Inlägg

Inlägg som Frux har skrivit i forumet
Av Frux
Skrivet av Matfer:

Vet du vilka kort som är närmare Nvidias referensdesign?

Ska testa att köra det under helgen och undervolta det. Om skiten kvarstår så lär det bli en retur.

Rent generellt så är det väl kort som inte marknadsför extra överklockningspotential och som ligger närmare MSRP, typ Gigabyte, Zotac, Galax/KFA, PNY.

Förr i tiden betydde mindre kända märken dålig kylning och högljudda fläktar, men med 4000-serien så är kylarna bra och nästan överdimensionerade på alla modeller. Jag är som sagt jättenöjd med mitt PNY 4090. Hade knappt hört talas om dem innan men de gjorde tydligen det tystaste grafikkortet jag haft, och då har jag bara köpt "bra" kort de senaste 15 åren.

Av Frux
Skrivet av Tangentbord:

Va fan... nu är ju tv'n inte alls lika irriterande blank!!
Tur att jag "bara" kört med den på sen black friday och de säger att man måste ta bort den innan första uppstarten, de kunde ju sett till att det fanns något som gjorde det tydligt

PS: Tack för tipset!

Haha du råkade ha kvar skyddsfilmen med sämre bild i nästan ett halvår alltså, störigt.

Kommer ihåg att jag packade upp min LG B8 och tyckte det var synd med mer reflexer i skärmen än vad jag hoppats på. Sen kom jag på att det kanske var nån skyddsplast och det var det ju.

Men jag kan faktiskt förstå att folk råkar missa det. Jag såg inget om skyddsfilm i uppackningsanvisningarna och det satt inga sådana där övertydliga tejpbitar att börja dra i som det brukar vara på prylar annars.

Av Frux

Läser man runt på nätet så verkar ASUS överrepresenterade när det gäller grafikkort med extra mycket coilwhine.

Enligt nån elektroingenjör så är det komponenterna som ASUS använder till sin överdimensionerade strömförsörjning som har en överhängande risk för mycket coilwhine, medan modeller närmare Nvidias referensdesign bör ha mindre risk för sådana problem. Dvs Nvidias egna grafikkort och tillverkare som inte har lika custom kretsdesign.

Anekdotiskt så fick jag returnera ett ASUS 2080 som tjöt så det hördes 2 meter från datorn. Enligt vissa så kan coilwhine minska märkbart efter nån månad men jag märkte ingen sån tendens tyvärr. Sitter i nuläget med ett PNY som inte har något sånt ljud alls.

Av Frux

"Forskning visar att" brukar betyda att det fortfarande helt beror på exakt vad man mäter och under vilka förutsättningar...

Har man en stökig arbetsmiljö så kan det säkert vara lugnare att arbeta hemifrån, men då måste man ha självdisciplin för det också.
Att ha kollegor runt sig innebär ju negativa störningar, men även positivt kreativt teamarbete och ett socialt sammanhang, osv osv. Finns många perspektiv, och olika mix passar dessutom olika personer. Blir stolpigt att krysta fram exakt vad som är "bäst".

Själv arbetar jag som effektivast när jag är på kontoret men där är betydligt mindre folk än vanligt.

Av Frux
Skrivet av Shiprat:

Funderat på det med, gissar att detta mer än något annat handlar om twitch streams, något jag bryr mig väldigt lite om. Men antar att det finns edge cases, typ on man regel under vill titta på gamla YouTube videos, ofta nog att det är värt att försöka upp kvaliteten lite?

Mer praktiskt så kan det ju i teorin spara lite bandbredd att streama sämre kvalitet och uppskala hos klienten, även om det går helt emot mina personliga preferenser.

Det behöver inte ens vara gamla videos, förvånansvärt mycket laddas ju fortfarande upp i 720p eller max 1080p faktiskt, som en del filmtrailers t.ex. Vilket ger dålig bildkvalitet så fort videofönstret är lite större, för att inte tala om fullskärm. Youtube har en väldigt soft/oskarp och komprimerad bild sett till upplösningen.

Att ladda upp i 4K verkar hos många ha fått en stämpel som onödigt och nördigt och dra en massa datatrafik. Men de med en liten mobilskärm blir ju fortfarande serverade typ 480p-versionen av videon så det är ju inget problem egentligen. Mer än att de med stor skärm får kass kvalitet, i onödan. Jag hade hellre velat att folk laddade upp i 4K från början, absolut.

Men i verkligheten kommer vi få komprimerad 720p skickade till oss i många år till (hej SVT), och streamingtjänsterna håller ju tillbaka bildkvaliteten för att kunna sälja in mervärde med dyrare abonnemang. Då är det väl lika bra att försöka få bilden att se så bra ut som möjligt på skärmen med datan som finns att tillgå.

Av Frux
Skrivet av ronnylov:

Jag tänker att nästa gång blir jag själv drabbad av något meningslöst förbud så jag önskar inte onödliga förbud på andra. Jag hamnar hellre bakom något långsamtgående fordon ibland än att jag bidrar till ett förbudssamhälle där inget är tillåtet.

Så därför tycker jag inte att det ska införas några hårdare regler än vi redan har.

Tsss vi är många generationer som har "drabbats" av att inte kunna köra bil förrän vi fyllt 18, och har ändå fattat det vettiga med en åldersgräns.

Den nuvarande dåliga situationen med A-traktorer har uppstått av misstag, enkelt uttryckt, efter ogenomtänkta ändringar av gamla regler. Det var aldrig meningen att högstadiekids ska kunna nöjesköra runt i tung lastbil på vägarna, och därmed är det inget "förbud" att fixa hålen i regelverket.

Av Frux

Kul att det äntligen kom något som ger bättre skärpa i webbläsaren, men förstår inte riktigt varför de inte lagt in några helt vanliga skärpefilter av hög kvalitet för länge sen. Varför måste allt vara nyutvecklad AI och dra en massa datorresurser? Känns ibland som att företagen försöker slå ihjäl en fluga med en specialdesignad flugsmällare i guldplätterad kolfiber för 1000 kr...

Finns ju många bra avancerade omskalningsalgoritmer för video de skulle kunna implementera. Att nya finesser "tyvärr" bara fungerar på den senaste korten kan de ju påstå ändå liksom.

Oftast går det nästan att utföra magi med kombinationer av avancerade skärpefilter i Photoshop t.ex, vet jag sen åratal av hobbyredigering. Jobbar man med subpixel-nivå så kan man få fram massor av detaljer utan störande överskärpta svarta linjer osv.

Men men som sagt, jag är glad för detta iaf. Har inte testat så mycket men kommer nog köra den här funktionen.

Av Frux

Ja BeamNG.drive.

Grundspelet är inte så stort men man laddar ner moddar dvs bilar, banor och olika sorts uppdrag som folk har gjort. Time trial, drift, kör ner en lastbil nedför berget osv. Av varierande kvalitet men de är ju gratis så.

Själv kör jag nästan bara runt ibland och kraschar olika bilar.

Av Frux

Jag kan betatesta om det är ett projekt jag vill bidra till och kan acceptera lite konstigheter i just det fallet. Som indiespel man ser potential i.

Men oftast vill man ju bara att nåt ska funka såklart och laddar inte ner något det står Beta på, särskilt inte när man ska flasha moderkort t.ex. Men stort tack till de som gör det och rapporterar i forumen.

Av Frux

Själv köpte jag "verktygsfria" RJ45-kontakter från Kjell eftersom det kändes onödigt att investera i verktyg när jag bara skulle göra några stycken. Jag lade en massa tid på att försöka göra kontakterna så bra det bara gick men jag fick i slutändan inte ut mer än 100 Mbit/s över två olika cat6-kablar. Nu var detta good enough i just det fallet men sammanfattningsvis, ja köp ett verktyg.

Av Frux
Skrivet av infigo:

1080p är bara ett namn. Vad det faktiskt är för bitrate bakom kan skilja vilt mellan tjänster (och hur videon exporterades i för bitrate från början med). Detta är ett sätt att visa att det finns bättre kvalitet.
Ett vanligt hack är att exportera en 1080p video satt som 4k så man får 4k alternativet på youtube men det är den högre bitraten man är ute efter.

Ja de har en lite bättre balanserad bitrate i 4K, medan 1080p är väldigt hårt komprimerad. Misstänker att många tror att det är tvärtom. Man ser det direkt på videos där mycket detaljer rör sig samtidigt som gameplay från snabba spel i 1080p blir ofta en pixelsmet.

Även om 1080p som upplösning räcker långt när de flesta ändå inte kollar på 4K-skärmar/videofönster, så är ju en sönderkomprimerad pixelsmet en sönderkomprimerad pixelsmet liksom, oavsett upplösning.

Jättebra ifall Youtube höjer sin bitrate på 1080p.

Av Frux

Risken att få massa krångel med något som är dåligt eller smyg-defekt är mycket större än vad jag kan motivera med lite lägre pris.

Undantaget (dyra) högtalare från någon som verkar vettig. Och hus som besiktigats av tredje part.

Av Frux

Kom att tänka på sketchen där nördarna försöker övertala barnen att aldrig plocka ur actionfigurerna från originalförpackningarna och ha dem som samlarobjekt istället.

"I'm gonna get you with my lightsaber."
"OR... leave it in the box!"
"Stormtroopers, attack!"
"OR... leave them in the box and never touch them!"

Av Frux

Så den heter Vindstyrka men kan inte mäta vindstyrka.

Av Frux

Kommer ihåg när jag köpte första routern med gigabitanslutning.
En dator trådat.
En mobil på wifi.

Det var allt jag hade att ansluta.

Av Frux

Jag blir förvånad över hur många anslutna enheter vi har varje gång jag kollar i routern.

Alla Google Home-prylar som chromecast och smarta klockor får listan att dra iväg.

Av Frux

Man kan ju också tolka det som att den gamla hälsostatusen faktiskt var en felmätning, men de vet nu inte vilket korrekt värde som varje SSD ska återställas till. Så de pillar inte vidare på det ännu mer.

Av Frux

Det blev många timmar TF2 fram tills för 10 år sen. Kanske skulle ta och prova igen? Även om man lär få smisk av alla erfarna spelare.

Av Frux

Sen måste vi nog vänja oss vid tanken att det kommer att kosta pengar att minska EUs farliga beroende på vissa områden. Detta handlar i slutändan om vår geopolitiska säkerhet, och inte bara om det gamla vanliga med statliga pengar som ska skapa konstgjorda arbetstillfällen i nåt europeiskt land och företag som försöker roffa åt sig.

Kina är tyvärr ett land där man inte behöver leta länge efter suspekta agendor eller öppen fientlighet mot väst. Och den senaste tiden har de utvecklats åt fel håll ur vår synvinkel med än mer auktoritära tendenser.

Av Frux
Skrivet av Cenorida:

Dålig marknadsföring tror jag var en av anledningarna. Det var inte särskilt många, bortsett från hardcore gamers som kände till Stadia.

Och många hardcore gamers blir störda av videokomprimering och latency och föredrar en egen konsol.
Medan den bättre målgruppen, dvs casual gamers som inte är lika kräsna med det tekniska, aldrig hörde talas om Stadia.

Därmed föll det mellan stolarna.

Sen var väl oklarheterna kring spel och spelbibliotek spiken i kistan för övriga.