Inlägg

Inlägg som anon132576 har skrivit i forumet
Av anon132576

Din fråga är extremt allmänt ställd. Såklart svårt att ge några exakta svar; vi är ju inte dator-telepater som kan fjärrdiagnosticera en okänd burk, hehe.

Vad säger din task manager, lastar klienten verkligen ner hela processorn? Tickar burken på i rätt klockfrekvens, eller har din överklockning "glömts bort" av BIOS eller mankel med inkompatibla strömsparfunktioner etc som orsakar att CPUn går ner i hastighet?

Förutsatt att CPUn går i rätt hastighet, såvida du inte har någon bakgrundsprocess som ligger och snor klockcykler ska ju såklart din vikning gå i samma hastighet som du är van vid. Finns ingen direkt anledning att den plötsligt ska gå mycket långsammare...

Av anon132576

Förvisso blir hårddiskar "snabbare" ju mer data som packas in på dem, men eftersom den stora begränsade faktorn för en mekanisk disks prestanda är sökningar - inte läsning/skrivning - så spelar det inte så stor roll.

Söktiden ligger på runt 11-12ms eller mer för de flesta konsumentdiskar, tiden för att läsa ett spår är konstant - rotationshastigheten har ju legat still i ett decennium nu. Filstorleken som datorn behöver läsa in går förvisso upp med tiden, men inte i den hastighet som hårddiskar exploderar. Att man kan packa in mer och mer på ett och samma spår leder därför till mycket små, i princip inga prestandaökningar i realiteten.

Av anon132576

Psykologer botar inte spelberoende.

Fast det är såklart inte alls säkert att han ens har ett beroende - de flesta har ju trots allt inte det, även om de kan ha aggressionstendenser under spelande. Du drar alldeles för långtgående slutsatser baserat på i stort sett ingen information alls.

Själv har jag haft sönder massor med handkontroller, möss, tangentbord osv under de 23+ år som jag spelat. Försöker lägga band på mig själv numera, till exempel undviker jag WoW-PvP numera eftersom det bara gör mig förbannad att bli dödad på 3-4 sekunder...

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Demonoidz
Är det samma princip där? Att CPU ger nästintill all prestanda, medan Gpu endast sänder bild?

Var fick du det ifrån? I alla konsoller med 3D-kapacitet ritar grafikprocessorn grafiken. Detta inkluderar första generationens 3D-konsoller såsom PS, N64, och andra generationens Xbox, PS2 med mera.

Citat:

Hur är det med Ram etc i Xbox1?

Individuella ytmonterade TQFP DDR-kretsar.

Citat:

Med andra ord: Vad går att byta ut i en Xbox1?

Inte mycket av det väsentliga. Hårddisk, fläktar, nätdel, låda kan bytas. Optisk läsare också iofs (men då måste du nog chippa maskinen iofs). Processor och alla andra viktiga komponenter är ytmonterade och kan inte grejas med utan kunnande och specialutrustning.

Av anon132576

Låter som en vandringssägen din farsa råkat snubbla över. Miljonböter för miljöbrott har knappt utdömts i det här landet ens för stora oljeutsläpp. BT Kemi-skandalen som de som levde på 70/80-talet hörde talas mycket om ledde öht inte till några fällande domar alls vad jag vill åminna mig.

Att någon bilhandlare någonstans skulle fått sådana enorma bötesbelopp för ett par liter trafo-olja låter ur ett sådant perspektiv helt orimligt.

PS: PCBer uppstår inte spontant ur tomma intet i transformatorer och andra elektriska/elektroniska komponenter; de tillsattes direkt för bland annat användning i transformatorer, men eftersom dessa ämnen varit förbjudna i närmare 30år nu är det inget man behöver oroa sig om.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Ja, kärnorna är mitt i smeten, bilden är inte så som det ser ut om man plockar bort IHSen

Nä, klart det inte ser ut som det gör på bilden tidigare i tråden; bilden visar ju en förstorad processor under polariserat ljus.

Alla moderna CPUer är av s.k. flip-chip-typ, dvs, de sitter med komponentsidan nedåt. Det du ser när du knäcker av IHSen är ren obehandlad kiselkristall, den är typ mörkt gråblå-aktig i färgen. Om du sedan skulle värma loss CPUn från substratet den sitter på skulle du däremot kunna skönja en struktur som den på bilden. Processorkärnorna sitter fysiskt på rad efter varandra. Det gör de i en core2 quad också kan nämnas, fast i form av två separata kiselbrickor.

Annars, själv skulle jag egentligen inte rekommendera manuell lappning av dyra komponenter. Risken är stor att en lekman slipar sin CPU, och/eller kylare, sned. Handen är inget precisionsinstrument...

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scirocco
testa att köra i OpenGL "wow.exe -opengl" det ger bättre fps för det mesta.

Inte enligt mina erfarenheter. Dessutom funkar ju inte de förbättrade skuggorna i OGL-läge; allt blir bara runda ringar på backen...

Av anon132576

WoWs 3D-motor är stengammal och ruttet optimerad. Den kräver extremt mycket processorkraft för att få hög FPS när det är många objekt synliga på skärmen.

Det är helt normalt att FPS gått ner kraftigt om man varit borta från spelet i ett år; I uppdateringen som släpptes inför wrath of the lich king-expansionen ökades siktavståndet betydligt i alla gamla delar av spelet; mest i outland men även på de äldsta kontinenterna. I northrend är siktavståndet ännu längre.

Ju längre du kan se, desto mer objekt att hålla rätt på. Stör du dig på för låg FPS kan du prova att minska siktavståndet. Detta hjälper en hel del i blandannat zoner med mycket träd exempelvis, såsom terokkar och grizzly hills.

Som även andra nämnt, är skuggorna också en stor tjuv av processorprestanda. Gå inte över andra snäppet på skugginställningarna om du vill ha "flyt" i skärmuppdateringen. Såvida du inte har en monsterrigg då kanske...

Av anon132576

Tyvärr funkar inte detta om man har SLI/CF aktiverat, och det har ju de flesta med flera grafikkort.

Sedan strular vista till det hela såklart, man måste tydligen utöka skrivbordet till alla GPUer man vill folda på, samt ansluta en skärm eller DVI-till-VGA-propp till en videoutgång. Annars "syns" inte grafikkortet för foldningsklienten.

...Genialiskt, microsoft, genialiskt...

Sedan är det tydligen problematiskt att folda med multipla ATI-GPUer i samma system just för tillfället, iallaifall om man kör 64-bitars winvista. Själv får jag korrupta resultat på varenda WU jag foldar för tillfället efter jag tryckte i min andra 4890. Ska byta upp mig till Cat 9.5 och se om det blir skillnad, men vad jag förstår är dessa problem inte lösta än.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anders.149
Ni som sitter med detta moderkort, hur fungerar den att överklocka med för er?

Kör BCLK 166 på en i920 C0/C1, alla volttal på standard. Burken går som en klocka, förutom att vid kallstart får jag ibland en blåskärm efter en 5-10 minuter.

Varje gång detta inträffar (händer inte varje kallstart) förefaller felkoden vara STOP 101, men har efter lite enkelt googlande inte hittat något entydigt svar på vad som kan tänkas orsaka just detta fel. Jag förmodar att det är någon komponent som inte "vill" innan den blivit genomvarm... Funderar på att byta moderkortet på garantin, men orkar inte just nu. För mycket jobb att pilla ut det känns det som.

CPUn blir rätt varm i intelburn tyvärr, beror på chassit mer än kylaren. Har jag sidan öppen på mitt Antec Mini P180 går CPUn inte mycket över 70C, med burken stängd går CPUn över 80 med tricool-fläktarna satta på lägsta RPM, och när det händer sätter jag akterfläkten på full fräs... Då går tempen ned.

Någon dag ska jag modda 200mm takfläkten så jag får en standard 3-pinnars kontakt på den, sedan sätter jag en Noctua i bakkanten och ansluter fläktarna till mammabrädan istället för den där värdelösa fläktkontrollern som följer med. Fattar inte varför den inte har kontakter för 3-pinnars fläktar...

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Carl_XII
Idag såg jag att vi har mindre än 400 aktiva medlemmar (3119 inaktiva medlemmar). Medelproduktionen ligger på 1312 PPD. Det ser ju inte bra ut!

Jag tror att ungefär detta är vad man kan förvänta sig att nå av "vanliga människor". De kör klienten ett tag, kanske det strular lite för dem, den vill inte hämta WUs eller så kraschar datorn osv och så skyller de på klienten och slutar de folda. Eller så bullrar fläktarna för mycket när de foldar, eller så är klienten för svårkonfigurerad (absolut ett problem med SMP-klienten exempelvis).

Eller så märker de att de får helt enkelt inte ut särskilt mycket av foldandet. Det tar en jäkla tid att folda bara en enda WU på processorn, och GPU-klienten stänger inte ner sig snyggt när man drar igång ett spel. Så då lägger de av av den anledningen.

Det är bara folk som är dedikerade och tycker det är fräckt med foldning som håller på någon längre tid. De som har lite tävlingsinstinkt för just den här "sporten"... Tror inte man kan klandra folk i gemen för att de inte känner likadant.

Foldningsklienten måste helt enkelt utvecklas mer och bli bättre på flera områden för att kunna locka allmänheten. Den är för strulig och för fipplig idag, den måste bli mer stabil och feltolerant, och inte sänka datorns prestanda då man kör andra program. Man ska inte behöva inaktivera GPU-klienten manuellt; det ska den fixa själv.

Av anon132576

Strömsnålt och bättre prestanda är motsatsförhållanden i dagsläget vad gäller grafikkort. De prioriterar helt enkelt inte strömsparande särskilt mycket, utan går mest på rå prestanda överlag helt enkelt.

Köp det bästa du tycker har råd med. Komplett säljer ATi Radeon HD 4890 denna veckan för 2100 riksdaler, det är ett RIKTIGT bra pris för ett så fett kort. Den drar ju mycket ström iofs; du måste ha dubbla 6-pinnars PCIe-strömanslutningar för att det ska funka (räcker iofs med 1 6-pinnars från nätdelen och sedan en 4-pin molex till 6-pin adapter, vilken följer med på köpet kan nämnas).

Notera dock att ATis kort i dagsläget inte funkar optimalt på små work units i folding; där blåser Nvidiakorten förbi så det ryker om det. På mina datorer foldar jag på 8800GTX som är typ tre år gammalt snart, samt på 4890. I spel är ETT 4890 nästan lika snabbt som mina dubbla 8800GTX i SLI, fast i foldning ger nvidiaklienten ger 2-3ggr högre prestanda på små WUar, trots att kortet är flera år äldre...

På stora WUar rasar Nvidia-prestandan dock ned till ungefär ATi-nivå. I framtiden ska tydligen större WUar släppas av Stanford/Pandelab, då kanske ATi kan dra ifrån i prestanda. Vi får väl se. Jag kör dock ATi i min nya burk för att pris/prestanda är så vrålbra på deras nuvarande kort. Foldning är mest bara en bonus för mig; jag är en spelmupp i själ och hjärta hehe.

Av anon132576

QPI-länken är så att säga i7ans systembuss. Eftersom trafik till och från RAM-minnena inte längre passerar systembussen är prestanda på den här länken inte lika viktig. Såklart kan det inverka en del, framför allt om QPI-frekvensen blir väldigt låg, men du vinner mycket litet, nästan inget alls egentligen, genom att försöka pumpa den riktigt hög.

QPI-prestanda är typ 25GB/s enligt Intel, jag vet inte riktigt hur många MT den siffran mätts fram med, 3.6 eller 6.4. Iallafall, de komponenter som behöver kapacitet är primärt PCIe-anslutningarna (typ 8GB/s per 16x port), diskkontroller (300MB/s per port, teoretiskt) och nätverksporten (150MB/s för gigabit ethernet).

Även om man räknar samman maxprestanda för alla portar (vilket inte är realistiskt) är det svårt att nå kapacitetstaket för QPI-gränssnittet. Det är därför det inte finns så mycket prestanda att hämta här från överklockning.

Av anon132576

Damm i grafikkortets fläkt/kylfläns? Kolla, och städa upp om behov finnes!

Har du glapp i några anslutningar/strömkablar etc, sitter grafikkortet hela vägen ned i sockeln? Ryck och tryck lite i grejerna för att kolla!

Är dina minnen OK? Prova köra memtest86+ över natten, alternativt Intelburn i en hög med testrundor (20 eller mer) och kolla om de rapporterar fel.

Funkar din nätdel tillfredsställande? Sunkig kvalitet kan leverera ojämn spänning, vilket såklart kan ge stabilitetsproblem. Testa gärna med en annan nätdel i din dator.

Kolla enhetshanteraren om du ser några konflikter där (högerklick på datorikonen på skrivbordet, välj egenskaper i menyn, eller starta från kontrollpanelen).

Om du inte fixar problemet denna vägen kan du testa att plocka bort grafikkortet från enhetshanteraren och sedan starta om datorn. Windows detekterar då om kortet. Hjälper inte detta kan du avlägsna drivrutinerna från enhetshanteraren. Lägg sedan in dem igen om det behövs.

Prova ditt grafikkort i en annan PC. Blir det inga problem då är det sannolikt inte grafikkortets fel.

Funkar inget av ovanstående kan du ha drabbats av windowsröta, och kan kanske behöva installera om din dataapparat. Säkerhetskopiera de filer du vill spara, formattera därefter systempartitionen fullständigt - dvs inte bara snabbformattera.

Av anon132576

Att säga att det ALLTID följer med är väl att uttala sig lite väl kategoriskt, men det följer OFTA med.

Tänk på att en 6-pinnars sladdadapter kräver anslutning av två molexpluggar; dessa pluggar ska du INTE ansluta till SAMMA sladd som kommer ur nätdelen; då drar du för mycket ström ur 12V-linan och överhettning/brand kan inträffa, eller så kan överbelastningsskyddet slå till i din nätdel och datorn slocknar.

Se till att vardera molexpluggarna (de med 4 pinnar) sitter i var sin kabel som kommer ur din nätdel. Ofta kommer det dock bara en sån här sladd ur Dells nätdelar (de är inte anpassade för högpresterande grafikkort), så det kan vara kört i just detta fallet...

Av anon132576

Sitter det extra strömkontakter på ditt grafikkort som du inte anslutit några strömsladdar till?

Om "ja", åtgärda isåfall detta först - eventuellt genom att skaffa en ny nätdel som har dessa anslutningar, om din nuvarande inte erbjuder sådana nymodigheter.

Av anon132576

Har du anslutit din dator till fler typer av bildskärmar än bara din primära VGA eller DVI-skärm, typ en HDTV exempelvis? Man kan få jordpotentialstötar av utrustning som är ansluten till olika nät, typ en dator på ena sidan, och en TV ansluten till kabelnät exempelvis på den andra. Detta är ganska vanligt förekommande, förmodligen inte farligt för vare sig dig eller utrustningen, men dock inte så trevligt kanske att få en liten kyss i fingrarna...

Liknande fenomen kan iofs uppstå med bara datorutrustning också, så se till att alla nätsladdar som går till dina prylar är anslutna JORDAT, och till SAMMA JORD.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sparc0
när tror ni de kmr USB3.0 och Sata3.0 på en mATX kort, till en I7a??

GISSNINGSVIS, när dessa nya teknologier migrerat in i moderkortets styrkretsar. µATX-kort har ju inte så mycket utrymme att röra sig med, vare sig för separata chips eller för ledningsbanor, så tills integrerade lösningar finns tror jag inte det blir så vanligt med dessa spetsteknologier i krympt format.

Dessutom blir det ju dyrare med externa kretsar för dessa gränssnitt, och det finns ju redan nu en del folk som klagar på att högprestandakort i µATX-format är lite kostsamma...

Personligen tycker jag nog att det är en lite snyggare lösning att ha det mesta integrerat i styrkretsarna, vad ska jag med mängder av duplicerade portar till, typ tio sataportar och 18 USB-portar, eller värre ändå, integrerade portar som ö.h.t. inte används därför att det helt enkelt inte finns plats för dem? Knasigt!

Av anon132576

2GHz DDR3-minnen är jäkligt dyra. Prestandaökningen mot 1.6GHz är dessutom tämligen låg, ett fåtal procent generellt sett för de extra 400MHzen.

Dock kan ju snabbare minnen hjälpa dig att överklocka processorn mer utan att behöva riskera sänka minnesprestanda, men om du inte tänker rå-överklocka är detta ganska mycket slöseri med pengar.

Är inte pengar ett problem är det ju iofs upp till dig, hehe. Vill du ha snorsnabba minnen så köp dem.

Av anon132576

Ta en antistatpåse, sådana som instickskort, hårddiskar med mera brukar levereras i. Stoppa in processorn i antistatpåsen och rulla runt överskottet, och sätt på en liten tejpsnutt för att hålla allt på plats. Stoppa rullen i en jiffypåse eller dylikt om du tycker det behövs extra stötskydd. Ska du skicka CPUn med posten rekommenderar jag dock att du stoppar CPUn i en kartong istället för en jiffypåse.

Du kan knyckla ihop tidningspapper för att använda som stötdämpande material inne i kartongen istället för att fixa fram såna där jobbiga frigolitchips. Lycka till!