Inlägg

Inlägg som Pelegrino har skrivit i forumet
Av Pelegrino
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

En person är "Lösningsarkitekt" vilket låter lite lustigt tycker jag. Det påminner mig om städare som finare kallas för hygientekniker. Själv kallar jag mig endast för webbkodare även om "software engineer" brukar rekommenderas om man ska titulera på LinkedIn.

Personligen tycker jag att om man ska kalla sig för "engineer" i mjukvarusammanhang så ska man bannemig förstå C++ på djup nivå och kanske nästan Assembler. För "ingenjör" är inget ord som bara användas för intet. Det innebär djup förståelse i mina ögon.

Vissa åsikter bör man hålla för sig själv. Lösningsarkitekt är en bra/fin titel. Hos oss heter det bara Senior/managing architect.

Gällande nästa påstående. Jag kallar inte mig själv ingenjör. Jag är en enligt Sveriges högst rankade universitet med en civilingenjörsexamen inom software engineering. Jag har aldrig skrivit en enda rad c++ och jag har inte det minsta intresse av att gå ner på lågnivå heller. Jag förstår alltså det inte och inte hur pekare fungerar heller. Och det är ej relevant för mig.
Tycker det visar på brist av förståelse hos dig i detta uttalande.

Mera On topic. Jag gick genom din nostalgitripp och reagerade på att dina knappar enbart är klickbara på texten. Resten av knappen är ej en knapp. Du borde öka storleken på din a-tag så att den matchar knappen.

Av Pelegrino
Skrivet av leifn:

EU direktivet är inte värt så mycket när Apple enligt rykten planerar att MFI certifiera sina nya usb-c kablar till Iphone.Hur det fungerar i verkligheten återstår att se.

Spelar ju ingen roll, du kan ju fortfarande använda godtycklig kabel. Det är bara rekommenderat att du har MFI shit.

Av Pelegrino

Migrera från JavaScript till TypeScript i Vue

Hej,
sitter och försöker migrera vårt stora jobbprojekt från JS -> TS men lyckas inte helt riktigt hitta någon bra guide för det. Har försökt följa denna guide men får det ej att fungera då babel/webpack klagar på att de inte hittar filen. Har försökt uppdatera babel & webpacks config för att använda ts-loader istället men fungerar fortfarande inte.

Det jag vill göra är alltså att förbereda för att kunna köra ts filer i projektet. Vi kommer i dagsläget ej emigrera alla nuvarande js filer.

Vi kör Vue (2.1.6 enl. package.json), webpack 4.43.0 och @babel/core 7.11.6

Av Pelegrino
Skrivet av Peter233:

Be Chatgpt om exempel och förklaringar, oslagbart.

chatGPT funkar ibland. I just detta fallet har den gett mig exempel som uppenbarligen saknar info osv. Tidigare idag har jag bett den om hjälp med att migrera från Vue 2 till Vue 3 och den har gett mig helt felaktig information också. Så man ska vara försiktig när man använder chatGPT.

Skrivet av swesen:

Vild gissning men kan det vara så att du försöker göra för mycket samtidigt? Det vill säga t.ex du vill skriva till din databas som en autentiserad användare, och det gör att det blir för mycket att lära sig samtidigt.

När jag får den kännslan så brukar det vara precis så, och det som hjälper är att bryta ned det i super enkla delar.
T.ex.
- statisk sida
- skicka data till sidan
- läs data från sidan
- statisk sida med autentisering
- skicka data med autentisering
- autetisera för att läsa data
- skicka data till databasen
- läs data från databasen
Osv...

Nja inte nödvändigtvis. Men sitter med Express.js nu och herrejesus vad mycket lättare det är. Kan till och med serva mig själv enkelt med en statisk sida att testa alla operations på. Blir att leka mer med det senare. Behöver inte vara så jävla krångligt som med Nest.

Skrivet av Hejss:

Håller med om detta, framförallt när det kommer till att komma igång, ju mer komplex koden blir desto sämre hjälp får man av chatGPT men just att komma till en hello world i valfritt verktyg är den väldigt bra på att förklara.

Se svar ovan. Känner att det varierar. Men håller helt med dig om att när komplexiteten ökar går det utför.

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Mitt tips är som en annan sa: dela in det i mindre bitar och få en bit att fungera först:

- Få till att en HTML-sida som kan inkludera JS- + CSS-kod att fungera (kan du göra detta så kan du börja fila på JS-koden) och kan visas i localhost och/eller där den ska publiceras sedan

- Etablera databasanslutning (detta behövs ju för alla anrop mot databas)

- Läsa redan inlagd data (kan du göra detta så kan du även läsa data du lägger in sedan)

- Skriva in inlagd data (kan du göra detta så kan du också nog uppdatera och radera data med minimala kodändringar)

- Ändra/Radera data (kan du göra detta så har du uppnått CRUD)

- Skapa simpel REST API som gör allt ovanstående, men börja med en sak i taget: få REST API:et att ansluta till databas och bara läsa ut data så den returnerar en JSON som du sedan kan läsa in/skriva ut på din webbplats (kan du göra detta så blir det i princip upprepade steg ovan fast du ändrar HTTP metod till POST/PUT/DELETE för 'INSERT', 'UPDATE', 'DELETE' om vi antar MySQL/MariaDB)

- Utöka REST API:et med att bara ta en sträng som JSON från din webbplats som sedan läggs in i databasen (kan du göra detta så blir det rätt lika för UPDATE & DELETE i databasen, fetch-anropet får annan metod och du skickar med JSON på samma vis i body)

Nu i efterhand inser jag att databas-stegen är ju relaterade till REST API då du behöver en särskild miljö för att göra databasanrop direkt via JS. Antar att axios kan tilämpas här?

Har jag sagt något tokigt nu så får mer erfarna gärna rätta mig så jag också lär mig!

Det du säger är inte fel men det är väldigt väldigt basic steg den större delen Men tror det viktigaste är som du säger att ta det i steg. Kommer dock nog röra mig till SQL igen istället för MongoDB därför att det är det jag kan och det är väldigt simpelt. Tack för tipset med MariaDB, har kört en del SQLite tidigare som också funkat bra.

Citat:

Vem eller vilka kallar sådana personer för "seniorer" och hur kan de fortfarande behålla sina "seniorpositioner"?

Mvh,
WKL.

Troligtvis deras arbetsgivare. Kunskap är ofta specifik så medan som man är sjukt duktig på en grej så är man sämre på annan. Tar mig själv som exempel som är väldigt duktig på webbutveckling men jag kan inte backend öht, därav att jag strugglar just nu.

Av Pelegrino
Skrivet av ortzon:

Är numera utvecklare, med några års arbetslivserfarenhet.
Upplevelsen i sig är du inte ensam om. Jag mindes hur jobbigt det var under första året. Deet finns även seniorer som kan INGENTING.

Förstå, praktisera och debugga, är mitt bästa tips. Är det ingenting som fungerar då har du inte förstått.

Lycka till!

Imposter-syndrome spökar rejält! Skönt att höra att man ej är ensam.

Skrivet av KAD:

Det låter som om du inte har skrivit någon REST-baserad backend förut? Koncepten är ju rätt så lika oberoende språk och ramverk.

Nja det är väl 8 år sedan sist. Problemet jag försökte upplysa var det faktum att det inte är strukturerat vad du behöver; ibland vill du ha allt, ibland ej. Men det är det jag har läst som en av nackdelarna med just nest.js, att det ej finns en klar, fördefinierad struktur utan det är mer flytande (vilket givetvis kan vara en fördel).

Skrivet av ChrisDev:

MongoDB är väl främst hett på YouTube (evigt tjat om MERN-stack) men verkar inte användas så mycket i "verkligheten" vad jag förstått.

Med express kan du mycket riktigt slänga ihop ett enkelt REST-API men gör inte som i valfri tutorial och släng allt i en fil utan gör åtminstone ett par lager (routes, serrvices eller dyl).

Nest.js har hämtat mycket inspiration ifrån .NET och Java, därav klasser och lite mer verbose.
När jag körde node.js byggde jag ett eget litet Nest.js fast mer avskalat då. 🙂

Nej precis, nämns hela tiden. Var också faktiskt en kollega som tipsade om det. Men kanske håller mig till SQLite bara för simpelhetens skull. Tar mig nog en titt på Express igen.

Skrivet av kwame:

C# med Entity Framework hade jag lärt mig om jag var du. Du kan köra på "code first" dvs skapa klasser i C# och så kommer EF skapa upp databasen. Väldigt vanligt ute i arbetslivet och trevligt att arbeta med. https://learn.microsoft.com/en-us/ef/ef6/modeling/code-first/...

Går även automatiskt generera upp DTO:er (väldigt trevligt när man kör t.ex. TypeScript) och Zod-scheman för validering baserat på Swagger.

Controller / Service / Repository kommer du stöta på oavsett ramverk, jag kommer själv ihåg att detta var otroligt krångligt att förstå i början. Nu fattar jag inte varför jag tyckte det var så svårt att greppa helt plötsligt. Här nedan kommer en extremt enkel beskrivning.

Controllern - väldigt "ren", har egentligen bara en funktionalitet, att hantera API-anrop och delegera vidare till servicen.

Service - hanterar all business logic och delegerar vidare till en eller flera repo-metoder för att "sy ihop" den datan som utlovas i controllern.

Repository - också väldigt "ren", sköter alla CRUD-operationer direkt mot databasen och inte så mycket mer.

Tack för tipset, ska ta mig en titt! C# har jag en hel del erfarenhet i men det var ett tag sen.

Skrivet av orp:

Kan tips om python-eve som är en konfigurerbar backend service som är integrerad mot MongoDB men fungerar även mot SQL.

Tack så mycket Kul med så många olika svar! Har en polare som är ren backendutvecklare som lovat att ta en demo med bl.a spring boot.

Av Pelegrino

Ska det vara så svårt att skapa en enkel backend?

Halloj,
har ett fritidsprojekt jag hade velat komma igång med men håller på att tappa allt mitt självförtroende i jakten på en backend. Jag bestämde mig för att testa Nest.js men jag lyckas inte riktigt få ihop det och tycker det är orimligt komplicerat. Det är oklart vad som faktiskt behövs (service, module, dto, schema, controller...) Börjar slita mig i håret över att jag ej förstår och det grämer mig något otroligt. Tittade lite snabbt på Express.js nu som såg väldigt mycket simplare ut men tänkte kolla med er. Känner ni er också dumma i huvudet när ni tar er ann nya programmeringsspråk/tekniker? Har ni några tips i området?

Vad jag försöker göra:
Frontend som kör Vue som ska sköta tidsregistreringar. Vi ska kunna ha (om vi tänker oss traditionella SQL-tables) Employees, timeregistrations & events. Jag vill kunna köra CRUD-operationer till ett lokalt hostat REST-api. Jag vill alltså ha ett så simpelt REST-api som möjligt med autentisering. Har hört att MongoDB är det nya heta men har lite svårt att förstå icke-relationsdatabaser, det går emot allt vad jag kan men försöker lära mig.

Jag är inte så dum i huvudet som jag kanske låter. Jag har en femårig civilingenjörsexamen inom datateknik samt ett års arbetslivserfarenhet inom just frontendutveckling. Därav knäcker det ens självförtroende rejält att inte ens klara av det här.

disclaimer
Av Pelegrino

Jag är oppen för alla sådana batteridrivna dammsugare - är fortfarande besviken efter samsungen

Av Pelegrino

För den nyfikne finns det lite roliga eastereggs om man kör inspect element på produkterna.

Av Pelegrino

Ryktet säger att det är stor brist på lokförare

Av Pelegrino
Skrivet av solomon:

Nog inte det de flesta gör som har fler än ett jobb
Har själv övervägt att göra en del svetsjobb på sidan av mitt heltidsjobb för att få saker och ting att gå runt ibland.

Det är ju det som är grejen, många programmerare/DevOps som gjort det och levererat minsta möjliga så långsamt som möjligt. Som någon nämnde tidigare, jobba en timme och logga 4 för företag A sedan göra samma för företag B.

Av Pelegrino

Du ber ej om hjälp, du ber någon lösa dina uppgifter. Gör om, gör rätt och återkom med gedigna frågor om hur saker fungerar.

Du har även får tipset om ChatGPT som troligtvis löser uppgifterna åt dig om du inte vill lära dig något.

Av Pelegrino
Skrivet av Baxtex:

Är ju inte lönt i sverige heller. Maxar man lönen till statlig skatt så är det ju 50% skatt. Kanske om du kör eget bolag och kan fondera pengarna eller ta mer pension och utdelning.

Du är medveten om att det bara är den delen som går över gränsen som skattas 50% och resterande normalt va? Kan ju fortfarande vara lönt om man har möjligheten.

Av Pelegrino
Skrivet av Trihxeem:

Fast det är ju baserat på att du meddelar att du är klar.
Om du kan bli klar med en uppgift på 1h istället för 8h så väntar du 7h med att rapportera in detta och under den tiden så jobbar du med 7 andra jobb och gör samma sak där.
För att mörka det hela så sprider du ut dina commits under dagen, moddar dem lite etc så det ser "rimligt" ut.

Ja, det är oetiskt!

Personligen har jag ingen direkt möjlighet att använda chatGPT i mitt jobb eftersom det bygger på att man har ett par decenier av domänkunskap för att kunna fatta rätt beslut.
Fast jag tycker mitt jobb är roligt så jag har inga problem att faktiskt spendera 8h per dag på jobb.

Ja du har inte fel men Satan vad oetiskt det är. Men som jag svarade nedan är man kanske inte riktigt ute efter karriärutveckling då. Och jag som tycker jag är en supermyglare när jag går en halvtimme tidigt trots att jag blev klar med en uppgift mycket snabbare än estimeringen.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har löst problemet med att svara på email direkt i Outlook helt automatisk.
Alla mina inkommande mail svaras med:

Jag har VAB idag kontakta en kollega och ger någras kollegors email-adresser. På våren så ändras svaret till skidsemester, på sommaren semester utomlands etc. Jag har haft detta i 20år nu och jag har ej behövt svara på ett enda mail.

Jesus, har människor ingen yrkesstolthet? Kanske är naiv som är ny som arbetsmyra men att hålla på så i 20 år går högt över huvudet på mig.

Skrivet av huttala:

Om du tittar på den person som gör absolut minimum för att behålla jobbet, sen gör du lika mycket själv.
Hur många jobb skulle du kunna ha då ?

Grejen med detta verkar vara att de som har fler jobb är egentligen effektiva som fasen, men lägger sig på en medioker nivå på alla jobb de har för att sedan ta ut flera löner.

Och att du är konsult gör ju saken ännu lättare skulle jag säga.

Ja men det hämmar ju karriärutvecklingen om man gör ett dåligt/mediokert jobb. Men är man nöjd med att för alltid vara på grundnivå så sure.

Av Pelegrino

Tror ej du behöver oroa dig. Medan som civ.ing i Uppsala ej är topp-3 och Uppsala ej är känd som en ingenjörsstad är det nog absolut inget fel på utbildningen och det kommer knappast påverka när du söker jobb. Uppsala verkar även vara en trevlig stad. Vill du läsa där så gör det.

Sen är ju alltid Lund bättre än Uppsala men det präntas in i ens huvud hårdare än endimen (på samma sätt som vice versa printas in i Uppsala.)

/Har läst civ.ing Datateknik i Lund (och jobbar i Köpenhamn)

Av Pelegrino
Citat:

Hur många jobb har du?

1, som en normal person.

Har allmänt svårt att se hur man kan ha flera jobb samtidigt men kanske är relaterat till att jag är konsult. När vårt arbete är slut får vi mer, det tar inte slut. Dvs arbetar du snabbt går du bara vidare till nästa uppgift. Hade varit omöjligt att jonglera två jobb samtidigt och fortfarande jobba 8 timmar om dagen.

Av Pelegrino

Är din syster som blir ansvarig. Hon får sedan försöka kräva säljaren på pengarna.

//sitter i min BRFs styrelse

Skrivet av m4gnify:

Har inte BRF haft någon kontroll innan eller under försäljningen? Köparen kan väl inte bli skyldig för något som gjordes innan köpet genomfördes?

Görs inte i alla föreningar. Gjordes i min gamla och inte i min nya.

Av Pelegrino

Har ”clean desk policy” på kontoret dvs alla platser ska se likadana ut. Det du tar med dig om dagen tar du hem när du är färdig. Har inget intresse av att byta ut någon av deras saker, allt funkar. Det enda egna jag använder är NC hörlurar som jag hade sedan tidigare och som är oumbärliga.

Av Pelegrino
Skrivet av Max77:

Jag håller med dig, straffet är alldeles för lågt. Han borde förlora anställningen samt möjligheten att fortsätta utöva yrken när han blir frisläppt. Samma med personer som kör alkohol- och/eller drogpåverkade. Körkortet ska ryka direkt och aldrig kunna återfås.

Han lär ju förlora både anställning och licens inom kort.

Skrivet av Donhoz:

Jamen det är väl helt okej dom? Inte så att han fuskat med skatten direkt?

Så sant. Finns inget värre än brott mot pappa staten, s.k ekobrott.

Av Pelegrino
Skrivet av Fooesque:

Så är det såklart, men just för utveckling tror jag inte civilingenjör nödvändigtvis ger mer ”bang for the buck" än högskoleingenjör med tanke på extra studietid. Jag har aldrig någonsin behövt visa upp examensbevis eller liknande (gammal D:are) utan det är prestationen som räknas.

Hoppas du hittar rätt väg för dig framåt. Jag fastnade själv i tekniken och har jobbat som lösningsarkitekt ett gäng år.
Glöm inte bort att tekniska specialistspår finns, att managera folk är mer ett straff än befordran för mig. Tjänar gott där också kan jag lova!

Har en bekant som slutade på sin arbetsplats när han blev projektledare för han ville bara koda så förstår att det finns sådana människor men själv vill jag helst sluta koda och ha det som fritidssyssla istället

Vi har 3 spår på min arbetsplats - generalist, specialist och arkitekt. Jag håller mig till generalist

Av Pelegrino

Domen mot den heroinmissbrukande läkaren

Det har nog undgått få angående målet mot den heroinmissbrukande kirurgen i Lund. Nu kom domen och jag är så himla upprörd att jag behöver skriva av mig. (För den som ej läst artikeln finns den här)

Mannen dömdes för grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott samt två fall av misshandel till 3 år 9 mån fängelse.
Kvinnan dömdes för grovt och ringa narkotikabrott till 3 år 6 månaders fängelse.

Detta innebär alltså att hans två fall av misshandel mot kvinnan är värd 3 månaders fängelse.

Utöver det har tingsrätten skrivit följande:

Citat:

Vid långa fängelsestraff kan man i regel utgå ifrån att den dömde förlorar sin anställning och dessutom får svårt att komma tillbaka på arbetsmarknaden och detta är något som redan vägts in i straffmätningen

HUR i helvete kan man ta ställning till att han kommer (troligtvis) förlora sin anställning? Klart som fan en kirurg som opererat på patienter påverkad av heroin inte ska ha sin anställning tillbaka. Hur detta kan ses som något som ska vägas in i straffmätningen är helt absurt i mina ögon.

Blir bara så upprörd av hur sjukt vårt rättssystem är i Sverige.