Klockfrekvens över tid

Med dynamiska klockfrekvenser och därmed potential för stora variationer blir beteende över längre tid allt mer intressant. En undermålig kylare kan inte bara ge onödigt höga temperaturer och hög ljudnivå, med senaste generationens grafikkort väntar i många fall även lägre prestanda.

ab_freq.png

För att se hur grafikkorten hanterar längre tids belastning loggas frekvenserna under testet för ljudnivå och temperatur. Det innebär att värdena kommer från ett slutet chassi med begränsad ventilation, något som mer eller mindre motsvarar ett vanligt datorbygge.

När frekvenserna för Radeon R9 Nano studeras är det tydligt att modellen i normalfall inte når upp till maxfrekvensen 1 000 MHz. Kortet landar snarare runt 900 MHz, vilket stämmer bra med informationen och uppskattningarna från AMD.

Nämnvärt är att temperaturen verkar spela förhållandevis liten roll för frekvensen. Värdena faller i princip direkt ned till nivån runt 900 MHz, långt innan temperaturmålet på 75 °C uppnås. Det tyder på att det är strömbudgeten snarare än värmeutveckligen som håller tillbaka prestandan.