Inlägg

Inlägg som psiko har skrivit i forumet
Av psiko
Skrivet av Dunder:

Google Home funkar bra, har själv inte använt Hue-appen på evigheter.

Intressant! Använder inte Google Home själv, men kanske Apple HomeKit hade fungerat istället för mina ganska enkla behov. Får kolla upp det.

Av psiko

Finns det något alternativ för att styra Hue-lampor utöver Philips egna Hue-app? Behöver bara möjlighet att styra lokalt i mitt eget nätverk, ej remote.

Skaffade Hue delvis för att det fungerade lokalt utan att krångla med konton, men det verkar ändras snart baserat på varningen som visas konstant i Hue-appen nu.

Har en Hue-bridge i dagsläget och 12 st lampor samt 3 st dimmer switches att styra. Gör inget mer avancerat än att slå av och på dom specifika tider typ och sen har jag några scener där jag byter mellan olika ljusstyrka på lampan.

Av psiko

Använde Android under en längre tid fram till för ca 1 år sen då jag bytte och kör numera iOS. Ogillar båda operativsystemen egentligen och hade det funnits ett annat, mer öppet, alternativ så hade jag nog hoppat på det.

Det är lite beroende på utformingen av själva mobilen också då jag ofta är ute efter så kompakt mobil som möjligt.

Av psiko
Skrivet av Joakim Ågren:

Ni som kör med iPhones de senaste åren varför gör ni det? Skulle ni kunna tänka er ett byte? Om inte varför då? Vad tror ni om framtiden för Android? Har nån mer än jag gjort liknande observationer hos de unga?

Bytte från Android (Sony Xperia XZ1 compact) till iPhone 13 mini förra sommaren och känner väl att bytet har varit sådär än så länge. Jag var väldigt nöjd med min XZ1a och enda anledningen att byta var för att den började kännas lite trött och seg och inte fick några uppdateringar längre.

Hårdvarumässigt är jag väldigt nöjd med min iPhone, men tycker det känns som iOS motarbetar en i många lägen. Dock har jag nog ganska udda krav och önskemål så är säkert därför. Tycker att appstore i iOS är under all kritik men det vet jag inte om jag någonsin hört någon annan klaga på. Tyckte även att appstore i Android var usel, men att den i iOS alltså är ännu sämre.

Jag är dock väldigt nöjd med min iPad och framför allt AppleTV, sistnämnda är nog bästa köpet jag gjort på länge i elektonikväg.

Jag skulle utan några problem kunna gå tillbaka till Android, men det jag engentligen är ute efter är varken Android eller iOS utan ett helt annat OS. Någon typ av Linux Phone kanske om det får fart någongång och då gärna i ett mindre format (compact/mini).

Av psiko

Har använt samma saker i snart 10 år nu, den enda ändringen är att jag bytte ut min ModMic förra året.

Högtalare (aktiva): Adam A5X
Hörlurar: Sennheiser HD650
DAC/Hörlursförstärkare: Cambridge Audio DacMagic Plus
Mikrofon: Røde NT-USB Mini

Av psiko

Har använt JRiver Media Center i snart 10 år för att spela upp min lokala musiksamling som består av en blandning mellan FLAC (rippade CD-skivor) och MP3 (köpta från iTunes). Letade efter en spelare som kunde hantera muskfiler i hög kvalité när jag började intressera mig för FLAC. Testade foobar2k först då den är gratis, men föll mig inte riktigt i smaken så fick bli JRiver MC.

På mobilen använder jag numera Flacbox (iPhone) och tidigare n7player (Android).

Jag har Spotify installerat också på alla enheter men har inte prenumererat på flera år och den används mest för att spela upp podcasts numera.

Winamp användes också tidigare, men det var länge länge sedan nu.

Kollar på en del musikvideos på "vanliga" youtube också.

Av psiko
Skrivet av BergEr:

Geoguessr är najs!

Kolla när bättre spelare kör lite

https://www.youtube.com/watch?v=6kWWppRzxMw

Lustigt, jag såg samma snubbe igår och tänkte länka den här också. Såg den i slutet på Linkus7 stream

Här är några andra intressanta klipp av samma snubbe.

Guessing where i am on google maps in 0.1 seconds but using a super pixelated image

Guessing where i am on google maps but only using the concrete

Guessing where i am on google maps but only using the dirt

Här är hans hemsida också.

https://georainbolt.com/

Av psiko

Spelade mycket (singleplayer + obegränsad tid) för lite drygt ett år sen på min iPad, men sen kom det en uppdatering som förstörde hela konceptet för min del och har inte rört spelet sen dess. Hjälpte ju inte att dom helt plockade bort allt jag låst upp i spelet innan uppdateringen heller. Synd för det var riktigt kul så länge det varade.

Går det att köra ensam i dagsläget eller är allt fokus på multiplayer numera?

Av psiko
Skrivet av martinot:

Ja, och nej.

CCS är standard i Europa, sedan ett par år tillbaka. Gällande USA så fanns ingen standard alls för snabbladdning när Tesla började med elbilar. De fick skapa sin egna standard och bygga upp sitt eget laddnät från grunden.

När Tesla startat i andra världsdelar och länder så har de försökt att så långt som möjligt följa de standards som finns. I Europa så valde man för Tesla MS och MX därför att anamma Typ2-standarden. Det är samma kontakt som man laddar med när man är hemma och kör på AC med bilens ombordladdare. När man snabladdar så använder man samma kontakter som för AC, men att man med reläer/kontaktorer switchar om de till snabbladdning.

När "tyskarna" och andra europeiska biltillverkare skulle börja med elbilar så ville dock göra annorlunda, och valde att inte följa denna Europeiska standard (varför vet jag inte). Man hittade då på en delvis ny standard. Där använder man visserligen Typ2 för att ladda AC (precis som hos Tesla MS och MX), men under kontakten så har man två nya stift som endast används för snabbladdning. Denna standard kallas för Typ2-CCS (combined charing systems).

När man från tyska bilindustrins sida, och från EU, rekommenderade biltillverkare i Europa att använda Typ2-CCS så var Tesla bland de första att anamma denna standarden och som för Tesla kom med deras Model 3 på den europeiska marknaden. Senare har Model Y också fått samma kontakt, och man har även tagit fram adaptrar till MS och MX att kunna använda Typ2-CCS (följer med bilarna). De nya MS och och MX som kommer i slutet på detta året eller i början på 2023 kommer dock ha direkt inbyggt stöd för Typ2-CCS.

Även Nissan, som i början med Leaf inte heller fanns någon riktig europeisk standard för snabbladdning kör med den japanska standarden CHAdeMO. Så även där har det varit av historiska skäl och brist på EU-standard. Men även nya kommande Nissan Ariya och andra elbilar från Nissan kommer även de anamma Typ2-CCS.

Så snart så kommer alla nya elbilar i Europa endast komma med Typ2-CCS.

Detta var själva kontakten.

Sedan har man placeringen av uttaget, och där var det dumt nog så att EU inte kom med någon standard, eller ens rekommendation. Laddintagen kan sitta nästan lite var som helst på bilar, vilket leder till att det lätt kan bli kaotiskt vid hur bilar skall parkera när de skall ladda.

Visa har laddintag vänster bak (Tesla, Volvo, Polestar), vissa höger bak (ID och andra MEB-bilar från VAG/VW-gruppen som Audi Q4), vissa har mitt på nosen (mest franska bilar), vissa har mitt på sidorna precis framför förardörren (Porsche Taycan, och andra VAG-bilar som Audi e-tron).

Här är det kaos och verkligen synd att det inte är standardiserat.

Sedan en tredje sak, förutom kontakten och placeringen, är själva laddnäten och hur man betalar för laddningen. Även här var Tesla först ut, och i början var det gratis för alla Teslor att ladda. Så småningom så införde de en kostnad för att betala för elen när man laddade (främst när man kom med den billigare Model 3, men gäller även nyare MS och MX). Man ville då göra det enkelt för elbilisten att slippa krångla med en massa appar, laddbrickor och abonnemang. Man skapade då en lösning för sina Teslor att att automatiskt ta betalt för laddningen genom att bara koppla in laddkabeln (pengar dras från det kreditkort som är kopplat till det konto som är anslutet till bilen).

Detta var inget problem så länge som det bara var Teslor som kunde ladda på Teslas SuC-nät. Nu har man dock börjat med ett test att öppna upp delar av deras nät i vissa länder för andra elbilister. Man har då sett till att man även kan använda deras app för att ladda icke-Teslor i dessa fallen.

Även här har EU tagit fram en standard som motsvarar en kundupplevelse som den som Tesla ger sina kunder som laddar hos Tesla, men i praktiken har det varit extremt långsamt att få detta på plats. Standarden kom för ca fem år sedan, och redan 2019 skulle det vara på plats hos bilar och Ionity, men än så länge så har det inte blivit full verklighet och dragit ut på tiden.

Sorry för lång förklaring, men det är alltså bara delvis sant att detta med laddning av elbilar är standardiserat.

Kontakten/porten är alltså numera standard på alla nya bilar, men i praktiken återstår en hel del för att få det riktigt smidigt och enkelt för alla elbilister gällande standarder för placering av intag/porten och även gällande betalning för laddningen.

Riktigt bra genomgång och intressant att läsa!

Stör mig rejält att det inte finns någon standard för placering av kontakten, det borde dom helt klart fått till. Själv hade jag föredragit främre delen av bilen typ framför framdörren på vänster sida, mest för att jag avskyr att backa Byter tillverkarna sida på placeringen av kontakten på sina bilar i länder med vänstertrafik som UK förresten?

Alla appar och annan skit för snabbladdning är också något som borde standiserats för länge sen. Att politikerna tror att den marknaden ska självreglera sig är så urbota korkat i dagens datainsamlingssamhälle. Ockerpriserna om man inte är medlem är också ett stort problem (kollar på dig Ionity).

Av psiko

Lite detta jag var rädd att dom skulle göra. Kul för dom som ville ha ändringar, men inget för min egen del utan jag håller mig till single player i orginalet med PlugY istället.

Också, hello WoW-team? Det heter charges i D2...

Citat:

Martial Arts skills can become increasingly challenging to perform in higher difficulties, so we are re-evaluating how to improve generating and spending Combo Points.

Av psiko

Största delen av tiden är Firefox eller ett spel min bakgrund, men dom få gångern som desktop visas så är det bilden nedan som visas och som jag hittat bland gratisalternativen på denna sidan Digital Blasphemy. Ser inte ut som den är gratis längre dock.

http://www.digitalblasphemy.com/graphics/640x480/worldsedgewinte...

Av psiko
Skrivet av Cove:

Vad är det bästa priset på Tesla Model 3 SR+ / LR för privatleasing? Man får gå via tredjepartsfirma då, men hade vart intressant att ha som referens emot en eventuell EV6.

Kia EV6 RWD kan man få för 4 695kr (1500 mil/år).

Det är inte det lättaste att hitta, men går att privatleasa direkt från Tesla. (Hittade länken i denna artikeln i M3)

https://tesla3.dealerpad.net/se/tesla3

Annars finns det som du sa tredjepartsfirmor som denna.

https://www.carla.se/privatleasing

Av psiko
Skrivet av Dimman:

Inte vad jag vet
Jag har ”lanseringsversionen” dvs LR DM med alla paket förutom performance. Skippade performance då jag hörde att dämparna i mjukaste läget var stötigare än standard (och har inte ångrat mig. Förtydligande: komforten är kanon, likaså väghållningen så balansen är perfekt i mitt tycke). Har beiga säten med ventilation, void svart lack, dragkrok och 20”-fälgar.

Innan jag själv skaffade elbil rörde de flesta frågor just räckvidd. I själva verket, såvida du inte har ett stenhårt krav på just räckvidd (sällan sanning, och om så är fallet så är det IMO diesel-/bensinbil som gäller) så är det fel frågor att ställa. Varför? För att det det i 99 fall av 100 egentligen inte spelar någon roll.

Jag har inte kommit loss att välja en laddbox än så hemma laddar jag fortfarande (3,5 månad efter införskaffande) med schukopluggen, begränsat i bilen till 9A. Har kört ca 500mil på samma tid för att sätta det i perspektiv.

Vid längre resor så laddar jag oftast på Circle K, de har antingen gratis laddning (150kW) eller Ionity (3,5kr/kWh med plugsurfing (medlemskap följer med bilen). Har även laddat via InCharge när vi varit på Max, via EON på nån parkering, via Eways (easypark IIRC) på nån parkering osv.

Har kört allt möjligt; motorväg, landsväg, skogsväg, stadstrafik Tog en dagsutflykt med frugan i somras på 20mil t/r (Höör <-> Mölle om du vill se ungefärlig rutt). Det var ca 25 grader varmt ute och snittförbrukningen var 19.9kWh/100km. Jag skulle gissa att jag annars snittar 2,2-2,5kWh/mil; jag gillar att köra bil Om man vet med sig att man i normalfallet kommer sitta och snålköra för att hålla nere förbrukningen så bör man nog fundera på att köpa en annan bil.

Den här bilen förtjänar att köras på riktigt för när man gör det så är den galet rolig. Greppet är helt fantastiskt och man hade inte gissat att den är så tung som den faktiskt är. Sen är det såklart tillfällen där man faktiskt vill maximera räckvidden och det är inget konstigt med det; det jag försöker förmedla är att fundera på vad du vill få ut av bilen. Gillar du att ”köra bil”? Bryr du dig om ljudet? Komforten? Lastutrymme? Jag tror att du kommer bli som mest nöjd om du tillgodoser dessa behov istället för att fokusera på maximering av räckvidd.

My 2 cents

Tack för utförligt svar

Jag är en sån som använder bilen från A till B och inte direkt gillar att köra bil. Det jag har prioriterat nu när jag har kollat är räckvidd, komfort och kvalité. Polestar 2 lockar mig då den har en lagom storlek (ingen småbil och ingen SUV typ) och att den ser ut som en vanlig bil (och i mitt tycke jäkligt läcker sådan).

Har rejäl räckviddsångest (säkert nytt ord i SAOL snart ) då jag pendlar 14 mil om dagen till och från jobbet (siktar på privatleasing med 3000 mil per år). Har i dagsläget inte heller någon möjlighet till laddbox hemma, men finns 4 laddstolpar på jobbet som man får dela på/slåss om. Det är också pendlingen som gör att komforten har hög prio.

Låter som det fungerar bättre än jag trodde med publik laddning, förhoppningsvis är det väl något som kommer förbättras snabbare nu också framöver.

Om den kan hålla en snittförbrukning på 2.2-2.5kWh/mil så hade det säkert kunnat fungera om den toppas upp under dagen på jobbet. Jag kommer nog ändå att snålköra för att hålla ner förbrukningen

Ett annat alternativ jag kollar på är Skoda Enyaq iV80 som också tickar i många av mina boxar, men som egentligen är en större bil än vad jag har behov av och potentiellt blir dyrare än en Polestar 2 standard.

Av psiko
Skrivet av Dimman:

Ni som funderar på en Polestar 2; hojta om ni har några frågor. Jag (och frun som tidigare bara sett bilar som färdmedel från punkt A till punkt B) är helt sålda. Den är fantastisk

Jag går och funderar på en Polestar 2 och har lite frågor.

Har du standard, long range eller dual motor och hur tänkte du när du valde mellan dessa? Jag vill ha så stort batteri som möjligt så har kikat framför allt på long range. Det är dock 50 000 kr mer för inte så värst mycket större batteri, så har börjat tveka lite där.

Kör du stadskörning och/eller motorvägskörning och hur långt kommer du på en laddning ungefär och vad brukar förbrukningen i kWh/100km landa på?

Använder du publika laddnätverk och hur upplever du att detta fungerar i så fall?

Valde du till något av paketen och i så fall vilket och varför? Lutar själv åt pilotpaketet och kanske pluspaketet (för värmepumpen).

Av psiko
Skrivet av SunQ:

Ni som verkar ha väldigt bra koll här inne.
Finns det något bra långtidstest på tex Polestar 2 och Tesla 3.

Även intresserad av såna tester på liknande bilar.

Ska börja pendla ca 20 mil om dagen snart och är därför intresserad av att byta till en elbil och har främst tittat på de ovanstående och liknande. Men har precis börjat kolla så tar emot alla tips som finns.

Kommer gå tillbaka en bit i denna tråden och läsa på lite vad som skrivits senaste månaderna men öppnar upp med detta inlägg också.

Jag sitter i ungefär samma båt då jag ska börja pendla 14 mil per dag och också är ute efter en elbil för detta. Utöver tipset du fick nedan så kan jag rekommendera Kris Rifa (ännu en norrman) som gör mycket räckvidstester som jag själv funnit intressanta.

För vanliga tester av bilar så har jag fastnat för Alex on Autos, men där finns det såklart en hel uppsjö med andra alternativ att välja mellan också. Fastnade för han då han inte var så "flamsig" som många andra jag kollat på, även om det kan finnas viss charm i dessa också emellanåt

Av psiko
Skrivet av anon5930:

Inte spelat på evigheter själv men hur MadSeason resonerat när han tillslut gav upp tycker jag känns ganska rimligt:

https://www.youtube.com/watch?v=xy89LRQ9muw

Den videon är riktigt bra och kände igen mig mycket i den.

Carbots video tycker jag också är riktigt bra och den är inne på samma spår.

Av psiko

Själv använde jag TunnelBear VPN för ett antal år sedan för att komma åt Netflix utbud i USA, men efter den blockades av Netflix har jag kört utan. Funderar i dagsläget på att skaffa antingen ProtonVPN då jag sedan tidigare har ProtonMail och är nöjd med den eller Mullvad eller OVPN för att dom är svenska.

Har kollat på denna sidan för jämförelse mellan olika VPN tjänster. Kanske kan vara till användning om någon annan letar (ny) VPN tjänst.

https://techlore.tech/vpnchart.html

Av psiko

Gillar konceptet starkt även om just detta chassit är på tok för stort för mina behov. Håller tummarna för en lite mer slimmad variant för mATX eller ITX med 1x180 eller 2x140 i fronten istället.

En kort genomgång av chassit av CraftComputing.

Av psiko
Skrivet av bärplockaren:

Påminner om den gamla goda tiden..
https://youtu.be/HmZm8vNHBSU

En bättre version

Angående Lite så hade jag kunnat överväga det även om jag tycker att 69 kr är lite i överkant (49 kr hade varit mer rimligt) och att det borde inkludera alla funktioner i vanliga prime som rör youtube.

Det största problemet för mig blir dock att jag inte har ett konto eller har något intresse av att skaffa mig ett konto eller att vara inloggad när jag kollar på youtube och det blir en svår sak att kombinera ihop med en prenumeration.

Av psiko