Inlägg

Inlägg som Dockland har skrivit i forumet
Av Dockland
Skrivet av difi:

Kan man få prestanda i nivå med 1080ti i dualboot windows eller ännu hellre via rosetta så att alla spel fungerar så hade det lätt varit värt 50 000 för mig. Fördelarna med att ha den prestandan helt mobil är värd 15-20 000 bara i sig självt.

Går det ens att duaboota? Kanske är löst, men minns det var problem med det på M1/ARM när dessa släpptes för något år sedan.

Av Dockland
Skrivet av FabriciusRex:

Går det att skala upp gpu prestanda på MI:an? Tillåta mer watt för mer prestanda. Galen prestanda man skulle få för bl.a. gaming.

Och jag kikade lite i steam. Spelen där kräver ju intel/amd cpu:er på macos.

Skulle vara najs att överge microsoft som os för min gaming dator. Men då krävs det att spelen fungerar på apples kisel.

Nej

Samt dessa är nog inte primärt tänkta som "spel-datorer" skulle jag tro. Kul bonus för de som ev är intresserade av spel, men det är väl flest barn/ungdomar kanske? De har nog inte råd med dessa ändå, då finns där billigare och en uppsjö av alternativ på marknaden.
Själv ser jag fördelar med applikationer som rendering, video- och bildeditering samt musikproduktion.

Av Dockland
Skrivet av RaXha:

Än Vadå? En 3080-GPU för laptops drar såklart mindre än 3080 för stationära datorer. Apple säger i sin presentation att deras nya chip ligger på avsevärt mindre effekt vid jämförbar prestanda när det jämförs med ett 3080 för laptops. Mer exakt 100 watt mindre, vilket är väldigt stor skillnad.

Jag vet inte det, många oportade spel flyter på helt ok redan på vanilla M1 (Rise of the tombraider användes ju t.ex. som exempel när processorn lanserades), så detta kan ju inte annat än bli bättre. 🤷‍♂️

Låt mig omformulera frågan.

Finns där motsvarande konsekvent grafik/processorprestanda som drar mindre el än M1 PRO/MAX på marknaden idag?

Av Dockland

Intel kommer nog med något eget ARM. Det är framtiden på ström/el-kritiska enheter.

Varför finns inte dessa på Prisjakt ännu? Kollade el-giganten också men lika tomt där, de är väl släppta redan?

Av Dockland
Skrivet av jan-banan:

Ah, tack det missade jag att det stod. Men då får det väl ändå ses som ganska bra.även om 3080 mobile är sämre än 3080 Desktop.

Är en "3080"-laptop mer strömslukande eller drar den mindre?

Av Dockland

Multicore på geekbench på över 11000 (medan en MacBook i9 med all bells and whistles ligger på runt 5000-6000

Detta var 32 GB-modellen av M1 Max. 64 GB låg på över 12000

Av Dockland

Kul, jag var trigger happy på en M1 Max med 64GB och 1 TB lagring igår men avvaktar till desktop eller Mac mini kommer om något år eller två. Har en Mac mini M1 idag och har ännu inte stött på några som helst begränsningar.
Så kul att det händer grejer i Apple-världen.
För mig handlar det om hur mycket kräm man kan pressa ur per watt. M1 är framtiden och alla kommer ta efter med soc.

Av Dockland
Skrivet av frong:

Finns inga banker med cryptoplånböcker i Sverige afaik.

Aha, är det olagligt? Eller varför finns det inte? Kan inte det vara en affärsidé?

Av Dockland
Skrivet av Xenedras:

Sitter fast i en limbo. Vill ändra till L2 Polygon (Matic) mend et går inte får min Mew wallet stödjer inte wallet connect. Gaz fees är superhöga så vill använda L2. Men jag kan ju inte binda en ny wallet till min ethermine. Så jag kan inte få ut min nuvarade etherium. Vad gör jag?

Ursäkta en oinvigd, men kan du inte be dem betala ut till din bank bara? Typ Swedbank eller vilken bank du nu har?

Av Dockland
Skrivet av cyklonen:

Jag har det på en äldre dator för kompatibilitet med en viss funktion som inte funkar på nåt vis över W7.

Ja, 16-bitarsappar/funktioner funkar kanske inte med Windows 10, om inte 32-bitarsversionen har 16-bitars emulering. Kommer inte ihåg riktigt

Av Dockland

Hoppla, jag trodde stödet för dessa var borta för länge länge sedan. Finns det någon som fortfarande kör Windows 7 som konsument/privatperson? Jag har svårt att tro det, men kan ha fel givetvis.

Av Dockland

En femhundring borde du kunna få/ge för den

Av Dockland
Skrivet av Quilz:

Hej!

Som rubriken lyder är jag ute efter en laptop för bildredigering i photoshop på amatörnivå.
Har en gammal laptop (Toshiba Satellite P850) med i7 processor som jag testade att uppgradera med 16gb RAM och 500gb SSD.
Den verkar ändå inte klara av photoshop.

Så nu till frågan.
Finns det någon vettig laptop som inte är så dyr som klarar av lite fotoredigering?

MacBook Air M1

Av Dockland
Skrivet av Ferrat:

Spekulationer nu men det kan ha att göra med att säkerheten är omarbetad från grunden och direkt inkörd i de systemkritiska delarna, därav går det inte bara att slå av. De är möjligt att det går att köra utan dem men Microsoft delvis kan inte garantera något då och delvis är det nog att de inte vill, man kan tänka att det är en "konspiration" för att sälja system men tror snarare det är för att extremt mycket tid och pengar går åt till att skydda mot ransomware, virus mm och de vill minimera (och underlätta) det samtidigt som de kan sälja till företag och säga att deras OS är säkert.

Kerneln är inte kompatibel mer än med en gen 7 propp (den som finns i Surface 2 vad den nu heter)
Så de var väl lata också

Av Dockland
Skrivet av BME:

Ah, jag förstår, tack så mycket. Men som artikeln för fram, varför man inte kan använda win 11 utan dessa säkerhetsfinesser, särskillt när uppdateringar för win 10 försvinner om 4 år (win 10 skulle som sagt vara den sista versionen).sitter hellre på ett icke fullfjädrat win 11 med uppdateringar då. Men jag förenklar säkert för mycket.

Det kan nog bara Microsoft själva svara på gissar jag

Av Dockland
Skrivet av Trunk:

Vissa serier och filmer har mycket dialog och andra har mycket lite. Om du vill ha media där det är mest action och nakna kvinnor (om jag får uttrycka mig stereotypt) så finns det gott om detta.

Med andra ord, den här serien kanske inte passar dig men det behöver inte vara något negativt rent generellt sett.

Om det nu betyder någonting så är det att serien är högst medioker. Att kolla seriers betyg på imdb är ungefär som att fråga sin mamma om man ser snygg ut i en viss tröja. Svaret blir alltid mer positivt än vad verkligheten dikterar.

Och jag är förvånad att folk fortfarande lägger energi på att gnälla om sånt.

Men som du själv säger, böcker finns alltid där kanske passar dig bättre. Nu har jag visserligen inte läst foundation-böckerna men andra böcker jag läst av honom så framstår han som en person med en riktigt föråldrad gubbsyn.

Jag är enig ang. IMDb dock är det ofta en indikation på filmer/serier som har ett snitt på runt 1-2

Av Dockland
Skrivet av UndaC:

Kan ju också ha att göra med att man kanske inte vill ha en streamingtjänst till. Inte för att lägga ord i munnen på den du svarade.

Enig. Jag tycker det är ett jitter bland streamingtjänster. Jag har inte koll på vilka jag har såhär på rak arm. Har de "flesta" tror jag.
Apple TV-enheten är bra att dessa samlas under samma paraply, men önskar jag hade tid att gå igenom
De är ju rätt billiga allihop, tror Netflix toppar på nästan en 200:ing i månaden, även det rimligt pris för reklamfritt.

Av Dockland
Skrivet av Necrophor:

Till en viss nivå, tänkte dra en liknelse här men du tog upp exakt samma liknelse i posten efter jag tänkte använda
Dvs Tom Bombadil från LotR, vilket är ett lysande exempel på "bra" beslut. Ett mindre bra beslut var att inte omnämna Morgoth/Melkor alls, vilket gav många intrycket av att det är/var Sauron som är "the bad guy". (Dvs de vänner som aldrig hade hört talas om LotR innan filmerna.)
För att ta samma genre har vi Bilbo där VÄLDIGT många dåliga beslut togs, inte minst att skriva in en helt ny karaktär.

Gällande Stiftelsen (Hittade en gammal, svensk pocket från -95 ha ha) så... vissa saker/händelser måste ju följas och kan inte förändras HUR mycket som helst för att vara en "trogen" adaption så att säga. Att vissa karaktärer inte är exakt som man själv föreställt sig är givet, det kan rent av vara intressant och "Aha" upplevelser Men när man börjar röra om lite för mycket i soppan pga diverse olika anledningar... har det en tendens att förstöra mer än det ger

Jag tillhör skaran som t ex gillade mini-serien Dune (2000), men likväl har en skräckblandad förtjusning inför den senaste filmen.

Samma sak gäller kommande LotR serien, men där har skräcken inte riktigt hunnit sätta in. Det beror även på att allt har varit/är höljt i dunkel, den mest påkostade serien genom tiderna samt att Amazon har gett skaparna helt fria tyglar utan påverkan. Så länge man lyssnar på/tar råd från Tolkien-sällskapet kan det inte gå heeeelt fel

Sant. Sedan finns det filmatisering som är bättre än boken också. För egen del så tycker jag exempelvis The Shining är en lysande rulle medan jag tyckte boken var på sin höjd okej.

Av Dockland
Skrivet av Shudnawz:

Sett båda första avsnitten nu, herrejävlar.
Detta är vad sci-fi ÄR. Jag hoppas detta gör för sci-fi vad GoT gjorde för fantasy. Utan att dö samma förvirrade död, förhoppningsvis.

Dags att läsa/lyssna på böckerna.

Såg en kvart igår kväll. Verkar lovande. Skall vänta innan jag ser resten, då jag kommer glömma eller inte ta mig tid när de nu släpps ett eller två avsnitt i veckan. IBDb har den fått 8.0 (av ca 2500 recensenter) vilket iofs inte behöver betyda så mycket.
Kul med denna typ av produktion tycker jag. Får lust att läsa allt i serien nu.

Av Dockland
Skrivet av DavidtheDoom:

Bra tips! Ska lägga på "att titta", tror tjejen fick Apple TV genom sin Ipad.
"Trilogin" 😅

Japp, det är en trilogi från början åtminstone. Finns fler nu dock.

Original-trilogin:

  • Foundation (1951)

  • Foundation and Empire (1952)

  • Second Foundation (1953)

Wiki: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stiftelseserien