Inlägg

Inlägg som Frux har skrivit i forumet
Av Frux

Namnbytet till intetsägande X istället för det världskända fenomenet Twitter var strategiskt osmart, oavsett allt det andra politiska. Fanns ju det användbara verbet "twittra" som inte fick någon motsvarighet efteråt, "exa" funkar ju liksom inte.

Så media skriver inte alls lika många korta notiser om kända personer som "twittrat" något, när de behövde lägga halva notisen på "gjort ett inlägg på det sociala nätverket X, tidigare Twitter". Och därmed uteblir mycket gratisreklam för X den vägen.

Ingen större förlust för mig personligen visserligen, men tänker medialt genomslag, marknadsvärde osv.

Av Frux
Citat:

... PCI Express 5.0-baserade SDD-enheter. Där har X670E, X670 samt B650E stöd för detta medan det är frivilligt för moderkortstillverkarna att bygga in det på B650-moderkort och A620-modellerna står helt utan.

Aah moderkorts-specifikationer... Så många meningar här i artikeln som är perfekta att ha som icebreakers på första dejten.

Av Frux

Kan vara "Bold Font" eller "High contrast fonts" som är aktiverade. Kryssa ur dem isf. Hittas enklast via sökfunktionen inne på inställningar.

Edit: Eller så heter det något på svenska ja enligt svaret ovan.

Av Frux

Jag hade såna frysningar ett tag på min förra dator, otroligt irriterande... Har för mig att jag fixade det antingen med nytt bios på moderkortet och/eller med att återställa all överklockning på CPU och GPU och köra default.

Av Frux

Ska jag väl uppgradera så vill jag ha en "bra" router och så känns det inte prisvärt och så väntar jag lite till. Repeat.

Av Frux
Skrivet av Linda_Almighty:

Fullstort ATX intryckt i boxen?
15 minuters drifttid på _eventuellt_ batteri?
Eller... går den på diesel?

Flyttbar stationär är nog ordet. Gissar att målgruppen är t.ex. kineser som bor väldigt trångt och behöver en kompakt dator som går att flytta undan vid behov.

Av Frux

Det var åtminstone smart att sätta vibrationsdämpningen i mitten så att man kan skruva fast fläktramen på vanligt sätt. För det är rätt pilligt ibland att fästa fläktar med gummipluggar när det är trångt bakom CPU osv. Nån annan tillverkare kan göra samma sak fast på en bra fläkt.

Av Frux

Jag testade ett tag, men det ser roligare ut vid första anblicken än vad det är.

Lätt att tappa bort varandra på de relativt komplicerade banorna också tycker jag.

Av Frux
Skrivet av Cimlite:

Det börjar med Steam Deck, men innan man vet ordet så sitter man och huffar ett 4090. Inget sätt att leva. Håll er ifrån såna här dumheter.

"Hey man, I can handle it, OK!?"

Av Frux

Nu är väl vissa lite väl hårda här.

Det intressanta var ju främst det egna 3d-printade skalet som behövdes för att öht kunna byta ut fläktarna på ett modernt grafikkort utan standardfästen för fläktar. Fläktarna var Noctua, det hela blev bra och gjorde skillnad i temperatur. Typ. Ta nyheten för vad den är liksom, bli inspirerade, eller inte. Inte som att nån bytte fläktar i sitt chassi bara.

Skrivet av Cerb:

Väldigt lik den jag själv gjorde 2017.

<Uppladdad bildlänk>

Nice! Hur gjorde du den lådan, gick grafikkortet att modda eller fick du bygga nåt nytt?

Av Frux

Netflix och många andra streamingappar är förvånansvärt usla på att hjälpa en hitta någon ny serie tycker jag.

I UI möts man av hundratals thumbnails som ger minimal eller noll hint om vad det är för typ av serie, och inne på infosidan står det EN ynka generisk mening med typ vilka som är skådespelare.

De enda serier jag "hittat" är de jag hört talas om på forum osv, och gör man inte det så tja då hör man aldrig talas om dem. ^^

Av Frux

Trist med säkerhetsbrister i modermodemet. Det är ju själva hjärtat i hårddisken.

Av Frux

Jag vill städa bort uppdaterings-notiserna och brukar vara rätt snabb mest av den ytliga anledningen.

Av Frux
Skrivet av ztenlund:

Du står nedanför fel träd och skäller. Det är uppdateringshastigheten på skärmarna som borde upp (om man inte även vill sänka till 50 Hz), vilket även skulle göra det lättare att visa "omatchat" material med bra resultat även om det inte är en exakt multipel. Min poäng var också att du klagar på just SVT, samtidigt som verkligheten är att det förekommer massor med 24/25/50-material på andra håll också.

Fast artikeln var ju om SVT så då kommenterade jag ang det. Min beef gäller såklart inte bara SVT, jag har rent allmänt en mångårig frustration kring alla missförstånd kring framerate, "vi har 50 Hz-video i Europa", lämpligt val av FPS på videomaterial osv. Och ja, jag stör mig på allihop när de inte synkar.

Allt kunde egentligen kvitta om bara uppspelningen fungerade good enough, men nu har vi ju ständigt småhackande videos omkring oss pga dåliga tekniska lösningar och olika framerates. Japp det kommer bli en mindre issue framöver med högre frekvens på skärmarna som gör synkfelen så små att det inte behöver vara perfekt.

Av Frux
Skrivet av ztenlund:

@Frux
"De facto global standard för videuppspelning"? Jo, tjenare, den första videon jag slog på nyss på Youtube är uppladdad i 25 bilder/sek. Och nej, det var inte något som kom från tv. Sedan är det förstås mer 30 och 60 bilder/sek där än på SVT, inte minst med tanke på att mycket innehåll kommer från USA och andra 60 Hz-länder.

Ja Youtube har länge hanterat videomaterial i många olika FPS, t.ex. 25.

Men som majoriteten användare sen kollat på med 60 Hz-skärmar som inte visar videon med korrekt framerate.

Goddamn det är ju exakt detta jag försöker förklara.

Av Frux
Skrivet av Nioreh83:

Jag förstår vad du menar, men det är fortfarande inte någon standard(alltså något man kommit överens om), men helt klart väldigt vanligt.

Det är dock inte SVTs eller någon annan TV-producents fel att det tillverkas devicer och appar som inte kan visa 50hz-innehåll korrekt. 50hz video är dock en del av flera standarder, och har varit så i många många år.

Ok fine, 60Hz har blivit de facto global standard på displayer och videouppspelning.

Känns bara som inte alla hängt med utan hållit kvar vid tanken "i Europa kör vi minsann PAL och 50 Hz" samtidigt som våra hem har fyllts med mediaspelare och displayer som bara visar 60 Hz korrekt, enligt amerikansk standard.

Skrivet av compila_beeper:

Ligger inte problemet snarare på att appen inte klarar av att automatiskt skifta Hz till, i det här fallet, 50Hz?
Anser du samma sak om all film som är 24fps?

Så kan man säga. Vi har länge fått dras med digitala mediaspelare (hårdvara och appar) som inte klarat att växla läge på tvn som DVD och blurayspelare gjorde förr, varken till motsvarande 24 FPS eller 50 FPS. Dvs utvecklingen har gått bakåt på den punkten. Ibland har tvn kunnat lösa det själv, men långt ifrån alltid, och många andra displayer har som sagt rent fysiskt saknat möjlighet att anpassa sin 60 Hz uppdateringsfrekvens till 50 Hz videomaterial.

Och tex Google chromecast fick inte en "match framerate"-funktion öht förrän förra året, och bara på nyare modeller. Men vi kan väl hoppas att hårdvaruutvecklingen kommer ikapp att visa SVTs 50 Hz. Dynamiska displayer på mobilen börjar bli vanligare och nya tv är snabbare på att växla läge utifrån videosignalen.

Av Frux
Skrivet av Nioreh83:

Utöver TVn så har jag adaptiv refresrate på både telefon, dator, och laptop. Alla hanterar 50hz

Trevligt! Men du förstår alltså på riktigt inte vad jag menar med att 60 Hz varit standard uppdateringsfrekvens på datorskärmar de senaste 15-20 åren? Eller du vill bara märka ord?

Av Frux
Skrivet av Nioreh83:

Det finns ingen sådan standard. Det är möjligen absolut vanligast, men inte någon standard.

Tja, finns ju såklart högre uppdateringsfrekvenser också.

Men lista gärna dina displayer där hemma som kör med låst 50 Hz.

Av Frux
Skrivet av ztenlund:

SVT gör tv, inte Youtube... 50 Hz är standard för tv i hela Europa och inget som SVT har hittat på själva.

När man kollar på europeiska tv-sändningar, på en tv... Ja då funkar 50 Hz. En allt smalare nisch.

Allt färre människor kollar på tv-sändningar utan använder SVT som en streamingtjänst. Och då går det utför jäkligt snabbt med hanteringen av 25 FPS video genom hela bildkedjan av hårdvara och mjukvara eftersom 60 Hz är standard, även på enheter här i Europa.

Standard uppdateringsfrekvenser
Datorskärmar: 60 Hz
Surfplattor: 60 Hz
Mobilskärmar: 60 hz

Dessa skärmar ändrar inte uppdateringsfrekvens utan konverterar all video till 60 Hz, där 50 Hz-material inte går jämnt ut utan blir hackigt och dåligt.

Av Frux
Skrivet av Swennis:

Fixar apple tv galant med auto refreshrate

En gång i tiden hade jag tv-box med scart-kabel som fint växlade plasma-tvn till 50 Hz.

Men det vanligaste scenariot är att streamingkällan/appen helt enkelt pressar ut SVTs 25 fps till standard 60 Hz 1080p och det hackar därefter.