Inlägg

Inlägg som Pelegrino har skrivit i forumet
Av Pelegrino
Skrivet av Aeig:

23 000 kr låter billigt för att få all el utbytt i en lägenhet 2023

Mvh

Inte en enda gång har dock storlek nämnts. Etta på 26kvm? Njaa. Fyra på 86kvm? Kanske mer värt.

Majoriteten i min lgh är gamla kablar från 60-talet med ojordade uttag. Undantag är kök + badrum som renoverades. Har funderat på att låta en elektriker dra jord till alla rum men återstår att se om jag tar tag i det. För mig gör det ingen skillnad riktigt.

Av Pelegrino

Spelade med min sambo i ca 10h över helgen. Kommer tillbaka igår och skulle spela. Gubben spawnar under marken. Alla autosaves spawnar under marken. Senaste saven som är ok är 5 timmar gammal, dvs halva spelets gång för oss. Skitkul att behöva börja om.

Spelar på PS5 och var i Slytherin dorm vilket troligtvis är bland botten av mappen och orsakar buggen. Oklart om det ens går att fixa.

Av Pelegrino

Då Bahnhof är billigare är detta enligt mig en icke-fråga. Vill dock säga att jag hört mycket gott om Ownit också.

Av Pelegrino
Skrivet av SuperSverker:

Det är svårt att säga att någon är bäst på något så oerhört subjektivt. Jag har större problem med Apples OS än Android, min mormor anser att hennes DORO har oerhört mer användarvänlighet än både Android eller ios-enheter, hennes pappa tyckte att knapparna på TVn hade större användarvänlighet än fjärrkontrollen osv.

Det Apple däremot är bäst på utan någon som ens kommer i närheten av, är att få konsumenter att låsa in sig i deras ekosystem och fortsätta köpa deras prylar.

Köper du en iPhone behöver du ett par Airpods (För de fungerar bäst med iPhone (Och 3.5mm är så 90-tal)), och då behöver du en Apple TV snarare än en Chromecast (För det fungerar bättre), och när du ändå har allt så kan du inte ha en generisk smartklocka, utan du måste ha en Apple Watch för den synkar ju sömlöst medans en iPhone alltid bråkar vid blåtandssynkning med vanliga klockor.

Det handlar inte om användarvänlighet - Det handlar om att begränsa den användarvänlighet som finns till sina egna grejer och få dem att upplevas som att de fungerar så mycket bättre inom det egna ekosystemet, när de i själva verket bara fungerar ytterst bristfälligt utanför.
Exempel är att du idag måste (Nästan) ha en iPhone för att acceptera användaravtalet på en Apple TV. Är inte det användarvänligt?

Att säga doro är ju fusk, min mormor hade också svårt att använda något annat än en Doro innan hon gick bort. Men för all del har du rätt, jag kanske bort skrivit användarvänlighet kontra funktioner.

Jag vill dock säga att jag håller absolut inte med dig. Jag har iPhone (och haft sedan 3an) och en Mac som stått sedan 2012 men inget annat. Ser inget behov av att ha airpods, ipad, apple tv osv. Så nej, man behöver inte de.

Skrivet av GooGeL:

hehehe

Louis Rossmann.

haha

Jovars. Jag tyder företaget märke och produkter som en sån där Gucci-väska, som används i många fall där en vanlig tygpåse är alldeles utmärkt för ändamålet. Tygpåsen är desto mer hållbar, eftersom en skön tyglapp gör tygpåsen unik - om den nån gång råkar gå sönder.

Problematiken jag ser med ditt resonemang är att "enkelheten" hjälper inte konsumenterna och användarna - mot att bli duktigare på tekniken. De blir snarare fast i ett dyrt och ett litet träsk. För endast en aktör bestämmer hur saker skall vara.

Men konkurrens är bra, annars vore Samsung S23 m.fl. småburkar endast byta lack - var och vartannat år.

Louis Rossman som slåss för right-to-repair vet jag inte hur det är relevant för användarbarhet.

Jag köper din liknelse med väskan men jag skulle nog vilja säga att det isåfall är mer likt en Gucci-tygpåse medan som *generisk android* skulle vara en billigare väska med massa komplicerade fack och funktioner.

Alla önskar heller ej att bli duktigare på tekniken. Vissa vill bara att det fungerar.

Av Pelegrino
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är skitsvårt att göra ett gränssnitt som är användarvänlig för alla, det går dock göra bättre och sämre. Historisk har iPhone hållit nere på funktioner för att uppnå detta, men det har blivit bättre.

Enkelt kan man annars säga att har man en knapp som det står On på så förstår alla. Har man 3 knappar ON, högre och lägre Volym så blir det mer komplicerat. För varje extra funktion man lägger till ju mindre användarvänligt blir det. Och detta gäller även applikationer. Och tillverkaren får tänka till hur de ska göra. Det enklaste sättet är att hålla nere på antalet funktioner.

Ja du har helt rätt. Användarvänlighet och modifierbarhet är relativt mutually exclusive. Android är absolut mer modifierbart medan som Apple "bara fungerar" och en stor majoritet av jordens befolkning vill nog ha saker som "bara funkar". Sen har Apple under många år varit en statusgrej också vilket hjälper medan som man kan säga att den höga prislappen också jobbar mot mängden försäljningar.

Av Pelegrino

Apple är bäst på det de gör och de vet det. (användarvänlighet)

Sen att den gemene Sweclockaren inte är deras målgrupp är en annan sak.

Av Pelegrino
Skrivet av zaibuf:

Skulle tro väldigt liten. Generellt har junior positioner ett högre söktryck. Varför skulle en arbetsgivare välja en som fortfarande studerar vs en som är nyexad?
Det skadar inte att söka, men förvänta dig inget mirakel.

Det är ju två helt olika grejer. De söker inte exade personer till extrajobb.

Just efter första året tror jag det blir svårt, har själv läst civ ing datateknik och det var väl runt år 3 som kursare lyckades landa dessa extrajobb. Ofta är dessa extrajobb också bara ett sätt för dem att försöka ragga dig efter examen så på en treårig examen kanske det är annorlunda.

Kan dock nämna att konkurrensen är tuff. Sökte själv sommarjobb på Axis mitt sista år. De hade 600 sökandes på 10 platser.

Av Pelegrino

Fick du den sålt?

Av Pelegrino
Skrivet av aragon:

Hade varit skönt att få tag i något nytt. Tråkigt att chansa på att man vinner den.

Av Pelegrino

hoppar in i tråden. Har någon tips på vad man kan köpa och köra HA på? Det verkar smått omöjligt att få tag i en raspberry pi till rimligt pris i dagsläget.

Av Pelegrino
Skrivet av Chibariku:

Varningen på min burk.

"Extremt brandfarlig aerosol. Tryckbehållare: Kan sprängas vid uppvärmning.

Förvaras oåtkomligt för barn. Får inte utsättas för värme/gnistor/öppen låga/heta ytor. — Rökning förbjuden. Får inte punkteras eller brännas, gäller även tömd behållare. Används endast utomhus eller i väl ventilerade utrymmen. Förvaras på väl ventilerad plats."

jag är väl medveten om vad som står på burken, det var ett skämt om ett misstag man gjorde en gång i tiden

Av Pelegrino
Skrivet av DavidtheDoom:

Troligen har han kört "Tryckluft på burk" vilket egentligen är propangas (drivgas), starkt brandfarligt.
Har då datorn fått överslag eller liknande så är det säkert gasen som brann. Var det ett mycket kort tidsintervall så är det säkert ingen fara.

Off-topic men detta är sådant man hade behövt veta innan man försökte släcka ett ljus med den...

Av Pelegrino
Skrivet av Petterk:

Du har inte lagt fram något argument.

Suck. Du spelar ju medvetet dum. Jag har lagt fram argumentet flera gånger att föräldrarna kan ta det pga välmående, precis som även @DavidtheDoom argumenterat för. Detta är det sista du hör av mig. Hej.

Av Pelegrino
Skrivet av Petterk:

Nej det kan de inte hur som helst även omyndiga har medbestämmanderätt. TS har dessutom inte pratat om något som kräver tvångsvård, sådana saker är t.ex. ätstörningar.

Argumentera istället för att skrika.

Läs alla andra kommentarer. Sen förstår jag inte hur tvångsvård är relevant, vi snackar om beslut som påverkar deras välmående. I princip alla i tråden säger samma sak som jag, jag förstår inte hur du kan fortsätta säga emot.

Av Pelegrino
Skrivet av Petterk:

Jag vet inte vad du vill säga, du kan inte argumentera genom att plötsligt citera någon annans inlägg.

Föräldrarna har försörjningsplikt som i att de måste ge tak över huvud och mat, men någon som gått ut grundskolan kan välja att sitta hemma och spela. Det värsta föräldrarna kan göra är att be socialtjänsten prata med ungen.

Ja och föräldrarna kan ta datorn om de anser att det ej är hälsosamt att OP spelar. Läs.

Av Pelegrino
Skrivet av Petterk:

Finns ingen skolplikt i gymnasiet så föräldrarna kan i praktiken inte göra något alls så länge vi inte pratar om tvångsvård.

Så jag vet absolut inte vad du vill säga, föräldrarna har inget med PEGI att göra.

Du verkar inte lyssna för fem öre. Och jag vet ej hur skolplikt är relevant.

Av Pelegrino
Skrivet av Petterk:

Det finns ingen åldersgräns på spel.

PEGI-systemet är frivilligt. Det är en privat organisation och det är enbart rekommendationer helt enkelt. Är du 13 år och över så får du juridiskt köra onlinespel, delta i sociala medier och liknande utan föräldrarnas medgivande.

Det är helt enkelt spelbolagens branschorganisationer eller spelbolagen själva som är medlemmar i ISFE som styr över PEGI. De hade lika gärna kunna kallat sina kategorier något annat än siffror.

Absolut. Och föräldrar kan fortfrande troligtvis luta sig mot det, lite som David nämnt ovan också. Oavsett är detta en familjeangelägenhet och jag vet inte vad vi ska kunna tillföra. Tycker OP går in med en konstig inställning, "jag äger den så ni får inte ta den och det tänker jag missbruka genom att göra saker ni inte vill jag ska göra".

Av Pelegrino
Skrivet av BergEr:

Nej har du köpt själv med egna pengar efter du fyllt 16 så kan de inte lagligt ta den.

Enligt denna länk så kan de ta den om det krävs med hänsyn till barnets uppfostran eller välfärd. Spelet är rateat 18+, OP är 16 vilket jag tycker känns som ett rimligt argument.

Oavsett OP, vad har du tänkt göra om de inte får ta den? Säga det till dem? Om de väl tar den, vad tänker du göra då? Ha istället en hälsosam kontakt med dina föräldrar. Detta känns som en familjeangelägenhet som ingen annan kan hjälpa dig med.

Av Pelegrino

[quote postid="19908801" userid="347951" name="vega724”]

Kanske en dum sista fråga, men routern är väl endast till för Wifi? Om jag nu kopplar in en stationär dator till något av Cat 6 uttagen så kommer väl internet att fungera? Behöver routern vara ikopplad/påslagen för att det ska fungera eller inte?

För jag vill ju inte behöva koppla 2 datorer i olika rum till en och samma router, som det stod i instruktionerna.
[/quote]

Det är så ett lokalt nätverk. Du måste koppla allt som ska ha tillgång till internet till routern.

Av Pelegrino
Skrivet av radx:

Sorry över trög respons här. Loggar in för sällan på swec.

Mina Shelly enheter funkar toppen. Jag har bara en enhet av alla som ibland går offline och när jag tittar på enheten så ser jag att wifi signalen är en pinne på mätaren så kanske beror det på täckningen då.

Sedan är det nice att Shelly stöds av både openhab och home Assistant out of the box så att säga. Men allt är ju inte perfekt såklart. Dessa enheter drar mer ström pga de använder wifi. Shelly's lösning på detta är att exempelvis trycka in ett 6500mAh batteri i deras Motion Sensor. Den laddas över usb c och ska enligt deras hemsida klara sig i runt sex månader innan man behöver plugga i mobilladdaren och toppa upp.

Mina zwave sensorer som jämförelse klarade sig i över ett år på ett litet cr123a batteri.

Fråga gärna mer här i tråden om du undrar något specifikt gällande shelly.

Jag slog faktiskt till på 2 Shelly 1L för att jag lockades av det billiga priset + inget krav på neutralledare. Jag blev djupt deprimerad när spottarna lyste lite svagt avstängda trots att jag hade en bypass monterat men så läste jag något om att inte alla lampor var kompatibla och köpte en random på biltema och helt plötsligt funkade det utmärkt. Märkligt hur det kan vara. Så nu ska jag tillbaka och shoppa. Jag vet fortfarande inte varför den var kompatibel. Jag läste 35W och tänkte att det kanske fungerar för det är mer än de 20W som krävs men det visade sig att den avger ljus motsvarande 35W och förbrukningen är bara på 3W. Oavsett, verkar fungera fint.