Inlägg

Inlägg som trifix har skrivit i forumet
Av trifix

Jag testade igår på en 4790k och GTX 970. Helt sjukt att spel likt detta ens rullar på den här maskinen. Jag antar att det är fördelen med portningar från konsoller som är bättre optimerade. För spel borde inte kunna vara såhär snygga på ett GTX 970.

Är det spelbart då? Ja i 1080p med 30fps är det spelbart. Faktiskt även om man slår på lite effekter.

Detta gör mig än mer irriterad över hur dåligt optimerat Starfield är...

Av trifix

Jag började köra med mus och tangentbord för jag trodde helt enkelt det var så man spelade spelet. Av en slump läste jag något om handkontroll någonstans och blev tvungen att testa - det blev ju ett helt annat spel.

Det är ju såklart både för och nackdelar men det jag stör mig mest på är kameran och hur man går när man kör med tangentbord. Det blev ju något helt annat med handkontroll och allt sånt blev lättare att sköta. Däremot är det enklare att få en överblick med mus+tb, framför allt i combat. Nu kan jag äntligen sjunka ner i gamingfåtöljen istället framför tvn och avnjuta spelet!

Av trifix

Jag tycker Nothing har sin charm ändå. Frugan har en Nothing 1 och den strular i princip aldrig för henne. Gedigen telefon som gör det den ska. Framför allt älskar jag att de har snott desigenen från Apple rakt av med platt skärm och baksida men platta kanter. Den är supernice att hålla i. Min gamla OP7 Pro och så även nya Pixel 7 Pro är ju hala som ålar i handen.

Såg dock att de hade gjort en liten kurvning på glaset på baksidan till 2:an. Det gör iofs inte så mycket, bara det inte är på framsidan.

Sen ska nog Glyphs inte ses som något annat än ett partytrick. Även om jag ofta lägger mobilen upp och ner (stör ej går på automatiskt på Pixle 7) så vill jag ju då inte ha några aviseringar. Vem laddar mobilen upp och ner?

Jag tror dock inte man betalar nämnvärda pengar för just den grejen. Däremot tycker jag det är en kul design på telefonen och lamporna tillhör designen.

Av trifix

Knäppande ljud HDMI PC - TV

Jag har under några år kört med en DVI-kabel kopplad till min förstärkare som sen pumpade ut bilden till TVn. Fungerade klockrent. Kabeln är en 8m Supra som jag fick med en tv när jag köpte min första LCD runt 2005.

Köpte en 4K-tv för några år sen och insåg att samma setup inte längre skulle fungera. Jag kom på den enkla lösningen att köra HDMI direkt in i tvn och ljudet via DVI-porten till stärkaren. Problemet löst. Visst, det blev en dual monitor setup där DVI-porten aldrig visades på någon skärm eftersom man inte enbart kan skicka ljud via HDMI/DVI.

Jag köpte en HDMI extraktor för något år sen så jag kunde plocka ut endast ljud via HDMI in till stärkaren. Detta eftersom jag har både PS5 och Series X och enda sättet för mig att få digitalt ljud med en gammal förstärkare är att göra på det sättet. Jag kunde då också skrota DVI-kabeln och köra allt ljud via HDMI extraktorn.

Jag kan inte säga när men säkert sen ett år tillbaka eller liknande så har ljudet från datorn börjat knäppa. Allra värst blir det om jag sitter tex i Lightroom och redigerar bilder framför tvn. Det knäpper och knastrar i ljudet hela tiden. Kör jag på en film i fullskärm så kan det ibland försvinna helt. Det påminner en hel del om problem man kan ha med analogt ljud från en dator när den inte är jordad på rätt sätt. Datorn i sig är exakt likadan som för 5 år sen. Så inget har ändrats hårdvarumässigt i datorn eller flyttats på.

Jag har kopplat in den gamla DVI-kabeln som jag vet fungerade men det är samma problem där. Det är alltså inte HDMI-porten det är fel på.

Spelar ingen roll vad jag gör med ljudinställningarna i Windows, knäppandet försvinner aldrig. Kör jag analogt via hörlurar tex från datorn har jag inga som helst problem. Jag har inga som helst problem med bilden heller på någon av skärmarna. Det får mig att tro att det handlar om något specifikt med digitalt ljud.

Frågan är om en omformatering av C: skulle avhjälpa problemet. För det hela känns lite som ett mjukvaruproblem någonstans.

Googlar man får man upp drösvis med svar och frågor om knäppande och knastrande ljud via analogt ljud på moderkortet....inget om HDMI

Av trifix

Visade sig vara ett virus av något slag. Körde en genomsökning och fick upp flera potentiella problem. Allt satt i karantän och efter en omstart fungerar allt igen

Av trifix

STORA problem med lagg i Windows 10 Desktop

Googlat och sökt men får bara en massa svar som inte har med mitt problem att göra.

För två dagar sen så hände något med datorn. Vet inte alls vad jag gjorde eller hur det uppkom. Hela datorn är seg som sirap.
Startar jag om datorn så funkar allt som det ska i kanske någon minut inne i windows. Sen är det som att någon trycker på en knapp och ALLT blir segt/laggar. Det är som att hela datorn jobbar i 2-3 bilder per sekund.

Kör jag igång en video på Youtube är det samma sak. Ljud däremot fungerar utan problem.
Jag installerade några program samma kväll detta hände och de är nu avinstallerade. Har även installerat om senaste drivrutinerna till grafikkortet.

Så fort jag trycker på Stäng Av i startmenyn så försvinner det för animationen som kommer upp flyter på precis som den ska.
Har även testat att dra ut alla kablar förutom skärm och mus men det spelar ingen roll heller.

Load ligger på helt normala nivåer (0% om jag inte gör något) så det är inget som skenar där heller. Likaså snurrar alla fläktar och temps är helt normala. 150Gb ledigt på C. Hårdvarumässigt verkar inget vara fel?!

Så min teori är att något i Windows sätter stopp. Men vad? Hur i hela friden ska man kunna hitta något?

Efter lite testande så försvinner problemet om jag kör igång något annat i fullskärm, tex en videofil eller drar igång ett spel. Så fort jag stänger ner film/spel så kommer det tillbaka efter bara några sekunder.

Jag vill återigen påpeka att ALLT jag gör i Windows är segt som sirap. Det enda som INTE laggar är muspekaren. Bara att skriva detta inlägg laggar. Varje knapptryckning släpar tydligt efter. Att öppna startmenyn hackar. ALLT hackar/laggar!

Av trifix
Skrivet av wazman:

Hade kört vidare på min i7 4790 som jag köpte 2014 om man kunde köra 11 på den.

This right here!! Jag hade uppgraderat direkt OM JAG HADE KUNNAT!!

Av trifix

Netonnet och återköp utan fysiskt kvitto

tjo på er!

Idag skulle jag lämna tillbaka en trådlösa laddningsplatta på Netonnet som inte fungerade speciellt bra med min telefon.

"Du måste ha det fysiska original kvittot för att kunna göra ett återköp" säger han bakom disken.

Detta trots att köpet är registrerat på mitt medlemskap och finns alltså digitalt.

"Den informationen står på kvittot" säger han.

"Vad är då vitsen med att registrera köpet på medlemskapet?"

"Garantin gäller på det kvittot" får jag till svar...

"Vad gäller vid byte?"

"Samma sak då vi hanterar allt som returer, du får alltid pengarna tillbaka"

Jag läser på lite på hemsidan när jag irriterat sitter i bilen för att försöka komma på en lösning. Ser att de klart och tydligt står att man kan få en kopia på sitt kvitto om man när köpet genomfördes. Jag går in i igen på påvisar den här informationen för han bakom disken...

...svaret: "Den kopian gäller inte, du måste ha originalkvittot. Du kan också returnera vara via hemsidan"

VA? Vad säger han?

Så för att summera:

Köper man något över disk på Netonnet så är fysiskt kvitto från köptillfället ett MÅSTE om man ska returnera varan i butik. Däremot går det alldeles utmärkt att via deras hemsida begära retur på en vara köpt i butik om den är registrerad på medlemskapet. Detsamma gäller om varan är köpt online såklart.

Någon som kan ha en ide om VARFÖR de begär originalkvitto? Svindleri på något sätt? Ett kryphål i systemet som folk har utnyttjat tidigare?

Registrerar jag köpet på medlemskapet hos tex Kjell&Co får jag inte ens ett kvitto i handen. Allt sker digitalt. Som det borde vara 2023...

Av trifix

Kopplar jag in den 5 meter långa USB2.0 förlängningen i hubben så fungerar tangentbordet fortfarande. Sammanlagt 15 meter kabel...

Av trifix

Trådlöst tangentbord slutar fungera med aktiv USB-förlägning

Jag inhandlade en aktiv 10m USB3.0 kabel för att förlänga in i vardagsrummet. I slutänden sitter det en 4portars hubb som är eldriven.

Jag stoppade in dongeln till trådlösa tangentbordet (Plexgear aluminium) med hubben som står mitt under tvn och har fri sikt till tangentbordet bara någon meter längre bort. Den vill inte fungera. Lyfter jag upp t-bordet en bit i luften så hittar den dongeln.

Drar jag en gammal USB2.0 5m kabel från datorn och lägger över golvet så fungerar t-bordet utan några problem.

Ska väl tilläggas att Plexgeartangentbordet har mer eller mindre värdelös trådlös täckning. Min MX Master 2 går att köra utan problem direkt ifrån datorn utan någon förlängning genom en vägg.

Märkte igår också att musen (Logitech MX Master 2) betedde sig märkligt när jag fulinstallerade hubben ståendes på bordet precis bredvid musen. Den tappade anslutning hela tiden eller slutade helt att fungera.

Stoppar jag in den aktiva kabeln i skärmen (som också har USB 3.0) så fungerar INGEN enhet som är inkopplad i skärmen. Den slår ut allt...

Är det så att den aktiva delen i kabeln stör/slår ut trådlös utrustning? Alla trådade enheter jag har testat fungerar utan problem.

Av trifix

Snabb fråga - fungerar det att köpa Windows på ställen som CDkey.se och Livekort? Svärfar ska uppgradera men känner inte för att betala butikspriserna...

Av trifix

SSD är som många andra redan har skrivit den enskilt största uppgraderingen för ett system. Det kan man inte komma ifrån. Att starta Windows på 10-15 sekunder istället för minuter, bara det...

När det kommer till gaming är det också redan nämnda Voodoo 2 tillsammans med Quake 2. Jag körde SLI dessutom i 1280*1024 vill jag minnas.

På senare tid är det GTX970 som jag fortfarande harvar runt på. Många spel kan man fortfarande köra i 1080p vilket är imponerande med ett så gammalt grafikkort. Överhuvudtaget min nu 7 år gamla dator som fortfarande tuffar på rätt bra när det kommer till desktop såsom bild och videoredigering.

Av trifix

Deltaco gaming stolar?

Någon som har erfarenhet av Deltacos gamingstolar? MediaMarkt har en nu på rea för 990kr.

Sitter idag på en Markus från Ikea som jag tycker är rätt värdelös. Framför allt avsaknaden av justerbara armstöd!

Så jobbigt att typ varenda butik säljer gamingstolar, är ju rena rama djungeln där ute!

Väl medveten om att Deltaco är budget. Har hanterat massor av prylar från Deltaco på jobbet men aldrig deras stolar!

Av trifix

Egen domän i skräpposten

Jag har ett stort problem med en egen domän med egen mailadress. Väldigt mycket av den epost som antingen skickas till mig eller från mig hamnar i skräpposten.

Jag ligger i startgroparna för att åtminstone frilansa som fotograf och att mina email då hamnar i skräpposten hos folk är ju katastrofalt...

Finns det något att göra?

Kan man "vit-lista" sin domän på något sätt? Vem eller vad avgör om det är skräppost?.

Antar att det är skillnad på vilken mailklient mottagaren använder...?

Av trifix

Uppskalning Monitor vs TV

Jag har en en 32" 4k-skärm till datorn och bredvid står en 58" Samsung TV från 2019.

Jag spelar i princip aldrig på PC längre men nu när Horizon: Zero Dawn släpptes så kände jag mig "tvingad" eftersom jag inte äger en PS4:a.

Min dator klarar av spelet i 1080p utan problem MEN det ser inte bra ut på min datorskärm.

Kopplar jag över till tvn så ser det helt ok ut trots att tvn är mycket större och borde visa den sämre upplösningen tydligare. (och ja, jag har tagit avstånd till skärmarna in i beräkningarna).

Detta har med skalningen att göra och den ser inte bra ut i Windows med framför allt shimmering i bakgrunden trots TAA påslaget. Även om jag kör i 4K och drar ner renderingen till 50% så ser det inte bra ut. Det ser "inzoomat" ut medans det på TVn ser uppskalat ut på ett korrekt sätt. Native 4K däremot ser helt fantastiskt ut på datorskärmen för det blir knivskarpt! Jag skulle vilja säga att 1080p på TVn skulle räcka för mig även om 4K är att föredra. Funderar faktiskt på att plocka fram min gamla 27" 1080p och se hur det ser ut på den...

Finns det något att göra? Förutom det självklara att spela på tvn....

Av trifix

Ett av tipsen fungerade alldeles utmärkt. Körde jag "Folder Size/Free commander" som Admin så fick jag upp precis alla filer. Har hållit på med datorer hur länge som helst men detta kände jag inte till...

Jag har två spel, Forza 7 och Horizon 4 installerade som inte visas upp. Nästan 200GB som jag letat efter! Varför ens gömma dem?

Tack för tipsen!

Av trifix

SSD visar felaktigt ledigt utrymme

Har en Samsung EVO850 500GB som visar 34gb ledigt utrymme men använder jag Freecommander eller Folder Size så listas alla filer till 258GB sammanlagt. Det är runt 200GB ledigt. Minst 150GB är borta? Hur kommer det sig? Hittar ingenting som skulle ta så mycket plats!

...och ja, innan ni säger något så räknas alla gömda filer in, framför allt i Folder Size som söker igenom hela hårddisken...

Har kört diskrensning men den hittar ingenting heller

Av trifix

Jag har ett billigt skrivbord från Ikea som många andra verkar ha här inne. En Linnmon-skiva med ben!

Jag har dock upptäckt ett problem med ljud från tangentbordet. Jag bytte för några dagar sen tillbaka till mitt "gamla" Apple-tangentbord efter att ha kört ett Qpad-mk50 i flera år. Eftersom det i grunden lät så mycket så tänkte jag aldrig på ljudet som färdas genom skrivbordsskivan. När jag slängt upp Apple-bordet istället så märks det TYDLIGT hur den ihåliga skivan plockar upp ett dovt dunkande ljud när man skriver. Lägger jag tangentbordet på soffbordet tex som är massivt trä så är tangentbordet mer eller mindre tyst förutom ett svagt ljud ifrån knapparna då.

Eftersom jag skriver relativt fort så blir det som ett jävla muller fårn skrivbordet typ. Största anledningen till att jag bytte var att frugan gnällde på ljudvolymen från det mekaniska. Sen spelar jag typ inte alls längre och skriver snabbare på Apple-bordet...

Jag testade att lägga musmattan under (tunn tygmatta) men det hjälper inte. Provade även med möbeltassar på undersidan men det gör nästan ljudet värre...

Någon som har något bra tips angående detta?

Av trifix

@MacAllan: Gjorde en ny bootbar USB med senaste versionen och problemet är löst

Av trifix

Har nu kommit fram till efter googlande att det är ett problem i 1803 updaten med Chrome och Cortana bland annat. Chrome försöker kommunicera med en tjänst som heter Cryptographic Services som inte alls gillar det och skapar en massa problem.

Det skumma är att min andra installation av Windows 10 med update 1803 på den gamla hårddisken fungerar felfritt!