Inlägg

Inlägg som anon132576 har skrivit i forumet
Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tartkennet
tänkte om det kunde vara bra att ha?

Boota upp PS3an utan disc insatt så XMBn ploppar upp. Bläddra runt i flikarna tills du hittar "Online user manual" (eller motsvarande på svenska, om du har det språket inställt. ) Jag minns inte exakt var den ligger, men det borde rimligtvis vara någon av de två högraste (samma som den där du hittar PSN Store skulle jag gissa).

Lycka till!

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Du har inte funderat på hur processorkylningen utvecklats sen dess?

Ja, utvecklingen har gått framåt sedan dess, vilket dock är irrelevant eftersom dåtidens kylare ju alldeles uppenbarligen räckte till. Min Dellburk med en P4 till exempel är mycket tyst, trots att kylaren inte är något annat än ett solitt block av aluminium (med flänsar givetvis, heh). Intet en heatpipe så långt ögat når...

Citat:

När jag menar problem så menar jag inte att processorerna brann upp utan att det var problematiskt att för en vettig summa (relativt) få bra och tyst kylning till en high-end P4.

Ok, nu håller jag inte med där heller heh, men tysthet (som faktiskt inte var värderat lika högt på P4-tiden) var ju inte en faktor i ursprungsinlägget, där talades det ju bara om ospecifierade värmeproblem...

Citat:

Det var inte direkt någon hemlighet att det var problematiskt.

Jaså? Ta en titt på originalkylaren som intel skickade med P4 i retailboxarna och berätta för mig om du tycker att de ser så värst värst ut egentligen... Till och med I7ans retailkylare är rätt så anspråkslös trots att den ska hantera en processor med en listad maxeffekt på nästan 150W. Bland P4-propparna var det ju bara P4D som var uppe i de trakterna.

Citat:

vilket gör det än mer anmärkningsvärt att de misslyckades så brutalt att de inte ens förbättrade sig mot ATX.

Err, hur resonerar du nu? Ett BTX-mammakort har helt uppenbart en bättre planlösning och mer utrymme för processor, anslutningar och stödkretsar än motsvarande ATX-system. Har själv två BTX-burkar brevid mig just nu, det är bara att sticka in huvet i chassit och titta så ser man direkt skillnaderna...

Sanningen till att BTX kraschade är väl snarare att tillverkarna av chassin, moderkort och kylare stretade emot och var så ovilliga (på grund av alla investeringar de redan gjort i ATX-standarden) att inte ens intel förmådde att hålla emot för trycket. De blev tvungna att släppa taget helt enkelt.

Citat:

Men man kan ju vända på det, en effektiv planlösning är ju även den som missgynnar konkurrenten.

Haha! Tjaja, det där är ju den andra populära missuppfattningen om BTX. Jag har dock sett A64-moderkort i BTX-format, så det stämmer inte heller. (Och näe, de var INTE vanliga. Men de fanns!)

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SpammerN^
Hur förklarar du då att Phenom II gjord i "dålig" 45nm springer förbi Intels Core 2 Quad och Core 2 Duo i "bra" 45nm?

Hur förklarar jag att något som inte är verklighetsöverensstämmande inträffar? Det finns ingen anledning för mig att göra det.

Finns det tester där Phenom2 är snabbare än core2 extreme? Ja. I de flesta fall? Nej. Samt, vad har generell processorprestanda med litografiprocesser att göra? Svar: inget. Du jämför äpplen och päron.

Jag förmodar att du helt enkelt är för ung och ovetande om du på fullaste allvar ifrågasätter att intels tillverkningsteknik faktiskt är den mest avancerade på den här planeten.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Den enda anledningen att BTX hade något existensberättigande låg ju i intels värmeproblem (vid den tiden).

Det är inte ett enda ord där som faktiskt är sant. Du har HELT FEL.

Värmeproblem, vad snackar du om? Nästan alla P4-moderkort var av ATX-typ, det var inga problem att kyla processorn där.

Annars kan du ju betänka att dagens i7 har betydligt högre maxeffekt än de flesta P4 hade. Lustigt så knasigt det kan bli då man bara lyssnar på korkad hatpropaganda istället för att läsa på om fakta, eller hur?

BTX utvecklades för att förbättra kylningen och planlösningen rent generellt i ett PC-chassi - vilken inte är särskilt bra i ATX-lådor; sydbryggan ligger ju inknôkad under grafikkorten till exempel, minnesplatserna krockar också ofta med det övre grafikkortet, strömsladdar och övriga anslutningar hamnar hajsvajs utströsslat lite där de får plats, och luftgenomströmningen tar snirkliga, dåliga vägar genom lådan.

ATX utvecklades ur gamla AT, och båda härstammar från en tid då datorkomponenter inte alls hade den effektutveckling och kylbehov de har idag. BTX är mycket mer strömlinjeformat vad gäller luftvägarna och är generellt sett betydligt bättre ur i princip alla synvinklar.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MultiMan
Hitachi har legat lågt i ett par år gällande uppstartström, 20W eller mindre

Hitachi har varit snålast i alla tester på Storagereview (som tyvärr inte uppdateras längre i någon större utsträckning), man kan förmoda att det beror på att huvena inte släpar i disken då enheten startar/stoppar, utan sitter på sin lilla ramp utanför diskytorna tills maskineriet kommit upp i varv.

Själv är jag en stor anhängare av hitachi, de brukar förutom låg strömförbrukning dessutom ha klassledande prestanda i de flesta situationer.

Av anon132576

Verkar datorn börja boota upp normalt? Nej: sannolikt moderkort/CPU/minne/nätdel som strular. Om ja: sannolikt mankel i grafikkortet, alternativt kass grafiksladd.

Kan du prova med en annan sladd/både DVI och VGA från kortet till skärmen? Annars får du skaffa ett annat grafikkort om detta inte hjälper (kanske inte värt besväret med en gammel harv som en 8300, som väl kör på AGP-grafik skulle jag förmoda...)

Du kan ju se om du kan få tag på ett gammalt PCI-grafikkort. De brukar funka även idag om man bara vill ha bild på skärmen.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nighthog
Ok så Larabee i 45nm är ungefär i samma storlerkar som GT200 chipen från Nvidia. Så det är ju en ganska dyr krets att tillverka som för Nvidia med sina GT200 kretsar. dock hade väll Nvidia sina i 55nm väll nu?

Du kan inte jämföra lite hursomhelst mellan olika tillverkare och tillverkningsprocesser. Intel har världens mest avancerade litografiprocess, och sannolikt de kunnigaste teknikerna och ingenjörerna också. De ligger närmare en hel generation före sina konkurrenter på fabrikationsområdet, det är ju först nu som andra tillverkare börjar få snurr på sin .45nm-tillverkning, intel är redan på väg mot nästa mindre steg.

Även på samma generation av litografiprocess brukar intel sparka alla andra tillverkares rumpa. Intels process ger typiskt sett högre komponentdensitet, enheterna klockar högre och drar mindre ström dessutom. Detta kommer att ge intel en fördel gentemot nvidia och AMD, som är utlämnade till taiwanesernas mindre avancerade processer.

Citat:

Om denna gigantiska chip inte kan prestera i samma liga som HD48** eller GTX2** och helst faktiskt bättre så blir det en flopp ganska självklart.

Det är ju inte alls självklart. Hur framgångsrikt larrabee blir beror ju inte på dess prestanda jämfört med motsvarande stora GPUer från andra tillverkare, utan på faktorer som faktisk prestanda, pris, mjukvarustöd, kvalitet på drivrutiner med mera. Särskilt det senare har intel varit rätt jäkla kassa på, men nu när de ska satsa på allvar inser de säkert själva att de måste göra en uppryckning.

Citat:

48processor kärnor gamla pentium klass i hög frekvens.... fasiken den kan ju göra /%"¤&" loads av beräkningar.

Att kalla larrabees processorer för "pentiumkärnor" är egentligen ganska missvisande; core2 baseras ju i grunden på P7 - dvs gamla pentium pro - men det är inte mycket (om ens något alls) som återstår av P7an mer än generella drag på ett blockdiagram. Samma lär ju gälla larrabee jämfört med gamla trötta pentium. Dessutom är det inte själva processorkärnan som drar det tunga lasset, det gör den anslutna SIMD-enheten, vilken har en massa mer beräkningskraft.

Sedan är det väl litet si och så med hurpass bra prestanda larrabee egentligen kan tänkas få, nvidia och AMDs GPUer har ju en massa dedikerad, icke programmerbar hårdvara för pixelrastrering med extrema pipelines för att få bra "flås"; larrabee ska enligt uppgift sköta inte bara shaders i mjukvara utan även rastrering, och det blir en tuff uppgift för drivrutinsmakarna att lösa. En modern toppklass-GPU kan jonglera flera tusen pixelfragment i olika stadier av slutförandegrad, larrabee får nog nöja sig med att arbeta med betydligt färre åt gången.

Bara en sådan simpel sak som bilinjär texturinterpolation kräver ett par hundra miljoner operationer per sekund i 60fps och hög upplösning per texturlager. Om man sedan hoppar till trilinjär 16-tap anisotropisk filtrering skuttar beräkningskravet mångfaldigt mer. Moderna spel arbetar med rätt många texturlager... Iofs behöver inte alla texturlager så hög filtrering, men då måste drivrutinen känna igen vilka lager man kan dra ner på utan att det ser fult ut, vilket kräver större insats från intels programmerarlag...

Detta blir larrabees stora utmaning; att återanvända samma beräkningsenheter för alla de moment som nvidia och amd använder separata enheter för att utföra. När du filtrerar texturer på larrabee, då kan du inte beräkna shaders, utföra polygonsetup, antialiasing, göra alphablending med mera. Så larrabee måste nog klockas rätt jäkla högt för att kunna konkurrera med G200 och motsvarande AMD-chip. Flera GHz, utan tvekan.

Av anon132576

Re: Sämre 3Dmark resultat efter överklockning!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robotach
men efter överklocking få är det bara 12658 poäng, vad är fel

Finns ju viss chans att CPUn throttlar, dvs om den når en viss (obraigt hög) temperatur klockas den ner som en skyddsåtgärd. Detta skulle isåfall leda till en prestandaminskning.

Så undersök hur varmt det blir. Själv har jag litet för mycket kylgegg på min i7a just nu vilket får intelburn att ge väldigt höga temperaturer (84C är max jag låtit den nå, sen öppnade jag chassit..), har dock inte sett att den throttlat ner ens vid så hög temp.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av halojoy
[B]Speciellt fruktansvärd hastighet t.ex. om man kör 2 stycken i RAID 0.
RAID 0 nästan fördubblar (+80, 85%) speeden, eftersom 2 diskar jobbar parallellt

Sanning med modifikation.

Beroende på stripe-storlek och typ av accesser mot disken med mera så kan kontinuerlig läs och skrivhastighet öka en hel del, men slumpvis access - dvs det som är den viktigaste faktorn för verklig prestanda - påverkas i princip inte alls av raid 0. Detta är det bästa man kan säga om raid 0.

Det sämsta är att du inte bara (teoretiskt) dubblar kontinuerlig access, du dubblar haverichansen också. Pajar en av dina enheter så ryker ALL data åt helsefyr. Dessutom är det osannolikt till max att du kommer att kunna flytta din raidpartition från en kontroller till en annan då formatet inte är standardiserat mellan olika tillverkare...

Så summan av kardemumman är att raid 0 är dålig ur tillförlitlighetssynpunkt (inte minst för ny teknologi som SSD, som inte lär vara direkt superduper-tillförlitlig redan som det är), och det ger liten eller ingen reell hastighetsökning på de typer av accesser som är vanliga vid normal användning.

Om du inte sitter och kopierar filer som är massor av GB stora fram och tillbaks hela dagen lång har du i stort sett ingen användning av raid 0.

Citat:

Kolla den här supertesten för några dagar sedan

Gud vilket ruttet test. Det är fullt av felaktiga antaganden och direkta faktafel. "Supertest" hittar man på riktiga webbsajter som till exempel PC Perspective, Anandtech, Storage Review mm där personerna vet vad de snackar om istället för att vara glada amatörer.

Jag läste ett annat test på benchmarkreviews för några veckor sedan och slogs av hur dåligt det var. Detta är definitivt inget ställe för topp-tester om man säger så! Bara för att man kan driva en väbbsajt betyder inte det att man automatiskt kan så värst mycket om själva ämnet.

Av anon132576

Om du bara ska driva ett par fläktar är det bättre om du köper en "väggvårta" från till exempel eltema, clas ohlson eller dylikt som ger 12V och ett par amps. En PC-nätdel kommer ju att ligga och sörpla en 30-50W från vägguttaget även om du bara lastar den ett par watt.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tipsaossgärna
Hmm, Vista drar en massa minne verkar det som? Kanske det suger?

Vista drar väl en viss mängd mer minne än vad XP gjorde (som i sin tur hade rykte om sig när det var nytt för att vara uppsvällt, segt och resurskrävande, och nuförtiden hyllas det för att vara så ultraslimmat - LOL!) Vad vista definitivt gör jämfört med XP dock är att använda ledigt minne i en betydligt högre utsträckning för att förhandsladda program och filer som används ofta, så att de startar snabbare när du drar igång dem.

Det är därför många okunniga personer tror att vista använder så enormt mycket minne, på grund av denna förhandsbuffringen.

Av anon132576

Det blir ingen nämnvärd skillnad om du använder originalkylaren; denna är inte särskilt effektiv. Den värmeledande tejp som sitter på en del kylare behöver för övrigt inte alls vara sämre än dyrt gegg på tub; ett för tjockt gegglager till exempel gör att kylaren vattenplanar, och kylprestanda rasar med andra ord.

Tejpen å sin sida kan i det närmaste inte felappliceras, iofs brukar den paja om kylaren lossas igen, så det kan tänkas att man måste städa bort tejpen iallafall (är man försiktig kan man ibland återpåsätta kylaren igen utan att sabba kylprestanda.)

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MultiMan
Jag är säker på att Västerbottenost hade sopat mattan med konkurrenterna.:D

Haha, garanterat jäpp! Iofs ska man ju inte slösa bort så fin ost på sådana struntsyften.

Skulle rent gissningsvis tro att fetare ostar funkar bättre än magra, fast jag rekommenderar såklart inte att man testar för att kontrollera min hypotes; osten lär ju smälta rätt så duktigt av värmen och rinna ut lite varstans; man kan föreställa sig mer aptitliga saker än härsket ingrott ostflott i processorn...

HOCP torde klarat sig bra i sitt osttest dock, alla vet ju att amerikask ost består till 100% av fejk såsom vaselin, mineralolja, syntetgummi och ftalatimpregnerad PVC mm.

Av anon132576

Hurm, en tusenwattare med en ensam 12V-lina... Jag funderar hur det kommer att gå vid en kortslutning. Kommer att krävas en jäkla massa amps med ström för att kortslutningsskyddet till slut ska kicka in, och då är det garanterat varmt nog för eldslågor. Låter inte så hälsosamt kanske.

Annars så verkar nätdelen rätt intressant; yttermåtten förefaller inte så stora till exempel, så den är lättare att få rum med i de flesta chassin, jämfört med de flesta andra högprestandanätdelar som nu finns på marknaden.

Av anon132576

Re: Vilken konsoll hade ni valt?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bleet 1...du skulle sitta och dricka öl och käka pizza med dina kompisar en kväll.

Vad ska du då med en spelkonsoll till? Pizzan blir kall, och handkontrollerna blir flottiga, ingen hit! Dessutom blir man fet av öl (och om jag vill inta korn köper jag bröd)...

Citat:

2...du ska sitta och tråka i en grå cell på Kumla i 6mån, UTAN ethernet.

Du bröt mot §7 förmodar jag!
PS3 i alla väder, ingen tvekan. Tystare än 360, högre kvalitet och blurayspelare. Framförallt ljudnivån gör mig helt jäkla knäpp på min 360, har inte kört den alls på typ 2 år nu, dånande fläktar och vinande DVDROM gör ingen glad.

Citat:

5...vi antog att §7 inte fanns och alla konsoller var flash/chippbara.

Jag förmodar att du syftar till något brottsligt, det är säkert emot brädans regler. I vilket fall som helst, köp spelen du tänker lira. Det är de värda.

Citat:

6...om vi borträknar alla s.k NextGen

Är väl inte så next egentligen då de funnits flera år på marknaden... I vilket fall, kan man ens fundera på någon annan old-gen-konsoll än PS2? "Alla" spel finns ju till den, om man nu inte MÅSTE lira dead or alive, metroid eller wind waker typ.

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TsunamiCoZ
Jag har ljud men nu har jag nytt problem

Två grejer som relativt ofta ger upphov till knepiga fel som är problematiska att felsöka:

* Dålig minneskrets

* Dålig nätdel

Skaffa den autostartande versionen av Memtest86+ och bränn ner till en optisk skiva som du därefter bootar från. Låt den sedan gå över natten och kolla sen vad den säger.

Du kan även testa att fjoppa ur alla DIMMar utom en, och testa dem en åt gången genom att boota upp datorn och sedan använda den normalt (vidtag åtgärder för att minimera ESD-skador på dina DIMMar; stå inte på heltäckningsmatta, bär inte syntetmaterial, vidrör metalldel på chassit innan du sticker in händerna i buken på datorn etc). Funkar spelet med en DIMM men inte med en annan har du kommit närmare en lösning!

Har du möjlighet kan du också prova att byta nätdel. Du behöver inte skruva in den i chassit, bara ha den liggandes utanför burken och plugga in alla relevanta sladdar.

PS:
Lägg gärna ner bög/gay/hiv-snacket också. Sånt är inte bara barnsligt och omoget, utan kan också vara straffbart.

Av anon132576

Istället för att lägga order på nya komponenter för tusentals spänn, varför tar du inte grafikkortet med dig till en kompis och testar i dennes burk?

Om det blir bild är det alltså inte grafikkortet som e paj. Är skärmen svart, ja då vet du sannolikt vad som orsakat ditt strul...

Normalt sett kan du inte förstöra hårdvara med mjukvara. Nu är det lite knepigare idag än hur saker funkade förr i tiden; rent teoretiskt skulle en betadrivrutin till exempel kunna skriva fel värden till de register som styr grafikkretsens volttalsregulator och därmed orsaka hårdvaruhaveri. Detta har jag dock aldrig hört talas om, och normalt sett läses ju dessa värden ur grafikkortets BIOS, vilken inte ändras även om du byter drivrutin...

Dock har jag varit med om själv att en DIMM rök åt helsefyr när jag ställde minnena till 1T kommandohastighet, så tråkigheter KAN uppenbarligen ske bara genom att ändra i mjukvara.

Av anon132576

Du bör notera när du tar losss processorns kylfläns ifall det sitter pasta imellan eller värmeledande tejp. Många enklare kylflänsar (samt flänsar som levereras tillsammans med processorn vid köp) har tejp påsatt, då detta är enklare för vanligt folk att hantera än att skvittra runt med kylpasta.

Är det tejp måste denna avlägsnas så noggrannt som möjligt först innan påförandet av kylpasta, annars blir det (sannolikt kraftigt) försämrad prestanda i kylningen.

Såklart tar du även bort gammal pasta också! Mixa gammalt och nytt/av olika fabrikat är inte att rekommendera...

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HenkeBenke123
ok men iaf, om vattnet är kallare än rumstempraturen så kommer kondens bildas ?

Rent tekniskt sett så bildas kondens så fort lufttemperaturen sjunker under den nivå där den inte längre kan binda den mängd vattenånga som finns i luften. Det behöver inte vara särskilt kallt för att kondens ska bildas om luftfuktigheten är mycket hög; spana in när du duschar till exempel.

Vid mer normal luftfuktighet (för svenska mått) måste man komma relativt nära nollstrecket för att skapa kondens, 5C eller under cirkus. Du måste fläska i rätt mycket is för att få ner tempen så lågt. Det är dock ingen bra ide att stoppa din reserator full i isbitar av andra skäl dock; dels är temperatursänkningen högst temporär (max någon/ra minuter, sen har isen smält), och sen får du tappa av smältvatten och ösa i mer is; knappast effektivt.

Sedan så innehåller ju isbitar (gjorda på kranvatten) mineraler och diverse joner etc, vilket på lång sikt kan skapa avlagringar eller elektrolytiska krypströmmar i ditt kylsystem, något som korroderar metalldelarna... Inte bra. Som andra föreslagit, en fläkt är en bättre lösning. Lycka till!

Av anon132576
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ulaper
Nu är morsan galen och skall sälja min laptop... den dj...a wd-40 sprayen förstörde djakarandaskivan på vardagsrumsbordet totalt

Jag upprepar:

Citat:

man ska såklart inte spruta smörjmedel eller andra petroleumprodukter på ytor av plast eller som har tryck/lackfinish. Det kan förstöra utseendet

Sunt förnuft är alltid bra att tillämpa för övrigt, till exempel att man ska inte nödvändigtvis prova allting man läst om någonstans (eller sett på youtube för den delen). Särskilt inte prova på morsans djakarandaskiva...

Läxan lärd denna gång, förmodar jag!