Inlägg

Inlägg som Shrudder har skrivit i forumet
Av Shrudder

Man undrar ju hur stor del av budgeten vid utvecklingen av det här chassit gick till diverse berusningsmedel

Av Shrudder
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag skulle gissa att det handlar om att det finns många som nöjesåker och dessa vill staten ej främst sänka skatten för. Genom att ge alla bilägare en summa, så bidrar de mer till de som kör lite men måste.
Detta är självklart inte problemfritt. Jag tycker inte alls det är en bra ide, men jag gissar tanken är åt detta hållet.

Frågan är vad staten skulle göra? Öka reseavdraget. -Visst. Öka ersättning hur nära man bor matbutiker? Det sista kommer typ bli att alla pengar går till byråkrater som ska granska detta.

Det vore ju typiskt staten att ha så lite koll att de tror att nöjesåkning skulle ha ens en procent av utsläppen. Men mest troligt är att de ser miljarderna rulla in hos skatteverket och knappt kan bärga sig att slösa bort dessa skattepengar på diverse onödiga projekt.

Av Shrudder
Skrivet av Triffid:

Du glömde skatteavdrag för jobbresan på c.a. 9kr/mil vilket blir typ 10-12000kr per år

Hur som helst; det är bara inse att det i framtiden är en lyx att kunna bo ute på landet och köra överallt helt enkelt. Den typen av boende är typ det sämsta miljömässigt och det skall man betala för; att bosätta sig långt ifrån saker man behöver och sen spy ut CO2 för att ta sig till ställen, vill man göra det får man betala för det precis som de som vill bo flådigt i centrum får betala för sina val. Vill man bo billigt får man bosätta sig i någon förort med bra kollektivtrafik eller där man kan cykla till alla förnödenheter, det är så framtiden kommer se ut och det är nog bara gilla läget. The Times They Are a-Changin'. Vad som var ett förhållandevis billigt boende förr kommer inte vara så framöver.

Vad tur att alla jobb är ett kontorsjobb i en stad då. Bönderna får väl odla raps på hustaken och skog får man plantera i parkerna. Dags att prospektera under alla tätorter så att alla gruvarbetare kan cykla till jobbet också. Infrastruktur utanför städer får läggas ner så ingen behöver köra dit för att underhålla och reparera fel. Flygplatsen får vara i centrum så alla har lika långt, men man måste ansöka om tillstånd för att få flyga. En nöjesresa var femte år tillåts. Alla torg görs om till renbetesmark och blir inhägnade så de inte behöver åka runt med helikopter, snöskoter och fyrhjuling.

Men för att det ska vara lika för alla så tvångsförflyttas alla som bor i en stad nu till en annan stad som de inte har någon koppling till, högst 50% av släkten får vara i samma stad. Tyvärr kan ingen längre arbeta med vindkraft, vattenkraft och solenergi då det ligger för långt bort eller inte finns kvar någon plats på hustaken samt att kraftnätet inte längre kan underhållas eller byggas ut så en del av befolkningen får jobba hemifrån, det vill säga sätta sig på en cykel och generera el till resten.

Av Shrudder
Skrivet av joakim99:

Jag tror det vore bättre för miljön om priset höjdes med 3-4 kr till istället för att sänka priset. Min känsla är att vid nuvarande priser så har en del av "nöjes"-körningen försvunnit och det bör väl vara positivt ur ett miljöperspektiv?

Inte sett någon statistik på nöjeskörningens påverkan på miljön men kan tänka mig att det sammanlagt är kraftigt försumbart i förhållande till all annan användning.

Andra intressanta frågeställningar kring ämnet är t.ex. vad det skulle få för effekt om fler tvingades cykla året runt. Skulle det få en positiv effekt (hälsosammare befolkning både sett till miljöaspekten och att fler rör på sig) eller rentav en negativ effekt (skador av att man ramlar på grund av is och så vidare) som överväger de positiva?

Hur påverkas bostadspriserna om fler tvingas flytta närmare sitt jobb? De som säger att "ni har i alla fall billigare hus etc" kanske gör sig själva en björntjänst av att argumentera för höga drivmedelskostnader.

Jag tror att många inte riktigt förstår vilka direkta och indirekta konsekvenser som höga drivmedelskostnader har på hela samhället (både positiva och negativa) innan det finns adekvata alternativ och infrastruktur för att helt och hållet kunna gå bort från fossila bränslen.

Av Shrudder

Har kört bud och problemet är i allra högsta grad att det oftast är nötter som är ute och levererar. Hade aldrig problem att hitta en bostad till slut, även där varken vägen är skyltad eller huset numrerat - det finns flera appar med kartor där man kan kika för att se exakt vilket hus det är. För lägenheter är det aldrig ens ett problem att det inte är skyltat, det händer bara på vischan.

Om du har tur får du någon med lite hjärna, t.ex. en student som extrajobbar eller någon annan som är mellan jobb. Resten är såna som bara gör minsta möjliga för att få lön den 25:e och inte har någon ambition att klättra inom företaget eller överhuvudtaget. Det är inte ens särskilt dåligt betalt, efter ett år har man samma lön som en lastbilschaufför enligt transportavtalet och det var 155kr/h för tre år sedan.

Av Shrudder

ordlig.se WEEKEND nr 46, 2/6

⬜🟨⬜⬜⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Nästan lite tråkigt när man vinner på ren tur och inte behöver sitta och tänka en stund.

Av Shrudder

Brukar köpa bönor som är på rea, tycker espresso house-bönorna är prisvärda när det är 50% rea. Maler med billigaste kvarnen från NoN och sen en godtycklig mängd ner i aeropressen. Blir bra nog för mig.

Av Shrudder

ordlig.se nr 41, 2/6

🟨🟨🟨🟨⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Shrudder

det låter ju riktigt vettigt

fast ne :PPPpppPp

Av Shrudder

Chrome med tillägg: 138 ± 1.6 (1.2%)
Chrome utan tillägg: 169.3 ± 1.4 (0.81%)
Ping till browserbench.org (54.190.50.183): 183 ms

Skulle vara intressant att veta hur andra variabler påverkar resultatet också, latens till webbservern osv.

EDIT: Testade olika tillägg och den enskilt största boven var uBlock Origin, men annonsblockerare är ett absolut krav så det får man leva med.

Av Shrudder
Skrivet av Chippen2188:

Nu är ju inte ljud och Apple Carplay samma sak. Ljud via 3,5mm kan ersättas med en adapter i lightning-kontakten eller Bluetooth, vilket finns i alla bilar. Apple Carplay kräver även data, inte bara ljud. Och jag skulle nog säga att i dom flesta bilar efter 2015 så är Apple Carplay/Android Auto mer vanligt än 3,5mm uttaget.

Det är ju det jag säger, det är samma problem då man helt enkelt får använda en adapter. Det är inte så att Apple Carplay på något sätt är magiskt och inte skulle fungera med en adapter bara för att Apple tvingas använda USB-C. Är det inte dessutom så att Apple Carplay i många bilar ansluts via USB i andra änden redan? Då är enda problemet att man får byta kabel.

Av Shrudder

Skönt, då slipper man förhoppningsvis i framtiden den eviga frågan: "har du en Iphone-laddare?".

Skrivet av Chippen2188:

Marknaden är inte redo att ta bort porten. Många bilar har inte trådlös Apple Carplay t.ex. Men det skiter väl Apple i.

Löser sig med en adapter som Apple lär sälja till det fina priset av 500 kr. Är ju precis samma sak med bilar som bara har 3,5mm ingång för ljud och nyare telefoner som saknar den. Då är ju dessutom Apple Carplay ovanligare och mer nischat.

Av Shrudder

Så går det när man tittar på andra populära titlar och försöker göra en mixmatch av allt de ser som pengaprinters. De kanske skulle testa göra ett spel för gamers istället för valar. Tror dock att DICE är sedan länge förstört av storhetsvansinne av tidigare populära titlar, de tror inte att de kan göra något dåligt helt enkelt. Lägg ner DICE och släng Battlefield på typ Respawn eller någon annan studio med lite nytänkande.

Av Shrudder
Skrivet av FreddyK:

Jag tror nog att målet är att Sony ska öppna upp för Xbox Gamepass på Playstation.

Det är helt klart det som är tanken. Läser man mellan raderna så står det: "It’s not our intent to pull communities away from that platform and we remained committed to (force Sony to add Xbox Game Pass on Playstation in order to do) that.

Av Shrudder

Gick bra i början men sen prickade jag in helt fel kombinationer med rätt ändelse. Med ett till försök hade det gått hem.

ordlig.se nr 15
⬜⬜🟨🟨🟨
⬜⬜🟩🟩🟩
⬜⬜🟩🟩🟩
⬜⬜🟩🟩🟩
⬜🟩🟩🟩🟩

Av Shrudder

Självklart på bordet, betydligt mindre damm och lättare att koppla in och ur saker. Har custom loop som är näst intill knäpptyst (och det ser ju rätt fränt ut också). Har inga RGBs eller annat störigt ljus alls så ibland när skärmarna stängt av sig vid inaktivitet vet jag inte ens om datorn är igång eller inte.

Av Shrudder

Tycker ändå ASUS-laptopen har sin plats. Det är ju en speldator och många vill ha t.ex. Discord och liknande på en egen liten skärm. Dessa "släptops" är redan stora och tunga så där finns det plats ändå.

Av Shrudder
Skrivet av sonicsonic:

Om man kunde bara trolla fram den perfekta skärmen. Så tror jag att detta skulle vara extremt nära. Vad mer kan man tänkas vilja ha egentligen? Mer pixlar och Hz känns inte rimligt. Vad ska orka driva det lixom?

Ser det som positivt att även om det är svårdrivet idag så drivs priserna ner och i framtiden när hårdvaran hunnit ikapp för att driva det så behöver man inte betala multum för en monitor.

Av Shrudder
Skrivet av MacAllan:

Ett OS är väl ingen lagring, lagring är för mig filer som foto, filmer, dokument mm.
Man snackar ju bland annat om molnlagring, du skickar väl inte upp ditt OS där då

Ditt OS måste ju ligga lagrat någonstans. Det är det enskilt viktigaste programmet som körs på en dator, därav anser jag att det är där det ligger som är ens primära lagring. Du kan ha en dator med bara ett operativsystem, men inte en dator med bara bilder. Det är förövrigt fullt möjligt att inte ha någon lokal lagring (sekundärminne) och istället nätverksboota. Där kan vi snacka "annat" som rätt alternativ i pollen.

Av Shrudder
Skrivet av Roger W:

Hmm, alltid klurligt med alternativ till såna här polls.
Det finns ju M2 diskar med bara SATA gränsnitt. Ska man välja SATA på dem då helt enkelt?

Jag tolkar det som gränssnitt då det inte finns något alternativ för M.2. Vilket gränssnitt det körs på borde man veta, annars skulle man inte heller kunna svara på om det är NVMe 3.0 eller 4.0.

Skrivet av MacAllan:

Beror väl på hur man tolkar "primär lagring".
OS + alla program körs på nvme M.2 disk.
Allt som laddas ner + alla spel körs på HDD och SSD över sata.

Eftersom jag inte tolkar OS + program som lagring så la jag rösten på SATA.

Då allt annat körs på ditt OS så tänker jag att primär lagring är där du har ditt OS då det konstant används oavsett. Primärminne är ju inte där du lagrar din data heller men det används hela tiden.