Inlägg

Inlägg som Ikariwarrior har skrivit i forumet
Av Ikariwarrior
Skrivet av MultiMan:

Styrräntan kommer inte vara nere på 2 % om två år, än mindre ett år. Sverige är inte ensam ö, opåverkad av omvärlden.

Sverige kommer bl a rusta militärt närmaste åren på ett sätt vi inte sett på 50 år eller mer. Bara det i sig kommer vara en bromskloss.

Näää, lugn i båten bara, bara införa mobiliseringsskatt och kortare arbetsvecka så är biffen stekt 😉.

Av Ikariwarrior
Skrivet av cads:

Vem som helst kan rita i solidworks med hjälp av lite tutorials. Det svåra är att rita med tanken att det ska mass produceras, vilka toleranser? Material val? Vilka maskiner man ska använda? kostnader? Vikt? Med mera..

Allt det du nämner är ju bara en vanlig arbetsdag för vilken mekanik ingenjör som helst. Inget av det är svårt om du jobbat några år. Det svåra är att ha en bra affärsidé som genererar mer deg än du spenderar 😀, vilket de uppenbarligen saknar.

Av Ikariwarrior

Att ta fram ett datachassi i Solid Works tar ju max en vecka som nybörjare. Känns snarare som dåliga val och okunskap

Av Ikariwarrior

TIDAL ändrar sina abonnemang och ändrar till lossless för alla, tror det kostar 119kr i månaden

Av Ikariwarrior
Skrivet av Baxtex:

Jag fattar inte riktigt. Jag och frugan står 50/50 på bolånet.
Jag har betalat 80 021 i ränta och fått underskott av kapital på 19 702kr. Jag fick tillbaka 14 000kr.

Frun har betalat 80 139kr i ränta men fick 24 041 i ränteavdrag
Hon får tillbaka 20 700kr.

Eftersom jag betalar hela bolånet själv ska hon nu skicka över ränteavdraget till mig men vi fattar inte riktigt hur mycket det är. 🤔

Noll kronor, happy wife, happy life 😉.

Av Ikariwarrior
Skrivet av TotalF:

Apropå batteripack - och nu ställer jag en fråga som mest troligt kan vara hyggligt korkad - är det ens en möjlighet att jag en dag, om batteriet i min tm3 är skadat/rejält degraderat, skulle kunna tänkas få ett "större/bättre" batteri i utbyte?

Jag menar, det hade ju vart nice...

Absolut, så länge det faller inom garantitiden/villkoren.
Det finns alltid undantag, men som jag förstått det räknar exempelvis Tesla att deras batteri har 85% kvar efter 32000 mil. Sen om det är många mil får var och en bestämma.

https://www.dagensps.se/motor/sa-mar-teslas-batterier-efter-3...

Av Ikariwarrior
Skrivet av kf:

Det låter extremt osannolikt att Ford har haft "operativ kostnadsförlust" på 1300000000000 USD på ett kvartal. Om de sålt 20962 bilar så är det en förlust på 62016983 USD per bil...

Jo håller med, men det är från deras egna rapport, kanske ett typo. Ford är ett av bolagen som separerat kostnaden för EV:s

Av Ikariwarrior
Skrivet av 0cool:

Inte alls, VW säljer aldrig i livet en bil med förlust någonstans i hela världen och de kan alltså sälja bilen i Kina, även just nu, till ungefär halvpris jämfört med EU.

Handviftningar om att det "säkert" beror på att Kina subventionerar Tyska elbilar känns rätt befängda, och jag skulle uppskatta någon form av källa för påståendet att lönenivån i EU vs Kina kan förklara prisskillnaden. Att det verkar vara en vedertagen sanning betyder inte att det faktiskt är sant!

För att vara tydlig pratar jag givetvis om produktionskostnaden. Anledningen till att bilarna är dyra i EU är att VW vill få tillbaka R&D och investeringar i fabriker snarast möjligt och sätter absolut högsta möjliga pris på varje marknad. Priset de kan sätta är högre i EU än i Kina - men maxpriset man kan sätta i EU har fallit kraftigt det senaste året och det måste de bare inse förr eller senare.

VW kan tillverka bilar under 200 000 de också, och det är faktiskt enklare att göra det med en elbil än med de fossilbilarna de har lyckats göra det med tidigare. Om de bara har lite tålamod med hur snabbt de får tillbaka sin investering i nya fabriker.

Edit: "Tydligen har Hyundai motorgroup (Kia) lyckas få ner produktionskostnaden till 19000 dollar per bil"

Det kan omöjligen stämma. Hyundai säljer bilar från 14000 dollar sproilans från återförsäljare till kund i Sverige (i10) vilket alltså inkluderar transport (inga hyundaifabriker i sverige), vinst för importör, distributör, återförsäljare. Och då är det en bensinbil, som tar längre tid (flera arbetstimmar) att montera än en elbil.

Finns ju hyfsat mycket forskning gällande produktionskostnader kostnader för EVS. Exempelvis är snitt priset på ett batteripack gjort i kina mellan 10-12 tusen dollar. Under pandemin gick råmaterial kostnaderna upp med 144% till över 8 tusen dollar per EV, i genomsnitt. 2025 räknar man med att totala tillverkningskostnaden för en EV som klarar runt 40 mil är runt 23-24 tusen dollar.

Av Ikariwarrior
Skrivet av 0cool:

Tro gör man i kyrkan. VW ID3 17500 USD

Anledningen till att bilar är dyra i europa är att tillverkarna tycker att europeer har mycket pengar, inte att bilarna egentligen är så dyra att tillverka. Så mycket pengar som tillverkarna vill ha för sina bilar i Europa just nu är bara för mycket, vilket vi ser på försäljningen.

Branschen försöker på alla sätt få staten och kreditinstituten att underlätta för europeer att betala dubbla priset för bilarna men det lär inte lyckas. Och så länge det försöket pågår är det riskabelt att köpa bil här.

Det var väl en tämligen orelevant jämförelse, statligt subventionerat, tidsbegränsat erbjudande från förra året, där det bara handlar om att norpa till sig marknadsandelar, exempelvis som BYD gjorde i euroområdet där de gick back 7000 dollar på varje såld bil när de introducerades på eu marknaden.

Exempelvis sålde Ford 20962 elbilar i q3 till operativ kostnadsförlust på 1,3 biljoner dollar, förvisso räknar man det som en investeringskostnad för nästa generation av EV bilar. Tydligen har Hyundai motorgroup (Kia) lyckas få ner produktionskostnaden till 19000 dollar per bil, oklart vilken version. Det finns några få märken idag som producerar elbilar med hyfsad vinst, för resten handlar det nog mer om att inte förlora marknadsandelar.

Av Ikariwarrior
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Det skulle kunna tänkas bero på var man står parkerad. Står bilen i en ficka i ett P-garage någonstans lär det vara betydligt färre intressanta händelser att spela in än om den råkar vara parkerad på en livligt trafikerad stadsgata med massor med gångtrafikanter.

Absolut, men det är ju inte händelserna i sig, utan att systemet hela tiden är ingång. Ingen expert på vad en USB hårddisk drar men gissningsvis, obetydligt.

Av Ikariwarrior
Skrivet av glemmy:

Jo vet att det går att stänga av, men då är funktionen meningslös. Det är sinnessjukt att det försvinner 200 kWh i månaden eller typ 1400 mil om året i tomma intet, om man tror siffrorna i sista länken.

För mig är det 2-3 % per dag, så 1,5-3 kWh. Inte så konstigt egentligen då datorn är igång, alla kameror buffras, och eventuella händelser skrivs till hårddisken. Så vill du inte ha funktionen så är de bara stänga av den åh då är det ju som vilken annan elbil.

Av Ikariwarrior
Skrivet av glemmy:

<Uppladdad bildlänk>

Vad är det egentligen som drar så sjukt mycket i sentry mode?
Sprang på den här som man nog får ta med en nypa salt, men inte första gången jag läser om Teslas batterier som drar ut helt orimligt fort när de står parkerade.
Om siffrorna stämmer är det 200W konstant förbrukning.

Edit: lite seriösare källa
https://www.notateslaapp.com/tesla-reference/1303/tesla-sentr...

Vill du parkera bilen en längre period så är det bara att stänga av sentry mode, gör en shutdown i menyn, låt bli att kolla bilens status i appen. Då är det inte mycket som försvinner på två veckor

Av Ikariwarrior

It's time to kick ass and chew bubblegum. And I'm all out of gum."

Av Ikariwarrior
Skrivet av Swdehero123:

Aa, men det han är mest stressad/ rädd för är att inte kunna ta körkort när han blir 18 år. Så kommer olovlig körning påverka körkort för bil i framtiden ?

Självklart spelar alla brott man döms för roll, körkort vid 18 års ålder är nog bara att glömma då registerutdrag finns kvar i minst 5 år, körkort ,vapenlicens osv är inga ”rättigheter” då de bara går att få och behållas så länge en person anses vara lämplig. Vanför kör man ens omkring med en 2000w när endast 250w är godkänt/lagligt, gissningsvis blir det inte den sista plumpen i protokollet.

Av Ikariwarrior

Jag hade försökt lägga några tusenlappar till.
Inet har en som är hyfsat prisvärd.

https://www.inet.se/produkt/2223547/lenovo-loq-i5-16gb-512gb-...

Av Ikariwarrior
Skrivet av PatrikE:

Kommer att gå över till elbil som tjänstebil, närmare bestämt en ID4. Nu sitter vi och funderar på om även frun bör överväga en elbil som tjänstebil istället för en diesel.
Hon kör över 3000 mil om året i tjänsten.

Det jag tänker på spontant; har ni som enbart har elbilar i familjen tänkt på vad som händer vid en eventuell kris? Elnätet ligger nere eller att det kommer ta hutlöst lång tid i köer att få sin bil laddad.

En bil som drivs av bensin eller diesel kan du både lagra dunkar med drivmedel hemma eller i värsta fall "slanga" från andra bilar för att fortsätta din färd.

Bara en tanke och fundering i dessa tider då vi ska vara medvetna och ha en viss beredskap själva.

Vid en eventuell ”kris” som du nämner så regleras ju även tillgången på vanligt bränsle då samhällsviktiga verksamheter prioriteras. Vanlig diesel som du köper på macken kan du lagra max 10-12 månader.

Av Ikariwarrior

Dock skönt med inbyggt handlovsstöd på ena sidan, bara välja höjd själv genom att plugga in korrekt antal kablar. Överlag en genomtänkt sund produkt 😀.

Av Ikariwarrior
Skrivet av essge:

Det finns en del att tjäna på att köpa sin iPad i ex.vis Filippinerna. En ”11-inch iPad Pro Wi-Fi + Cellular 256GB - Space Gray” kostar på apple.com/ph PHP72990 vilket svarar mot SEK13880 med dagens kurs hos Revolut. På apple.com/se kostar samma modell SEK15738.

Finns det några nackdelar att köpa utomlands?
Skillnader hårdvara, mjukvara, garantier?

Apple kan begränsa garantiservice för hårdvaruprodukter till det land eller den region där Apple eller dess auktoriserade återförsäljare ursprungligen sålde Apple-produkten. Apple kan begränsa garantiservice för hårdvaruprodukter som köpts i Europeiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz så att den endast gäller i EES eller Schweiz.

Kan ju bli halvjobbigt om du måste serva paddan.

Du kan begära service i ett land som inte är inköpslandet och i ett sådant fall ska du följa alla gällande import- och exportlagar och regler, och du ska ansvara för alla tullavgifter, moms och andra tillhörande skatter och avgifter.

Av Ikariwarrior
Skrivet av superapan:

Är du säker? Stödjer Teslas DC-DC-omvandlare att man byter batteri rakt av från ett blybatteri till litiumjon?

Man kan helt säkert använda det, men om inte DC-DC-omvandlaren "vet" att den nominella spänningen är något högre så kommer man åka runt med ett batteri som aldrig är fulladdat...

Du kan byta till ett 12 v litium batteri och på så sätt få bättre tillförlitlighet. För typ 2 år sedan så var det lite strul med Teslas uppdateringar vilket gjorde att mjukvaran inte kände igen batteriet, då behövde man starta om systemet/bilen så funkade laddningen igen, dock är ju de batterierna betydligt dyrare så det kanske inte är värt det då du antagligen kan köpa 3-4 bly varianter för priset av ett litium. De nya 15,5v litiumjonbatterierna har ju dels en annan anslutning och laddas ju som du nämner annorlunda jämfört med bly.

Av Ikariwarrior
Skrivet av Alling:

Vet du om man kan byta till ett sådant i sin Model 3?

Japp, du kan byta , ngt dyrare i inköp.