Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee

Vad har du för behov av att uppgradera? Något särskilt som går långsamt? 8700k är ju fortfarande en bra CPU.

Av teejee
Skrivet av heretic16:

Nä. Jag håller inte med om detta svar.
Folk har jobbat på att optimera en kompilator i över 30 år och då skall det finnas ett sådant svar på hur mycket dom optimerar.

Tolkar som att du inte vet svaret.

Men du har inte angett vilken kompilator du använder. Så rätt onödig/otrevlig kommentar från din sida.

Av teejee
Skrivet av Allexz:

Hmm, vad är din usecase för bitlocker på en stationär dator? I princip ända gången det kan hjälpa dig är om någon fysiskt gör inbrott/raid i din bostad och att datorn inte redan är upplåst när det sker...

Ofta lägger kryptering till mer risker än den tar bort. Slarvar du bort nyckeln till din disk så förlorar du effektivt all data på disken.

Det går att dualboota med linux och windows med bitlocker, men man behöver då aktivera/avaktivera detta i bios vid varje tillfälle med secure boot. Man kan även kryptera linux installen med annan mjukvara för kryptering.

Att datorn är låst eller avstängd hindrar ingen att nå dina filer (om de inte är krypterade). Bara att ta hårddisken och stoppa in i en annan dator och ta över ägarskapet på filerna. Krävs inga hacker-kunskaper ens.

Av teejee
Skrivet av Kamouflage:

Känns som en kortsiktig sak att bygga in eftersom det redan finns fyra olika USB-PD-versioner med flera frivilliga tillägg, tillverkarspecifika avarter ej inräknade. Ska du tex snabbladda en nyare Samsung vill du ha USB-PD 3.0 med det valfria tillvalet PPS så inte ens en "vanlig" PD 3.0 räcker.

PD kunde blivit så bra men blev.. detta.

Nu tycker jag att du överdriver problemen. PPS är främst för att få maximal snabbladdning av smartphones, inget problem i praktiken om de "bara" laddar med max 20W (bättre för batteriet t o m).

Inget som påverkar när han laddar t ex laptop.

Av teejee
Skrivet av Masen666:

Var hittar du abonnemanget som kostar 500:- om året?

Dom har höjt en hel del ser jag tyvärr, det var ca 500kr när vi började med det för 4år sedan. Nu är det 720kr om man tar vartannat års fakturering. 960kr med ettårs-fakturering.

Av teejee
Skrivet av trudelutt:

Ja, även om AirTags inte är gjorda för att spåra katter funkar de ju utmärkt för det! Förutom att den jävla högtalaren piper

De som går via mobiltelefonnätet kostar pengar iom att mobiltelefonoperatören vill ha betalt, och kanske även den som driver servern för att hantera enheterna (om enheterna använder en server). Plus att grunkan som husdjuret har på sig kommer vara större och behöva laddas regelbundet (vet inte hur ofta, men säg varje vecka eller något). De är nog bättre för t ex jakthundar, men för katter känns det inte rimligt imho.

Så här kan man ta bort högtalaren:
https://www.youtube.com/watch?v=8vAQNedIa0o

Den finns dock risk att det inte går lika smidigt när man själv provar som det ser ut i videon Jag har inte provat själv, men kanske ska göra det.

Den sänder som sagt ut Bluetooth-signaler regelbundet, och om den inte får svar via Bluetooth från din iPhone regelbundet (exakt vad kriterierna är vet jag inte) så börjar AirTag:en pipa när man flyttar på den. Bluetooth går bara några tiotals meter, så när du och katterna är längre ifrån varandra än så riskerar den att börja pipa.

Vi har Tractive, kostar ca 500kr per år. Så max 10% av årliga kostnaden att ha katt för vår del. Så kostnaden är inte orimlig.

Av teejee
Skrivet av Mirialia:

Ja, det var en uppdatering till webbläsaren, det var inte en OS uppdatering. Chrome till S4an uppdaterades senast i förra veckan.

Jag vet flera äldre som fortfarande annder s3, s4, s5 Telefoner.

Ja du har rätt, sista ios 12 uppdateringen som inte var enbart för web-motorn var i september 2021, men det är ändå 8 år efter release av 5s.

Av teejee
Skrivet av Pirum:

Apples CPUer har ju varit kalas i många år, tror att min Galaxy S4 i9506 (2013, samma chip som Note 3) hängde med den aningen nyare Iphone 5S (höst 2013) rätt bra, speciellt överklockad (vilket är helt relevant jämförelse, då det dels gick att överklocka, dels skrivs på den här siten), men visst, 5S hade lite bättre singeltrådprestanda förmodligen, men sämre multicore och mindre RAM.

Ett av mina barn har min gamla S4 som extratelefon och visst är den daterad, men den känns ändå rimligt ok med 1920x1080-skärm på 5" etc. Vågar påstå att för de flesta skulle Iphone 5S kännas mer daterad idag. Men om vi hoppar till nyare telefoner, säg 5 år sedan (2018) så har ju flaggskeppen sedan dess säkerligen prestanda som folk flest skulle klara sig bra med. De flesta som köper flaggskepp är "medel-svenssons" trots allt, samma sak när det gäller Iphone. Det som får folk flest att byta är skador, dåligt batteri, slut på lagring, är mina okvalificerade gissningar. Men det skulle vara intressant att se djupare statistik från operatörerna och de stora säljarna, de sitter säkert på rolig information.

iphone 5s fick en säkerhetsuppdatering i januari i år. Galaxy S4 hade senaste OS uppdateringen i maj 2017.

Jag vet flera som använder iphone 5s som huvudtelefon ( t ex min far...) utan problem. Däremot känner jag ingen som använder en Androidtelefon som är ens i närheten så gammal.

Av teejee
Skrivet av SwedenVirre:

Nej deras processorer är kalas!

Deras OS lämnar dock mycket att önska, det är rätt så nerlåst från mina egna erfarenheter. jag hade t.ex ett bekymmer med att jag inte kunde ladda ner för stora saker på mobilt internet.

istället för att fråga ifall jag verkligen vill göra det på mobil data så krävde det wifi och det gick inte diskutera.

Varför ska jag behöva använda Wifi när jag har obegränsat internet och kan ladda ner i 70 Mbit/s? Det är skit dumt!

Så jag fick sätta mig på en 10 Mbit's lina som då tog mycket längre tid bara för att Apple tyckte det.

Sen är jag inte helt kompis med deras UI och tycker där är för lite alternativ för att göra det smidigare för mig att använda telefonen, vilket är helt subjektivt. Jag vet när jag provat IOS så har där varit mycket små grejer som jag inte varit kompis med.

Jag misstänker att det är det som syftas på

...Och nej Android är inte perfekt det heller, men jag tycker det är mer användbart i jämförelse för mig.

Begränsningar med att t ex installera stora appar via mobilt internet är ju lösta sen åtskilliga år sedan. Så inget problem idag.

Av teejee

I vilket sammanhang orsakar detta problem? Du bör ändra vilket attribut du tittar på.
Du kan aldrig ta för givet att det datum-attribut du hänvisar till sammanfaller med när bilden faktiskt är tagen.

Det bästa är om du använder attributet som säger det du vill veta istället, det heter "Date taken"

https://www.organizingphotos.net/date-taken-date-created-date...

Av teejee
Skrivet av jnsson:

Som sagt, jag drog ett exempel! Det är fortfarande så att Apple inte har någon garanterad uppdateringspolicy. Sedan så kan Google uppdatera mycket, mycket mer av systemet utan att behöva skicka ut en systemuppdatering som Apple behöver göra. iPhone 5c fick bara 3 års OS uppdateringar medans iPhone 5s som lanserades samma år fick 5 års OS uppdateringar

Nu pratar du bara om support för senaste IOS version. Säkerhetspatchar till äldre OS supportas mycket längre. Iphone 5s (IOS12) fick en säkerhetsuppdatering i januari i år! Det är mer än nio år efter release.

Av teejee
Skrivet av joakim99:

Om det är fel på varan så bör du väl i första hand reklamera den? Det känns fel tycker jag att använda ångerrätten i det fallet.

Fast problemet är att man ofta får en enklare och smidigare hantering om man ångrar köpet istället.

Av teejee
Skrivet av mgsrex:

Har priset på Series X gått upp igen? Ligger på hela 7195:- hos Microsoft. Hos svenska återförsäljare är priset runt 6500:-. Inet ligger kvar på priset efter den förra höjningen (6190:-).
Kan vara bra att veta om någon tänkt köpa en konsol snart.

Skrivet av Bunk:

Smyghöjning inför Starfield kanske...

Nej, priset är oförändrat i USA (499$), det är pga dålig kronkurs. Kronan har tappat ca 25% sedan lanseringen av Series X.

Av teejee
Skrivet av Fraggle1988:

Har kikat runt lite tester, verkar funka rätt bra med 3060ti på 1440p också. Men det som gör mig mer intresserad av 4060ti är ju som sagt framegen och att det är en nyare och markant strömsnålare teknik 🙂

Glöm inte att 1440P ultrawide är ca 35% fler pixlar än vanlig 1440P, så vanliga 1440P tester stämmer inte i ditt fall. Det är delvis därför jag pushar för 4060ti, den har ju både mer råprestanda och bättre uppskalning (DLSS3).

Av teejee
Skrivet av Fraggle1988:

Halloj, tänkte uppdatera lite. Sitter och velar mellan 3060ti eller 4060ti. 4060ti väger tungt just nu då den har framegen.

Med 1440p ultrawide så bör du definitivt satsa på 4060ti av dom två.

Av teejee
Skrivet av anon25463:

Radera tråden och jag har mailat SweC om att få mitt konto raderat.

Tack

Av teejee

Jag skulle rekommendera att byta hand när det gör ont och använda vänsterhanden.
Så har jag gjort när jag fått värk i högerhanden vid datorjobb.

Av teejee
Skrivet av Anders9110:

Man behöver inte använda de högsta inställningarna samt att DLSS och FSR kan hjälpa till en del

Visst, så är det ju. Men TS har en jättebra CPU och en avancerad skärm med hög upplösning. Känns inte så balanserat att välja en enklare GPU som inte är tänkt för den upplösningen.

Av teejee
Skrivet av sweisdapro:

beror på spel, jag har spelat det med ett 1080Ti som är runt 3060Ti i prestanda vad jag kan hitta, och det gick alldeles utmärkt enligt mig

Jag tänker mer på framtiden än att det funkar hyfsat med en hel del spel idag. 1440P ultrawide är rejält många pixlar att hantera. Och TS har ju en riktigt bra CPU, känns dumt att inte välja en GPU som är tänkt för den upplösning han har på skärmen.

Av teejee
Skrivet av Anders9110:

Skulle säga RTX 3060 Ti eller RX 6700XT är korten som gäller ifall du vill få en större uppgradering utan att det blir allt för dyrt.

RTX 3060 Ti har DLSS och bättre RT prestanda
6700XT har något bättre raster prestanda och 12GB VRAM

Ifall du vill ha mer prestanda så är det väl 6950XT eller RTX 4070 beroende på var du värderar

RTX 4070 har bättre uppskalning teknik, RT prestanda, Nvidia Reflex, DLSS FG och drar ca 200W mindre ström
6950XT har ca 15% bättre raster prestanda och 16GB VR

3060Ti och 6700XT är väl i klenaste laget för 1440p ultrawide.