Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee

ADAX neo wi-fi är mkt bra mjukreglerande elelement med bra app. Rekommenderas.

Av teejee

I den här tråden får du lite tips:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1682867-budget-gaming

8000kr räcker med råge utan grafikkort. Med ett 1060 grafikkort räcker det långt med 6000kr för resten.

Av teejee
Skrivet av Petterk:

iPhone bruke inte gilla att surfa lokalt, därför du inte kommer in. Testa på datorn så går det.

Har alltid funkat på iPhone och iPad för mig. (bytte till iPhone 2017 )

Av teejee
Skrivet av mhj:

Ja visst är det skumt, trött blir man när den isåfall pajjar när man följer deras råd via support..Man kan tycka att de borde skicka ut en ny gratis om de får min att gå sönder genom att följa deras råd.

Kanske var han inte så kunning som jag pratade med, något annat jag kan prova med för att försöka få liv i den?

Att fabriksåterställa en routern är helt normalt steg i felsökning. Om din router dog av det kan du inte klandra operatören för det. Tvärtom så tyder det på att din router var trasig.

Av teejee

Vad är det för något under golvet? Är det en annan lägenhet? I så fall är det ingen fukt därifrån iaf. Är det källare så är det också osannolikt att det är fukt därifrån. Men är det bottenplan med betongplatta under som inte är isolerad så finns risk för en mer problematiskt fuktskada.

En annan möjlighet är ju om det är kök/badrum i närheten där något sakta läcker.

Av teejee
Skrivet av joakim99:

Jag har inte kommit med något exempel. Ditt räkneexempel där du bara tar hänsyn till energi och inte tittar på effekten känns inte relevant dock.

Om nu mycket laddning sker på natten, är det då inte i stor utsträckning samtidigt? Säg att hälften laddar samtidigt, då tror jag inte att Ringhals 4 räcker så långt till de 2 miljonerna bilar som du nämnde. Lite magert kanske att ladda med 1 kW.

Det är inga problem med kapaciteten i elnätet vad gäller elbilsladdning. Varför hänger du upp dig på det?

Den viktigaste poängen i mitt första inlägg är att normal förbrukning är bara ca 10kWh per dag (tar en timme med hemmaladdare eller 5 min med snabbladdare att ladda). Det är detta som behöver laddas upp.

Sen kommer detta laddas på alla möjliga sätt. En del laddar en gång i veckan i 8 timmar, en del på jobbet, en del nån timme efter jobbet (alla slutar inte samtidigt), en del på natten när elpriset är som lägst osv.

Det kommer inte vara någon plötslig peak när alla kommer börja ladda plötsligt.

Av teejee
Skrivet av joakim99:

Som laddar samtidigt?

Nej, inte samtidigt men det är inte relevant, tvärtom eftersom mycket laddning sker på nätterna.

Ditt exempel måste ju vara baserat på snabbladdning 150kWh eller liknande. Helt meningslöst exempel som inte alls är relevant.

Av teejee
Skrivet av TuHack:

Läste någonstans att 50.000 elbilar som laddas samtidigt motsvarar en reaktor...

*

Mycket konstigt sätt att räkna på som inte säger något. Säger ju inte ens om det är enfas AC-laddning på 3kWh eller 150kWh snabbladdning.

Så helt meningslös fakta.

Fakta är att en typisk elbil laddas med 10kWh per dag (ca 5 mil per dag). Det innebär att Ringhals 4 räcker till över över 2,5 miljoner elbilar.

uträkning:
Ringhals producerar ca 1100MW, det blir 1100*1000*24 = 26400000 kWH per dag. Och alltså 26400000/10 bilar per dag som kan laddas med 10kWh per dag.

Av teejee

El 6200kr, elnät 1600kr. drygt 1600kWh. Villa på 130kWh i SE03.

Som tur är så ser januari lovande ut. Kan mycket väl bli mindre än halva priset jämfört med december.
(hittills i januari under 1kr i snitt i SE03 utan skatt)

Av teejee
Skrivet av Gorian:

Men hur mycket märks det? Jag har förstått det som att utvecklarna till mångt och mycket optimerar främst med S i åtanke och att skillnaden till X inte är vidare stor.

Nej så är det inte vad jag har sett iaf. Series X och PS5 verkar var huvudspåret under utvecklingen. Sen på Series S så sänker man dynamisk upplösning och andra grafikinställningar tills det funkar ok.

Men det är ju många som sitter för långt bort från skärmen/TV (i relation till skärmens storlek) för att i praktiken få någon nytta av den högre upplösningen. Sitter man i soffan 3m från en 55-tums TV så ser man nog ingen direkt skillnad på 1080p och 4k.

Av teejee
Skrivet av Gorian:

IMO är det främst lagringen som tippar till X’s fördel. Men det är förstås upp till var och en att bedöma vad ens behov är.

Skillnaden i grafikprestanda är iofs som skillnaden mellan ett riktigt budget grafikkort och ett bra mellanklasskort (3ggr kraftfullare GPU på X). Något som värderas till många tusenlappar på PC.

Av teejee
Skrivet av davinho:

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk-ssd/ssd...

Upplevde att de stoppade såna i laptops också! Men bra! Vad tror du om denna, duger den tro?

Allt gott!

Duger gör den ju, men lite onödigt bra för en äldre dator som din. T ex den här har 1TB för samma pris. Din son kommer nog inte märka någon prestandaskillnad i praktiken.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk-ssd/ssd...

Av teejee
Skrivet av Implor:

Kondens är problemet. Bör stå i +10 grader åtminstone.

använder du den så sällan så ta med den in. Tar ju 1min att koppla allt.

1 minut? Först koppla ur dator, sedan bära dator med alla tillbehör till stugan , sedan gå tillbaka och hämta skärmen, sedan tillbaka till stugan och koppla in allt. Och när man är klar ska man göra exakt samma procedur åt andra hållet.

Troligtvis tar det mer än en kvart.

Sen är inte min erfarenhet att det blir kondens i en isolerad stuga. Man bör inte få den typen av lite större temperaturskillnader mellan luft och datordelar som skapar kondens.

Av teejee
Skrivet av cyklonen:

Jag skulle vara orolig för kondens på komponenter som kan leda till korrosion.

Jag tror inte det kommer bli någon kondens i en isolerad stuga.

Av teejee
Skrivet av No_Jah:

Jag vet inte ditt avtal med Bahnhof ser ut/såg ut.

Men om det tidigare stod i avtalat att du fick publik IP-adress, och att de sedan utan att skicka ut avtalsändring bara byter till CG-NAT så känns det ju inte helt rätt, för då lever de ju inte upp till avtalet.

Om det däremot inte stod något alls i avtalet om publik IP-adress eller CG-NAT så är det väl fritt fram för Bahnhop att göra som det vill med det, även om det hade varit schysst att göra något utskick om att de tänker sluta med att ge ut gratis publik IP-adress.

Jag utgår från att avtalet säger att de kan ändra precis vad som helst. Däremot brukar bindningstider inte gälla när de ändrar viktiga saker som pris eller funktion. Dvs man kan byta operatör utan problem om man inte är nöjd med ändringen

Av teejee
Skrivet av snajk:

Jo precis. Men övriga komponenter är ju relativt snabbare än så dock. Processorn är inte en tredjedel av X exempelvis, eller minnet, diskhastighet eller liknande. Och 1080p är ju en fjärdedel av 4K så i teorin borde den hantera det väldigt bra. 1440p däremot är nästan hälften av 4K så där blir det förstås tightare. Sen skalar det ju absolut inte så linjärt i verkligheten förstås utan allt beror på valen utvecklarna gör.

Ja, i 1080P bör den prestera alldeles utmärkt. Det håller jag med om. Kanske lite enklare inställningar för ljussättning och liknande men annars som en Series X i 1700P eller liknande.

Av teejee
Skrivet av snajk:

Fast du har ju flera gånger tagit upp att det inte är "äkta" 1440p eller 1080p. Också att det inte är 4K på X så ofta, vilket det ändå är för det mesta. Men spelar det någon roll om man måste fota och kolla med förstoringsglas eller extremt inzoomat, och räkna pixlar för att avgöra det? Jag har aldrig märkt av att den dippat ner till 1960p eller 1800p men det lär den ha gjort många gånger liksom.

Konsolerna presterar bra och det ser bra ut, i upplösningar upp till 4K för X och upp till 1440p för S, det är den stora skillnaden. I övrigt varierar det beroende på spel. Vissa spel klarar sig bättre på en S i 1440p än vad de gör på en X eller PS5 i 4K, andra tvärtom. Men på en TV är sällan 1440p ett alternativ, det finns på min TV visserligen men ofta så är det 4K eller 1080p och S klarar 1080p galant i de flesta fall (även om det kan gå ner i vissa tunga sekvenser).

Angående spelpriserna så var det min bild också, tills jag började jämföra och då såg jag att priserna i MS butik ofta låg under det lägsta tillgängliga på prisjakt eller så. Men det finns ju ett mönster som är att populära spel ofta går ner i pris snabbare på skiva, medan de sen går upp ganska snabbt igen eller helt försvinner från många butiker. I XB-butiken tar det lite längre tid innan spelen går ner men sen brukar de ofta gå ner till samma reapris i perioder, tills de sänks ganska kraftigt, och sen börjar de sänkta priserna också få reor så blir de ännu billigare.

Det är tre gånger så kraftfull GPU i Series X som Series S. Exakt vad för skillnad det ger beror helt och hållet på vad utvecklarna väljer att göra. Men rejäl skillnad gör det ju.

Av teejee
Skrivet av Dhanjel:

Fast i slutändan är det ju kontraktet du skriver på, inte någon reklam.

Men jag är inte emot att det blir tydligare, tvärt om.

Försäljning från företag till privatperson är inte strikt kopplat till underskrivet avtal. Hur produkten marknadsförs är minst lika avgörande vid en konflikt.

Av teejee

Med 10Gbit nätverk och SSD i en kraftfull NAS så går det väl skulle jag gissa. Men det blir en dyr lösning.

Av teejee
Skrivet av zaap:

Vi omsätter nästan 60 milj med ett resultat på närmare 12. Räknar man på det så är IT-kostnaden "bara" 0,3% kanske.

Då är det ju verkligen småpengar. Då är ni väl ett försäljning- eller tillverkningsföretag(?)

(en miljon per anställd är mer tjänsteföretag där lön är den dominerande delen av kostnaderna )