kolla?

Definitivt. Älskar trilogin. Läste dem redan på mellanstadiet.
Filmen "I Robot" var något av en besvikelse, men har sett trailern för denna sedan den kom och har väldigt höga förväntningar.

Av Dockland

Alla moderkort med plats kan väl köra ett 2080ti. Kör det själv i en gammal lenovo-workstation från 2018 eller 2019 utan problem

Av Dockland
Skrivet av Lorault:

Jag har X570 AORUS PRO med 3700X monterat. Har version F22 nu. Jag har absolut inget problem med versionen. Den har varit absolut helt stabil och inga krascher. Har inte heller haft X570 USB-problemet. Ger de nyare versioner någon ny funktion för mig? Jag antar bara om jag uppgraderar till Ryzen 5000 så behöver jag F30 eller senare.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-PRO-rev-10/su...

EDIT: Jag kan inte utnyttja Size Bar med denna GPU.

Nu kan jag inte just detta moderkort, men UEFI-uppdateringar brukar innehålla patchar också. Minns när Spectre var en grej och skyddet ingick i just UEFI-uppgradering.
Du får nog kolla på change log för denna release. Ser du inget av signifikans är det väl bara att tuta och köra med befintlig version

Av Dockland

Ett konsekvent och "komplett" ekosystem som Apple har. Hårdvara och mjukvara

Som OS saknar inte Android så mycket vad jag kan komma på, men sedan bytet till Apple så kom jag på just detta med hela ekosystemet.
Dator, klocka, hörlurar, telefon, platta, tv som jag tutar med Apple-grejer idag. Fungerar flawless.

Av Dockland
Skrivet av spiderweb:

Hur pass bra flyt blir det om man kör Windows eller Linux virtuellt på M1? Vilken virtualiseringsprogrammvara funkar bra? Jag kör själv med en gammal MacBook Air med Virtualbox och den är lite för trött för att de virtuellta datorerna skall flyta på bra. Det enklaste sätten man märker det på är att skrolla på en webbsida. Därför kan jag bara köra lättviktiga Linux som tex Ubuntu Mate. Sedan är det viktigt att den totala strömförbrukningen inte blir för hög om man tex har både Linux och Windows igång i bakgrunden (utan att de gör något speciellt).

Parallells uppges fungera ypperligt med M1 som host.
Dock fungerar väl bara ARM-emulering så x86 fungerar inte att emulera.

Av Dockland
Skrivet av anon134512:

Brukar inte bli helt nytt, brukar inte bli ny telefon ofta heller för den delen. Skillnaderna mellan generationerna nu för tiden är ytterst små, förr när man bytte mobil vartannat år så vart det en rejäl uppgradering. Så är det inte nu. Det behöver typ gå 4 år för att det ska kännas som en uppgradering.

Mobilbytandet behöver ner på en rimlig nivå, otroliga resurser från natur och miljö går åt för konstant mobilbytande. Dock känns det absolut som att folk inte uppgraderar lika ofta längre.

Jag är helt enig. Det är något vassare kamera, kanske något vassare skärm och lite lull-lull.
Det går utan problem att vänta åtminstone tre generationer av Apple-telefon innan det kan kännas n ö d v ä n d i g t att byta.
Sedan kan "vill ha" känslan ta över ibland. Jag hoppar dock iPhone 13 och ev hoppar jag även nästa års modell.
Är väldigt nöjd med min 12:a

Av Dockland

Det är bra, för andrahandsmarknaden

Av Dockland

Jämför på Prisjakt så ser du skillnaden

Av Dockland
Skrivet av Söderbäck:

Det hänger kanske ihop med att svensk elproduktion i nuläget till så liten del består av fossilförbränning. Så skaffar vi mer kärnkraft så kommer vi inte få ner fossilförbränningen så mycket.

Anledningen att skaffa kärnkraft handlar väl i Sverige inte om att få ner koldioxidutsläppen så mycket - utan det handlar om att öka på elproduktionen för att täcka elbehovet för framtiden. Det är i sig rimligt. Det kanske också får kosta.
Det verkar alltså röra sig om två olika argument här. Det är inte riktigt samma.

Eller är det jag som tänker fel här kanske?

Precis så har jag tolkat debatten också. Men Sverige har väl röstat mot kärnkraft en gång när jag var ung.

Av Dockland
Skrivet av perost:

39W är vad Apple anger som max för en Mac Mini, d.v.s. för hela datorn. Själva processorn drar mindre än så, Anandtech uppmätte 27W som mest men då är en del troligtvis overhead från resten av systemet. Fortfarande för mycket för en mobil förstås.

Ja, stämmer. De har nog tagit höjd för upp till 39W. M1 snittar på runt 15-20W

Av Dockland
Skrivet av coll:

Klaga på att väderprognosen inte stämmer är väl ok. Upplever att den stämmer betydligt bättre än vad du vill påskina dock.

Det går utmärkt att ta bort standardstäderna. Klicka hamburgermenyn i nedre vänstra hörnet, swipea vänster på staden du vill ta bort.

Punkt skriver du lättast genom att trycka på space två gånger i slutet på din mening.

Marknader går utmärkt att ta bort och lägga till, man söker och lägger till dem på samma ställe som specifika aktier.

Visste inte iPhone hade native väder-app Installerade dock en på min iPad, så den verkar inte finnas med i iPadOS.
Punkt med dubbeltryck funkar fint, dock blir det bökigt i mailadresser då den infogar ett mellanslag automatiskt efter det kommandot.

Av Dockland
Skrivet av Trunk:

Fast det låter snarare som att det är de medföljande apparna och inte iphonens inställningsmöjligheter du ogillar. Lösningen på det är ju tämligen enkel, avinstallera de medföljande apparna och installera det du vill ha. Utbudet på appstore är ju trots allt överlägset konkurrenterna.

Angående punkt och komma vet jag ingen lösning men om du inte vet om det så kan du trycka fingret på ”123”-knappen, dra fingret någon cm till punkten och sedan släppa. Då får du en punkt och kommer sedan automatiskt tillbaka till bokstäverna. Inte helt så som du vill ha det men ganska smidigt jämfört med alternativet.

Eller använda ett annat tangentbord än stock

Av Dockland
Skrivet av medbor:

Alla iPhones jag har haft har en miniräknare

Vilka inställningar är det du saknar? Seriös fråga då jag inte känner någon stor saknad

Jag tror hen blandar ihop iPhone med iPad. iPad saknar en native miniräknare. Här är Apples svar om varför:

https://youtu.be/WK_AtW66XI0?t=169

Av Dockland
Skrivet av Alphahanne:

Var kan man enkelt köpa delar att bygga sin egen laptop av? Jag skulle lätt bygga ihop en om delarna fanns på samma sätt som för stationära. Nu gör de inte det så då finns bara kompletta laptops.

Jag har inte en susning, men de duger ju färdigbyggda, uppenbarligen

Av Dockland
Skrivet av Siimuliize:

Därför att han har noll kunskap om datorer och komponenter. Så vid tillfället bad han mig hjälpa han fixa en komplett färdig dator även om jag nu sa till han att bättre bygga själv med min hjälp. Äh sa han, hitta något vettigt åt mig vill ha något pronto.

🥴

Han lärde sig en läxa och jag fick lära han komponenter 👍

Vi är många som inte orkar bygga. Det var kul en gång i tiden, men skulle jag köpa en ny dator/stationär idag (Windows/Linux-dator) så skulle jag 10 av 10 gånger köpa färdigmonterat i butik.
Det är väldigt många som bygger själva och nästan ser ner på oss som köper färdigmonterat, som sedan själv sitter på en laptop också de köpt "färdig" av någon anledning.
Det är väl samma där?

Av Dockland
Skrivet av orginallinus:

Smaken är som baken, och vissa kan tänka sig att kompromissa. Min farfar (som blev 93) körde dock med ister i stekpannan och använde sen en del av det på potatislimpan. Det ingav en viss respekt...

Potatislimpa <3

Av Dockland
Skrivet av snajk:

Visst handlar det om definitionen av ett dåligt köp, men om man ser det som motsatsen till ett bra köp så är det ju dåligt om sakerna inte fungerar eller går sönder fort också. Jag skulle nog kalla vad du menar är ett dåligt köp för ett felköp.

Exempelvis pendlade jag till mitt första jobb efter min utbildning med cykel, tåg och buss och det tog en dryg timme per väg. Så när jag blev fastanställd så köpte jag en bil vilket gjorde att det tog 15-20 minuter att ta mig till jobbet istället. Så långt allt bra. Men jag köpte en Ford Focus för 38000 av någon oseriös bilhandlare som sålde från en barack på en grusplan typ, det första året la jag nog 14 000 på reparationer tills den gick sönder så mycket att det inte var värt att laga den längre. Sålde den för 1500. Förlust på 50K på ett år. Dåligt köp?

För mig är ett dåligt köp ett köp jag ångrar

.